Κίμωλος: Ένα εκθαμβωτικό νησί με σπάνια ομορφιά!

Κίμωλος: Ένα εκθαμβωτικό νησί με σπάνια ομορφιά!

 Ένα μικροσκοπικό κόσμημα που αστράφτει κάτω από τον ήλιο του Αιγαίου, η Κίμωλος προσφέρει στους επισκέπτες της το πιο θερμό καλωσόρισμα, με όλη την αυθεντικότητα και την αξιοσημείωτη γοητεία της.

 Η φύση γέννησε αυτό το νησί σε μια έκρηξη οργής και το αποζημίωσε προικίζοντάς το με πλούσια δώρα. Το ηφαιστειογενές νησί της Κιμώλου – η Αρζαντιέρα, που σημαίνει ασήμι, σας καλωσορίζει με τον δικό του γαλήνιο τρόπο.

 Πολύχρωμα, γυαλιστερά βότσαλα, διαυγή νερά, γκρίζο-λευκοί βράχοι, των οποίων οι σχηματισμοί διεγείρουν τη φαντασία μας, ιαματικές πηγές που ρέουν σε αμμώδεις παραλίες…όλα συνδυάζονται συνθέτοντας ένα μοναδικό τοπίο σαν ένας πίνακας ζωγραφικής ανεκτίμητης αξίας.

 Πως πάω στη Κίμωλο/Ακτοπλοϊκά

 Η Κίμωλος στον χάρτη βρίσκεται στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων, ακριβώς πάνω από τη Μήλο προς τα βορειοανατολικά, καθώς κάποτε αποτελούσαν ένα νησί. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Κίμωλος ή Χωριό και ο πληθυσμός της υπολογίζεται γύρω στους 800 κατοίκους.

 Το νησί είναι προσβάσιμο με πλοίο από τα νησιά Φολέγανδρος, Μήλος και Σίφνος, τα οποία είναι προσβάσιμα από το λιμάνι του Πειραιά. Το ταξίδι διαρκεί συνήθως από τέσσερις έως εφτά ώρες, ανάλογα με το αν θα ταξιδέψετε με κανονικό πλοίο ή ταχύπλοο.

 Η μυθολογία και η ιστορία του νησιού

 Η Κίμωλος ήταν κάποτε μέρος της Μήλου και χωρίστηκε μετά από έναν ισχυρό σεισμό τον 1ο αιώνα μ.Χ. Σύμφωνα με τη μυθολογία, το νέο νησί πήρε το όνομά του από τον Κίμωλο, που ήταν ο πρώτος κάτοικος. Ο Κίμωλος παντρεύτηκε τη Σίδη, κόρη του Θεού Ποσειδώνα.

 Η Σίδη συνδεόταν με ορυκτά και μέταλλα, δίνοντας έτσι μια εξήγηση στην εμφάνιση του νησιού που είναι γεμάτο με κοιτάσματα ημιπολύτιμων λίθων και ορυκτών. Η Σίδη προέρχεται από τη λέξη «σίδηρος». Το νησί ήταν επίσης γνωστό και ως «Εχινούσα», πιθανόν λόγω της έχιδνας (οχιάς) που ακόμη και σήμερα αφθονεί στο νησί.

 Τα ερείπια της αρχαίας πόλης της Κιμώλου βρίσκονται στον βυθό της παραλίας του Κοφτού, στοιχείο που μαρτυρεί ότι το νησί κατοικήθηκε από τη μυκηναϊκή περίοδο. Στην αρχαιότητα, το νησί ήταν πεδίο μαχών μεταξύ της Αθήνας, που κυβερνούσε το νησί, και της Σπάρτης, που κυβερνούσε τη Μήλο.

 Το νησί ήταν γνωστό ως «Αρτζεντιέρα» λόγω της ασημένιας, βραχώδης επιφάνειας της ακτής της Κιμώλου, καθιστώντας την σημαντικό εμπορικό κόμβο κατά τον Μεσαίωνα. Κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους, τα σπήλαια της Κιμώλου χρησίμευαν ως καταφύγιο για τους πειρατές.

 Τη περίοδο των Ορλωφικών και των Ρωσοτουρκικών Πολέμων (1770 – 1774), η Κίμωλος υποτάχθηκε στους Ρώσους, οι οποίοι εντόπισαν ποσότητες αργυρούχου βαρυτίνης στην περιοχή και προσπάθησαν ανεπιτυχώς να την εκμεταλλευτούν, οπότε και άρχισε η εξαγωγή της μοναδικής στο είδος της, κιμώλιας γης. Η Κίμωλος προσαρτήθηκε μαζί με όλες τις Κυκλάδες στην υπόλοιπη Ελλάδα το 1830.

 Κατά τη δικτατορία του Μεταξά, η Κίμωλος κατέστη τόπος εξορίας αντιφρονούντων. Αποτέλεσε μάλιστα τον τόπο όπου εκτοπίζονταν κυρίως γυναίκες ανάμεσα στις οποίες και σημαντικές διανοούμενες της εποχής, όπως η Χρύσα Χατζηβασιλείου και η Φούλα Χατζιδάκη.

 Τι πρέπει να δεις στη Κίμωλο

 Εξερεύνηση στο Χωριό και το κάστρο

 Το Χωριό, ο κύριος οικισμός στους πρόποδες του όρους Ξαπλοβούνι, θα σας μαγέψει με τη γραφική του απλότητα. Περπατήστε κάτω από καμάρες, ανάμεσα σε λευκά σπίτια με ολάνθιστους κήπους και ξαποστάστε σε ένα παραδοσιακό καφέ, ενώ συζητάτε με τους ανοιχτόκαρδους ντόπιους κατοίκους του.

 Από την Πλατεία του Σολιού, την πλατεία του σχολείου δηλαδή, μπορείτε να θαυμάσετε το βράδυ το φεγγάρι και από το παρεκκλήσι του Παντοκράτορα να απολαύσετε τη θέα των κοντινών νησιών ανά πάσα ώρα και στιγμή. Μετά τη βόλτα σας, μπορείτε να απολαύσετε δροσερά κοκτέιλ που κάνουν πάταγο σε ένα από τα μπαρ της Αγοράς, τον κεντρικό δρόμο του Χωριού.

 Το επίκεντρο του Χωριού είναι το μεσαιωνικό κάστρο. Από τον 14ο – 15ο αιώνα αποτελείται από δύο συστάδες σπιτιών, ερειπωμένων σήμερα, το Μέσα Κάστρο και το Έξω Κάστρο, τα σπίτια των οποίων κάποτε αποτελούσαν οχυρό κατά των πειρατικών επιδρομών.

 Από τη στιγμή που θα μπείτε στις δύο πύλες του Έξω Κάστρου και της Κάτω και της Πάνω Πόρτας, θα μεταφερθείτε σε ένα μαγευτικό ταξίδι πίσω στο χρόνο.

 Επίσκεψη στα μουσεία του νησιού

 Το Αρχαιολογικό Μουσείο στεγάζεται σε ένα από τα παλαιότερα σπίτια του Χωριού, που είναι η πρωτεύουσα του νησιού. Εκεί, θα βρείτε εκθέματα που θα σας ξεναγήσουν σε χιλιάδες χρόνια ιστορίας του νησιού.

 Το Λαογραφικό & Ναυτικό Μουσείο βρίσκεται στο κάστρο της Κιμώλου, μέσα στο οποίο θα θαυμάσετε στις προσπάθειες να κρατηθούν ζωντανές οι παραδόσεις του νησιού, που παραδίδονται με αγάπη στις επόμενες γενιές.

 Το πέτρινο «μανιτάρι» του νησιού

 Στο υψόμετρο του Σκλάβου, στη μέση ενός οροπεδίου που βρίσκεται στη καρδιά της Κιμώλου, υπάρχει ένας σπάνιος και εντυπωσιακός γεωλογικός σχηματισμός, που οι ντόπιοι το αποκαλούν «Σκιάδι».

 Εγγεγραμμένο στον Άτλαντα του Γεωλογικού Μνημείου του Αιγαίου, αυτό το «πέτρινο μανιτάρι» έχει αποκτήσει το μοναδικό του σχήμα λόγω της ποικιλίας των διαφόρων ειδών πετρωμάτων από τα οποία αποτελείται, όλα με διαφορετικά επίπεδα αντίστασης στους ανέμους της περιοχής.

 Τα σύρματα

 Τα σύρματα είναι οικοδομήματα με πολύχρωμες πόρτες που έχουν λαξευθεί μέσα στους βράχους και βρίσκονται στο χωριό Γούπα. Αυτά κατασκευάστηκαν από ντόπιους ψαράδες, που ήθελαν να προστατέψουν τις βάρκες τους από τους άγριους ανέμους που λυσσομανούσαν στο νησί.

  Οι καλύτερες παραλίες της Κιμώλου

 Ελληνικά

 Ακριβώς κάτω από την επιφάνεια των ρηχών νερών της παραλίας βρίσκεται η αρχαία πόλη του νησιού. Στη Μαυροσπηλιά, η οποία βρίσκεται νοτιοδυτικά του νησιού, θα απολαύσετε ένα ονειρεμένο ηλιοβασίλεμα. Φυσικά, μην ξεχάσετε τη φωτογραφική μηχανή σας, γιατί η κοντινή Απαγρεμνά θα σας μαγέψει.

 Πράσα

 Μια από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες της Κιμώλου, αν όχι η ωραιότερη, με γαλαζοπράσινα νερά και λεπτή, χρυσαφένια άμμο. Μάλιστα,  στην είσοδο του οικισμού υπάρχουν ιαματικές πηγές, με θεραπευτικές ιδιότητες έναντι πολλών ασθενειών, μεταξύ άλλων των ρευματισμών. Κάτω από το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου στις θαλάσσιες σπηλιές λέγεται ότι βρίσκει καταφύγιο η σπάνια και απειλούμενη με εξαφάνιση μεσογειακή φώκια.

 Η Γούπα και η Ρέμα

 Η Γιούπα είναι ένα γραφικό ψαροχώρι με λίγα σπίτια και ένα μικρό λιμάνι. Στο τέλος του ακρωτηρίου, θα δείτε τον «ελέφαντα», μια φιγούρα σμιλεμένη από τη θάλασσα και τον άνεμο με το πέρασμα του χρόνου.

 Εκεί, τη προσοχή σας θα τραβήξουν τα Σύρματα, οι σπηλιές που σκαλίστηκαν στα βράχια από τους ψαράδες ως καταφύγιο, για να μεταφέρουν τις βάρκες τους χειμερινούς μήνες. Δίπλα στα Σύρματα, θα βρείτε μια παραλία με βότσαλα, το Ρέμα και μια φυσική πισίνα με γαλαζοπράσινα νερά, που σας προσκαλούν για μια γρήγορη βουτιά.

 Αλυκή

 Εδώ θα βρείτε λίγη σκιά κάτω από τα αλμυρίκια της παραλίας και θα απολαύσετε το μπάνιο σας στα αστραφτερά, καταγάλανα νερά του Αιγαίου.

 Δραστηριότητες που πρέπει να δοκιμάσετε στη Κίμωλο

 Κάντε το γύρο του νησιού με σκάφος

 Σκάφη όλων των τύπων και μεγεθών είναι έτοιμα να σας μεταφέρουν σε πανέμορφες παραλίες και άγρια, αδέσμευτα τοπία της Κιμώλου. Το θαλάσσιο σπήλαιο της Γερακιάς θα σας μείνει αξέχαστο, ειδικά αν βαδίσετε στα καθαρά και ρηχά νερά του. Στο Αγιόκλημα θα αναζωογονηθείτε στα ιαματικά ζεστά νερά, ενώ στον Γερονικόλα τ’ Αψηλά θα θαυμάσετε τον γκριζόλευκο ηφαιστειακό βράχο, που είναι ένα από τα ωραιότερα, φυσικά αξιοθέατα του νησιού.

 Επισκεφθείτε τον Πολύαιγο

 Ανάμεσα στη Κίμωλο και τη Μήλο, βρίσκεται η Πολύαιγος, το μεγαλύτερο ακατοίκητο νησί της Μεσογείου, ένας πραγματικός οικολογικός παράδεισος. Παρέχει καταφύγιο σε σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας, ενώ διακρίνεται για τις πανέμορφες παραλίες του, όπως η Μερσίνη και τα Γαλάζια Νερά. Οι εξωτικοί της όρμοι προσελκύουν ιδιοκτήτες σκαφών όλο το χρόνο.

 Ακολουθήστε τα μονοπάτια

 Αν σας αρέσει η πεζοπορία, εξοπλιστείτε ανάλογα. Οι πεζοπορικές διαδρομές της Κιμώλου είναι φανταστικές. Μάλιστα, μία από τις ωραιότερες διαδρομές είναι αυτή που ξεκινάει από τον περιφερειακό δρόμο  του Χωριού προς το όρος Σκλάβος και καταλήγει στο παρεκκλήσι του Αγίου Ευσταθίου.

 Κάντε κατάδυση στα εντυπωσιακά νερά της

 Το νησί ενδείκνυται για καταδύσεις στα μαγευτικά νερά του. Τα σημεία που επιλέγουν ιδιαιτέρως οι λάτρεις του είδους είναι η σπηλιά του Ποσειδώνα, το ναυάγιο ενός αεροπλάνου, η βυθισμένη εκκλησία και η παραλία Ελληνικά.

 Την ίδια στιγμή, ανάμεσα στο τρίγωνο που σχηματίζει η Μήλος, η Κίμωλος και ο Πολύαιγος βρίσκεται το μέρος εκτροφής της φώκιας Μονάχους Μονάχους, την οποία, αν είστε τυχεροί, μπορεί να έχετε την ευκαιρία να χαιρετήσετε από κοντά!

 Τα τοπικά Προϊόντα του νησιού

 Το νησί προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία σε ελληνικές και μεσογειακές γεύσεις, που ξετρελαίνουν τους γευστικούς κάλυκες των επισκεπτών του. Τα δε τοπικά προϊόντα του νησιού που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε είναι το ξινό, το μανούρι, η κάπαρη, το θυμαρίσιο μέλι, η πάστα ντομάτας και τα παξιμάδια.

 Για τις μεσημεριανές και βραδινές σας εξόδους σας συνιστούμε να επιλέξετε μερικές από τις σπεσιαλιτέ του νησιού, όπως τα διάφορα είδη χωριάτικης πίτας όπως η λαδένια, η τυρένια, η ελένια και η κολοκυθένια, το χταπόδι στιφάδο, το τηγανητό καλαμάρι και τα σαλιγκάρια.

 Η Κίμωλος δεν θα μαγέψει μόνο τον εκλεπτυσμένο ουρανίσκο σας, αλλά όλες τις αισθήσεις σας. Οι παρθένες ομορφιές του νησιού, σε συνδυασμό με τους εντυπωσιακούς γεωλογικούς του σχηματισμούς και τα αρχαιολογικά αξιοθέατα υπόσχονται να σας ταξιδέψουν στον χρόνο και να σας εξασφαλίσουν τις ωραιότερες καλοκαιρινές σας διακοπές. 

 Κλείστε έγκαιρα τη διαμονή σας σε ενοικιαζόμενα δωμάτια ή πολυτελή ξενοδοχεία, όπως επίσης τα ακτοπλοϊκά σας εισιτήρια και ετοιμαστείτε να γνωρίσετε την πατροπαράδοτη ελληνική φιλοξενία στο πετσί σας!

Διαβάστε ακόμα στο Manday.gr:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top