Η λεκτική επικοινωνία είναι συνήθως άμεση και απλή. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να σκεφτείτε όσα θέλετε πείτε και να τα εκφράσετε με τον κατάλληλο τρόπο.
Η επικοινωνία όμως δεν γίνεται μόνο λεκτικά. Καθώς μιλάτε ή ακούτε, εκφράζετε ένα σωρό συναισθήματα και αντιδράσεις με τη γλώσσα του σώματος που χρησιμοποιείτε, η οποία περιλαμβάνει τις εκφράσεις του προσώπου, τις χειρονομίες και τη γενικότερη στάση σας.
Το θέμα προκύπτει όταν δεν καταλαβαίνετε τόσο καλά ή ακόμα χειρότερα, παρερμηνεύετε τη γλώσσα του σώματος των συνομιλητών σας. Έτσι, δημιουργούνται ένα σωρό άσκοπες παρεξηγήσεις.
Παρόλα αυτά, είναι εξίσου σημαντική με κάθε άλλη επικοινωνιακή μέθοδο. Για αυτόν το λόγο, πάμε να μάθουμε μερικά πραγματάκια για να επικοινωνούμε καλύτερα με τους ανθρώπους, τι λέτε;
Η γλώσσα του σώματος είναι ίδια για όλους μας;
Δυστυχώς ή ευτυχώς, όχι δεν είναι. Υπάρχουν ένα σωρό πολιτισμικές διαφορές που παρατηρούνται από χώρα σε χώρα.
Στις δυτικές χώρες, για παράδειγμα, θεωρείται ένδειξη ενδιαφέροντος η διατήρηση οπτικής επαφής κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης. Σε άλλες, πάλι, αποτελεί σημάδι έλλειψης σεβασμού.
Είναι όμως και ζήτημα νευρολογίας του εγκεφάλου. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να παίζουν με τα μαλλιά τους για να παραμένουν σε επαφή με το εδώ και το τώρα, ενώ άλλοι το κάνουν όταν βαριούνται.
Την ίδια στιγμή, έχει αποδειχτεί πως συγκεκριμένες ψυχολογικές καταστάσεις μπορούν να επηρεάσουν τη γλώσσα του σώματος ορισμένων ανθρώπων.
Για παράδειγμα, ένα άτομο που πάσχει από αγχώδη διαταραχή μπορεί να δυσκολεύεται να κοιτάζει κάποιον στα μάτια για πολλή ώρα.
Το στόμα
Ένα χαμόγελο δεν είναι πάντοτε το ίδιο και μπορεί να υποδηλώνει ένα σωρό διαφορετικά πράγματα, όπως το ότι κάποιος αισθάνεται άβολα, είναι δυσαρεστημένος ή νιώθει έλξη για εσάς.
Αν δε μπορείτε να διαβάσετε το χαμόγελό του, κοιτάξτε τα χείλη του. Αν είναι σφιγμένα ή τρεμάμενα, τότε το άτομο νιώθει άβολα ή είναι λιγάκι φοβισμένο.
Ερμητικά κλειστά χείλη και σφιγμένο στόμα υποδηλώνουν θυμό ή δυσαρέσκεια, ενώ ανοιχτά ή χαλαρά σημαίνουν πως ο απέναντί σας είναι απόλυτα χαλαρός και σχετικά ευδιάθετος.
Τα μάτια
Λένε πως τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής και φανερώνουν πολλά για τη διάθεση και το ενδιαφέρον κάποιου.
Ένα γρήγορο βλεφάρισμα σημαίνει άγχος ή προσπάθεια συγκάλυψης ενός ψέματος. Δεν αποκλείεται όμως να υποδηλώνει και νευρικότητα ή προσπάθεια συγκέντρωσης σε κάτι δύσκολο.
Από την άλλη, οι κόρες των ματιών διαστέλλονται όταν νιώθουμε ευχάριστα συναισθήματα ή όταν βλέπουμε κάτι που μας νευριάζει ή μας τρομάζει.
Από εκεί και πέρα, τα μάτια μας ακολουθούν αυτά που μας φαίνονται ενδιαφέροντα. Εάν, λοιπόν, θέλετε να βεβαιωθείτε για το τι σκέφτεται ο συνομιλητής σας, ρίξτε μια ματιά στο τι ακριβώς κοιτάζει.
Κακό σημάδι αποτελεί το να τον δείτε να κρύβει το βλέμμα του ή να τρίβει τα μάτια του κι αυτό γιατί παίζει να σας λέει ψέματα ή να μην αισθάνεται πολύ καλά.
Μάθετε Ακόμα: Συνέντευξη για δουλειά: Πως θα καπαρώσεις τη θέση!
Τα χέρια και τα πόδια
Τις περισσότερες φορές τα χρησιμοποιούμε συνειδητά για να κάνουμε κινήσεις και χειρονομίες. Δεν τα ελέγχουμε όμως πάντα.
Αν, λοιπόν, σταυρώνουμε τα χέρια μας, νιώθουμε λιγάκι ευάλωτοι, ανασφαλείς ή δυσαρεστημένοι, ανάλογα πάντοτε και με το πού βρισκόμαστε ή με ποιους.
Βάλτε ένα χαμόγελο σε όλο αυτό και αυτομάτως θα νιώσετε αυτοπεποίθηση. Μία κίνηση προς τα εμπρός δείχνει πως έχετε τον απόλυτο έλεγχο της συζήτησης ή της κατάστασης που βιώνετε.
Τα χρησιμοποιούμε όμως άθελά μας και για να προστατευτούμε. Φερ’ ειπείν, μπορεί να θέλετε να κρατήσετε μια απόσταση από κάποιον, οπότε βάζετε το χέρι σας ανάμεσά σας.
Αντίστοιχα, το πράγμα αλλάζει αν η παλάμη είναι ανοιχτή ή κλειστή. Στην πρώτη περίπτωση δηλώνει άνεση και στη δεύτερη ένα απαλό σφίξιμο.
Την ίδια στιγμή, ένα συνεχόμενο κούνημα ή μια αλλαγή της θέσης των ποδιών δηλώνει άγχος και ανησυχία. Ένα σταύρωμα μαζί με ένα ανάλογο σταύρωμα των χεριών μάλλον σημαίνει πως ο συνομιλητής σας χρειάζεται ένα διάλειμμα.
Η αναπνοή
Η αναπνοή μας αυξάνεται όταν αγχωνόμαστε ή ανυπομονούμε για κάτι. Παράλληλα, μειώνεται κάθε φορά που ανακουφιζόμαστε, θυμώνουμε ή κουραζόμαστε.
Η στάση του σώματος
Θέλετε να καταλάβετε περισσότερα για το συνομιλητή σας ή για το πότε μια γυναίκα σε θέλει, αλλά το κρύβει; Ρίξτε μια ματιά στον τρόπο που στέκεται ή κάθεται, αλλά και που ακριβώς βρίσκεται.
Γέρνει προς τον τοίχο; Βαριέται. Γέρνει προς τα εσάς; Απολαμβάνει τη συζήτησή σας. Το ίδιο ισχύει και με το εάν είναι όρθιος/α μπροστά σας με τα χέρια στη μέση ή χαλαρά στο πλάι.
Το κεφάλι του/της γέρνει προς τη μία πλευρά; Λογικά ενδιαφέρεται γι’ αυτά που ακούει. Αν όμως το στηρίζει στα χέρια του/της, αφήστε τον/τη να χαλαρώσει λίγο.
Η απόσταση
Η φυσική απόσταση που διατηρείτε με το συνομιλητή σας δείχνει πολλά για το πώς νιώθετε και οι δύο, ειδικά αν γνωρίζεστε και δεν είστε παντελώς άγνωστοι.
Σε γενικές γραμμές, μένουμε κοντά σε αυτούς που θέλουμε, γιατί απολαμβάνουμε την παρέα τους. Αντίστοιχα, κάνουμε ένα βήμα πίσω κάθε φορά που νιώθουμε λιγάκι άβολα μαζί τους.
Πώς αλλιώς θα καταλάβεις ότι σε θέλει μια κοπέλα; Μεταξύ άλλων κινήσεων, μια μικρή φυσική απόσταση, σε συνδυασμό με ζωηρή συζήτηση και φαινομενικά αθώα αγγίγματα αποτελεί ισχυρή ένδειξη ερωτικής έλξης.
Αναντίρρητα, η γλώσσα του σώματος μπορεί να είναι αρκετά δύσκολη στην ερμηνεία και την κατανόησή της.
Για του λόγου το αληθές, υπάρχει ολόκληρη επιστήμη που την μελετάει εδώ και χρόνια – η κιναισθητική!
Η παραμικρή αλλαγή στη γενικότερη στάση του σώματος και στις εκφράσεις του προσώπου μπορεί να συμβεί ανά πάσα ώρα και στιγμή κατά τη διάρκεια μια συζήτησης και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση αντιληφθείτε ότι δυσκολεύεστε να κατανοήσετε τη γλώσσα του σώματος του συνομιλητή σας, μπορείτε να ακολουθήσετε τις εξής συμβουλές:
- Μιλήστε του. Μη διστάσετε να το ρωτήσετε πώς αισθάνεται, εάν έχετε την υποψία πως του συμβαίνει κάτι.
- Σκεφτείτε τη συνολική εικόνα που σας παρουσιάζει. Εάν κάποια πράγματα δε σας κολλάνε, τότε μάλλον κάτι συμβαίνει.
- Αναζητήστε την οπτική επαφή. Δε χρειάζεται να το παρακάνετε, αλλά ποτέ δε βλάπτει να τον κοιτάζετε στα μάτια όσο μιλάτε. Έτσι, θα καταλάβετε καλύτερα τι γίνεται.
- Ακούστε τον. Η επικοινωνία πρέπει να είναι αμφίδρομη κι αυτό σημαίνει ότι οφείλετε να ακούτε ενεργητικά όλα όσα έχει να σας πει.
Όπως κι αν έχει, η γλώσσα του σώματος από μόνη της δε λέει κάτι. Γι’ αυτό, θα πρέπει πάντοτε να τη συνδέετε με αυτά που σας λέει ο συνομιλητής σας.
Μόνο τότε θα πάρετε τις πληροφορίες που χρειάζεστε σχετικά με το πώς αισθάνεται ή τι ακριβώς σκέφτεται.
Εάν έχετε οποιαδήποτε άλλη απορία για τη γλώσσα του σώματος, μη διστάσετε να τη μοιραστείτε μαζί μας στα σχόλια από κάτω.