Ο θρύλος λέει ότι η Ανάφη αναδύθηκε από τα άγρια κύματα του Αιγαίου έπειτα από διαταγή του Θεού Απόλλωνα, για να προσφέρει ένα ασφαλές λιμάνι στους Αργοναύτες στο ταξίδι της επιστροφής τους. Η γοητευτική πρωτεύουσα της Ανάφης είναι η Χώρα, ένα πραγματικό δείγμα κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής με ασβεστωμένα σπίτια, ολάνθιστες αυλές και δαιδαλώδη σοκάκια.
Οι πανέμορφες χρυσαφένιες αμμουδιές του νότου κάνουν μια απερίγραπτη αντίθεση με τη φυσική ερημιά των απότομων βράχων του βορρά.
Το κυρίαρχο βραχώδες έδαφος από γρανίτη και ασβεστόλιθο που επικαλύπτεται από ηφαιστειακά πετρώματα των εκρήξεων της Σαντορίνης δημιουργούν τα ξακουστά μυστηριώδη μονοπάτια πεζοπορίας, μια από τις καλύτερες δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε κατά τη παραμονή σας στο νησί.
Οι φιλόξενοι ντόπιοι κάτοικοι και η γαλήνη του άγριου τοπίου, τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια και τα ασβεστωμένα σπίτια, η κόκκινη ανατολή και τα νερά σε όλες τις αποχρώσεις του μπλε, του πράσινου και του τιρκουάζ θα κάνουν την διαμονή σας γαλήνια και θα θέλετε να μείνετε εδώ για πάντα!
Όπου κι αν κοιτάξεις, η θάλασσα δεν κρύβεται. Η Ανάφη είναι ένα καλά κρυμμένο μυστικό, ένας κρυμμένος θησαυρός στις Κυκλάδες, που η παρθένα ομορφιά της σας περιμένει να την ανακαλύψετε. Πάμε να δούμε τις πιο βασικές πληροφορίες που πρέπει να μάθεις για αυτό το εντυπωσιακό νησάκι!
Η ιστορία του νησιού
Η Ανάφη, που όπως υποδηλώνει το όνομά της αναφάνηκε στο Αιγαίο από τα τόξα του Απόλλωνα για να προσφέρει ασφαλές λιμάνι για τους Αργοναύτες, έχει μακρά ιστορία.
Το νησί εντάχθηκε στην Αθηναϊκή Συμμαχία κατά τον 5ο αιώνα π.Χ., ενώ κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους περιήλθε στην κυριαρχία της Νάξου που διοικούνταν από τους Ενετούς και στη συνέχεια από τους Οθωμανούς.
Το 1537, η Ανάφη λεηλατήθηκε από τον πειρατή Μπαρμπαρόσα, ο οποίος έσφαξε τα γυναικόπαιδα και πούλησε ως σκλάβους όλους τους άνδρες κατοίκους. Ωστόσο, το νησί απελευθερώθηκε το 1830, την περίοδο που η πλειονότητα των κατοίκων μετακόμισε στην πρωτεύουσα της Αθήνας στη συνοικία της Πλάκας με το όνομα Αναφιώτικα.
Οι Αναφιώτες φημίζονται για τις οικοδομικές τους ικανότητες και το αρχιτεκτονικό ύφος του νησιού τους. Αυτός είναι ο λόγος που ο βασιλιάς Όθωνας εντυπωσιάστηκε από τη φήμη των Αναφιωτών ως οικοδόμων και τους έφερε στην πόλη των Αθηνών για να χτίσουν το παλάτι του.
Οι Αναφιώτες εγκαταστάθηκαν στους πρόποδες της Ακρόπολης και έχτισαν πολλά μικρά σπίτια στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική του νησιού τους. Η περιοχή αυτή θεωρείται μια από τις ομορφότερες περιοχές της Αθήνας, γνωστή ως Αναφιώτικα.
Πως πάω στο νησί της Ανάφης
Με μια γρήγορη ματιά στον χάρτη, θα βρείτε την Ανάφη στις Κυκλάδες, ανατολικά της Σαντορίνης. Πρόκειται για ένα μικρό νησάκι του Αιγαίου, καθώς ο πληθυσμός του υπόλογίζεται περίπου στους 280 κατοίκους.
Αυτό το πανέμορφο νησί είναι προσβάσιμο από την Αθήνα με πλοίο από το λιμάνι του Πειραιά. Το ταξίδι προς το νησί διαρκεί συνήθως από δέκα έως έντεκα ώρες. Επίσης, είναι προσβάσιμο και με καθημερινά καραβάκια από τη Σαντορίνη. Για τους φίλους μας τους βορειοελλαδίτες, δυστυχώς, το νησί δεν είναι προσβάσιμο από Θεσσαλονίκη.
Για ακόμα πιο απολαυστικές και οικονομικές διακοπές, φροντίστε να κλείσετε τα ακτοπλοϊκά σας έγκαιρα και να επισκεφθείτε αυτόν τον επίγειο παράδεισο!
Που να μείνω στην Ανάφη
Στο νησί θα βρείτε από ενοικιαζόμενα δωμάτια μέχρι πεντάστερα ξενοδοχεία, έτοιμα να σας προσφέρουν την παραδοσιακή ελληνιική φιλοξενία και να ικανοποιήσουν όλες τις ανάγκες σας. Φροντίστε μόνο να κλείσετε τις διακοπές σας έγκαιρα για να απολαύσετε τη διαμονή σας στο νησί όσο πιο οικονομικά και χαλαρά γίνεται!
Η Χώρα του νησιού
Ο οικισμός της Χώρας είναι η πρωτεύουσα της Ανάφης που βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού. Το μοναδικό χωριό της Ανάφης είναι ένα αληθινό δείγμα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής των Κυκλάδων με τα πανέμορφα ασβεστωμένα σπίτια, τις ολάνθιστες αυλές και τα δαιδαλώδη σοκάκια.
Απολαύστε την απεριόριστη θέα στη θάλασσα και χαθείτε μέσα στις σκέψεις σας όσο κοιτάζετε το ηλιοβασίλεμα με φόντο τους δύο ανεμόμυλους στην πλαγιά του λόφου.
Οι αρχαιολογικοί χώροι που πρέπει να επισκεφθείτε
Ο Αρχαιολογικός Χώρος Καταλιμάτσας βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως απομεινάρια ενός αρχαίου οικισμού που, στο μεγαλύτερο μέρος του, βρίσκεται στον βυθό της θάλασσας. Θεωρείται ότι στη θέση αυτή βρισκόταν το αρχαίο λιμάνι που συγκέντρωνε τη μεγαλύτερη πτυχή της οικονομικής ζωής της Ανάφης.
Ο Αρχαιολογικός Χώρος Καστελίου είναι η αρχαία πρωτεύουσα της Ανάφης που βρίσκεται στο λόφο της Χώρας. Στην τοποθεσία διακρίνονται τα απομεινάρια της αρχαίας πόλης μαζί με το περίγραμμα των αμυντικών τειχών της πόλης.
Στο βορειοανατολικό τμήμα της τοποθεσίας σώζονται λείψανα της νεκρόπολης μαζί με μερικούς λαξευτούς τάφους και μαρμάρινα αγάλματα. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα και αξιοθέατα του νησιού είναι η σαρκοφάγος που βρίσκεται δίπλα στο ιστορικό παρεκκλήσι της Παναγίας στο Δοκάρι με τις εντυπωσιακές ανάγλυφες παραστάσεις του Ερωτιδέα, του Γρύπα, της Μέδουσας, του Περσέα και του Πήγασου.
Ο Ναός του Απόλλωνα βρίσκεται στη Μονή Ζωοδόχου Πηγής. Εκεί, θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε τα απομεινάρια του αρχαίου ναού του Απόλλωνα. Σύμφωνα με το μύθο, ο ναός χτίστηκε από τους Αργοναύτες για να τιμήσουν τον θεό για τη βοήθειά που τους πρόσφερε κατά την επιστροφή τους.
Μουσεία και Μνημεία
Τι πρέπει να δεις στην Ανάφη; Εννοείται την αρχαιολογική συλλογή Ανάφης που βρίσκεται στη Χώρα. Στο μουσείο εκτίθενται ευρήματα από τις ανασκαφές στο νησί. Τα εκθέματα περιλαμβάνουν επιγραφές, αγάλματα και αρχιτεκτονικά μέρη που συγκεντρώθηκαν από την περιοχή του Καστελίου.
Οι Κατικάδες της Ανάφης είναι διάσπαρτες στην ύπαιθρο του νησιού. Πρόκειται για μεμονωμένες πέτρινες συστάδες αγροικιών με κοινά μορφολογικά στοιχεία. Οι Κατικάδες έπαιξαν σημαντικό ρόλο για την αγροτική οικονομία του νησιού και έχουν κηρυχθεί διατηρητέα κτίρια.
Τα φυσικά τοπία της Ανάφης
Το Σπήλαιο του Δρακοντόσπηλου βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του βράχου του Καλάμου και πρέπει οπωσδήποτε να το επισκεφθείτε. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό σπήλαιο με υπέροχους σχηματισμούς σταλακτιτών.
Ωστόσο, η πρόσβαση στο σπήλαιο είναι δυνατή μόνο μέσω ενός ανώμαλου μονοπατιού. Οι ντόπιοι πιστεύουν ότι το εσωτερικό του σπηλαίου καταλήγει σε μεγαλύτερα βάθη διασχίζοντας τον Κάλαμο με έξοδο σε άλλο σπήλαιο στο βόρειο τμήμα του βράχου.
Το όρος Βίγλα είναι το ψηλότερο βουνό της Ανάφης. Το ψηλότερο σημείο του βουνού βρίσκεται σε υψόμετρο 579 μέτρων. Η Βίγλα είναι προσβάσιμη μέσω ενός στενού ανώμαλου μονοπατιού που φτάνει στην κορυφή του βουνού με πανοραμική θέα στο Αιγαίο.
Ο Βράχος του Κάλαμου είναι ένας επιβλητικός ψηλός μονολιθικός βράχος και ένα μοναδικό φυσικό μνημείο που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού. Ο Κάλαμος είναι ο δεύτερος ψηλότερος βράχος της Μεσογείου μετά τον Βράχο του Γιβραλτάρ.
Η ψηλότερη κορυφή του βράχου φιλοξενεί το εγκαταλελειμμένο παλιό μοναστήρι της Παναγίας της Καλαμιώτισσας, το οποίο αξίζει να επισκεφθείτε και να πάρετε την ευλογία της Θεοτόκου. Βγαίνοντας από το μοναστήρι θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε μία από τις ωραιότερες θέες στο Αιγαίο Πέλαγος, όπου η απεραντοσύνη της θάλασσας και ο ουρανός γίνονται ένα και αφήνουν τους επισκέπτες ενεούς!
Ολόκληρη η περιοχή του Καλάμου έχει συμπεριληφθεί ως σημαντική περιοχή για είδη πτηνών στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000, τα οποία δεν θα χάσουν την ευκαιρία να σας γνωρίσουν από κοντά και να σας υποδεχτούν με τους τρομερούς ήχους τους!
Οι παραλίες του νησιού
Οι Πρασιές είναι μια μεγάλη αμμώδης και βοτσαλωτή παραλία που βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού. Η παραλία βρίσκεται πριν από τη χερσόνησο του Καλάμου και προσφέρει πανοραμική θέα. Είναι προσβάσιμη με πεζοπορία ή με βάρκα.
Ο Άγιος Γεώργιος είναι μια γραφική παραλία με σμαραγδένια νερά που βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Η παραλία είναι ένα ιδανικό σημείο για απομόνωση ανάμεσα στην παρθένα φυσική ομορφιά. Είναι προσβάσιμη είτε μέσω ενός χωματόδρομου είτε μέσω σκάφους.
Ο Λιβόσκοπος είναι μια αμμώδης παραλία με σμαραγδένια νερά που βρίσκεται επίσης στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Είναι μια απομονωμένη παραλία ιδανική για όσους αναζητούν χαλάρωση και απομόνωση.
Ο Ρούκουνας είναι η μεγαλύτερη χρυσαφένια αμμουδιά με κρυστάλλινα νερά που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού. Είναι μια απομονωμένη παραλία, ιδανική για τους φυσιολάτρεις και διαθέτει μια γοητευτική ταβέρνα για να γευτείτε πεντανόστιμα εδέσματα. Η παραλία είναι προσβάσιμη με λεωφορείο από τη Χώρα.
Οι Άγιοι Ανάργυροι είναι ένας αμμώδης όρμος με σμαραγδένια νερά και απότομους βράχους που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού. Η παραλία είναι ιδανική για όσους αναζητούν ηρεμία και είναι προσβάσιμη με βάρκα σε κοντινή απόσταση από το αρχαίο ιερό του Απόλλωνα.
Ο Άγιος Νικόλαος είναι μια αμμώδης παραλία με κρυστάλλινα νερά που βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού. Είναι μια απομονωμένη παραλία με λίγες ανέσεις στις γύρω περιοχές.
Το Κλεισίδι είναι μια μεγάλη αμμώδης παραλία με γαλαζοπράσινα νερά που βρίσκεται εξίσου στη νότια πλευρά του νησιού. Η παραλία είναι από τις πιο όμορφες της Ανάφης με διάφορες ανέσεις στη γύρω περιοχή. Είναι προσβάσιμη από τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο από το λιμάνι.
Η Καταλιμάτσα είναι μια απομονωμένη παραλία με γαλαζοπράσινα νερά και κόκκινους βράχους που βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού. Η παραλία είναι γνωστή για τα ερείπια του αρχαίου ρωμαϊκού λιμανιού που βρίσκεται στον βυθό της θάλασσας. Είναι προσβάσιμη με τα πόδια από την παραλία Ρούκουνας.
Ο Μέγας Ποταμός είναι μια βοτσαλωτή παραλία με γαλαζοπράσινα νερά που απλώνεται στις εκβολές του φαραγγιού του Ποταμού στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού. Ο ευκολότερος τρόπος για να φτάσετε στην παραλία είναι με βάρκα.
Η Βάγια είναι ένας απομονωμένος βοτσαλωτός κόλπος με καταγάλανα νερά που βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού. Είναι ένα ιδανικό μέρος για όσους αναζητούν τη μοναξιά. Η παραλία είναι προσβάσιμη από χωματόδρομο ή από τη θάλασσα με βάρκα.
Ο Άγιος Ιωάννης είναι μια αμμώδης παραλία με καταγάλανα νερά και όμορφους βραχώδεις σχηματισμούς. Πρόκειται για μια απομονωμένη παραλία, ιδανική για όσους αναζητούν ηρεμία. Φημολογείται ότι στην παραλία κατοικούν φώκιες. Ο ευκολότερος τρόπος για να φτάσετε εκεί είναι με βάρκα.
Η Φλαμουρού είναι ένας αμμώδης όρμος με κρυστάλλινα νερά και βραχώδεις σχηματισμούς. Είναι ένα ιδανικό μέρος για τους λάτρεις της φύσης ανάμεσα σε παρθένες φυσικές ομορφιές και είναι προσβάσιμη από το μονοπάτι που ξεκινά από την παραλία Κλεισίδι.
Εκκλησίες και Μοναστήρια
Το παρεκκλήσι της Παναγίας στο Δόκαρι είναι ένα ασβεστωμένο ξωκλήσι που βρίσκεται στο μονοπάτι που οδηγεί στον αρχαιολογικό χώρο του Καστελίου. Τα οικοδομικά υλικά του προέρχονται από ένα ταφικό συγκρότημα της ρωμαϊκής περιόδου.
Εκεί, θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε τη μαρμάρινη ρωμαϊκή σαρκοφάγο στην ίδια θέση με τις ανάγλυφες παραστάσεις του Ερωτιδέα, του Γρύπα, της Μέδουσας, του Περσέα και του Πήγασου.
Η Μονή της Παναγίας Καλαμιώτισσας είναι το πλέον θρησκευτικό μνημείο του νησιού και ένα από τα πιο ωραία αξιοθέατα, το οποίο βρίσκεται την κορυφή του Καλάμου και στο τέλος του μονοπατιού θα θαυμάσετε το τραχύ, επιβλητικό τοπίο.
Αν η πεζοπορία είναι από τις αγαπημένες δραστηριότητες, μη διστάσετε να ξεκινήσετε με τα πόδια, καθώς η θέα από τη χερσόνησο του Καλάμου θα σας ανταμείψει και με το παραπάνω. Φτάνοντας στην κορυφή, θα εκπλαγείτε από τη θέα του κομψού μονόκλινου ναού με τον λευκό τρούλο και το καμπαναριό της και το εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό της στυλ.
Η εικόνα της Παναγίας της Καλαμιώτισσας και το μοναστήρι γιορτάζουν στις 7 Σεπτεμβρίου, με πλήθος εκδηλώσεων να λαμβάνουν χώρα στην Άνω και Κάτω Παναγιά.
Η Μονή της Ζωοδόχου Πηγής, γνωστή και ως Κάτω Παναγιά είναι το κύριο μοναστήρι του νησιού, το οποίο έχει οικοδομηθεί στα θεμέλια του ναού του Απόλλωνα. Στο μοναστήρι θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε το ξύλινο εικονοστάσιο που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα και φυσικά, τη παλιά εικόνα της Παναγίας της Καλαμιώτισσας.
Προσκολλημένο στην απόκρημνη βόρεια ακτή του νησιού βρίσκεται το ξωκλήσι του Αγίου Αντωνίου με την εντυπωσιακή διπλή καμάρα στην οροφή του. Στον μοναδικό βυζαντινό ναό του νησιού θα βρείτε τοιχογραφίες με τα Κηροπήγια, την Ανάληψη και τη Γέννηση του Χριστού, που χρονολογούνται από τις αρχές του 14ου αιώνα.
Τοπικά Προϊόντα και παραδοσιακά φαγητά στο νησί
Τα τοπικά προϊόντα του νησιού περιλαμβάνουν: θυμαρίσιο μέλι, στροφυλιάτικο κρασί, ψωμί ψημένο σε ξυλόφουρνο, μυζήθρα, ξυαλότυρο και λαδοτύρι.
Αν μας ρωτάς τι πρέπει να δοκιμάσεις σε αυτό το Κυκλαδίτικο νησί, οι τοπικές σπεσιαλιτέ της Ανάφης περιλαμβάνουν: μακαρόνια με αστακό, κατσικίσιο κρέας μαγειρεμένο στο φούρνο, πιτάκια με μέλι και σουσάμι και κουφέτο (παραδοσιακό γλυκό με αμύγδαλο και μέλι). Αυτά τα φαγητά μυρίζουν Ελλάδα και είναι έτοιμα να μαγέψουν τον ουρανίσκο σας!
Εκδηλώσεις & Φεστιβάλ
Κάθε Αύγουστο πραγματοποιείται το Φεστιβάλ Αργοναυτών. Το φεστιβάλ φιλοξενεί πολυάριθμες πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ η τελευταία μέρα φιλοξενεί υπαίθριο γλέντι με παραδοσιακή μουσική και χορό στην Πλατεία του Αγίου Νικολάου.
Κάθε 20 Αυγούστου πραγματοποιείται ο Αθλητικός Διαγωνισμός Υακίνθεια, μια αναβίωση αρχαίων εορτών αφιερωμένων στον Θεό Απόλλωνα.
Κάθε 7 και 8 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται στο Μοναστήρι της Παναγίας Καλαμιώτισσας η καθιερωμένη γιορτή προς τιμήν της Παναγίας της Καλαμιώτισσας. Το γλέντι φιλοξενεί λαογραφικούς χορούς με παραδοσιακές φορεσιές που θα κάνει τη διαμονή σας ακόμα πιο ωραία και ενδιαφέρουσα!
Η Ανάφη, το φανερωμένο νησί του Απόλλωνα στους Αργοναύτες είναι ένα πραγματικό θαύμα του Αιγαίου που προσφέρει ξέγνοιαστες και γαλήνιες διακοπές στα γαλαζοπράσινα νερά της και την ελληνική φιλοξενία στο μεγαλείο της.
Οι παραλίες της και τα εντυπωσιακά αξιοθέατα του νησιού είναι μόνο μερικά από τους κρυμμένους θησαυρούς αυτού του μαγευτικού νησιού που σας περιμένουν να τους ανακαλύψετε!