Ο πιο ψηλός άνθρωπος στον κόσμο που υπήρξε ποτέ!

Ο πιο ψηλός άνθρωπος στον κόσμο που υπήρξε ποτέ!

 Η ανθρωπότητα γοητευόταν πάντοτε από τα άκρα, αλλά και από τα ακραία γγονότα. Κάπως έτσι, λοιπόν, προέκυψε και το ρεκόρ για τον πιο ψηλό άνθρωπο που πάτησε ποτέ το πόδι του στην Γη, τον Robert Wadlow, ο οποίος πλέον δεν βρίσκεται εν ζωή.

 Μπορεί να μην είναι τόσο διάσημος όσο ο Chuck Norris, αλλά αποτελούσε τον ψηλότερο άνθρωπο στον κόσμο με τα φώτα της δημοσιότητας και της επιστήμης να είναι στραμμένα πάνω του.

 Ο εν λόγω κύριος δεν άργησε να κερδίσει τον τίτλο του «celebrity» αφού εμφανίστηκε σχεδόν σε κάθε έκδοση του βιβλίου Guinness World Records ήδη από την έναρξή του το 1955. Πάμε όμως να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τη ζωή και τη προσωπικότητα του πιο ψηλού ανθρώπου που γεννήθηκε στη γη.

 Τι κρύβεται πίσω από τον ευγενικό γίγαντα;

 «Η μόνη αποδεκτή απόδειξη για το πραγματικό ύψος των γιγάντων είναι αυτή της πρόσφατης ημερομηνίας που έγινε υπό αμερόληπτη ιατρική επίβλεψη». Αυτά ήταν τα λόγια των Norris και Ross McWhirter, των ιδρυτών του Guinness World Records, πίσω στο μακρινό πλέον 1955.

 Μάλιστα, και ύστερα από αυτά, ήρθε η απόρριψη ενός σωρού ισχυρισμών για διάφορους θρυλικούς γίγαντες, όπως είναι ο Βιβλικός Og, ο Βασιλιάς του Bashan.

 Τότε ήταν που οι δίδυμοι αδερφοί ονόμασαν τον Robert Wadlow ως τον πιο ψηλό άνθρωπο στον κόσμο «για τον οποίο υπάρχουν αδιάψευστα στοιχεία».

 Όταν μετρήθηκε τελευταία φορά στις 27 Ιουνίου του 1940, βλέπετε, ο γλυκύτατος αυτός Αμερικανός είχε ύψος 2 μέτρα και 72 εκατοστά!

 Όχι τίποτε άλλο δηλαδή, απλώς ήρθε στον κόσμο με έναν διαφορετικό τρόπο, τουλάχιστον συγκριτικά με τα περισσότερα μωρά. Γεννήθηκε, λοιπόν, στις 22 Φεβρουαρίου του 1918 από δύο γονείς κανονικού μεγέθους, ζυγίζοντας 3,85 κιλά.

 Ένα νήπιο που μπήκε πρόωρα στην εφηβεία

 Σε ηλικία μόλις 8 χρονών, ο πιο ψηλός άνθρωπος στον κόσμο ξεπέρασε σε ύψος των πατέρα του που ήταν περίπου 1 μέτρο και 80 εκατοστά, τον Harold F. Wadlow και, φυσικά, τα υπόλοιπα τέσσερα αδέρφια του.

 Όταν τα περισσότερα από τα παιδιά μετακινούνταν ακόμη με τη συνοδεία των γονέων τους, ο Ρόμπερτ ήταν σε θέση να σηκώσει με άνεση τον πατέρα του και να τον κατεβάζει από τις σκάλες του σπιτιού τους.

 Το απίστευτο ύψος του προκάλεσε ωστόσο αρκετά ιατρικά ζητήματα, τα οποία επιδεινώντουσαν περαιτέρω, καθώς μεγάλωνε και ψήλωνε.

 Πάντοτε όμως, προσπαθούσε να λαμβάνει μέρος στις ίδιες δραστηριότητες που συμμετείχαν οι συνομήλικοί του. Για παράδειγμα, έγινε πρόσκοπος σε ηλικία 13 ετών και είχε προσαρμοσμένη στολή, σκηνή και υπνόσακο.

 Ο Robert Wadlow δεν άργησε να ξεπεράσει και το όριο των 2,45 μέτρων σε ηλικία μόλις 17 ετών. Κάτι τέτοιο φυσικά τον μετέτρεψε στον ψηλότερο έφηβο που υπήρξε ποτέ.

 Το 1936, ο ευγενής αυτός γίγαντας αποφοίτησε από το λύκειο και γράφτηκε στο κολέγιο. Πρόθεσή του ήταν να ακολουθήσει τα όνειρά του και να ασχοληθεί με τη νομική.

 Η καριέρα του ως celebrity

 Την περίοδο εκείνη, ο πιο ψηλός άνθρωπος στον κόσμο αποφασίζει να ξεκινήσει μια περιοδεία με το εξαιρετικά δημοφιλές «Ringling Brother Circus», το οποίο τον οδήγησε στην κατάκτηση μιας παγκόσμιας φήμης.

 Λίγο αργότερα, βρέθηκε καλεσμένος σε μια ραδιοφωνική εκπομπή. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τον ρώτησαν αν ενοχλούνταν όταν οι άνθρωποι τον κοιτούσαν επίμονα. Η απάντηση του ήταν πως απλώς τους παραβλέπει!

 Έκανε επίσης μια διαφημιστική περιοδεία με την «International Show Company», γνωστή και ως INTERCO, η οποία συμφώνησε να του φτιάξει παπούτσια δωρεάν.

 Κάτι τέτοιο φυσικά ήταν ευλογία για τον ίδιο, αφού είχε τεράστια πόδια, με μήκος 47 εκατοστά, και ως εκ τούτου, ήταν εξαιρετικά δύσκολο έως ανέφικτο να βρει τα κατάλληλα υποδήματα. Αν ήταν στην Ευρώπη, το μέγεθος του θα ήταν το 75 – το μεγαλύτερο που θα υπήρξε ποτέ!

 Τι ήταν όμως αυτό που προκάλεσε το ασυνήθιστα μεγάλο ύψος του γλυκύτατου Robert;

 Γιγαντισμός της υπόφυσης

 Ειδικοί επιστήμονες και γιατροί εξέτασαν προσεκτικά την περίπτωση του Ρόμπερτ και διαπίστωσαν ότι το εξαιρετικό μέγεθός του προκλήθηκε από μια υπερπλασία της υπόφυσης του εγκεφάλου.

 Η συγκεκριμένη κατάσταση προκαλεί ένα ασυνήθιστα υψηλό επίπεδο της ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης και ο άνθρωπος αυτός δεν έλαβε ποτέ καμία θεραπεία για να το σταματήσει.

 Κάπως έτσι, λοιπόν, βρέθηκε να καταναλώνει περίπου 8000 θερμίδες την ημέρα και να εξακολουθεί να ψηλώνει μέχρι και τον θάνατό του, στις 15 Ιουλίου 1940.

 Έκτοτε, η ιατρική τεχνολογία και οι διάφορες θεραπευτικές μέθοδοι έχουν προχωρήσει σημαντικά και τα άτομα που υποφέρουν από γιγαντισμό της υπόφυσης, όπως ο πασίγνωστος Sultan Kosen του 2017, είναι σε θέση να χειρουργηθούν για να σταματήσουν την υπερβολική παραγωγή της εν λόγω αυξητικής ορμόνης.

 Τα πράγματα για τον Ρόμπερτ όμως δεν ήταν εύκολα. Η κατάστασή του τον έκανε να δυσκολεύεται να κυκλοφορήσει, σε σημείο που είχε στηρίγματα ποδιών και μπαστούνι. Δεν χρησιμοποίησε όμως ποτέ αναπηρικό αμαξίδιο.

 Το τραγικό τέλος του

 Δυστυχώς, ήταν τα πόδια του Robert που προκάλεσαν τον πρόωρο και τραγικό θάνατο του, σε ηλικία μόλις 22 ετών.

 Στη μία και μισή τα ξημερώματα της 15ης Ιουλίου του 1940, ο πιο ψηλός άνθρωπος του κόσμου απεβίωσε σε ένα ξενοδοχείο στο Manistee του Michigan, ως αποτέλεσμα μιας σηπτικής φλύκταινας στον δεξιό του αστράγαλο. Αυτή προκλήθηκε από ένα σιδεράκι, το οποίο είχε τοποθετηθεί εσφαλμένα περίπου μία εβδομάδα πριν από το ατυχές συμβάν.

 Άκρως συγκινητικά ήταν τα τελευταία λόγια του: «Ο γιατρός λέει ότι δεν θα γυρίσω σπίτι για τις…γιορτές», εννοώντας τον χρυσό γάμο των παππούδων του.

 Ο γίγαντας Alton θάφτηκε στο νεκροταφείο Oakwood, στο Alton. Το φέρετρό του ήταν πραγματικά τεράστιο, με συνολικό μήκος που άγγιζε τα 3,28 μέτρα, πλάτος 81 εκατοστών και βάθος 76 εκατοστών!

 Η κληρονομιά του

 Το 1986, ένα άγαλμα του Wadlow σε φυσικό μέγεθος ανεγέρθηκε στη λεωφόρο College του Alton, απέναντι από το Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης του Alton. Ήταν φυσικά προς τιμήν του πιο διάσημου κατοίκου της πόλης.

 Την ίδια στιγμή, υπάρχουν πολλά μοντέλα του σε πραγματικό μέγεθος. Αυτά μπορείτε να βρείτε σε επιλεγμένα μουσεία σε ολόκληρο τον κόσμο.

 Η επιρροή του όμως έχει επεκταθεί μέχρι και στον κόσμο της μουσικής, αφού το 2005 ο Αμερικανός τραγουδιστής Sufjan Stevens ηχογράφησε ένα κομμάτι με τίτλο «The Taller Man, the Broadest Shoulders», αφιερωμένο στη ζωή του Robert Wadlow.

 Δεν τον λέτε και κοντό, σωστά; Πείτε μας τις εντυπώσεις σας στα σχόλια από κάτω!

Διαβάστε ακόμα στο Manday.gr:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top