Το περίφημο Caipirinha είναι το εθνικό έμβλημα της Βραζιλίας, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το bartending και το αλκοόλ. Από εκεί και πέρα, είναι το πιο αγαπητό και δημοφιλές κοκτέιλ στις χώρες της Νοτίου Αμερικής κι ο καθένας έχει το δικό του, μοναδικό τρόπο παρασκευής.
Παρόλα αυτά, είναι από τα πιο εύκολα κοκτέιλ που θα συναντήσετε, καθώς απαιτεί μονάχα μόλις 3 συστατικά: cachaca, lime και ζάχαρη. Επομένως, είναι απολύτως λογικό να σας φέρνει λιγάκι στο νου το mojito.
Βασικό ποτό του είναι το cachaca. Μερικές φορές όμως, αν και λανθασμένα, αναφέρεται ως βραζιλιάνικο ρούμι. Το μόνο σίγουρο είναι πως αποστάζεται από φρέσκο χυμό ζαχαροκάλαμου και όχι από μελάσα.
Το ποτό αυτό δεν είναι τόσο γλυκό όσο το ρούμι. Διαθέτει όμως μια χορταστική, φυτική γεύση που είναι υπέροχη, ειδικά όταν ενισχύεται με τη γλυκιά γεύση του λάιμ.
Όπως κι αν έχει, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί το γεγονός πως πρόκειται για ένα από τα πιο δροσιστικά cocktails που σαρώνουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού κι όχι μόνο. Πάμε να δούμε πως φτιάχνεται!
Βασικά συστατικά του καϊπιρίνια
- Μισό λάιμ
- Μιάμιση με δυόμιση κ.γ κατεργασμένη ζάχαρη για τη γεύση
- 60 ml ποτό cachaca
- Φετούλες λάιμ για διακόσμηση
Πως θα φτιάξετε το πιο απλαυστικό και δροσιστικό Caipirinha
- Συγκεντρώστε όλα τα απαραίτητα συστατικά.
- Κόψτε το μισό λάιμ σε μικρά κυβάκια ή τριγωνάκια, ό,τι προτιμάτε!
- Τοποθετήστε το λάιμ με τη ζάχαρη σε ένα κλασικό, χαμηλό γυάλινο ποτήρι και ανακατέψτε καλά.
- Γεμίστε το ποτήρι με cachaca και ανακατέψτε προσεκτικά, ώστε να αναμειχθούν όλα τα υλικά. Αφήστε λίγο χώρο για τα παγάκια.
- Γεμίστε όλο το ποτήρι με μικρά παγάκια ή θρυμματισμένο πάγο. Ανακατέψτε ξανά και διακοσμήστε με μια ροδέλα από λάιμ. Είστε έτοιμη, στην υγειά σας!
Χρήσιμες συμβουλές για να πετύχετε το κοκτέιλ
Γενικότερα, η κατεργασμένη ζάχαρη είναι μια καλή και ασφαλής επιλογή για τα περισσότερα κοκτέιλς κι αυτό γιατί όσο πιο λεπτοί είναι οι κρύσταλλοι, τόσο πιο εύκολα διαλύονται.
Μην ανησυχείτε όμως αν δεν έχετε κάποια σπουδαία μάρκα κατεργασμένης ζάχαρης. Μπορείτε να φτιάξετε τη δική σας, προσθέτοντας και ανακατεύοντας ακατέργαστη με το μίξερ σας.
Χρησιμοποιήστε τη συνιστώμενη δόση και ποσότητα ζάχαρης με προσοχή. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να δοκιμάζετε παράλληλα, ώστε να προσαρμόσετε τη γλυκύτητα του ποτού στις ιδιαίτερες προτιμήσεις σας.
Αν και δεν αποτελεί τμήμα της αρχικής συνταγής, το απλό σιρόπι αποτελεί ένα εξαίρετο υποκατάστατο για εσάς που δεν προτιμάτε τη ζάχαρη. Χρησιμοποιήστε περίπου 20 ml και έχετε τελειώσει.
Μάθετε Ακόμα: Κοκτέιλ με τζιν που θα τρελάνουν τον ουρανίσκο σου!
Διάφορες παραλλαγές του Caipirinha
Μπορείτε να βασιστείτε στην αρχική συνταγή και να προσθέστε ακόμη περισσότερη γεύση ή να μεταφέρετε τη γεύση αυτή σε ένα διαφορετικό στυλ ποτού. Δείτε μερικές παραλλαγές και μη διστάσετε να εμπνευστείτε από αυτές.
- Το Caipirini είναι μια έκδοση που έχει ανακατευτεί σε σέικερ και το ποτό σερβίρεται σε στυλ μαρτίνι.
- Μετατρέψτε το μείγμα lime-cachaca σε καλοκαιρινή απόλαυση βάζοντάς το σε παγοθήκες!
- Ρίξτε μερικά φρέσκα μούρα στο ποτήρι σας ή δοκιμάστε έναν συνδυασμό των βατόμουρων με τις φέτες λάιμ και το λεμόνι.
- Για πιο πικάντικες καταστάσεις, ανακατέψτε με τζίντζερ και κουμκουάτ.
Μπορώ να φτιάξω καϊπιρίνια χωρίς Cachaca;
Μόλις το ποτό απέκτησε την παγκόσμια φήμη που διαθέτει σήμερα, άρχισαν να βγαίνουν στην επιφάνεια ένα σωρό παραλλαγές του. Αυτό σημαίνει πως, πράγματι, μπορείτε να το απολαύσετε και με διαφορετικά ποτά.
Κάπως έτσι. Λοιπόν, έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας ένα σωρό συνταγές ακόμη, παραλλαγές της κανονικής.
Τέτοιες είναι η Caipirila με βάση την Tequila, η Caipirissima με βάση το λευκό ρούμι, η Caipiroska για τους λάτρεις της βότκας και η Caipisake για όσους ποθούν το Sake.
Πότε ανακαλύφτηκε αυτό το κοκτέιλ;
Μπορεί να θεωρείται άμεσα συνδεδεμένο με τη βραζιλιάνικη κουλτούρα, αλλά δεν γνωρίζουμε πολλά για την ιστορική του προέλευση. Ορισμένες ιστορίες ας πούμε υπάρχουν ήδη από το 19ο αιώνα, όταν οι κάτοικοι το απολάμβαναν σε φυτείες ζαχαροκάλαμου.
Την ίδια στιγμή, υπάρχουν ισχυρισμοί πως εξελίχθηκε από ένα φαρμακευτικό τονωτικό που δινόταν στους αρρώστους κι όσους έπασχαν από την Ισπανική Γρίπη του 20ου αιώνα. Βασικά συστατικά ήταν το cachaca, το πράσινο λεμόνι, το μέλι και το σκόρδο.
Μπορεί να σας φέρνει λιγάκι στο νου το κλασικό Mojito, αλλά το Caipirinha είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο. Πράγματι, είναι δύο κοκτέιλς που έχουν ως βασικά συστατικά τη ζάχαρη και το φρέσκο λάιμ, αλλά μέχρι εκεί φτάνουν οι ομοιότητές τους.
Το Cuban Mojito που είναι η αρχική συνταγή χρησιμοποιεί δυόσμο και club soda, μαζί με ρούμι. Εδώ πέρα έχουμε να κάνουμε με cachaca και καθόλου σόδα, τουλάχιστον στην πατροπαράδοτη συνταγή, οπότε αυτό το καθιστά ακόμα πιο εύκολο και ελαφρύ. Καλή απόλαυση λοιπόν!