Εμπιστοσύνη στη σχέση: 7 τρόποι να την κατακτήσεις

Εμπιστοσύνη στη σχέση: 7 τρόποι να την κατακτήσεις

 Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που παλεύουν με ένα σωρό θέματα εμπιστοσύνης στη σχέση με τον σύντροφό τους ή που προσπαθούν απλώς να χτίσουν μια ακόμη πιο ουσιαστική και βαθιά σχέση μαζί του.

 Η εμπιστοσύνη άλλωστε είναι ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά για πετυχημένες σχέσεις, πόσο μάλλον όταν θέλετε να έρθετε συναισθηματικά κοντά με το ταίρι σας ή να φτιάξετε έναν υγιή δεσμό μεταξύ σας.

 Δυστυχώς όμως είναι πολύ πιο εύκολο και χρειάζεται πολύ λιγότερο χρόνο το να χάσετε την εμπιστοσύνη του, παρά να την κερδίσετε ή να την ενισχύσετε.

 Παρ’ όλ’ αυτά, μπορείτε να ανοικοδομήσετε την εμπιστοσύνη στην σχέση σας και να την φτάσετε ένα βήμα παρά πέρα. Χρειάζεστε όμως χρόνο, υπομονή, δουλειά και αμοιβαία προσπάθεια.

 Εάν είστε έτοιμοι να χωθείτε στα βαθιά και να καταβάλλετε την ανάλογη προσπάθεια που σας αντιστοιχεί, τότε δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε προσεκτικά τις παρακάτω συμβουλές.

 1. Πείτε αυτά που εννοείτε και εννοείτε όσα λέτε

 Ήδη από μικρά παιδιά είμαστε σε θέση να παρατηρούμε τα στοιχεία εκείνα που μαρτυρούν πως κάποιος μας λέει ψέματα.

 Σκεφτείτε ας πούμε τη μητέρα σας κάθε φορά που σας απειλούσε ότι θα φύγετε από την παιδική χαρά, αλλά ποτέ δεν το έκανε. Το πιθανότερο είναι πως σταδιακά σταματήσατε να την πιστεύετε.

 Κάτι τέτοιο οφείλεται στο ένστικτό σας για αυτοπροστασία. Ακολουθώντας το, λοιπόν, προσαρμόζετε ανάλογα και την συμπεριφορά, μαζί με τις προσδοκίες σας κι όλα αυτά καθώς μαθαίνετε να εμπιστεύεστε ολοένα και λιγότερο τους ανθρώπους.

 Εάν, λοιπόν, θέλετε να αυξήσετε την εμπιστοσύνη στην σχέση σας είναι ανάγκη να σταματήσετε να λέτε πράγματα που δεν έχετε σκοπό να τηρήσετε ή που δεν αντιπροσωπεύουν αυτά που πραγματικά νιώθετε.

 Μην ξεχνάτε, άλλωστε, πως δεν υπάρχουν λευκά ή μικρά ψέματα και ειδικά για εσάς που βρίσκεστε μέσα σε μια μακροχρόνια σχέση. Εκτός κι αν θέλετε η σύντροφός σας να πάψει να πιστεύει όλα όσα της λέτε.

 2. Μη φοβάστε να είστε ευάλωτοι

 Σε μια σχέση που επιλέγετε να διατηρείτε στην προσωπική σας ζωή, χτίζετε εξίσου την εμπιστοσύνη και με το να μην φοβάστε αν θα φαίνεστε ευάλωτοι ή όχι στο έτερον σας ήμισυ.

 Βέβαια, αυτό είναι κάτι που έρχεται ολοένα και περισσότερο με το πέρασμα του χρόνου και τη συγκατοίκηση με τη κοπέλα σας. Έτσι, μαθαίνετε σταδιακά ο ένας τα κουμπιά και τις ευαισθησίες του άλλου και δουλεύετε με βάση αυτά.

 Μην φοβάστε, λοιπόν, να ανοιχτείτε στην σύντροφό σας και να της μιλήσετε για όλα όσα πραγματικά σας απασχολούν. Δείξτε της εκείνα τα κομμάτια του εαυτού σας που φοβάστε πως δεν είναι ελκυστικά και θα σας λατρέψει.

 3. Να θυμάστε πάντοτε το ρόλο του σεβασμού

 Ένας από τους χειρότερους τρόπους με τους οποίους μπορεί να σας βλάψει κάποιος είναι να σας υποτιμάει ή να σας κάνει να αισθάνεστε κατώτεροι με οποιονδήποτε τρόπο. Να σας αντιμετωπίζει συγκαταβατικά ή περιφρονητικά κι όχι με σεβασμό.

 Η απουσία του σεβασμού φέρει καταστρεπτικά αποτελέσματα για μια σχέση σε μακροχρόνιο επίπεδο. Μπορεί κάλλιστα να οδηγήσει μέχρι και στην οριστική διάλυσή της. Για αυτό, θα πρέπει πάντοτε να σέβεστε και να εκτιμάτε ο ένας τον άλλον.

 Να θυμάστε πως κάθε φορά που την αντιμετωπίζετε με έναν άσχημο τρόπο παραβιάζετε τα όρια του ελάχιστου σεβασμού κα της αξιοπρέπειας κι έτσι βλάπτετε αμετάκλητα την σχέση σας μαζί της.

 4. Αφήστε το περιθώριο της αμφιβολίας

 Για να έχετε εμπιστοσύνη μεταξύ σας θα πρέπει να μπορείτε να παραμερίσετε λιγάκι τις αμφιβολίες που μπορεί να έχετε, έστω και προσωρινά. Είναι ο μόνος τρόπος να πλησιάσετε πραγματικά ο ένας τον άλλον.

 Κι αν ανήκετε σε μια σχέση όπου η εμπιστοσύνη έχει χαθεί και προσπαθείτε να την ανοικοδομήσετε, κάντε το και πάλι, αλλά με προσοχή. Κυριαρχήστε έναντι των αμφιβολιών σας, διατηρώντας τες σιωπηλά και περιμένετε να δείτε αν αξίζει ή όχι.

 5. Εκφράστε τα συναισθήματα σας λειτουργικά, ειδικά όταν είναι σκληρά

 Εάν θέλετε να επιτύχετε την πολυπόθητη συναισθηματική οικειότητα, θα πρέπει να μπορείτε να εκφράσετε τα συναισθήματά σας στη γυναίκα ή την αρραβωνιαστικιά σας, δίχως να αισθάνεστε πως δεν ακούει ή δεν καταλαβαίνει όλα όσα της λέτε.

 Εξίσου σημαντικό είναι να γνωρίζετε πως θα διαθέσει τον απαραίτητο χρόνο, ώστε να κατανοήσει όσα της λέτε, αντί να αδιαφορήσει.

 Όλα αυτά όμως συνεπάγονται την ωριμότητα του να μπορείτε να μιλάτε ανοιχτά δίχως φωνές, λεκτικές επιθέσεις ή άρνηση για επικοινωνία. Με βάση αυτή, μπορείτε να βρείτε από κοινού τρόπους να εκφράζεστε με ειλικρίνεια για όσα νιώθετε.

 6. Πάρτε ένα ρίσκο μαζί

 Το να είστε ευάλωτοι και ανοικτοί μεταξύ σας δεν περιλαμβάνει μόνο την αποκάλυψη τμημάτων του εαυτού σας, αλλά και μια κοινή προσπάθεια προς κάτι που θα σας ωφελήσει.

 Βγείτε από τη ζώνη άνεσής σας και δοκιμάστε να κάνετε περιπετειώδεις διακοπές, να αλλάξετε τον τρόπο ζωής σας σε πιο υγιεινό, να επεκτείνετε τον κοινό κοινωνικό σας κύκλο και γιατί όχι να δοκιμάσετε σεξ στο αυτοκίνητο ή κάπου που δεν είχατε κάνει στο παρελθόν. Αυτό θα σας φέρει πιο κοντά και θα τονώσει σίγουρα την ερωτική σας ζωή!

 7. Θυμηθείτε πως η σχέση είναι «δούναι και λαβείν»

 Σχέση χωρίς αμοιβαιότητα δε γίνεται. Βέβαια, δεν είναι απαραίτητο πως κάθε άτομο δίνει ακριβώς όσα λαμβάνει, αλλά θα πρέπει και οι δύο σύντροφοι να αισθάνεστε ότι δίνετε και παίρνετε πράγματα για να είστε σχετικά ίσοι.

 Φυσικά, μπορεί αυτή η ισορροπία να αλλάζει κάθε τόσο, αλλά εκεί απαιτείται εμπιστοσύνη. Θα πρέπει δηλαδή να ξέρετε πως δεν θα καταλήξετε να δίνετε μονάχα εσείς, χωρίς το άλλο άτομο να ανταποκρίνεται εξίσου θετικά.

 Προσέξτε όμως! Αυτό σημαίνει πως εάν δεν επιτρέπετε στην σύντροφο σας να δίνει αυτά που μπορεί, τότε ουσιαστικά της αρνείστε ένα μέρος αυτής της ισορροπίας. Έχετε, λοιπόν, το νου σας, γιατί κανείς δεν θα πρέπει να νιώθει υποτιμημένος ή ότι δεν εκτιμάται αρκετά.

 Κανείς δεν είπε πως οι σχέσεις είναι εύκολες. Ίσα ίσα, απαιτούν την ταυτόχρονη και συνεχόμενη προσπάθεια όλων των μελών, ώστε να μπορούν να έχουν διάρκεια μέσα στο χρόνο και να προσφέρουν τα πολυπόθητα οφέλη τους.

 Ένα από τα πράγματα που θα χρειαστεί να δουλέψετε, λοιπόν, είναι σίγουρα η εμπιστοσύνη. Ακολουθήστε προσεκτικά τις παραπάνω συμβουλές και να είστε βέβαιοι πως θα τα καταφέρετε. Ούτως ή άλλως, σχέση χωρίς εμπιστοσύνη δε γίνεται!

 Τι σας έχει βοηθήσει να τονώσετε ή να ανοικοδομήσετε την εμπιστοσύνη μέσα στη σχέση μας; Γράψτε μας σχετικά στα σχόλια από κάτω!

Διαβάστε ακόμα στο Manday.gr:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top