Αυτοϊκανοποίηση: Πότε μπορεί να είναι επιβλαβής;

Αυτοϊκανοποίηση: Πότε μπορεί να είναι επιβλαβής;

 Ο αυνανισμός ή αυτοϊκανοποίηση είναι μια κοινή δραστηριότητα μεταξύ των ανδρών. Αποτελεί έναν φυσικό και ασφαλή τρόπο για να εξερευνήσετε το σώμα σας, να μη τελειώνετε γρήγορα στο σεξ, να νιώθετε ευχαρίστηση και να απελευθερώνετε την συσσωρευμένη σεξουαλική ένταση που νιώθετε.

 Τα οφέλη της αυτοϊκανοποίησης

 Σε κάθε περίπτωση, μιλάμε για μια σεξουαλική δραστηριότητα. Αυτό σημαίνει πως επηρεάζει την σωματική, αλλά και την ψυχική σας υγεία.

 Αν και υπάρχουν περιορισμένες μελέτες για τα ακριβή οφέλη της αυτοϊκανοποίησης, υπάρχουν μελέτες που μιλούν για την σεξουαλική επαφή και τη διέγερση που προκαλεί. Έτσι, λοιπόν, η διέγερση μέσω του αυνανισμού μπορεί να σας βοηθήσει:

  • Να ανακουφίσετε το συσσωρευμένο άγχος
  • Να κοιμάστε καλύτερα
  • Να έχετε περισσότερη θετική διάθεση και ενέργεια
  • Να χαλαρώσετε
  • Να νιώσετε ευχαρίστηση
  • Να ανακουφιστείτε από τις κράμπες
  • Να απελευθερώσετε την περισσή σεξουαλική ένταση
  • Να κάνετε καλύτερο και πιο ποιοτικό σεξ (όχι πάντα όμως)
  • Να κατανοήσετε καλύτερα τα θέλω και τις ανάγκες σας, ενώ παράλληλα να μάθετε και το ίδιο το σώμα σας

 Η αυτοϊκανοποίηση συνδέεται με τον καρκίνο του προστάτη;

 Ορισμένες έρευνες δείχνουν πως η τακτική εκσπερμάτιση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για την εμφάνιση καρκίνου του προστάτη, αν και οι γιατροί δεν έχουν καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα.

 Μάλιστα, σχετική μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος καρκίνου του προστάτη μειώθηκε κατά 20% περίπου σε άνδρες που εκσπερμάτωναν τουλάχιστον 21 φορές το μήνα.

 Όπως κι αν έχει όμως, δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η τακτική αυτή θα σας παρέχει και την απαραίτητη προστασία, αν τυχόν έχετε φτάσει σε προχωρημένα στάδια.

 Κάνει η γυναίκα να αυνανίζεται ενώ είναι έγκυος;

 Η περίοδος της εγκυμοσύνης πυροδοτεί και τις ορμονικές μεταβολές στον οργανισμό της γυναίκας. Αυτό μπορεί να την οδηγήσει σε αυξημένη σεξουαλική επιθυμία, την οποία μπορεί να θέλει να ικανοποιήσει μέσω της σεξουαλικής πράξης.

 Ωστόσο, λίγο πριν και λίγο μετά τον οργασμό είναι πιθανό να αισθανθεί κάποιες μικρές συσπάσεις, οι οποίες αν δεν εξαφανιστούν σύντομα, προκαλούν έντονο πόνο και ενδεχομένως διαταραχές στη κύηση.

 Ενημερωθείτε σχετικά από τον γυναικολόγο, αν η γυναίκα σας είναι έγκυος. Ίσως έχει μια ευαίσθητη εγκυμοσύνη που χρειάζεται προφυλάξεις, οπότε σιγουρευτείτε πως διασφαλίζετε την υγεία της ίδιας και του μωρού.

 Οι παρενέργειες της αυτοϊκανοποίησης

 Σε γενικές γραμμές, ο αυνανισμός δεν έχει επιβλαβείς παρενέργειες. Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται ένοχοι γι’ αυτό ή να έχουν προβλήματα όταν γίνεται συστηματικά για πολλά χρόνια.

 Την ίδια στιγμή, η υπερβολική αυτοϊκανοποίηση μπορεί να βλάψει τις διαπροσωπικές σχέσεις, αλλά και την ίδια την καθημερινότητά σας. Ας δούμε, λοιπόν, τι ακριβώς παίζει.

 Οι ενοχές

 Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που μπορεί να αισθάνονται ένοχοι για το ότι έρχονται μόνοι τους στην κορύφωση, λόγω πολιτιστικών, πνευματικών ή άλλων θρησκευτικών πεποιθήσεων.

 Όπως κι αν έχει όμως, δεν πρόκειται για κάτι το λάθος ή το ανήθικο. Εάν, λοιπόν, αισθάνεστε τύψεις γι’ αυτό, μη διστάσετε να μιλήσετε σε κάποιον που εμπιστεύεστε και να αρχίσετε σιγά σιγά να το ξεπερνάτε.

 Εθισμός στον αυνανισμό

 Οι υπερβολές ποτέ δεν είναι για καλό. Έτσι, και στην συγκεκριμένη περίπτωση, μπορεί να αναπτύξετε κάποιου είδους εθισμό, αν επιδίδεστε αρκετά συχνά σε αυτή τη συνήθεια.

 Εάν, λοιπόν, πιάσετε τους εαυτούς σας να παραλείπουν τις καθημερινές δουλειές ή δραστηριότητες, να αφήνετε πίσω την εργασία ή τα μαθήματά σας, να ακυρώνετε σχέδια με αγαπημένα σας πρόσωπα και να χάνετε σημαντικά κοινωνικά γεγονότα, μάλλον το έχετε παρακάνει.

 Γι’ αυτόν τον λόγο, καλό είναι να απευθυνθείτε σε ένα σύμβουλο σεξουαλικής υγείας ή στο γιατρό σας, έτσι ώστε να περιορίσετε τον αυνανισμό.

 Από εκεί και πέρα, η συμβουλευτική ψυχοθεραπεία μπορεί να κάνει θαύματα. Την ίδια στιγμή, προσπαθήστε να αντικαταστήσετε την δραστηριότητα αυτή με άλλες, όπως είναι οι ασκήσεις γυμναστικής για όλο το σώμα, ο ποιοτικός χρόνος με φίλους και, φυσικά, η ερωτική σύντροφος!

 Προκαλεί ο αυνανισμός μείωση στην σεξουαλική ευαισθησία;

 Για γυναίκες που αντιμετωπίζουν κάποια σεξουαλική δυσλειτουργία, η ενισχυμένη διέγερση σαν κι αυτή μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της σεξουαλικής επιθυμίας και ευαισθησίας.

 Όσον αφορά τους άντρες, πάλι, έρευνες παρουσιάζουν πως επηρεάζονται αρνητικά κατά τη διάρκεια του σεξ, εξαιτίας της τεχνικής τους. Αν δηλαδή σφίγγετε πολύ το πέος σας, τότε μάλλον θα νιώθετε λιγότερο και την παρτενέρ σας.

 Σε κάθε περίπτωση, να θυμάστε πως τις περισσότερες φορές ο αυνανισμός είναι ένας υγιεινός, φυσικός και ασφαλής τρόπος να φροντίσετε τους ίδιους τους εαυτούς σας και να βελτιώσετε την γενικότερη ποιότητα της ζωής σας.

 Το ακόμα καλύτερο είναι πως μπορεί να έχει ένα σωρό διαφορετικά οφέλη για το μυαλό και το σώμα σας, αρκεί βέβαια να μην το παρακάνετε.

 Μη διστάσετε να απολαύσετε την ευχαρίστηση που μπορείτε να προσφέρετε οι ίδιοι στους εαυτούς σας. Ωστόσο, μιλήστε με έναν σύμβουλο ή θεραπευτή αν αντιμετωπίζετε προβλήματα ή έχετε αρνητικά συναισθήματα για αυτό το ζήτημα.

Διαβάστε ακόμα στο Manday.gr:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top