Goodfellas: 20 τρομερές λεπτομέρειες της θρυλικής ταινίας!

Goodfellas: 20 τρομερές λεπτομέρειες της θρυλικής ταινίας!

 Όταν ο «Νονός» βγήκε στους κινηματογράφους το 1972, καθόρισε στο μυαλό πολλών ανθρώπων τι σημαίνει να είσαι μέρος της ελίτ της Μαφίας. Σε ευκατάστατες επαύλεις με σκιερά δωμάτια, μαφιόζοι διαπραγματεύονταν επιχειρηματικές συμφωνίες και δολοφονίες επί πληρωμή.

 Οι Κορλεόνε ήταν στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας. Ήταν οι άντρες που έδιναν εντολές σε άλλους για να έχουν εκείνοι τα χέρια τους καθαρά. Όταν το Goodfellas βγήκε στους κινηματογράφους το 1990, ήταν μια αποκάλυψη.

 Οι χαρακτήρες της ταινίας δεν ήταν μυθικοί χαρακτήρες, κλεισμένοι πίσω από σιδερένιες πύλες και στολισμένους θάμνους. Ήταν άνθρωποι της εργατικής τάξης, του δρόμου, που έκαναν όλη τη βρώμικη δουλειά στις εξωτερικές συνοικίες της Νέας Υόρκης, του Κουίνς και του Μπρούκλιν.

 Αυτή ήταν η Μαφία με την αίγλη της απογυμνωμένη. Δεν υπήρχαν ηθικά καλοί άνθρωποι σε αυτό το σύμπαν, απλώς εγκληματίες με διαφορετικά επίπεδα ευπρέπειας και ακαμψίας. Ο σκηνοθέτης Μάρτιν Σκορσέζε οραματίστηκε αυτή την ταινία ως μια παραγωγή ντοκιμαντέρ που θα κάλυπτε τρεις δεκαετίες.

 Υπάρχει ακόμα και μια εκδοχή της ταινίας με τη προσθήκη αφηγητή που εμβαθύνει στη δράση που εκτυλίσσεται μπροστά σας. Στο παρόν άΡθρο, θα βρείτε 20 εντυπωσιακές και άγνωστες λεπτομέρειες σχετικά με τη δημιουργία και την κυκλοφορία του «Goodfellas».

 1. Ο Χένρι Χιλ ήταν υπαρκτό πρόσωπο.

 Η ταινία Goodfellas είναι βασισμένη στο βιογραφικό βιβλίο «Wiseguy», του Nicholas Pileggi, το οποίο με τη σειρά του βασίζεται στην αφήγηση του Henry Hill, ενός συνεργάτη της οικογένειας Luchese πριν γίνει πληροφοριοδότης του FBI.

 Οι κύριοι χαρακτήρες αντιπροσωπεύουν σε μεγάλο βαθμό υπαρκτά πρόσωπα στη ζωή του Hill. Ο Paul Vario, ο δεύτερος στην ιεραρχία της μαφιόζικης οικογένειας, έγινε ο Paul Cicero (Paul Sorvino).

 Ο Τζέιμς Μπερκ, ένας άλλος συνεργάτης της οικογένειας, έγινε ο Τζίμι Κόνγουεϊ (Ρόμπερτ Ντε Νίρο) και ο Tommy DeSimone, τρίτος συνεργάτης της εγκληματικής οικογένειας Luchese, έγινε ο Joe Pesci (Tommy DeVito).

 Τα γεγονότα της ταινίας ήταν σε γενικές γραμμές αληθινά. Η δολοφονία του Μπίλι Μπατς συνέβη σχεδόν με τον τρόπο που απεικονιζόταν στην ταινία, αν και τα γεγονότα που στη πραγματικότητα έλαβαν χώρα σε δύο νύχτες, συμπυκνώθηκαν σε ένα μόνο βράδυ για την ταινία.

 Το Lufthansa Heist ήταν επίσης μια πραγματική ληστεία κοσμημάτων, όπου έκλεψαν σχεδόν 6 εκατομμύρια δολάρια από το Διεθνές Αεροδρόμιο Τζον Κέννεντυ.

 2. Ο Σκορσέζε έπρεπε να διαπραγματευτεί πόσες φορές μαχαιρώθηκε ο Μπατς.

 Κατά τη διάρκεια μιας δοκιμαστικής προβολής, τα μέλη του κοινού αποχώρησαν από την πρώτη κιόλας σκηνή, όταν ο χαρακτήρας του Pesci μαχαίρωσε τον Billy Batts με ένα κουζινομάχαιρο επτά φορές. Ο Σκορσέζε τελικά μείωσε τις επτά μαχαιριές στην οθόνη σε τέσσερις. Τρεις επιπλέον μαχαιριές σημειώθηκαν εκτός οθόνης, αν και μπορείτε ακόμα να ακούσετε τον ήχο τους.

 3. Ο Σκορσέζε είχε ήδη βρει το soundtrack της ταινίας.

 Το soundtrack για το Goodfellas είναι εμβληματικό: ένα πλούσιο δείγμα δημοφιλούς μουσικής μέσα από τρεις δεκαετίες. Σύμφωνα με τον μουσικό συντάκτη Κρίστοφερ Μπρουκς, ο Σκορτσέζε είχε ήδη σχεδιάσει τα τραγούδια που ήθελε να πλαισιώσουν την ταινία του τρία χρόνια πριν ξεκινήσει η παραγωγή.

 Εκείνη την εποχή, το «Goodfellas» ήταν ένα από τα πιο ακριβά soundtrack που έγιναν ποτέ λόγω της απαραίτητης άδειας χρήσης που έπρεπε να αποκτήσει η παραγωγή από τους δημιουργούς των τραγουδιών. Ακόμα κι αν ο Σκορσέζε χρησιμοποιούσε μόνο τριάντα δευτερόλεπτα από ένα τραγούδι, όπως έκανε με το «Gimme Shelter» των Rolling Stones, έπρεπε να το πληρώσει.

 4. Ο Σκορτσέζε χρησιμοποίησε τις δικές του εμπειρίες για τη παιδική ηλικία του Henry.

 Στην αρχή της ταινίας, βλέπουμε τον νεαρό Χένρι να κοιτάζει από το παράθυρό του τους γκάνγκστερ που «αράζουν» στο δρόμο. Είναι κάτι με το οποίο θα μπορούσε να συνδεθεί προσωπικά ο Σκορσέζε.

 Βλέπετε, ο Σκορτσέζε ήταν ένα αδύναμο παιδί που μεγάλωσε στη Μικρή Ιταλία, το οποίο υπέφερε από χρόνιο άσθμα, που τον ανάγκασε να μένει πολύ μέσα στο διαμέρισμά του και να παρακολουθεί τη ζωή να περνάει γύρω του.

 Ωστόσο, αυτή η αποστασιοποιημένη παρατήρηση της ζωής έθρεψε την έντονη αγάπη του για τον κινηματογράφο. Ο ίδιος πιστεύει ότι το άσθμα του τον έσωσε από μια εγκληματική ζωή.

 5. Ο Σκορτσέζε έδωσε ρόλους στην ταινία σε πραγματικούς μαφιόζους.

 Πολλοί από τους κομπάρσους ήταν τύποι που συνδέονταν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, με το οργανωμένο έγκλημα. Πολλοί από αυτούς γνώριζαν πραγματικά τους βασικούς χαρακτήρες στην πραγματική ζωή και ένας εξ αυτών καταδικάστηκε αργότερα για εγκληματικές ενέργειες.

 Αυτό το κάστινγκ ήταν ο τρόπος του Σκορσέζε να συνδυάσει την πραγματική ζωή με το Χόλιγουντ. Βέβαια, φρόντιζε να προειδοποιεί το καστ σχετικά με το ποιοι ήταν αυτοί οι άνθρωποι νωρίτερα, ώστε να τους δείχνουν τον κατάλληλο σεβασμό.

 6. Ο Ντε Νίρο είχε τον πραγματικό Χένρι Χιλ στις επαφές του κινητού του

 Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο είναι ένας αφοσιωμένος ηθοποιός, τόσο πολύ, που όταν ανέπτυξε τον χαρακτήρα του Τζίμι Κόνγουεϊ, τηλεφωνούσε στον πραγματικό Χένρι Χιλ έως και οκτώ φορές την ημέρα για να μάθει κάθε λεπτομέρεια για τη ζωή και τον χαρακτήρα του.

 7. Ο Ντε Νίρο συνδύασε τα αξεσουάρ του

 Οι μαφιόζοι στο Goodfellas ήταν γεμάτοι υπερβολές και το τμήμα κοστουμιών ξεπέρασε τα όρια για να κάνει τον De Niro να φαίνεται ιδιαίτερα παρακμιακός. Κάθε κοστούμι ήταν εξοπλισμένο με το δικό του ροζ δαχτυλίδι και ρολόι. Ο Ντε Νίρο χρησιμοποιούσε επίσης πραγματικά χρήματα και κουβαλούσε 5.000 δολάρια μετρητά στην τσέπη του στο σετ.

 8. Η μαμά του Σκορσέζε έκανε μια αξέχαστη εμφάνιση.

 Η μητέρα του Σκορσέζε, η Κάθριν, έπαιξε το ρόλο της μητέρας του Τόμι. Είναι η σκηνή όπου σταματούν από το σπίτι της για να πάρουν ένα φτυάρι και τους δείχνει έναν πίνακα που έφτιαξε.

 Σχεδόν ολόκληρη η σκηνή ήταν αυτοσχέδια, αλλά κόπηκε πολύ μεγάλο μέρος της από την τελική ταινία λόγω ρυθμού. Οι δοκιμαστικές προβολές, ωστόσο, έσωσαν τη σκηνή. Άρεσε σχεδόν σε όλους, ακόμα και σε όσους δεν άρεσε η ταινία ως σύνολο.

 9. Η σκηνή «Πώς είμαι τόσο αστείος;» συνέβη στ’ αλήθεια στον Pesci.

 Η περίφημη σκηνή είχε τις ρίζες της σε ένα πραγματικό γεγονός, από τότε που ο ηθοποιός Joe Pesci ήταν σερβιτόρος. Ο Σκορσέζε αγάπησε τόσο πολύ το αστείο, που αποφάσισε να το συμπεριλάβει στην ταινία, παρόλο που δεν υπήρχε στο σενάριο.

 Ο Pesci και ο Liotta ήξεραν τι επρόκειτο να συμβεί στη σκηνή. Το είχαν αυτοσχεδιάσει και έπειτα το είχαν προβάρει. Ωστόσο, ο Σκορσέζε σκόπιμα δεν ενημέρωσε τους άλλους ηθοποιούς που τους περιέβαλλαν κατά τη διάρκεια του πραγματικού γυρίσματος, προκειμένου να προκαλέσει φυσικές αντιδράσεις.

 10. Ο Σκορσέζε έδωσε στους ηθοποιούς του αντικρουόμενες οδηγίες για να δημιουργήσει σκηνική ένταση.

 Στη σκηνή όπου ο Sonny εκλιπαρεί την Paulie να πάρει τον έλεγχο του εστιατορίου, ο Scorsese είπε στον ηθοποιό που υποδύεται τον Sonny, Tony Darrow, να αυτοσχεδιάσει περισσότερο, αλλά δεν είπε στον Paul Sorvino, τον ηθοποιό που παίζει τον Paulie για αυτήν την αλλαγή.

 Αυτό προκάλεσε πραγματικό θυμό και σύγχυση στον Sorvino, δίνοντας στο σκηνοθέτη μια φυσική σκηνή γεμάτη πραγματική ένταση.

 11. Χρειάστηκαν 8 λήψεις για να γυρίσει το πλάνο παρακολούθησης του Copacabana.

 Το μακρύ πλάνο του Steadicam, όπου ο Χένρι οδηγεί την Κάρεν σε ένα ραντεβού στην Κοπακαμπάνα για να δει τον Χένι Γιάνγκμαν, εξακολουθεί να μελετάται στα μαθήματα κινηματογράφου ως ένα κλασικό κομμάτι κινηματογραφικής δημιουργίας.

 Με αυτόν τον τρόπο, ο Σκορτσέζε ήθελε να προσδώσει στον Χένρι έναν χαρακτήρα αποπλάνησης, παρουσιάζοντάς τον ως έναν άνδρα που τον ξέρουν όλοι και αποπνέει σεβασμό. Χρειάστηκαν οκτώ λήψεις για να επιτευχθεί το τελικό πλάνο.

 12. Η μητέρα του Ray Liotta πέθανε κατά τη διάρκεια της παραγωγή της ταινίας.

 Η μητέρα του Liotta πέθανε από καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας και ο Liotta χρησιμοποίησε τον θυμό του για τον θάνατό της προς όφελος της ερμηνείας του – κυρίως στη σκηνή όπου χτυπά με πιστόλι τον γείτονα της Karen, Bruce.

 Σύμφωνα με τον Mark Evan Jacobs, τον ηθοποιό που υποδύεται τον Bruce, δέχθηκε ένα πραγματικό χτύπημα σε μία από τις λήψεις.

 13. Ο De Niro χτύπησε πραγματικά τον Frank Vincent.

 Στη σκηνή όπου ο χαρακτήρας του De Niro κλωτσάει τον Billy Batts, οι κλωτσιές ήταν αληθινές. Ο ηθοποιός που έπαιξε τον Μπατς, Φρανκ Βίνσεντ, φορούσε προστατευτικά, αλλά ακόμα κι έτσι, ξύπνησε με μώλωπες την επόμενη μέρα.

 14. Ο Σκορσέζε έπρεπε να δέσει σωστά τη γραβάτα του Ρέι Λιότα.

 Ο Σκορσέζε ασχολήθηκε με κάθε λεπτομέρεια στη ταινία, διότι επιθυμούσε οι μαφιόζοι του να εμφανίζονται και να συμπεριφέρονται σαν αυτούς που ήξερε από την πραγματική ζωή. Ο Ρέι Λιότα, ο οποίος έπαιξε τον κεντρικό ήρωα Χένρι Χιλ, θυμάται ότι ο Σκορσέζε του έδενε τη γραβάτα για να βεβαιωθεί ότι έμοιαζε όπως την είχε στο μυαλό του.

 15. Μπορείτε να ευχαριστήσετε τη Thelma Schoonmaker για τη σκηνή με τη κοκαΐνη.

 Η μακροχρόνια μοντέρ του Σκορσέζε, Thelma Schoonmaker, άρχισε να δουλεύει μαζί του στην πρώτη του ταινία του το 1967. Είναι υπεύθυνη για τη διαβόητη σεκάνς της κοκαΐνης στο δεύτερο μισό της ταινίας, όπου ο Χένρι Χιλ περνά μια ταραχώδη μέρα, ρουθουνίζοντας κοκαΐνη, προσπαθώντας να πουλήσει όπλα και ανησυχώντας για τα ελικόπτερα στον ουρανό.

 Ενώ η Schoonmaker ήταν υποψήφια για Όσκαρ καλύτερου μοντάζ για την ταινία Goodfellas, δεν πήρε το Όσκαρ στο σπίτι της, αν και το κέρδισε για τρεις ταινίες του Σκορσέζε: Raging Bull (1980), The Aviator (2004) και The Departed (2006)

 16. Στην ταινία υπήρχε ένας πραγματικός δικηγόρος των ΗΠΑ.

 Ο Ed McDonald παίζει τον εαυτό του στο τέλος της ταινίας. Ήταν ο εισαγγελέας που διέλυσε τον πραγματικό Χένρι Χιλ και αργότερα έβαλε αυτόν και την οικογένειά του σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων.

 17. Υπάρχει μια κλασική αναφορά στην τελευταία σκηνή της ταινίας.

 Ένα από τα τελευταία πλάνα της ταινίας είναι του Joe Pesci να πυροβολεί απευθείας στην κάμερα. Αυτή είναι μια άμεση αναφορά στην επαναστατική βωβή ταινία του 1903 «Η Μεγάλη Ληστεία του Τρένου», που και αυτή τελειώνει με έναν εγκληματία που πυροβολεί απευθείας στην κάμερα.

 Για το κοινό των αρχών του 1900, αυτός ήταν ένας εκπληκτικός και συναρπαστικός τρόπος για να τελειώσει μια ταινία.

 18. Στο «Goodfellas» θα ακούσετε αμέτρητες φορές τη βρισιά από F*ck.

 Υπάρχουν 300 χρήσεις της λέξης f*ck στο Goodfellas, αν και το αρχικό σενάριο είχε λιγότερες από 100. Πολλές από αυτές ήταν αυτοσχέδιες από τον Joe Pesci. Ο Σκορσέζε στην πραγματικότητα έφτασε στην κορυφή του δικού του σημείου αναφοράς με τον «Λύκο της Γουόλ Στριτ το 2010», ο οποίος περιείχε 506 φορές αυτή τη βρισιά.

 19. Οι δοκιμαστικές προβολές ήταν καταστροφή.

 Μετά τις δοκιμαστικές προβολές (που όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ο κόσμος αποχώρησε από την πρώτη κιόλας σκηνή), το στούντιο νόμιζε ότι η ταινία θα πήγαινε άπατη.

 Ήταν μια συνεχής μάχη με τα στελέχη της Warner Bros για να κυκλοφορήσει ο Σκορσέζε την ταινία, όπως σκόπευε, στο ευρύ κοινό. Αποδεικνύεται ότι τα ένστικτα του Σκορσέζε ήταν σωστά. Οι κριτικοί λάτρεψαν την ταινία και προτάθηκε για έξι Βραβεία Όσκαρ.

 20. Ο Τζο Πέσι έδωσε την τέλεια ομιλία στα Όσκαρ

 Ο Πέσι κέρδισε το μοναδικό Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου της ταινίας. Ο λόγος του ήταν αξιοσημείωτος για τη συντομία του: «Είναι προνόμιο μου. Ευχαριστώ».  

 Αυτές ήταν, λοιπόν, 20 άγνωστες πτυχές της περίφημης ταινίας «The Goodfellas», που καταδεικνύει την απίστευητη δουλειά που έχει από πίσω μια ταινία, το εύρος της προσπάθειας των ηθοποιών και το ευρυματικό μυαλό του Σκορτσέζε, που εκτόξευσαν τη ταινία στα ύψη. 

Διαβάστε ακόμα στο Manday.gr:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top