Ταυτόχρονα κοσμοπολίτικη και παραδοσιακή, διαχρονική και μοντέρνα, απλή και εντυπωσιακή, η Ρόδος είναι το νησί των Δωδεκανήσων με τα περισσότερα πρόσωπα που περιμένουν να τα ανακαλύψετε.
Η μεσαιωνική Παλιά Πόλη, το λιμάνι του Μανδρακίου, η Ακρόπολη της Λίνδου, οι αρχαίες πόλεις της Καμείρου και της Ιαλυσού, η Κοιλάδα των Πεταλούδων…Η Ρόδος έχει τόσα πολλά αξιοθέατα και μέρη να δεις, που ένα ταξίδι στο νησί δεν είναι ποτέ αρκετό.
Η πρωτεύουσα των Δωδεκανήσων έχει τόση μαγευτική ομορφιά, που δεν είναι περίεργο που αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για διακοπές στην Ελλάδα.
Εδώ, συνδυάζονται αβίαστα απέραντες αμμώδεις παραλίες, καθαρά νερά, κάστρα και αρχαίοι πολιτισμοί, πολυτελή ξενοδοχεία, μοντέρνα και παραδοσιακά δωματια, γκουρμέ εστιατόρια και παραδοσιακές ταβέρνες, που σερβίρουν τοπικές λιχουδιές και φαγητό υψηλής γαστρονομίας.
Η Ρόδος είναι το τρίτο στη σειρά πολυπληθέστερο νησί, με τον πληθυσμό της να υπολογίζεται στους 125.113 κατοίκους περίπου. Την ίδια στιγμή, είναι το μεγαλύτερο σε έκταση νησί στα Δωδεκάνησα, ενώ το έννατο σε ολόκληρη τη Μεσόγειο Θάλασσα.
Μείνετε στο άρθρο για να μάθετε όλες τις σημαντικές πληροφορίες για το ταξίδι σας σε αυτό το «σμαραγδένιο» νησί (λόγω του σχήματός του), που όσες φορές και να το επισκεφθείτε, δε θα το χορτάσετε ποτέ!
Πώς πάω στη Ρόδο;
Η Ρόδος διαθέτει διεθνές αεροδρόμιο με προγραμματισμένες πτήσεις σε καθημερινή βάση. Από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο πραγματοποιούνται πτήσεις τσάρτερ από πολλές χώρες της Ευρώπης. Το ταξίδι από την Αθήνα συνήθως διαρκεί από τριάντα έως σαράντα πέντε λεπτά.
Την ίδια στιγμη, η Ρόδος είναι προσβάσιμη με πλοίο από το λιμάνι του Πειραιά. Το ταξίδι διαρκεί συνήθως από δεκατρείς έως είκοσι τρεις ώρες. Η Ρόδος συνδέεται επίσης με τα νησιά Χάλκη, Κάρπαθο, Κάσο, Πάτμο, Σύμη και Τήλο μεταξύ άλλων.
Η ιστορία & η μυθολογία του νησιού
Στην ελληνική μυθολογία, με το όνομα «Ρόδος» είναι γνωστή μία γυναικεία μορφή, επώνυμη ηρωίδα της νήσου της Ρόδου.
Η Ρόδη αναφέρεται ως σύζυγος του θεού Ηλίου (που ήταν ο «πολιούχος» θεός του νησιού), μαζί με τον οποίο απέκτησε επτά γιους, τους Ηλιάδες: τον Όχιμο, τον Κέρκαφο, τον Μακαρέα, τον Ακτίνα, τον Τενάγη, τον Τρίωπα, τον Κάνδαλο και μια κόρη την Ηλεκτρυώνη.
Ο Κέρκαφος γέννησε τρεις γιους, τον Κάμειρο, τον Ιάλυσο και τον Λίνδο, που μοίρασαν το νησί σε τρία μέρη και ο καθένας είχε τη δική του πόλη που της έδωσε το όνομα του.
Σύμφωνα με τον Πίνδαρο, όταν ο Δίας επικράτησε των γιγάντων, αποφάσισε να μοιράσει τη γη στους Ολύμπιους Θεούς. Ο Ήλιος, που έλειπε από τη μοιρασιά, έμεινε χωρίς γη και ο Δίας για να μην τον αδικήσει πρότεινε να ξανακάνουν τη μοιρασιά.
Ο Ήλιος αρνήθηκε την πρόταση του Δία και ζήτησε να γίνει δική του η γη που θα αναδυόταν από τη θάλασσα κατά την ανατολή του επόμενου πρωινού. Έτσι, αναδύθηκε ένα καταπράσινο και πανέμορφο νησί, η Ρόδος και ο Ήλιος συνεπαρμένος από την ομορφιά της την έλουσε με τις ακτίνες του.
Στην αρχαιότητα, η Ρόδος έπαιζε σημαντικό ρόλο, λόγω της στρατηγικής της θέσης που βρίσκεται στο σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, η Ρόδος κατοικείται από την εποχή του λίθου, ενώ οι πρώτοι άποικοι ήρθαν από την Ασία και την Κρήτη.
Η ραγδαία ανάπτυξη των αρχαίων πολιτισμών ξεκίνησε μετά τον Τρωικό Πόλεμο, με την Ιαλυσό, την Κάμειρο και τη Λίνδο να είναι οι πιο ισχυρές πόλεις που έφτασαν στην ακμή τους τον 3ο αιώνα π.Χ.
Αυτές οι τρεις πόλεις σχημάτισαν τη Δωρική Εξάπολη μαζί με την Αλικαρνασσό, την Κνίδο και την Κω, με κέντρο το ναό στο ιερό του Απόλλωνα στην Κνίδο κατά τον 7ο αιώνα.
Η πόλη της Ρόδου σχεδιάστηκε σύμφωνα με το πολεοδομικό σύστημα του Ιπποδάμου της Μιλήτου, του μεγαλύτερου πολεοδόμου της αρχαιότητας, και εξελίχθηκε σε ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά και θαλάσσια κέντρα της Μεσογείου.
Οι Πέρσες κατέλαβαν το νησί με επιδρομές, αλλά στη συνέχεια ηττήθηκαν από τους Αθηναίους και η Ρόδος προσχώρησε στην Αθηναϊκή Συμμαχία.
Το 408 π.Χ., οι πόλεις-κράτη της Ρόδου ενώθηκαν και σχημάτισαν τη νέα πόλη της Ρόδου, η οποία τέθηκε υπό την επιρροή της Αθήνας και της Σπάρτης, των δύο μεγάλων ελληνικών δυνάμεων, μέχρι τη Μακεδονική κυριαρχία.
Μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο έλεγχος του βασιλείου του μοιράστηκε στους στρατηγούς του, Αντίγονο, Πτολεμαίο και Σέλευκο.
Η Ρόδος σχημάτισε ισχυρούς πολιτιστικούς και εμπορικούς δεσμούς με τους Πτολεμαίους της Αλεξάνδρειας, σχηματίζοντας τη Ροδιοαιγυπτιακή συμμαχία που ήλεγχε το θαλάσσιο εμπόριο σε όλο το Αιγαίο Πέλαγος τον 3ο αιώνα π.Χ.
Το 305 π.Χ., ο Δημήτριος, ο γιος του Αντιγόνου, προσπάθησε να πολιορκήσει τη Ρόδο για να σπάσει τη συμμαχία της με την Αίγυπτο, με τεράστιες πολιορκητικές μηχανές που οδήγησαν σε μια ειρηνευτική συμφωνία.
Οι Ρόδιοι χρησιμοποίησαν τον εξοπλισμό που άφησε πίσω ο γιος του Αντιγόνου, για να χτίσουν το άγαλμα του Θεού Ήλιου, γνωστό ως «Κολοσσός της Ρόδου», ένα από τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου, το οποίο καταστράφηκε μετά από έναν σεισμό.
Η Ρόδος ήκμασε με εξαιρετικές ναυτικές δεξιότητες για εκατόν πενήντα χρόνια και έγινε σημαντικό κέντρο εκπαίδευσης για ρωμαϊκές οικογένειες, έως ότου υποτάχθηκε στη ρωμαϊκή κυριαρχία για τριακόσια χρόνια και το 395 μ.Χ. περιήλθε στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.
Το 1309, το νησί κατακτήθηκε από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ, γνωστούς ως Ιππότες της Ρόδου, που ανοικοδόμησαν την πόλη στο πρότυπο του μεσαιωνικού ιδεώδους της Ευρώπης, με ισχυρές οχυρώσεις για να προστατεύσουν το νησί. Οι Ιππότες το μετέτρεψαν σε ένα σημαντικό διοικητικό κέντρο και μια ακμάζουσα μεσαιωνική πόλη.
Όταν οι Τούρκοι κυριάρχησαν στο νησί το 1523, κατασκευάστηκαν νέα κτίρια, συμπεριλαμβανομένων οθωμανικών τζαμιών και λουτρών στην Παλιά Πόλη.
Έπειτα, οι Ιταλοί ηγεμόνες που κατέκτησαν τη Ρόδο και τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα το 1912 κόσμησαν την πόλη με υπέροχα κτίρια και έργα ανοικοδόμησης, όπως το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου και την Οδό των Ιπποτών, με σκοπό να ανακτήσουν τη μεσαιωνική καθαρότητα του νησιού.
Μετά από μια σύντομη περίοδο αγγλικής και γερμανικής κυριαρχίας, η Ρόδος έγινε επίσημα τμήμα της Ελλάδας τον Μάρτιο του 1948.
Η πρωτεύουσα της Ρόδου
Η πόλη της Ρόδου είναι η πρωτεύουσα του νησιού και η πρωτεύουσα όλων των Δωδεκανήσων και βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Η πόλη χωρίζεται στα τμήματα της μεσαιωνικής πόλης και της νέας πόλης της Ρόδου.
Η παλιά πόλη της Ρόδου είναι ένας από τους μεγαλύτερους και καλύτερα διατηρημένους μεσαιωνικούς οικισμούς της Ευρώπης. Τα σημαντικότερα μνημεία περιλαμβάνουν το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, το Μεγάλο Νοσοκομείο των Ιπποτών του 14ου αιώνα και το Νοσοκομείο των Ιπποτών του 15ου αιώνα.
Η νέα πόλη της Ρόδου χτίστηκε όταν οι κάτοικοι έχτισαν νέους οικισμούς έξω από τα τείχη της μεσαιωνικής πόλης, μετά την πολιορκία του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς. Τα περισσότερα κτίρια έχουν το αρχιτεκτονικό στυλ των Γότθων και των Βενετών.
Τα πιο σημαντικά κτίρια περιλαμβάνουν το Εθνικό Θέατρο, το Ταχυδρομείο και το Δημαρχείο μαζί με το ανακαινισμένο Grande Albergo delle Rosse, το οποίο λειτουργεί ως καζίνο.
Ποια αξιοθέατα πρέπει να επισκεφθείτε στο νησί;
Η προστατευμένη από την Unesco Παλιά Πόλη
Ένας από τους καλύτερα διατηρημένους μεσαιωνικούς οικισμούς στον κόσμο, η Παλιά Πόλη της Ρόδου έχει ανακηρυχθεί «Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς» της Unesco.
Προστατευμένο μέσα στα επιβλητικά τείχη του βρίσκεται το οικόσημο του νησιού. Αρχαία αγάλματα, μαρμάρινες κορυφές, σιντριβάνια, τζαμιά και χαμάμ, ο Πύργος του Ρολογιού με τη μαγευτική θέα στο Αιγαίο… όλα συνθέτουν μια πλούσια κληρονομιά που άφησαν πίσω τους παλιοί πολιτισμοί.
Η Ακρόπολη της Λίνδου
Η Ακρόπολη της Λίνδου ήταν μία από τις τρεις αρχαίες πόλεις της Ρόδου που βρίσκεται στο χωριό Λίνδος. Η Λίνδος ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα π.Χ. και ήταν ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά κέντρα του Αιγαίου, λόγω της στρατηγικής γεωγραφικής της θέσης μεταξύ Ελλάδας και Μέσης Ανατολής.
Στην κορυφή της τοποθεσίας, μπορεί κανείς να θαυμάσει τον επιβλητικό ναό της Αθηνάς Λινδίας, τα Προπύλαια και τον Ρωμαϊκό Ναό του Διοκλητιανού. Όλα αυτά τα μνημεία προστατεύονταν από το μεσαιωνικό κάστρο της Λίνδου.
Έξω από το κάστρο, μπορείτε να θαυμάσετε τα ίχνη του αρχαίου θεάτρου. Η ακρόπολη της Λίνδου θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.
Η παραλία του Αγίου Παύλου
Η παραλία του Αγίου Παύλου είναι ένας κόλπος σπάνιας φυσικής ομορφιάς με γαλαζοπράσινα νερά που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού. Ο κόλπος μοιάζει με πισίνα, λόγω των κυκλικών βραχωδών σχηματισμών που στεφανώνονται από την επιβλητική ακρόπολη της Λίνδου.
Το νησί της Σύμης
Στο νησί της Σύμης θα καταληφθείτε από ένα μυστηριώδες συναίσθημα. Τα πολύχρωμα σπίτια του χωριού που σκαρφαλώνουν στις πλαγιές του βουνού μοιάζουν με εικόνα βγαλμένη από παραμύθι. Η πλούσια μυθολογική παράδοση αντανακλά την ιστορία του νησιού.
Η ομορφιά της Σύμης είναι ένα μοναδικό θέαμα που δεν πρέπει να χάσετε. Νεοκλασικά αρχοντικά και εγκαταλελειμμένα καπετανόσπιτα, λιθόστρωτες αυλές και βοτσαλωτά ψηφιδωτά δίνουν μια αύρα αρχοντιάς στο νησί, ενώ τα ολάνθιστα λουλούδια προσθέτουν μια πολύχρωμη πινελιά στη ρομαντική ατμόσφαιρα.
Ίσως να αισθανθείτε ακόμη και τον ατμοσφαιρικό αέρα της Σύμης, όταν ανεβαίνετε τα πεντακόσια πέτρινα σκαλιά που οδηγούν στον – άλλοτε – εμπορικότερο δρόμο του νησιού.
Κάντε μια βόλτα γύρω από το καλντερίμι, το πέτρινο γεφύρι που συνδέει τις δύο πλευρές του χωριού, γνωστό ως η «Γέφυρα της Αγάπης» και ίσως νιώσετε σα να ταξιδεύετε σε μια άλλη εποχή. Αυτό το νησί με τα έντονα στοιχεία του ρομαντισμού, που θυμίζει πολύχρωμο καμβά, θα ξεπεράσει τις προσδοκίες σας.
Η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου
Η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου είναι το στολίδι του νησιού και μια από τις μεγαλύτερες μεσαιωνικές πόλεις της Ευρώπης που έχει ανακηρυχθεί ως «Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς» από την Unesco.
Το νησί είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα αρχιτεκτονικών ρυθμών της σημαντικής ιστορίας της Ρόδου. Η μεσαιωνική πόλη συνδυάζει βυζαντινές, μεσαιωνικές, ιταλικές και οθωμανικές επιρροές και δημιουργεί ένα ατμοσφαιρικό σύμπλεγμα από υπέροχα κτίρια.
Τα σημαντικότερα μνημεία της περιοχής περιλαμβάνουν το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, την Οδό των Ιπποτών, έναν από τους καλύτερα διατηρημένους μεσαιωνικούς δρόμους της Ευρώπης, την Τάφρο των Ιπποτών, τις Γοτθικές Εκκλησίες και την παλαιότερη σωζόμενη εκκλησία της Κυράς του Κάστρου.
Η Μονή της Παναγίας της Τσαμπίκας
Η Μονή της Τσαμπίκας είναι ένα εντυπωσιακό βυζαντινό μοναστήρι που βρίσκεται κοντά στο χωριό Αρχάγγελος. Η παλιά εκκλησία, αφιερωμένη στην Παναγία, είναι χτισμένη στην κορυφή ενός λόφου, με πανοραμική θέα στη γύρω περιοχή.
Σύμφωνα με το μύθο, κάθε γυναίκα που δε μπορεί να τεκνοποιήσει πρέπει να επισκεφτεί την παλιά εκκλησία και να προσευχηθεί στην Παναγία. Στη Ρόδο, αν γίνει το θαύμα, το παιδί πρέπει να ονομαστεί Τσαμπίκα ή Τσαμπίκος, ανάλογα με το φύλο. Πράγματι, αυτά τα ονόματα είναι πολύ κοινά στο νησί.
Το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου
Το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου είναι χτισμένο στα θεμέλια του Ναού του Θεού Ήλιου που βρίσκεται στο τέλος της Οδού των Ιπποτών της Ρόδου. Το παλάτι κατασκευάστηκε από τους Ιωαννίτες Ιππότες τον 14ο αιώνα και χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία του κυβερνήτη και ως διοικητικό κέντρο της μεσαιωνικής περιόδου.
Το παλάτι είναι μια τεράστια κατασκευή με 158 δωμάτια, αν και μόνο 24 δωμάτια είναι ανοιχτά για τους επισκέπτες. Οι πιο σημαντικές αίθουσες περιλαμβάνουν την Αίθουσα Αναμονής, την Αίθουσα Υποδοχής, την Αίθουσα Χορού και την Αίθουσα Μουσικής που είναι διακοσμημένες με εντυπωσιακές τοιχογραφίες και ψηφιδωτά γνωστών καλλιτεχνών.
Αν και το παλάτι καταστράφηκε μερικώς από εκρηκτικά, αποκαταστάθηκε από τους Ιταλούς κατά την κυριαρχία τους στα Δωδεκάνησα. Σήμερα, το Βυζαντινό Μουσείο της Ρόδου στεγάζεται σε ένα από τα δωμάτια του παλατιού.
Η Κοιλάδα των Πεταλούδων
Η Κοιλάδα των Πεταλούδων είναι ένα μοναδικό φυσικό καταφύγιο που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού. Όπως υποδηλώνει το όνομά της, η κατάφυτη κοιλάδα έχει όμορφα τοπία, στολισμένα με ένα γοητευτικό ποτάμι και καταρράκτες, που περιβάλλονται από βελανιδιές, πλατάνια και πεύκα.
Είναι το μοναδικό φυσικό δάσος Λυκιδάμβρης (Liquidambar Orientalis) στην Ευρώπη και σημείο ανάπαυσης των πεταλούδων Panaxia Quadripunctaria. Η περιοχή διασχίζεται από όμορφες διαδρομές με γραφικά γεφύρια και πλακόστρωτα μονοπάτια που θα σας προσφέρουν μια ανεπανάληπτη εμπειρία ζωής.
Ακολουθήστε τις πέτρινες σκάλες που οδηγούν στη Μονή της Παναγίας της Καλόπετρας για να θαυμάσετε την πανοραμική θέα της κοιλάδας. Κάθε τέλη Μαΐου, χιλιάδες πεταλούδες έλκονται από το άρωμα των δέντρων Oriental Sweet Gum και καλύπτουν ολόκληρο το τοπίο.
Στην κοιλάδα, υπάρχει επίσης ένα μουσείο, αφιερωμένο στη φυσική ιστορία του νησιού, με εκτενείς πληροφορίες για τη χλωρίδα και την πανίδα του καταφυγίου. Το πιο αξιοσημείωτο μέρος του μουσείου είναι το εκκολαπτήριο, όπου πολλές πεταλούδες αναπαράγονται σε μια προστατευόμενη περιοχή με σταθερές κλιματικές συνθήκες.
Το χωριό Έμπωνας
Το χωριό Έμπωνας είναι ένα ορεινό χωριό που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού. Σκαρφαλωμένος στις πλαγιές του ψηλότερου βουνού της Ρόδου, του όρους Αττάβυρος, ο υπέροχος αυτός οικισμός αναγνωρίζεται ως η πρωτεύουσα του κρασιού της Ρόδου.
Το κύριο αξιοθέατο της περιοχής περιλαμβάνει αναμφίβολα το ψηλό βουνό του Ατταβύρου, με τη ρομαντική αλπική ατμόσφαιρα και ένα άφθονο κυπαρισσόδασος που έχει κηρυχθεί εθνικό μνημείο.
Τα οινοποιεία του Έμπωνα φημίζονται για την παραγωγή του εξαίρετου κρασιού της Ρόδου. Οι γύρω περιοχές του χωριού είναι ιδανικές για περιπατητικές εξερευνήσεις μέσα σε τοπία απέραντης φυσικής ομορφιάς.
Το χωριό Κοσκινού
Το χωριό Κοσκινού είναι ένα ορεινό χωριό που βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Ο αρχιτεκτονικός χαρακτήρας της Κοσκινού συνδυάζει το παλιό ύφος του νεοκλασικισμού με το νέο στυλ των αρχοντικών στην κορυφή του βράχου, με θέα στο Αιγαίο.
Η Κοσκινού έχει κηρυχθεί διατηρητέα από το Υπουργείο Πολιτισμού. Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής είναι το Παραδοσιακό Σπίτι Κοσκινού, ένα λαογραφικό μουσείο που εκθέτει παλιά έπιπλα, παραδοσιακά υφαντά και κεραμικά πιάτα. Αξίζει επίσης να επισκεφτείτε το μεσαιωνικό κάστρο της Κοσκινού.
Το νησί Πρασονήσι
Το Πρασονήσι είναι μια από τις πιο όμορφες περιοχές της Ρόδου που βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού. Το όνομα του νησιού σημαίνει πράσινο νησί, λόγω της πλούσιας βλάστησης που διαθέτει.
Το καλοκαίρι, το νησί είναι μια χερσόνησος που συνδέεται με τη Ρόδο καθώς η στάθμη του νερού της θάλασσας είναι χαμηλή, ενώ το χειμώνα γίνεται νησί, καθώς η στάθμη του νερού της θάλασσας ανεβαίνει. Το Πρασονήσι είναι ίσως ο καλύτερος προορισμός για τους λάτρεις του windsurfing και του kite surfing, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.
Οι αρχαιολογικοί χώροι της Ρόδου
Η Ακρόπολη της Ιαλυσού ήταν μία από τις τρεις αρχαίες πόλεις της Ρόδου που βρίσκεται στην κορυφή του φυσικού οχυρού λόφου της Φιλερήμου. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές έφεραν στο φως απομεινάρια οικισμών και νεκροταφείων που εικάζουν ότι η πόλη αποτελούνταν από πολλούς αγροτικούς οικισμούς με κοινή ακρόπολη.
Τα σημαντικότερα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου περιλαμβάνουν τον δωρικό ναό της Αθηνάς Πολιάδος, το Δωρικό Σιντριβάνι, μια εκκλησία της περιόδου των Ιπποτών, μαζί με λείψανα βυζαντινών και μεσαιωνικών οχυρώσεων.
Η Ακρόπολη της Καμείρου ήταν μια από τις τρεις αρχαίες πόλεις της Ρόδου και βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού στους πρόποδες του όρους Ακραμύτη. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές έφεραν στο φως απομεινάρια της Ακρόπολης της Αθηνάς Καμείρας, της ελληνιστικής Στοάς, της Αγοράς, του κεντρικού δρόμου της πόλης και ερείπια υδραγωγείου.
Είναι ένας πολύ σημαντικός αρχαιολογικός χώρος που έχει διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση. Σημαντικά ευρήματα της περιοχής εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου, στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο και στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι.
Η Ακρόπολη της Ρόδου είναι ένας μεγαλοπρεπής αρχαιολογικός χώρος που βρίσκεται στο λόφο του Μόντε Σμιθ. Σε αντίθεση με άλλες ακροπόλεις της Ελλάδας, η ακρόπολη της Ρόδου δεν έχει αμυντικό χαρακτήρα, καθώς αποτελούσε μνημειακή ζώνη ναών και ιερών.
Τα σημαντικότερα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου περιλαμβάνουν τους δωρικούς ναούς της Αθηνάς Πολιάδος και του Διός Πολιέα, το λατρευτικό κτίσμα της Νυμφαίας, το Ωδείο, το Κτήριο της Στοάς, το Ναό του Πυθίου Απόλλωνα, το Στάδιο, το Γυμνάσιο και τη Βιβλιοθήκη.
Τα κάστρα και τα φρούρια
Το Κάστρο του Αρχαγγέλου βρίσκεται στο χωριό Αρχάγγελος. Το μεσαιωνικό κάστρο κατασκευάστηκε από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη το 1467.
Το κάστρο ήταν μέρος του αμυντικού οχυρωματικού συστήματος του νησιού που χτίστηκε με σκοπό την προστασία του από επιδρομές. Σήμερα, τα εξωτερικά αμυντικά τείχη του κάστρου είναι τα μόνα σημαντικά κατάλοιπα.
Το Κάστρο του Ασκληπιού βρίσκεται στο χωριό Ασκληπιό. Το μεσαιωνικό κάστρο κατασκευάστηκε από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη τον 13ο αιώνα, με σκοπό την προστασία του από επιδρομές. Τα εξωτερικά αμυντικά τείχη του κάστρου είναι τα μόνα σημαντικά κατάλοιπα. Από εκεί, θα έχετε πανοραμική θέα στις γύρω περιοχές.
Το Κάστρο του Φερακλού βρίσκεται στο χωριό Χαράκι. Το μεσαιωνικό κάστρο χρησιμοποιήθηκε από πειρατές πριν από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη. Ωστόσο, ενισχύθηκε και χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή, καθώς ήταν ένα από τα ισχυρότερα οχυρά των Ιπποτών.
Το Κάστρο του Μονόλιθου είναι ένα μεσαιωνικό κάστρο που δεσπόζει στην κορυφή του ομώνυμου χωριού. Το κάστρο θεωρούνταν ένα από τα ισχυρότερα φρούρια του νησιού. Μέσα στην περίμετρο των τειχών υπάρχουν δύο παρεκκλήσια του 15ου αιώνα. Το κάστρο προσφέρει πανοραμική θέα στις γύρω περιοχές, ενώ απέναντι από την κύρια είσοδο λειτουργεί καφετέρια.
Άλλα σημαντικά μνημεία της Ρόδου
Τα χάλκινα αγάλματα ελαφιών είναι δύο αγάλματα που στέκονται στο λιμάνι του Μανδρακίου. Το ελάφι Ντάμα-ντάμα ή Πλατώνι είναι ένα μοναδικό είδος που κατοικεί μόνο στο νησί της Ρόδου.
Στην πραγματικότητα, το νησί ονομαζόταν Ελαφιούσσα που σημαίνει τόπος με πολλά ελάφια. Τα αγάλματα δείχνουν ότι το ελάφι ήταν σύμβολο του νησιού για πολύ καιρό. Σήμερα, τα δύο αγάλματα στέκονται στη θέση που βρισκόταν ο Κολοσσός της Ρόδου.
Ο Πύργος του Ρολογιού της Ρόδου είναι ένα παρατηρητήριο του 19ου αιώνα που βρίσκεται δίπλα στην Πύλη D’Amboise στη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου. Είναι ένα υπέροχο κτίριο που προσφέρει πανοραμική θέα στην Παλιά Πόλη της Ρόδου.
Το Grande Albergo delle Rose είναι ένα από τα πιο ιστορικά και συμβολικά κτίρια της Ρόδου που κατασκευάστηκε το 1927. Είναι ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα που συνδυάζει το αρχιτεκτονικό στυλ της αραβικής, βυζαντινής, οθωμανικής και βενετσιάνικης γραμμής.
Το Kallithea Thermal Spa είναι ένα από τα ομορφότερα αρχιτεκτονικά μνημεία του νησιού που βρίσκεται στο χωριό Καλλιθέα. Ο ομώνυμος κόλπος φημίζεται από παλιά για τις θεραπευτικές του ιδιότητες.
Το υδροθεραπευτήριο κατασκευάστηκε από τον Pietro Lombardi το 1928, ενώ ήταν ένα από τα καλύτερα αρχιτεκτονικά κτίρια της περιόδου.
Το Μέγαρο Καστελανίων είναι ένα από τα ωραιότερα αρχιτεκτονικά μνημεία των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη. Τα Καστελάνια χρησιμοποιούνταν ως σημείο συγκέντρωσης εμπόρων την περίοδο των Ιπποτών. Σήμερα, εντός του κτηρίου στεγάζεται η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Ρόδου.
Το Εθνικό Θέατρο της Ρόδου είναι ένα εντυπωσιακό κτίριο που βρίσκεται στην πλατεία του δημαρχείου. Το κτίριο είναι ένα εξαιρετικό δείγμα της διεθνούς αρχιτεκτονικής τεχνοτροπίας και χτίστηκε το 1937.
Το εθνικό θέατρο είναι επίσης ένα σημαντικό δείγμα χρήσης διάτρητου πλέγματος γκαζόν στην Ελλάδα. Αρκετά εξαιρετική είναι όμως και η αίθουσα παραστάσεων που διακρίνεται για το ευρύχωρο μπαλκόνι της.
Το Παλάτι του Κυβερνήτη είναι ένα από τα ομορφότερα κτίρια της πόλης της Ρόδου. Το κτίριο κατασκευάστηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Florestano di Fausto το 1927. Στην πραγματικότητα, μοιάζει με το Παλάτι των Δογήδων στη Βενετία.
Το κτίριο χρησιμοποιήθηκε ως το Μέγαρο του Κυβερνήτη κατά την Ιταλική κατοχή της Ρόδου, ενώ σήμερα στεγάζει τη Νομαρχία Δωδεκανήσου.
Τα μουσεία του νησιού
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου στεγάζεται στο Νοσοκομείο των Ιπποτών. Το μουσείο εκθέτει μια ενδιαφέρουσα συλλογή αρχαιολογικών ευρημάτων που περιλαμβάνει ψηφιδωτά, αγάλματα, σαρκοφάγους και κεραμικά από την ελληνιστική περίοδο, έως τους χριστιανικούς χρόνους.
Το Ενυδρείο της Ρόδου είναι ένα ερευνητικό κέντρο για τα ζώα της Μεσογείου που βρίσκεται στη βορειότερη πλευρά της νέας πόλης της Ρόδου. Στεγάζεται στο κτίριο του Υδροβιολογικού Σταθμού που κατασκευάστηκε το 1934.
Το ενυδρείο αποτελείται από έναν κυκλικό χώρο από μεγάλες δεξαμενές με ψάρια και υδρόβιους οργανισμούς της Μεσογείου. Μέσα στο ενυδρείο, υπάρχει μουσείο με ταριχευμένα είδη της θάλασσας.
Το Βυζαντινό Μουσείο στεγάζεται στην εκκλησία της Παναγίας του Κάστρου. Το μουσείο εκθέτει μια πλούσια συλλογή από εικόνες, ψηφιδωτά και έργα ζωγραφικής από τη χριστιανική περίοδο, έως την περίοδο των Ιπποτών.
Το Εβραϊκό Μουσείο βρίσκεται δίπλα στη Συναγωγή Kahal Shalom. Το μουσείο είναι αφιερωμένο στην ιστορία και τον πολιτισμό της εβραϊκής κοινότητας της Ρόδου.
Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης βρίσκεται στη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου και θεωρείται ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μουσεία της χώρας. Το μουσείο εκθέτει μια πλούσια συλλογή έργων τέχνης που σχετίζονται με τον πολιτισμό και την κληρονομιά της Ελλάδας.
Το Μουσείο Μέλισσας και Μελιού δημιουργήθηκε από τη Μελισσοκομική Εταιρεία Δωδεκανήσων, με σκοπό να παρουσιάσει τον τρόπο παραγωγής του μελιού. Είναι το μοναδικό μουσείο της χώρας, αφιερωμένο στην ιστορία του μελιού.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας ιδρύθηκε από την τοπική κοινωνία στην περιοχή της Κοιλάδας των Πεταλούδων. Το μουσείο στεγάζεται σε ένα όμορφο ανακαινισμένο ιταλικό σπίτι και ολοκληρώνει την περιήγηση στην κοιλάδα με πληροφορίες για την πλούσια χλωρίδα και την πανίδα του βιοτόπου.
Μάθετε Ακόμα: Κίμωλος: Ένα εκθαμβωτικό νησί με σπάνια ομορφιά!
Οι φυσικές ομορφιές της Ρόδου
Το Φράγμα της Απολλακιάς είναι μια τεχνητή λίμνη με πλούσια περιβαλλοντική αξία που βρίσκεται κοντά στο χωριό Απολλακιά. Η περιοχή έχει εξελιχθεί σε σημαντικό υγρότοπο για τα αποδημητικά πτηνά και έχει κηρυχθεί προστατευόμενη περιοχή από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000.
Το Δάσος του Προφήτη Ηλία είναι ένα πυκνό δάσος από κυπαρίσσια, βελανιδιές και πεύκα, που σκαρφαλώνουν σε ύψος 798 μέτρων.
Το δάσος είναι προικισμένο με πλούσια χλωρίδα και πανίδα, ενώ αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις της φύσης και της πεζοπορίας. Στην κορυφή του λόφου, θα βρείτε το πανέμορφο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία που προσφέρει πανοραμική θέα σε όλο το νησί.
Το Πάρκο Ροδίνι είναι ένας από τους παλαιότερους διαμορφωμένους κήπους του κόσμου, γνωστός ως τόπος της αρχαίας σχολής της Ρητορικής. Η κοιλάδα είναι ευλογημένη με πυκνή βλάστηση από κυπαρίσσια και πεύκα, τρεχούμενα νερά και φρέσκες λίμνες.
Τα ειδυλλιακά τοπία του πάρκου διασχίζονται από όμορφα μονοπάτια και γεφυράκια που βρίσκονται μέσα στο πάρκο. Το πάρκο φιλοξενεί επίσης παγώνια που περπατούν ελεύθερα, συμπληρώνοντας το παζλ ενός εντυπωσιακού βιότοπου.
Οι Επτά Πηγές είναι ένας από τους πιο όμορφους προορισμούς της Ρόδου που βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Αρχίπολη και Κολίβια. Οι Επτά Πηγές προσφέρουν μια πραγματική όαση, η οποία είναι πλημμυρισμένη από καταπράσινη βλάστηση.
Οι επτά πεντακάθαρες πηγές μπορούν να εξερευνηθούν μέσα από τα όμορφα μονοπάτια πεζοπορίας. Αυτό το μαγευτικό φυσικό τοπίο προτείνεται για χαλάρωση και περπάτημα στη φύση.
Η Πηγή Φασουλίου είναι ένα όμορφο φυσικό σκηνικό που βρίσκεται στο χωριό Ψίνθος. Η γύρω περιοχή είναι ευλογημένη με πυκνή βλάστηση και τρεχούμενα ρυάκια που την καθιστούν ιδανικό μέρος για χαλάρωση. Τα πέτρινα μονοπάτια χτισμένα κατά μήκος του ποταμού προσελκύουν πολλούς λάτρεις της φύσης.
Δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε στις διακοπές σας
Παρατήρηση πουλιών: Η Ρόδος έχει το τέλειο περιβάλλον για χιλιάδες αυτόχθονα και αποδημητικά πουλιά. Περισσότερα από τρεις χιλιάδες είδη πτηνών βρίσκουν καταφύγιο στο νησί.
Μερικά από τα μέρη που έχουμε ξεχωρίσει για την παρατήρηση πουλιών περιλαμβάνουν το φράγμα της Απολακκιάς, τον ποταμό Γαδουρά και τα χωριά Αφάντου, Ιξιά, Κοσκινού και Λαέρμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένα κοινά είδη πτηνών είναι οι γύπες, οι αετοί, οι κουκουβάγιες, τα γεράκια και τα κοράκια.
Ποδηλασία: Η εξοχή της Ρόδου είναι ιδανικό μέρος για τους λάτρεις της ποδηλασίας. Μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες περιοχές για ποδηλασία περιλαμβάνουν την Κοιλάδα των Πεταλούδων, τα χωριά Έμπωνας, Κρητηνία και το χωριό Ψίνθος με τις Επτά Πηγές.
Καταδύσεις: Η ποικίλη ακτογραμμή της Ρόδου προσφέρει πολυάριθμες συναρπαστικές εξερευνήσεις για τους λάτρεις των καταδύσεων.
Ο μεσογειακός ύφαλος στη Λίνδο, ο τύμβος του Κλεόβουλου στη Λίνδο, το συγκρότημα σπηλαίων στην Πεντάνησο, το ναυάγιο στην παραλία Πλημύρι, το τείχος του Λαδικού και το ακρωτήριο Γκίνα είναι μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία κατάδυσης. Καταδυτικά κέντρα θα βρει κανείς στα χωριά Φαληράκι, Ιαλυσός, Ιξιά, Καλλιθέα και στην πόλη της Ρόδου.
Γκολφ: Το Γήπεδο Γκολφ Αφάντου σχεδιάστηκε από τον διάσημο σχεδιαστή γηπέδων γκολφ Charantin Donald. Το κλαμπ είναι ανοιχτό όλο το χρόνο, προσφέροντας όλες τις απαραίτητες ανέσεις.
Ιππασία: Η Ρόδος προσφέρει αναζωογονητικές εμπειρίες ιππασίας κατά μήκος της ακτής της. Σχολές ιππασίας μπορείτε να βρείτε στο Φαληράκι και στην Ιξιά.
Kitesurfing και Windsurfing: Τα πιο δημοφιλή κέντρα βρίσκονται στις παραλίες της δυτικής ακτής, όπως οι Φάνες, η Ιαλυσός και η Ιξιά, μαζί με το Πρασονήσι στο νοτιότερο τμήμα της Ρόδου. Οι αρχάριοι προτιμούν συνήθως την ανατολική ακτή, καθώς οι άνεμοι είναι πολύ πιο ήπιοι.
Οι καλύτερες παραλίες του νησιού
Ο Άγιος Γεώργιος είναι μια αμμώδης παραλία με καταγάλανα νερά και κέδρους που βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού. Αυτή η απομονωμένη παραλία είναι προσβάσιμη μέσω ενός χωματόδρομου στο δρόμο από Γεννάδι προς Κατταβιά.
Η Αφάντου είναι μια μεγάλη αμμώδης και βοτσαλωτή παραλία με κρυστάλλινα νερά που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού. Η παραλία είναι καλά οργανωμένη με ξαπλώστρες, ομπρέλες, beach bar και ταβέρνες με νοστιμότατο φαγητό.
Το Αγκάθι είναι μια χρυσαφένια αμμουδιά με σμαραγδένια νερά που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού. Η παραλία είναι επίσης καλά οργανωμένη.
Η Απολακιά, γνωστή και ως Λίμνη, είναι μια απομονωμένη αμμώδης παραλία με κρυστάλλινα νερά που βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού.
Είναι μια από τις καλύτερες παραλίες για τους λάτρεις της φύσης, καθώς ολόκληρη η περιοχή είναι μια σημαντική περιβαλλοντική περιοχή που προστατεύεται από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000.
Το οικοσύστημα αποτελείται από αμμόλοφους και θάμνους άγριων κέδρων, ενώ αποτελεί καταφύγιο της θαλάσσιας χελώνας Caretta-Caretta και της φώκιας Monachus-Monachus.
Η Έλλη είναι μια μεγάλη αμμώδης παραλία με γαλάζια νερά που βρίσκεται στην περιοχή Μανδράκι. Είναι η πιο κοντινή παραλία στην πόλη της Ρόδου και από τις πιο κοσμοπολίτικες παραλίες των Δωδεκανήσων.
Το Φαληράκι είναι η μεγαλύτερη αμμώδης παραλία του Αιγαίου που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού. Είναι ένα από τα πιο κοσμοπολίτικα θέρετρα της Ρόδου, που αξίζει να επισκεφθείτε στις διακοπές σας.
Η Φούρνου είναι μια βοτσαλωτή και αμμώδης παραλία με γαλαζοπράσινα νερά και πεύκα που βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού. Είναι μια απομονωμένη παραλία, κατάλληλη για όσους λαχταρούν ήρεμο παραθερισμό.
Το Γεννάδι είναι μια αμμώδης και βοτσαλωτή παραλία με κρυστάλλινα νερά που βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, στην παραλία γίνονται τα πιο δημοφιλή beach party.
Η Ιαλυσός είναι μια μεγάλη αμμώδης και βοτσαλωτή παραλία με τιρκουάζ νερά που βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού. Είναι μια από τις πιο κοσμοπολίτικες παραλίες της Ρόδου, ιδανική για Windsurfing, καθώς το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Windsurfing διεξάγεται κάθε χρόνο εκεί.
Η Ιξιά είναι μια μεγάλη αμμώδης παραλία με κρυστάλλινα νερά που βρίσκεται στη νότια πλευρά της πόλης του νησιού. Είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για windsurfing, που προσφέρει όλες τις απαραίτητες ανέσεις στους επισκέπτες της.
Το Κιοτάρι είναι μια μεγάλη χρυσαφένια αμμουδιά με γαλαζοπράσινα νερά που βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού. Είναι μια κοσμοπολίτικη παραλία με beach bar και εστιατόρια.
Ο Μαύρος Κάβος είναι μια μεγάλη χρυσαφένια αμμουδιά με γαλαζοπράσινα νερά και αμμόλοφους που βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Είναι μια άκρως απομονωμένη παραλία που ταιριάζει σε όσους αναζητούν την απόλυτη ιδιωτικότητα.
Το Παραδείσι είναι μια μεγάλη αμμώδης και βοτσαλωτή παραλία που βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού. Είναι μια όμορφη παραλία με γαλήνια τοπία που βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο της Ρόδου.
Η Τσαμπίκα είναι μια μεγάλη χρυσαφένια αμμουδιά με γαλαζοπράσινα νερά που βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού.
Είναι μία από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού που δεσπόζει από τον επιβλητικό βράχο του μοναστηριού της Τσαμπίκας. Εκεί, θα βρείτε πλήθος beach bar, εγκαταστάσεις για θαλάσσια σπορ και ταβέρνες με υπέροχο φαγητό και μεζέδες.
Η Τραγανού είναι μια μεγάλη βοτσαλωτή παραλία με κρυστάλλινα νερά που βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού. Είναι μια παραλία με εκθαμβωτική φυσική ομορφιά που θα σας ξετρελάνει με την πρώτη ματιά.
Τα τοπικά προϊόντα & οι σπεσιαλιτέ της Ρόδου
Τα τοπικά προϊόντα του νησιού περιλαμβάνουν το μέλι, το ελαιόλαδο και τα λαχανικά. Ωστόσο, το κρασί είναι το πιο διάσημο προϊόν της Ρόδου, λόγω του εύφορου εδάφους και της ηλιοφάνειας του νησιού.
Οι τοπικές σπεσιαλιτέ που σας συνιστούμε να δοκιμάσετε είναι μεταξύ άλλων το λακάνι, ένα πιάτο από κρέας με σάλτσα ντομάτας, τα πιταρούδια, το σουπιόριζο, ένα πιάτο από ρύζι μαγειρεμένο με μελάνι καλαμαριού, το μελεκούνι, μια τοπική ποικιλία παστέλι και η σούμα, η τοπική εκδοχή της ρακής.
Οι εκδηλώσεις & τα φεστιβάλ
- Κάθε Μάιο πραγματοποιείται η Γιορτή των Ανθών στο λιμάνι του Μανδρακίου. Το φεστιβάλ φιλοξενεί μια φαντασμαγορική παράσταση με λουλούδια.
- Την ίδια περίοδο πραγματοποιείται η Γιορτή της Φράουλας στο χωριό Παραδείσι. Το φεστιβάλ συνοδεύεται από παραδοσιακή μουσική και ντόπιες φράουλες.
- Κάθε Μάιο πραγματοποιείται επίσης το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ που φιλοξενεί πολλές πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις για μια περίοδο τεσσάρων μηνών.
- Κάθε Ιούνιο πραγματοποιείται στη Ρόδο το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Εικαστικών Τεχνών. Το φεστιβάλ φιλοξενεί μια σειρά από πολιτιστικές εκδηλώσεις.
- Κάθε Ιούλιο, το Διεθνές Φεστιβάλ Όπερας λαμβάνει χώρα στην αυλή του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου.
- Κάθε Ιούλιο πραγματοποιείται στη Ρόδο το Καλοκαιρινό Φεστιβάλ της Ρόδου. Το φεστιβάλ φιλοξενεί μια σειρά από καλλιτεχνικές και μουσικές εκδηλώσεις για μια περίοδο τριών μηνών.
- Κάθε Ιούλιο πραγματοποιείται η Γιορτή του Καρπουζιού στο χωριό Απολλάκια. Το φεστιβάλ φιλοξενεί διάφορα μουσικοχορευτικά δρώμενα.
- Κάθε Αύγουστο πραγματοποιείται η Έκθεση Αγροτών και Κτηνοτρόφων στο χωριό Μονόλιθος. Το φεστιβάλ φιλοξενεί περίπτερα με προϊόντα των ντόπιων αγροτών, συνοδευόμενα από ζωντανή λαϊκή μουσική.
- Κάθε Δεκαπενταύγουστο γίνονται οι παραδοσιακοί εορτασμοί προς τιμήν της Παναγίας στα χωριά Ασκληπιείο, Κρεμαστή και Βάτι.
- Κάθε Αύγουστο πραγματοποιείται η Γιορτή Μελιού και Σούμας στο χωριό Σιάννα.
- Στις 7 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται ο καθιερωμένος εορτασμός προς τιμήν της Παναγίας στο Μοναστήρι της Παναγίας της Τσαμπίκας.
- Κάθε Σεπτέμβριο πραγματοποιείται η Γιορτή του Κρασιού στο χωριό Έμπωνας.
- Κάθε Σεπτέμβριο, το Days of Music Festival πραγματοποιείται στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου. Το φεστιβάλ φιλοξενεί κλασικές και δημοφιλείς μουσικές συναυλίες καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο.
- Κάθε χρόνο πραγματοποιείται το Sound and Light Show στους δημοτικούς κήπους της Ρόδου. Είναι ένα εντυπωσιακό αξιοθέατο που φιλοξενεί μια θεατρική παράσταση, χωρίς ηθοποιούς, με κύρια στοιχεία τη μουσική, το φως, την αφήγηση και τη σκηνική αρχιτεκτονική.
Βγαλμένη σαν από παραμύθι, με επιβλητικά κάστρα, θεόρατους πύργους, καλοδιατηρημένους μεσαιωνικούς οικισμούς αιώνων και ειδυλλιακά φυσικά αξιοθέατα, η Ρόδος είναι το νησί των Δωδεκανήσων με τη σπουδαιότερη – ίσως – ιστορία, που μένει αναλλοίωτη στο χρόνο.
Πιστέψτε μας, δεν έχει καμία σημασία αν έχετε ξαναέρθει ή αν είστε κάτοικοι του νησιού, γιατί αυτό το ηλιόλουστο και «σμαραγδένιο» νησί έχει τόσο σπουδαία και ανυπολόγιστη φυσική ομορφιά, που κάθε φορά σε τυλίγει μέσα στο ονειρεμένο και απαράμιλλο κάλλος της!