Κάρπαθος: Το νησί που τιμά τις παραδόσεις!

Κάρπαθος: Το νησί που τιμά τις παραδόσεις!

 Η Κάρπαθος είναι ένα νησί άγριας, ανέγγιχτης ομορφιάς, σμιλεμένο από ανέμους, έθιμα και αιωνόβιες παραδόσεις, που βρίσκεται στα Δωδεκάνησα. Στην Κάρπαθο, θα ανακαλύψετε ένα νησί με ζωντανές παραδόσεις, ανθρώπους με αυθεντικό χαρακτήρα, μουσικές δεξιότητες που πέρασαν από γενιά σε γενιά και θρυλικά φεστιβάλ.

 Βασικές πληροφορίες για το νησί

 Ρίχνοντας μια ματιά στον χάρτη, θα εντοπίσετε την Κάρπαθο στο νότιο Αιγαίο, μεταξύ της Κάσου και της Ρόδου. Το νησί καλύπτει μια έκταση 324 τετραγωνικών χιλιομέτρων και ο πληθυσμός της υπολογίζεται περίπου στους 6.500 κατοίκους.

 Πως πάω στη Κάρπαθο

 Η Κάρπαθος διαθέτει εθνικό αεροδρόμιο που πραγματοποιεί πτήσεις σε καθημερινή βάση από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας. Το ταξίδι διαρκεί συνήθως μία ώρα.

 Εναλλακτικά, μπορείτε να ταξιδέψετε με πλοίο από το λιμάνι του Πειραιά. Το ταξίδι διαρκεί από δώδεκα έως δεκαεπτά ώρες. Το νησί συνδέεται επίσης με τα νησιά Κρήτη, Κάσο και Ρόδο.

 Που να μείνω

 Το νησί προσφέρει ποικίλα καταλύματα για διαμονή, όπως ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, βίλες και υπεροπολυτελείς σουίτες για όλα τα γούστα και τις απαιτήσεις.

 Ιστορία & Μυθολογία

 Σύμφωνα με τη μυθολογία, οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού αγάπησαν τόσο πολύ τους θεούς, που ταξίδεψαν στο βουνό του Ολύμπου και τους απήγαγαν. Τους έφεραν να ζήσουν μαζί τους στο ψηλότερο βουνό της Καρπάθου, το οποίο εξ’ αιτίας τους ονομάστηκε Όλυμπος. Για το λόγο αυτό οι κάτοικοι του νησιού ονομάζονταν Αρπάθεοι προερχόμενοι από τις λέξεις «αρπάζω»  και «θεοί».

 Στην αρχαιότητα, το νησί ονομαζόταν και Τετράπολη (τέσσερις πόλεις) λόγω του ότι είχε τέσσερις οχυρωμένες πόλεις, την Αρκεσία (χωριό Αρκάσα), τη Βρυκούντα (Αρχαία Βρουκούντα), τη Νίσυρο (Νήσος Σαρία) και το Ποσείδιο (χωριό Πηγάδια).

 Τα αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν ότι το νησί πρωτοκατοικήθηκε από τους Μινωίτες κατά τη νεολιθική εποχή. Στη συνέχεια, οι Μυκηναίοι κατέκτησαν την Κάρπαθο, όπως αποδεικνύεται από μια ευρεία συλλογή μυκηναϊκών αγγείων. Ύστερα, ακολούθησαν οι Δωριείς που έφεραν μεγάλο πλούτο και ανάπτυξη στο νησί.

 Το 478 π.Χ., η Κάρπαθος συμμετείχε στην Αθηναϊκή Συμμαχία και μετά την ήττα των Αθηναίων, περιήλθε στην κατοχή των Σπαρτιατών.

 Η Κάρπαθος ανεξαρτητοποιήθηκε κατά την Ελληνιστική περίοδο, ωστόσο, το νησί υπέφερε από διάφορες επιδρομές, καθώς κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους, τους Άραβες, τους Σαρακήνους, τους Μαυριτανούς, τους Γενοβέζους, τους Ενετούς και τους Οθωμανούς.

 Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, η Κάρπαθος πήρε μέρος και προσέφερε τη γη του νησιού στους πρόσφυγες, ενώ βοήθησε στην επισκευή των ελληνικών πλοίων και έδωσε χρήματα για τον ανεφοδιασμό τους.

 Στη συνέχεια, ακολούθησε την ιστορία των Δωδεκανήσων, που έπεσαν στην κυριαρχία των Γερμανών και των Ιταλών. Η Κάρπαθος ενσωματώθηκε επίσημα στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 1948.

 Μέρη που αξίζει να δείτε στην Κάρπαθο

 Κατευθυνθείτε στον Όλυμπο, ένα διαχρονικό χωριό στα βόρεια του νησιού

 Εκτεθειμένο στους ανέμους, το χωριό Όλυμπος ισορροπεί σαν σχοινοβάτης σε μια πρόχειρα λαξευμένη, απόμακρη κορυφογραμμή στη βόρεια Κάρπαθο. Τα σπίτια του ξεχύνονται στην πλαγιά προς τη θάλασσα, ριζωμένα στο βράχο.

 Αυτό το άγριο μέρος έκανε τους πειρατές και τους επιδρομείς πρόθυμους να λεηλατήσουν την Κάρπαθο και εξακολουθεί να αντιστέκεται στις εισβολές των πιο ειρηνικών εισβολέων του σήμερα. Αυτό ακριβώς που θα περίμενε κανείς από μια πόλη που αψηφά την παλίρροια του χρόνου ήδη από τον 9ο αιώνα.

 Ταξιδέψτε στην πολύχρωμη ιστορία της Καρπάθου

 Ανάμεσα στα σημαντικά αξιοθέατα του νησιού βρίσκονται οι παλαιοχριστιανικές εκκλησίες, η αρχαία Βρουκούντα και η Αρκάσα, το κάστρο και η ακρόπολη στο Απέρι, η ρωμαϊκή στέρνα στο Λευκό και οι τάφοι των μελισσών στην πόλη της Καρπάθου και την Αρκάσα.

 Ύστερα, υπάρχουν και οι πιο πρόσφατες κατασκευές που άφησαν οι Ιταλοί, όπως γέφυρες, υδραγωγεία, πηγάδια, ανεμόμυλους και υπαίθριους φούρνους του Ολύμπου.

 Ανακαλύψτε τα ήθη και τα έθιμα της Καρπάθου

 Πολλές γυναίκες εξακολουθούν να φορούν παραδοσιακές ενδυμασίες, ενώ οι άνδρες κάνουν τη συγκομιδή των καλλιεργειών τους με δρεπάνια.

 Άνδρες και γυναίκες κάθονται χωριστά στα πανηγύρια του χωριού, όπου οι μουσικοί παίζουν τη γκάιντα, τη λύρα και το λαούτο, όλα φτιαγμένα στο νησί και τραγουδούν με το στυλ των αρχαίων προγόνων τους. Στη βόρεια Κάρπαθο, θα βρείτε ακόμα παλαιότερα, μερικές φορές περίεργα έθιμα, που εξακολουθούν να εφαρμόζονται πιστά.

 Επισκεφθείτε τις παρθένες παραλίες

 Η βραβευμένη αμμώδης ημισέληνος της Απέλλας είναι η πιο όμορφη παραλία της Καρπάθου. Τα σμαραγδένια νερά θα σας μαγνητίσουν και στην Κυρά Παναγιά, την Αχάτα, τον Λευκό και την Αμμόπη, μερικές από τις πιο διάσημες παραλίες της Καρπάθου.

 Πως μπορείτε να περάσετε το ταξίδι σας στην Κάρπαθο;

 Εξερευνήστε τη φύση και την ιστορία

 Ο βορράς, πάνω από τον Όλυμπο και μέχρι το μικροσκοπικό νησί της Σαρίας (βόρεια της Καρπάθου), είναι το αγαπημένο στέκι για πουλιά, φώκιες, βατράχους και σαλαμάνδρες, καθώς και το σπίτι μεγάλων, νόστιμων, αλλά άπιαστων ψαριών.

 Εκεί θα βρείτε επίσης τα ανάκτορα της Δωρικής Νισύρου, την ιερή αρχαία Βρουκούντα και το εξωτικό Τρίστομο.

 Κάντε ένα ταξίδι στο χρόνο γύρω από το εύφορο οροπέδιο κάτω από τον Όλυμπο

 Το οροπέδιο του Αυλώνα σας προσκαλεί να ταξιδέψετε πίσω στο χρόνο με τα προσεγμένα χωράφια, τους αχυρώνες, τις διάσπαρτες αγροτικές κατοικίες και τις καλλιέργειες που διαθέτει.

 Δείτε ένα σπάνιο οικοσύστημα

 Η Κάρπαθος είναι ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά νησιά για την προστασία σπάνιων ειδών και οικοσυστημάτων. Δύο τοποθεσίες περιλαμβάνονται στο δίκτυο Natura 2000 για τους πληθυσμούς πτηνών και φώκιας.

 Οι αρχαιολογικοί χώροι του νησιού

 Η Ακρόπολη της Αρχαίας Καρπάθου βρίσκεται στη δυτική πλευρά του λιμανιού των Πηγαδιών. Ο αρχαίος οικισμός του Ποτιδαίου ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της Καρπάθου, που πρωτοκατοικήθηκε από Μινωίτες κατά την Εποχή του Χαλκού.

 Ωστόσο, εγκαταλείφθηκε μετά το 1.200 π.Χ. λόγω των πειρατικών επιδρομών. Εδώ, μπορείτε να θαυμάσετε τα ίχνη της αρχαίας ακρόπολης με πανοραμική θέα στις γύρω περιοχές.

 Η Ακρόπολη της Αρκάσας είναι μια από τις αρχαίες πόλεις της Καρπάθου που βρίσκεται στο ομώνυμο χωριό Αρκάσα. Στην περιοχή του Παλαιοκάστρου εκτίθενται μια σειρά από αρχαιολογικά ευρήματα που περιλαμβάνουν ίχνη από πέτρινα σπίτια, κολώνες, δεξαμενές νερού, μεσαιωνικά κτίρια και μυκηναϊκά τείχη. Τα ευρήματα από τις ανασκαφές εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο Αρκάσας.

 Η Ακρόπολη της Βρουκούντας είναι μια από τις αρχαίες πόλεις της Καρπάθου που βρίσκεται στο χωριό Βρυκούς. Τα απομεινάρια της αρχαίας πόλης εκτείνονται σε ένα επίμηκες ακρωτήρι, στο άκρο του οποίου βρίσκεται η σπηλαιώδης εκκλησία του Αγίου Ιωάννη.

 Στα σημαντικότερα μνημεία της ακρόπολης συγκαταλέγονται οι μνημειώδεις λαξευτοί τάφοι, διακοσμημένοι με ανάγλυφες καμάρες και το εσωτερικό ιερό της εκκλησίας. Ένα από τα μεγαλύτερα παραδοσιακά πανηγύρια της Καρπάθου πραγματοποιείται εδώ στις 28 και 29 Αυγούστου.

 Η Νήσος Σόκαστρο ήταν ένας αρχαίος οικισμός της Καρπάθου που βρίσκεται απέναντι από το λιμάνι του Λευκού στη δυτική πλευρά του νησιού. Το Σόκαστρο ήταν χερσόνησος της Καρπάθου.

 Εδώ μπορείτε να θαυμάσετε τα ίχνη μεσαιωνικών οικισμών και τα λείψανα από βυζαντινές οχυρώσεις. Εκδρομικά σκάφη εκτελούν δρομολόγια από το λιμάνι του Λευκού μέχρι το νησί Σόκαστρο.

  Δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε στο νησί

 Παρατήρηση πουλιών:

 Η Κάρπαθος, μαζί με το νησί της Σαρίας, αποτελούν τα σημαντικότερα νησιά από περιβαλλοντική άποψη, λόγω των πλούσιων φυσικών ενδιαιτημάτων τους και των σπάνιων ειδών ζώων που κατοικούν σε αυτά.

 Δύο περιοχές του νησιού έχουν κηρυχθεί σημαντικά οικοσυστήματα για τα μεταναστευτικά είδη πτηνών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Natura 2000.

 Καταδύσεις:

 Η ποικίλη ακτογραμμή της Καρπάθου προσφέρει πολυάριθμες συναρπαστικές εξερευνήσεις για τους λάτρεις των καταδύσεων. Ο ύφαλος Καστελιά και Φώκια, το σπήλαιο των πειρατών στον Αχάτα και το ναυάγιο στο Διακόφτη είναι μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία κατάδυσης. Θα βρείτε καταδυτικό κέντρο στην πόλη των Πηγαδιών.

 Πεζοπορία:

 Η Κάρπαθος φιλοξενεί πολλά μονοπάτια, ιδανικά για τους λάτρεις της πεζοπορίας. Μια από τις πιο όμορφες διαδρομές είναι αυτή που ξεκινά από την πόλη των Πηγαδιών και οδηγεί στο χωριό Απέρι.

 Ένα άλλο ενδιαφέρον μονοπάτι περιλαμβάνει αυτό που ξεκινά από το χωριό Σπόα και οδηγεί στο χωριό Όλυμπος. Το υπέροχο μονοπάτι περιλαμβάνει τεράστιες υψομετρικές διαφορές και απίστευτα τοπία που περιβάλλονται από διάσπαρτους λόφους, ιζηματογενείς βράχους και πεύκα.

 Μια άλλη όμορφη διαδρομή ξεκινά από το χωριό Όλυμπος και οδηγεί στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία. Εκεί θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε την πανοραμική θέα στο Καρπάθιο Πέλαγος.

 Αρκετό ενδιαφέρον παρουσιάζει και το λιθόστρωτο μονοπάτι που ξεκινά από την εκκλησία της Αγίας Σοφίας και οδηγεί στον αρχαιολογικό χώρο της Αρκάσας.

 Ωστόσο, μια από τις πιο ενδιαφέρουσες διαδρομές ξεκινά από την περιοχή του Αυλώνα και οδηγεί στην περιοχή Τρίστομο, περνώντας από το Πάνω και Κάτω Ιτσιλά.

 Ιστιοσανίδα:

 Η Κάρπαθος είναι γνωστή για τις ιδανικές συνθήκες που προσφέρει στους λάτρεις του windsurfing, καθώς θεωρείται ένα από τα πιο ανεμοδαρμένα νησιά της Μεσογείου.

 Τοπικά Προϊόντα & Σπεσιαλιτέ του νησιού

 Γευτείτε τα τοπικά προϊόντα τις Καρπάθου που περιλαμβάνουν ψάρια, σταφύλια, λάδι, μέλι και κρασί. Το νησί είναι γνωστό για το γλυκό κόκκινο κρασί που παράγεται στον Όθο.

 Οι τοπικές σπεσιαλιτέ του νησιού που σας συνιστούμε να δοκιμάσετε είναι – μεταξύ άλλων – οι μακαρούνες, τα κολοκυθοπουλάκια, το σκάρους, το οφτό, τα συκωτάκια κοτόπουλου με μυρωδικά, η τυρόπιτα με σουσάμι, η κοπαδόπιτα, η χορτόπιτα ψημένη στο φούρνο, οι μυζηθρόπιτες, το σισαμέλι και ο μπακλαβάς.

  Εκδηλώσεις & Φεστιβάλ

  • Κάθε καλοκαίρι πραγματοποιείται ο Διεθνής Διαγωνισμός Windsurfing στην Κάρπαθο.
  • Κάθε Αύγουστο πραγματοποιείται η Γιορτή του Κρασιού στη Κάρπαθο. Το γλέντι ακολουθείται από παραδοσιακή μουσική και τοπικά εδέσματα.
  • Κάθε καλοκαίρι πραγματοποιείται το Φεστιβάλ Τσαμπούνας στα χωριά Όλυμπος και Πηγάδια. Η Τσαμπούνα είναι το παραδοσιακό μουσικό όργανο της Καλύμνου, γνωστό και ως γκάιντα. Το γλέντι ακολουθείται από παραδοσιακή μουσική και τοπικά εδέσματα.

 Στην Κάρπαθο ζωντανεύει όλη η Ελληνική παράδοση του τόπου, η ιστορία του νησιού και ο σεβασμός των ανθρώπων στα αγαθά της φύσης. Αυτό το πανέμορφο νησί στα Δωδεκάνησα φιλοξενεί όχι μόνο ντόπιους κατοίκους και τουρίστες, αλλά ένα ολόκληρο οικοσύστημα ποικίλων ειδών και ζώων που προστατεύονται από το δίκτυο Natura 2000. Ένα μόνο ταξίδι αρκεί για να μπει στη καρδιά σας!

Διαβάστε ακόμα στο Manday.gr:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top