Social Media: Μήπως ήρθε η ώρα για ψηφιακή αποτοξίνωση;

Social Media: Μήπως ήρθε η ώρα για ψηφιακή αποτοξίνωση;

 Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μια μάστιγα της εποχής μας, όπου ο άνθρωπος έχει πρόσβαση σε μια αδιάκοπη ροή πληροφοριών μέσα από το κινητό του ή άλλες συσκευές.

 Πολλοί έχουν σημαντικό λόγο να νιώθουν δύσπιστοι με αυτές τις πλατφόρμες που επηρεάζουν την ανθρώπινη επικοινωνία και την αντίληψη που έχουμε για τον εαυτό μας και το κόσμο.

 Σαφώς, η εναντίωση απέναντι στα social media ολοένα και διογκώνεται. Πλατφόρμες, όπως το facebook, απειλούνται από κυβερνητικούς κανονισμούς, γιατί κακομεταχειρίζονται προσωπικά δεδομένα χωρίς νομικούς περιορισμούς.

 Πολλά σκάνδαλα έχουν αποκαλυφθεί τα τελευταία χρόνια με τη δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων ή την ανοχή σε κακόβουλα προφίλ που παραποιούν πληροφορίες ή υποκινούν γενοκτονίες.

 Οι επιστήμονες μιλούν για εθισμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αποσυναρμολόγηση του ίδιου μας του εαυτού και του κόσμου, αντί για οικοδόμηση κοινωνικής συνοχής.

 Έτσι, οδηγηθήκαμε να μιλάμε συνεχώς για ψηφιακή αποτοξίνωση αυτές τις μέρες. Δεν είναι βέβαια ένα μικρό πρόβλημα.

 Περισσότεροι από 60 ιστότοποι κοινωνικών μέσων δικτύωσης προσελκύουν περίπου 3,2 δισεκατομμύρια χρήστες – σχεδόν τον μισό παγκόσμιο πληθυσμό.

 Αυτό καθιστά δύσκολο να μιλήσουμε για το τέλος των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, αλλά τουλάχιστον μπορούμε να μιλήσουμε για την ανάγκη να τα περιορίσουμε.

 Ο εθισμός και η χειραγώγηση των social media

 Το επίκεντρο του προβλήματος έγκειται στο ότι οι αλγόριθμοι των social media είναι σχεδιασμένοι, ώστε να δημιουργούν εθισμό που καθιστά έμφυτη τη χειραγώγηση των χρηστών.

 Μέσω συνεχών και άμεσων μικρορυθμίσεων – προς όφελος αόρατων τρίτων προσώπων – κάποιοι ελέγχουν τους χρήστες με ειδεχθείς τρόπους, ενώ άλλοι φοβούνται πως η μείωση των sοcial media θα βλάψει τα προϊόντα τους.

 Είναι η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης πραγματικά εθιστική; Ναι, τα δεδομένα δείχνουν ότι είναι κατά έναν μυστικό τρόπο. Αυτό το σύστημα βασίζεται σε ένα σύστημα ανταμοιβής και «τιμωρίας».

 Δεδομένου ότι αυτές οι πλατφόρμες είναι δωρεάν και φαινομενικά προσφέρουν κάποια χρησιμότητα, είμαστε έτοιμοι να εγκαταλείψουμε το προσωπικό μας απόρρητο, τη λογική και τη ψυχική μας υγεία για χάρη των likes, των προβολών και των σχολίων.

 Όλα φαίνονται αβλαβή επιφανειακά. Ωστόσο, είμαστε ικανοί να εγκαταλείψουμε την προσωπική μας ελευθερία με τέτοιο τρόπο που ούτε ένα απολυταρχικό καθεστώς δεν θα ονειρευόταν.

 Σταματώντας ή περιορίζοντας την χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα μπορέσουμε να ζήσουμε και να αποκτήσουμε μια πιο σαφή εικόνα για τον εαυτό μας.

 Η ίδια η κοινωνία, όμως, έχει πιο σημαντικό λόγο να απεξαρτηθεί, καθώς αφέθηκε στα χέρια των εταιρειών που μέσω των social media κατασκοπεύουν και τροποποιούν τη συμπεριφορά μας.

 Τα social media έκαναν τους ανθρώπους να γίνονται νευρικοί και να υιοθετούν παράλογες απόψεις και τους πολιτικούς ψεύτικους και παράξενους.

 Τα social media δεν είναι η πραγματική ζωή

 Υπάρχουν και άλλα σημαντικά προβλήματα που σχετίζονται με τα social media, ένα από τα οποία είνα η έλλειψη περιεχομένου.

 Ό,τι λέμε ή κάνουμε καταστρέφει την ικανότητά μας για ενσυναίσθηση, δηλαδή να μπορούμε να μπούμε στην θέση του άλλου, να τον καταλάβουμε, χωρίς όμως να βιώνουμε και εμείς ό,τι βιώνει.

 Συγχρόνως, είναι οικονομικά μη βιώσιμο. Οι χρήστες δίνουν δεδομένα, χρόνο και προσοχή και οι εταιρίες κερδίζουν χρήματα. Και ποιο είναι το αποτέλεσμα;

 Συγκρίνουμε τις ζωές μας με κάτι που δεν είναι πάντα αληθινό, με τις ζωές των άλλων. Έχουμε παγιδευτεί στο πλαίσιο τω σχολίων και της κριτικής, σε ένα σύστημα που ευδοκιμεί περισσότερο με την αρνητική, παρά με τη θετική τροφοδότηση.

 Χάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η πεποίθηση έχει γίνει τόσο φυλετική που δεν ενδιαφερόμαστε να ανακαλύψουμε πραγματικά τι συμβαίνει με τα «πιστεύω» μας ή να ακούσουμε στοιχεία για το αντίθετο.

 Τα social media δίνουν την ώθηση σε ανόητες ιδέες ή ακόμα και προπαγάνδες, ξεσηκώνοντας τον κόσμο και κάνοντάς τον να πιστέψει σε αυτές. Αλλά με αυτόν τον τρόπο, οι εταιρείες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κερδίζουν χρήματα.

 Το μυστικό είναι η δέσμευση με τους χρήστες – το μεγαλύτερο «προϊόν» των εταιρειών. Όσο πιο πολλά δεδομένα χρησιμοποιούν οι χρήστες, τόσο πιο πολύ οι εταιρείες θα τους έχουν στο στόχαστρο.

 Και τι ενισχύει την δέσμευση των χρηστών; Όλες οι συναισθηματικές, κακές, διχαστικές, ψεύτικες πληροφορίες που αντηχούν στη συνείδηση των χρηστών. Με δυο λέξεις, «αλγοριθμική ενίσχυση».

 Οι χρήστες αναπαράγουν ιδέες και αφοσιώνονται σαν έρμαια των εταιριών που αποσκοπούν μόνο στο κέρδος.

 Έτσι, ο άνθρωπος μεταμορφώθηκε σε χρήστης με ψευδώνυμο, αποζητώντας την συντροφιά μιας οθόνης σε όποια περίσταση της ζωής του και εάν είναι – στην τάξη, βόλτα με έναν φίλο, σε έναν γάμο, σε ένα δείπνο με το αγαπημένο του πρόσωπο.

 Είναι καιρός, λοιπόν, να ξαναπροσδιορίσουμε τι είναι πραγματικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και για ποιο λόγο υπάρχουν.

 Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πηγές χρήματος

 Το αναφέραμε και πριν, αλλά είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως ο σκοπός των social media είναι η πώληση και η κερδοσκοπία. Δεν είναι εκεί γιατί πραγματικά τα χρειαζόμαστε στην καθημερινότητά μας.

 Υπάρχουν για να τραβάνε τα μάτια στην οθόνη με σκοπό την πώληση προϊόντων. Με αυτόν τον τρόπο, δεν διαφέρουν από την τηλεόραση και τις διαφημίσεις της.

 Η διαφορά είναι ότι δεν δημιουργείται άμεση ανάγκη να πάρουμε από την τηλεόραση ό,τι βλέπουμε – ή ακόμα δεν είναι τόσο εύκολο να γίνει άμεση πώληση.

 Το ερώτημα είναι εάν υπάρχει η πολιτική βούληση και αν οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι έτοιμοι να λάβουν σοβαρά υπόψη τη σκόπιμη χειραγώγησή τους.

 Μερικές έρευνες δείχνουν πως οι μαθητές λειτουργούν σαν κοπάδια απέναντι στα social media, ενώ άλλες πως το ποσοστό της γενιάς των social στην ηλικία των είκοσι, που λένε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι σημαντικά για αυτούς, έχει μειωθεί στο μισό.

 Ώρα για ένα διάλλειμα από΄τα social media

 Παρά τα όσα έχουν ειπωθεί, η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να αυξάνεται. Ακόμα κι αν ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός δεν έχει συνδεθεί ακόμα στα social media, αυτό αναμένεται να γίνει άμεσα, καθώς η τεχνολογία γίνεται ολοένα πιο φθηνή και προσιτή για όλους.

 Ίσως είναι καιρός να σκεφτείτε πραγματικά την χρήση των social media και την ύπαρξή τους στην ζωή σας ή ακόμα και να αρχίσετε να διαγράφετε λογαριασμούς, τουλάχιστον μέχρι να αρχίσουν να λειτουργούν προς όφελός μας.

 Ίσως τρομάζετε στην ιδέα να τα εγκαταλείψετε και θεωρείτε ότι υπάρχετε μόνο όταν βρίσκεστε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά κάποιον τρόπο ή νομίζετε ότι τα χρειάζεστε. 

 Κάντε ένα διάλειμμα και, εγγυημένα, θα δείτε μια αλλαγή προς το καλύτερο. Μια δοκιμή θα σας πείσει.

 Αναντίρρητα, τα social media είναι εργαλείο δουλειάς για πολλούς ανθρώπους και πέραν των αρνητικών που επιφέρουν, έχουν και ορισμένα θετικά στοιχεία, όπως η δικτύωση ανθρώπων, λαών, πολιτισμών και γεγονότων.

 Ωστόσο, αν δεν δουλεύεις στα socila media, κάνε ένα διάλειμμα από την αλόγιστη χρήση τους ή άσκησε κριτική σκέψη σε ό,τι ακούς και βλέπεις και γέμισε τη ζωή σου με στιγμές και εμπειρίες με φίλους, σχέσεις με τους κοντινούς σου ανθρώπους και την οικογένεια σου!

Διαβάστε ακόμα στο Manday.gr:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top