Zombie cocktail: Η αυθεντική συνταγή και οι παραλλαγές του!

Zombie cocktail: Η αυθεντική συνταγή και οι παραλλαγές του!

 Το «Ζόμπι» είναι ένα διάσημο τροπικό κοκτέιλ με βάση το ρούμι. Ο Donn Beach το δημιούργησε τη δεκαετία του 1930 όταν άνοιξε το πρώτο tiki bar με θέμα την Πολυνησία, το «Don the Beachcomber», στο Χόλιγουντ της Καλιφόρνια.

 Ο Donn Beach δεν ήταν μόνο ένας πολύ έξυπνος και πετυχημένος επιχειρηματίας, αλλά είχε και την ικανότητα να συνδυάζει υλικά και να δημιουργεί περίτεχνα κοκτέιλς, συμπεριλαμβανομένου του Ζόμπι. Πρόκειται για ένα νόστιμο μείγμα από ρούμι και χυμούς φρούτων και ένα φανταστικό καλοκαιρινό κοκτέιλ.

 Ο Beach κρυπτογραφούσε τις αυθεντικές συνταγές των κοκτέιλ του με άκρως απόρρητους κωδικούς, με αποτέλεσμα πολύ λίγοι άνθρωποι να ξέρουν πώς να το φτιάξουν. Καθώς η δημοτικότητα του «Ζόμπι» μεγάλωνε, άλλα μπαρ δημιούργησαν τις δικές τους παραλλαγές και διεκδικούσαν την έδρα του ποτού.

 Τα περισσότερα Zombie Cocktails έχουν βάση τόσο το ανοιχτό όσο και το σκούρο ρούμι. Τα φρούτα του πάθους είναι κοινά σε όλες τις συνταγές, αν και μια σειρά από άλλα φρούτα, όπως το γκρέιπφρουτ, το πορτοκάλι, η παπάγια και ο ανανάς, έχουν χρησιμοποιηθεί στις παραλλαγές του ποτού.

 Αξίζει να συνδυάσετε μερικές διαφορετικές εκδοχές για να δείτε ποιες απολαμβάνετε περισσότερο. Η συνταγή που θα βρείτε παρακάτω είναι μια παραλλαγή μιας συνταγής στο βιβλίο του Jeff “Beachbum” Berry, «Sippin Safari».

 Ο Berry ανακάλυψε τη συνταγή το 1950 σε ένα αυτοδημοσιευμένο βιβλίο από τον Louis Spievak και προσπάθησε να βρει την αυθεντική συνταγή του Ζόμπι. Αν και είναι ένα εύκολο ποτό στην παρασκευή του, είναι επίσης, ένα υπέροχο μείγμα με συναρπαστική γεύση.

 Συστατικά
  • 2 κουταλιές της σούπας ή 30 ml ελαφρύ ρούμι
  • 2 κουταλιές της σούπας ή 30 ml χρυσό ρούμι
  • 2 κουταλιές της σούπας ή 30 ml χυμός ανανά χωρίς ζάχαρη
  • 2 κουταλιές της σούπας ή 30 ml φρεσκοστυμμένος χυμός λεμονιού από μισό λεμόνι
  • 2 κουταλιές της σούπας ή 30 ml φρεσκοστυμμένος χυμός λάιμ από 1 μεγάλο λάιμ
  • 2 κουταλιές της σούπας ή 30 ml σιρόπι φρούτων του πάθους
  • 1 κουταλιά της σούπας ή 15 ml απλό σιρόπι
  • 1 σταγόνα αρωματικά bitters
  • 2 κουταλιές της σούπας ή 30 ml σκούρο ρούμι 151 proof
  • Φρέσκο κλωναράκι μέντας για το γαρνίρισμα
 Οδηγίες παρασκευής
  1. Συγκεντρώστε τα υλικά.
  2. Σε ένα σέικερ για κοκτέιλ, ρίξτε το ανοιχτόχρωμο και το σκούρο ρούμι, το χυμό ανανά και τους χυμούς εσπεριδοειδών, το σιρόπι φρούτων του πάθους, το απλό σιρόπι και τα bitters. Προσθέστε το ρούμι με 151 proof ή περιμένετε μέχρι το βήμα 5. Γεμίστε το σέικερ με πάγο.
  3. Ανακινείστε καλά.
  4. Σουρώστε το μείγμα σε ένα ψηλό ποτήρι γεμάτο με φρέσκο πάγο.
  5. Αν δεν το έχετε προσθέσει ήδη, βάλτε το ρούμι με 151 proof πάνω από το ποτό ρίχνοντάς το αργά πάνω από ένα αναποδογυρισμένο κουτάλι.
  6. Γαρνίρετε με ένα κλωνάρι φρέσκιας μέντας.
 Tips για ένα τέλειο Zombie cocktail!
  • Παραδοσιακά, προτιμάται ο θρυμματισμένος πάγος, αν και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και παγάκια.
  • Το «Zόμπι» σερβίρεται πάντα σε ψηλό ποτήρι.
  • Για να επιπλεύσει το ρούμι καλύτερα να χρησιμοποιήσετε ένα bar spoon και αναποδογυρίστε το. Έχει πιο λεπτό κοίλωμα που μπορεί να χωρέσει στα περισσότερα ποτήρια και η μακριά λαβή σας βοηθάει να το κρατάτε πιο σταθερά και ισορροπημένα.
 Οι διάφορες εκδοχές του Ζόμπι κοκτέιλ

 Στη συνταγή του 1950 στο βιβλίο του Berry το κανονικό γλυκαντικό που χρησιμοποιείται είναι ένα κουταλάκι του τσαγιού μαύρη ζάχαρη, την οποία διαλύετε με τον χυμό λάιμ πριν προστεθούν τα υπόλοιπα υλικά.

 Έπειτα, με το σέικερ διαλύετε τον πάγο. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε φρέσκο πάγο για να μην γίνει το κοκτέιλ πολύ νερουλό στο τέλος.

 Μια ακόμα πολύ διάσημη συνταγή για αυτό το κοκτέιλ είναι του Dale Degroff στο «The Craft of the Cocktail». Αναμειγνύετε δύο κουταλιές της σούπας ελαφρύ ρούμι με δύο κουταλιές της σούπας μαύρο ρούμι, λικέρ orange curaçao, τρεις κουταλιές της σούπας πουρέ φρούτων του πάθους ή σιρόπι, χυμό πορτοκαλιού, μία κουταλιά της σούπας χυμό λεμόνι και λάιμ, μισό κουτάλι της σούπας γρεναδίνη και δύο σταγόνες αρωματικά biters. 

 Στη συνέχεια, χτυπάτε όλα τα υλικά στο σέικερ με πάγο και τοποθετείτε το μείγμα σε ένα ψηλό ποτήρι με τριμμένο πάγο. Στο τέλος ρίχνετε από πάνω μία κουταλιά της σούπας μαύρο ρούμι 151 proof και γαρνίρετε με ένα κλωρανάκι μέντα και φρούτα εποχής.

 Μπορείτε ακόμα να δοκιμάσετε τη συνταγή του  Gary («Gaz») Regan που θα τη βρείτε στο «The Joy of Mixology». Αναμείξετε 2 κουταλιές της σούπας μαύρο ρούμι με 3 κουταλιές της σούπας παλαιωμένο και ελαφρύ ρούμι, 1,5 κουταλιά applejack, χυμό παπάγια, νέκταρ και ανανά, 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο χυμό λάιμ, 1 κουταλιά της σούπας απλό σιρόπι και πάγο.

 Ανακατεύετε όλα τα υλικά στο σέικερ και μεταφέρετε το μείγμα σε ένα ψηλό ποτήρι με φρέσκο πάγο. Στο τέλος προσθέτετε από πάνω 1 κουταλιά της σούπας ρούμι 151 proof και γαρνίρετε το ποτό σας με κεράσι μαρασκίνο, ανανά και ένα κλωναράκι μέντα.

 Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του Zombie και του Zombie Punch;

 Η έρευνα του Berry δείχνει ότι το αρχικό Zombie μπορεί στην πραγματικότητα να ονομάστηκε Zombie Punch. Η κάρτα συνταγών από έναν μπάρμαν του Don the Beachcomber μπαρ από τη δεκαετία του 1930 είναι παρόμοια με τη συνταγή του Zombie Punch που περιλαμβάνει φαλέρνουμ, λικέρ γλυκάνισου, σιρόπι κανέλας και γρεναδίνη.

 Αυτή η συνταγή είναι επίσης παρόμοια με ένα Ζόμπι κοκτέιλ που βρέθηκε το 1956 στο «Cabaret Quarterly magazine» από τον Beach. Στον ίδιο άρεσαν ιδιαίτερα τα αναμεμειγμένα κοκτέιλς, γι’ αυτό, κατά πάσα πιθανότητα, αυτό το κοκτέιλ είναι πιο απλοποιημένο από το αυθεντικό.

 Όπως και να’χει, η προσθήκη χυμών από φρούτα και άλλων γεύσεων τοποθετεί όλα τα κοκτέιλ Ζόμπι στον κλασικό ορισμό του Punch.

 Πόσο δυνατό είναι το ζόμπι;

 Το Zombie cocktail είναι ένα πολύ δυνατό ποτό, γεμάτο με ρούμι. Λέγεται ότι ο Beach περιόριζε κάθε πελάτη σε δύο κοκτέιλ λόγω της ποσότητας αλκοόλης που περιείχε.

 Πόσο δυνατό όμως είναι; Αυτό εξαρτάται ανάλογα με τη συνταγή που θα επιλέξετε. Για παράδειγμα, η εκδοχή του DeGroff είναι αρκετά δυνατή, αλλά η παραλλαγή του Regan  είναι ελαφρώς πιο δυνατή με 25 τοις εκατό αλκοόλ κατ’ όγκο (50 proof).

 Όποια συνταγή κι αν επιλέξετε, το Zombie cocktail είναι ένα από τα πιο κλασικά και δημοφιλή κοκτέιλς θα ικανοποιήσει στο έπακρο τους γευστικούς σας κάλυκες. Περιέχει όμως αρκετή ποσότητα αλκοόλ, οπότε καλό είναι να μη το παρακάνετε, ειδικά αν πρόκειται να οδηγήσετε στην επιστροφή. Στην υγεία σας!

Διαβάστε ακόμα στο Manday.gr:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top