Ένας αληθινός κύριος δεν καθορίζεται από το περιεχόμενο του πορτοφολιού του, τα ρούχα που φοράει και το lifestyle που ακολουθεί, αλλά από τους τρόπους και τον χαρακτήρα του.
Παρόλα αυτά, φαίνεται πως ολοένα και λιγότεροι είναι εκείνοι που ασπάζονται την παραπάνω πεποίθηση.
Μπορεί να μην τάσσονται πολλοί υπέρ του savoir vivre, αλλά αυτό δεν χρειάζεται να σας εμποδίσει από το να είστε ευγενικοί και καλοσυνάτοι, όπως ακριβώς αρμόζει σε αληθινούς gentlemen!
Εάν, λοιπόν, θέλετε να κάνετε κι εσείς τη διαφορά από τα σημερινά πρότυπα της εποχής, τότε δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τους παρακάτω 11 κανόνες του savoir vivre για στυλάτους άνδρες.
1. Μην κουμπώνετε το τελευταίο κουμπί του jacket
Η συγκεκριμένη πρακτική ξεκίνησε κάπου στα μέσα του 20ου αιώνα από το Βρετανό μονάρχη King Edward VII.
Είναι γνωστό πόσο πολύ του άρεσε το φαγητό. Μια μέρα, λοιπόν, μετά από ένα απολαυστικό γεύμα, δεν δίστασε να ξεκουμπώσει το τελευταίο κουμπί από το πανωφόρι του και να δώσει το καλό παράδειγμα στους πάντες.
Φυσικά, η παράδοση συνεχίζεται μέχρι και σήμερα τόσο για αισθητικούς, όσο και για πρακτικούς σκοπούς.
2. Κρατάτε την πόρτα ανοιχτή
Παλιότερα, οι γυναίκες φορούσαν πολύ φαρδιές φούστες και φορέματα. Έτσι, δυσκολεύονταν να κινούνται άνετα και να ανοιγοκλείνουν τις πόρτες μόνες τους. Οι άντρες ήταν εκείνοι, λοιπόν, που τις βοηθούσαν, κρατώντας τους τις πόρτες ανοιχτές.
Σήμερα, αποτελεί μια άκρως ευγενική πρακτική που μπορείτε να εφαρμόζετε με όλους όσους βλέπετε πως έχουν κάποια δυσκολία: γυναίκες, ηλικιωμένους, παιδάκια, άλλους άνδρες και ούτω καθεξής.
3. Να φτάνετε στην ώρα σας στα ραντεβού
Ανέκαθεν θεωρούνταν τρομερή αγένεια το να αργοπορεί κάποιος στα ραντεβού και τις συναντήσεις του. Μάλιστα, θεωρούνταν μέχρι και κοινωνικά υποδεέστερος.
Εάν, λοιπόν, δεχτείτε μια πρόσκληση από κάποιον ή έχετε κανονίσει το καλύτερο πρώτο ραντεβού με μια γυναίκα, τιμήστε την φτάνοντας στην ώρα που συμφωνήσατε. Είναι ο μόνος σίγουρος και ασφαλής τρόπος για να της δείξετε ότι την εκτιμάτε και τη σέβεστε πραγματικά.
Μάθετε Ακόμα: 5 τρόποι να δώσετε στυλ στο καθημερινό σας ντύσιμο!
4. Τραβήξτε την καρέκλα μιας δεσποινίδας
Από τους πιο βασικούς κανόνες του savoir vivre όταν συνοδεύετε μια γυναίκα είναι να της επιτρέψετε να καθίσει πρώτη και να τη βοηθήσετε τραβώντας ελαφρώς την καρέκλα της. Με αυτή τη μικρή, αλλά σημαντική κίνηση της δείχνετε πως είναι πολύ σημαντική για εσάς και βάζετε τη δική της άνεση πριν από τη δική σας.
5. Φροντίζετε την προσωπική υγιεινή σας
Κάποτε, η εν λόγω πρακτική θεωρούνταν προνόμιο των ανώτερων κοινωνικών στρωμάτων.
Τώρα πια, η μη τήρηση της προσωπικής υγιεινής θεωρείται ασέβεια προς όλους τους άλλους, ενώ παράλληλα αποτελεί και σύμβολο πως ένα άτομο δεν έχει πειθαρχία, αυτοσεβασμό και αγάπη για τον εαυτό του.
6. Βγάζετε το καπέλο σας όταν μπαίνετε κάπου
Ειδικά τα παλιά τα χρόνια, οι άνδρες συνήθιζαν να φορούν μεγάλα καπέλα και πανοπλίες, για να παραμένουν προστατευμένοι από εχθρούς και άσχημες καιρικές συνθήκες.
Πάντοτε όμως τα έβγαζαν κάθε φορά που έμπαιναν κάπου κι αυτό έδειχνε την απόλυτη εμπιστοσύνη που έτρεφαν προς το πρόσωπο κάποιου.
7. Κατέχετε την τέχνη των πρώτων εντυπώσεων
Δεν γνωρίζουμε πως ακριβώς προέκυψε η πεποίθηση πως η πρώτη εντύπωση μετράει για κάθε τι, αλλά την έχουμε εδώ και χρόνια.
Φταίει που συνεχώς κρίνουμε τους ανθρώπους, τόσο συνειδητά, όσο και ασυνείδητα. Επομένως, πρέπει να γνωρίζετε πως μπορείτε να κάνετε μια καλή πρώτη εντύπωση εκεί που μετράει.
8. Γιορτάστε με ταπεινότητα
Μόλις 100 χρόνια πριν ξεκινήσαμε σαν ανθρώπινο γένος να θέλουμε να δείξουμε πως είμαστε ανώτεροι έναντι όλων των υπολοίπων. Εννοείται πως η έπαρση αυτή συνδέεται άμεσα με την εγωπάθεια.
Όσο κι αν θέλετε να το κάνετε, αντισταθείτε. Υπάρχουν ταπεινοί τρόποι να δείξετε την ευγνωμοσύνη και την συμπάθειά σας ή να γιορτάσετε μια νίκη σας, δίχως να προσπαθήστε να πείσετε τους άλλους πως είστε ανώτεροι από αυτούς.
9. Έχετε τρόπους όταν τρώτε
Πολύ καιρό πριν, κάπου στις μεσαιωνικές γιορτές και τα τραπεζώματα, ευγενείς καθόντουσαν στο ίδιο τραπέζι και απολάμβαναν το φαγητό και το ποτό τους.
Ήταν τόσοι πολλοί, που δεν είχαν τον απαραίτητο χώρο να βάλουν καν τους αγκώνες τους στο τραπέζι. Αφήστε που αυτό έδειχνε και την ανυπομονησία τους να φάνε και η πείνα τότε θεωρούνταν χαρακτηριστικό των μαζών.
Ακόμα και σήμερα όμως, το να έχετε τρόπους ακόμα κι όταν τρώτε, μετράει πολύ. Δεν χρειάζεται να το παρακάνετε, αρκεί να είστε κόσμιοι.
10. Μάθετε πότε να βάζετε το κινητό σας στην άκρη
Πάντοτε θεωρούνταν ευγένεια το να κοιτάζετε κάποιον στα μάτια όταν μιλάει. Είναι ο πιο άμεσος τρόπος για να του δείξετε ότι τον ακούτε πραγματικά και υπολογίζετε αυτά που σας λέει.
Σήμερα βέβαια πάμε παντού με τα κινητά μας. Μήπως όμως είναι ώρα για μια ψηφιακή αποτοξίνωση από τα social media; Πέρα από τους κανόνες του savoir vivre, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πότε να το αφήσετε στην άκρη και να δώσετε σημασία στη παρέα σας.
11. Αντικαταστήστε ό,τι αδειάζετε ή χρησιμοποιείτε
Η λογική εδώ είναι πολύ απλή και την συναντούμε καθημερινά: εάν δανειστείτε χρήματα ή οτιδήποτε άλλο από κάποιον άλλον, θα έρθει η στιγμή που θα πρέπει να του τα επιστρέψετε.
Ναι, είναι μεγάλη δέσμευση το να δανείζεστε οτιδήποτε από οποιονδήποτε. Αυτό πρέπει να το καταλάβετε και να είστε σε θέση να το επιστρέψετε στον αρμόδιο μόλις μπορέσετε να το κάνετε.
Εάν δανειστείτε, ας πούμε, το αμάξι του πατέρα σας, θα πρέπει να το επιστρέψετε με όση βενζίνη είχε, αν όχι με περισσότερη. Αν φάγατε το φαγητό του, οφείλετε να πεταχτείτε μέχρι το σούπερ μάρκετ και να σιγουρευτείτε ότι θα φάει κάτι κι εκείνος.
Τώρα πια γνωρίζετε ακριβώς πως συμπεριφέρεται ένας αληθινός κύριος στην καθημερινή του ζωή. Αυτό σημαίνει πως τελείωσαν οι δικαιολογίες για να πράττετε διαφορετικά.
Ακολουθήστε τους 11 παραπάνω βασικούς κανόνες του savoir vivre και θα μάθετε να ζείτε με ευγένεια και τρόπους, που θα σας κάνουν τρομερά ακαταμάχητους και γοητευτικούς, ειδικά στα μάτια των γυναικών.