Ιαπωνικό ουίσκι: Ποια είναι τα καλύτερα της αγοράς;

Ιαπωνικό ουίσκι: Ποια είναι τα καλύτερα της αγοράς;

 Τον περασμένο χειμώνα, κάποια καλά νέα για τους λάτρεις του Ιαπωνικού ουίσκι έφτασαν με τη μορφή νέων προτύπων επισήμανσής τους.

 Οι νέοι κανόνες έχουν ως σκοπό να καθιερώσουν το είδος αυτό με αυστηρά πρότυπα και να το κάνουν ανταγωνιστικό απέναντι στο Σκωτσέζικο ουίσκι και το Bourbon.

 Πίσω από όλα αυτά όμως κρύβεται κάτι βαθύτερο. Εκείνο το μπουκάλι σε τιμή χρυσού μπορεί να μην περιείχε καν ουίσκι που παρασκευάστηκε στην Ιαπωνία και να πληρώνανε τσάμπα!

 Τώρα πια, οι νέοι κανονισμοί JSLMA επιτρέπουν ίσους όρους ανταγωνισμού για όλους τους παραγωγούς. Αυτό προστατεύει εκείνους που έχουν επενδύσει σε πραγματικά αποστακτήρια ουίσκι και εγγυάται πως θα πάρετε στα χέρια σας αυτό που όντως πληρώνετε.

 Και μιας και μιλάμε για αυτό, δείτε τα 10 καλύτερα μπουκάλια της κατηγορίας, που μπορείτε να απολαύσετε με μέτρο και ασφάλεια!

 1. Yamazaki 25

 Μπορεί να είναι λιγάκι δυσεύρετο και ακριβό, αν πράγματι καταφέρετε να το βρείτε, αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο και τα χρήματά σας.

 Σε αντίθεση με την αρχική εκδοχή, που παλαιώθηκε εξ ολοκλήρου σε βελανιδιά, το κύριο Shinji Fukuyo χρησιμοποιεί τρεις διαφορετικούς τύπους βαρελιών για το νέο μείγμα: Αμερικανική, Ισπανική και Ιαπωνική βελανιδιά Mizunara.

 Πρόκειται για έναν εξαίρετο συνδυασμό που δίνει ένα ουίσκι, πιστό στην παράδοσή του. Έχει μια νότα από σανδαλόξυλο, λωτό, yuzu και τζίντζερ, χάρη στην επιρροή που έχει η Mizunara στο ουίσκι, καθώς ωριμάζει.

 2. Nikka Taketsuru Pure Malt

 Η Nikka, ένας εξίσου μεγάλος παίκτης στην Ιαπωνική αγορά του ουίσκι, κυκλοφόρησε αυτό το ουίσκι αποκλειστικά από βύνη το φθινόπωρο του 2020. Μιλάμε για ένα ουίσκι από τα δύο αποστακτήρια της, Yoichi και Miyagikyo.

 Η επιρροή του Yoichi, ειδικά, φαίνεται στην τελική γεύση, μιας και του προσφέρει αυτή την λουλουδένια και φρουτώδη αίσθηση, που είναι αποτέλεσμα πολυετούς ωρίμανσης. Το Miyagikyo από την άλλη ξεφεύγει προς την κατεύθυνση του πυρηνόκαρπου στον ουρανίσκο, που σας προκαλεί να τη δοκιμάσετε.

 3. Akkeshi Sarorunkamuy

 Ένα νέο αποστακτήριο στον κόσμο του Ιαπωνικού ουίσκι, που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2016 και από τότε ανεβαίνει ολοένα και περισσότερο στις προτιμήσεις του κοινού.

 Το Akkeshi βρίσκεται στα βόρεια της Ιαπωνίας και, συγκεκριμένα, στο νησί Hokkaido, όπου το υγρό, δροσερό κλίμα θυμίζει κάτι από Islay στη Σκωτία.

 Κάπως έτσι, φέρνει στην επιφάνεια τον «λευκό γερανό», που ωριμάζει σε βαρέλια bourbon, κόκκινου κρασιού και βελανιδιάς Mizunara. Φρουτώδες, με ένα άρωμα βανίλιας, μπαχαρικών και με μια έντονη, καυτή αίσθηση στον ουρανίσκο είναι τα βασικά συστατικά του, που θα σας ξετρελάνουν.

 4. Mars Komagatake

 Το αποστακτήριο Mars Shinshu βρίσκεται στις ιαπωνικές νότιες Άλπεις, στην ίδια περιοχή με το Hakushu.

 Η μάρκα Iwai είναι το πιο γνωστό αναμειγμένο ουίσκι, με ποικίλες προσεγγίσεις, αλλά υπάρχει και το Komagatake, που φτιάχνεται αποκλειστικά από βύνη.

 Η εκδοχή του 2021 παλαιώθηκε μέσα σε βαρέλια μπέρμπον και σέρι, ενώ εκείνη του 2022 φτιάχτηκε από κριθάρι με τύρφη και χωρίς τύρφη και αξιοποίησε τα βαρέλια port για τη διαδικασία της ωρίμανσης.

 5. Akashi Single Malt Sherry Cask

 Το Akashi παράγει τόσο αναμειγμένα όσο και ουίσκι αποκλειστικά από βύνη, συμπεριλαμβανομένης αυτής της ετήσιας κυκλοφορίας περιορισμένης έκδοσης.

 Αν είστε λάτρεις του Σκωτσέζικου ουίσκι, τότε αυτό το μπουκάλι είναι επίσης μια εξαίρετη επιλογή για εσάς. Ωριμάζει σε δύο διαφορετικούς τύπους βαρελιών sherry και ολοκληρώνεται σε βαρέλια Oloroso.

 Οι δύο αυτοί διαφορετικοί τύποι προσδίδουν στο ποτό μια σειρά από πλούσιες, φρουτώδεις γεύσεις, όπως είναι το δαμάσκηνο, το βερίκοκο και η καρυκευμένη βανίλια.

 6. Suntory Whisky Toki

 Το Toki, ως ένα από τα πιο εύκολα Ιαπωνικά ουίσκι που μπορείτε να αποκτήσετε σήμερα, είναι ένα μείγμα βύνης και ουίσκι σιτηρών, που προέρχεται από τα αποστακτήρια Suntory’s Yamazaki, Hakushu και Chita.

 Οι κύριοι πυλώνες του είναι η βύνη Hakushu από λευκό δρύινο βαρέλι και το ουίσκι σιτηρών Chita, με λευκό δρύινο βαρέλι Yamazaki και ισπανικό ουίσκι από δρύινο βαρέλι. Το αποτέλεσμα είναι ένα εξαιρετικά ελαφρύ ποτό που ταιριάζει σε όλους.

 7. Taru 12 YR Tsutsumi Shochu

 Το Tsutsumi είναι ένα αποστακτήριο που δεν προσπαθεί να κρύψει το ποιόν του: ένα παλαιωμένο σότσου δηλαδή κι όχι ένα απλό ουίσκι. Αξίζει σίγουρα να γευτείτε το αποτέλεσμα που προκύπτει από την ωρίμανσή του, που αγγίζει τα 12 χρόνια.

 Μιλάμε για ένα εξαιρετικά απολαυστικό αλκοολούχο ποτό, με γλυκές νότες ρυζιού και σέρι. Μην το παραλείψετε!

 8. Hibiki Japanese Harmony

 Η ανάμειξη είναι ένα βασικό συστατικό της τέχνης που απαιτείται για την παρασκευή του ιαπωνικού ουίσκι. Μεγάλη προσοχή δίνεται και στις γεύσεις με τις αναλογίες, με μερικά αποστακτήρια να παράγουν δεκάδες διαφορετικά ουίσκι που συνδυάζονται σε ένα τελικό προϊόν.

 Το Hibiki, ένα μείγμα από το Suntory, κυκλοφόρησε το 1989 και τώρα υπάρχουν τρείς διαφορετικές εκδοχές του. Η 17 ετών εκδοχή του είναι ίσως η καλύτερη όλων, με υπέροχες νότες καραμέλας και καραμέλας βουτύρου.

 9. Nikka Days

 Πρόκειται για το πιο σύγχρονο μπουκάλι της Nikka, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ το περασμένο καλοκαίρι. Μιλάμε, φυσικά, για ένα Ιαπωνικό ουίσκι που μπορείτε να απολαμβάνετε όπως το επιθυμείτε.

 Σύμφωνα με τη μάρκα, το μείγμα αποτελείται από ομοιόμορφα και λεία Coffey Grain Whisky και βύνη Miyagikyo, μαζί με ένα απαλό άγγιγμα από Coffey Malt Whisky και Yoichi. Είναι γλυκό και πλούσιο σε γεύση.

 10. Chichibu US Edition 2020 Peated

 Το Chichibu, που ιδρύθηκε το 2008, χτίστηκε πάνω στα ερείπια του παλιού αποστακτηρίου Hanyu, περίπου μια ώρα έξω από το Τόκιο. Είναι μικρό, σε σύγκριση με άλλα, αλλά άκρως αποτελεσματικό.

 Το συγκεκριμένο Ιαπωνικό ουίσκι είναι αποκλειστικά από βύνη πέντε ετών. Το επίπεδο τύρφης είναι 30 μέρη ανά εκατομμύριο, κάτι που το κάνει εξαιρετικά ανταγωνιστικό απέναντι στα Σκωτσέζικα ουίσκι του νησιού Islay.

 Δεν φιλτράρεται στο κρύο και δεν προστίθεται χρώμα καραμέλας. Την ίδια στιγμή, ωριμάζει σε μπέρμπον, κρασί και βαρέλια Chibidaru. Κυκλοφορούν λίγα μπουκάλια, οπότε ενημερώστε μας αν καταφέρετε!

 Όλοι οι λάτρεις του ουίσκι καλούνται να δοκιμάσουν σε κάποια φάση της ζωής τους το Ιαπωνικό ουίσκι. Μπορεί να είναι λιγάκι δυσεύρετο συγκριτικά με τα υπόλοιπα, αλλά υπόσχεται να σας αποζημιώσει με την γεύση, το άρωμα και την δυναμικότητα που θα σας προσδώσει!

 Γράψτε μας σχετικά με τις εντυπώσεις που σας προκάλεσαν τα παραπάνω μπουκάλια στα σχόλια εδώ από κάτω. Θα χαρούμε να σας διαβάσουμε!

Διαβάστε ακόμα στο Manday.gr:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top