Ψήσιμο στο τζάκι: 4 τρόποι για πεντανόστιμα φαγητά!

Ψήσιμο στο τζάκι: 4 τρόποι για πεντανόστιμα φαγητά!

 Το ψήσιμο στο τζάκι μπορεί να είναι διασκεδαστικό, ρομαντικό ακόμα και λίγο αρχέγονο. Μέχρι τις αρχές του 1900 αποτελούσε τον κύριο τρόπο μαγειρέματος, αλλά πλέον δεν είναι πολλοί οι άνθρωποι που το χρησιμοποιούν στη μαγειρική τους και φαίνεται να είναι μια χαμένη τέχνη.

 Για τους φανς του είδους, ακολουθούν 4 τρόποι για να μαγειρέψετε στο τζάκι σας και να φτιάξετε νόστιμα γεύματα που θα λατρέψετε εσείς και η οικογένειά σας. Μάλιστα, θα σας προτείναμε να καλέσετε το κορίτσι που σας αρέσει στο σπίτι σας για πρώτο ραντεβού και να μαγειρέψετε στο τζάκι. Θα ξετρελαθεί!

 Ψησταριά/ Ηλεκτρική σούβλα

 Μάλλον έχετε όλα τα εργαλεία που θα χρειαστείτε για να μαγειρέψετε στο τζάκι. Για να ξεκινήσετε, χρειάζεστε ένα καρφί ή ένα γάντζο, που βρίσκεται στο μπροστινό κέντρο της εστίας του τζακιού σας, σπάγκο κουζίνας, ένα ταψί και κατά προτίμηση, ένα μικρό πουλερικό ή ένα μπούτι αρνιού. Επιπλέον, μπορείτε να αγοράσετε μια ηλεκτρική σούβλα εάν το επιθυμείτε.

 Πρώτα, πρέπει να ανάψετε τη φωτιά. Ενώ η φωτιά ζεσταίνεται, τυλίξτε το σπάγκο γύρω από το κρέας που έχετε επιλέξει ώστε να μπορεί να κρεμαστεί ελεύθερα. Κρεμάστε το κρέας σας από το γάντζο, έτσι ώστε να είναι στο κέντρο της φωτιάς σας και τοποθετήστε ένα ταψί από κάτω για να πέφτουν οι χυμοί του, καθώς μαγειρεύεται.

 Μπορείτε να στρίψετε ελαφρά το σπάγκο έτσι ώστε να περιστρέφεται εμπρός και πίσω. Αυτή είναι η τέλεια στιγμή για να αλείψετε το κρέας σας με την αγαπημένη σας σάλτσα ή με τους χυμούς από το ταψί. Χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο κρέατος (προαιρετικά) για να ελέγξετε αν είναι έτοιμο.

 Grill τζακιού

 Χρησιμοποιήστε τη σχάρα στηρίζοντας την με δύο τούβλα πάνω από τη φωτιά. Μόλις σβήσετε τη φωτιά, περιμένετε να δημιουργηθούν κάρβουνα. Στη συνέχεια, τοποθετήστε τη σχάρα του γκριλ πάνω από τη χόβολη για να ζεσταθεί.

 Το ψήσιμο στο τζάκι είναι ο ιδανικός τρόπος για οτιδήποτε θα ψήνατε κανονικά στο φούρνο σας, συμπεριλαμβανομένων των λαχανικών.

 Ωστόσο, ό,τι κι αν αποφασίσετε να μαγειρέψετε θα εμποτιστεί με μια καταπληκτική γεύση καπνού και ξύλου, γι’ αυτό είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε αποξηραμένα καυσόξυλα ή ξύλα μαγειρέματος.

 Ολλανδικός φούρνος

 Οι ολλανδικοί φούρνοι είναι ουσιαστικά κατσαρόλες από χυτοσίδηρο που συνοδεύονται από ένα καπάκι. Μπορείτε είτε να κρεμάσετε τον ολλανδικό φούρνο μέσω κάποιου είδους γερανού τζακιού είτε μπορείτε απλά να τον βάλετε στο πλάι της φωτιάς.

 Αυτός ο τρόπος μαγειρέματος είναι ιδανικός για χορταστικά μαγειρευτά, για ένα αργό ψήσιμο κρεατικών και για δημιουργία πιάτων όπου τους ταιριάζει η καπνιστή γεύση, όπως τα κρέατα και γιατί όχι τα φασόλια φούρνου.

 Σούβλα

 Αυτός ο τρόπος ψησίματος είναι ο πιο απλός, αλλά και ο πιο εύκολος. Χρειάζεστε μακριά ξύλινα ή μεταλλικά σουβλάκια που να έχουν λαστιχένια ή ξύλινη λαβή. Τοποθετήστε μικρά κρεατικά, όπως λουκάνικα, χοτ ντογκ, κεφτεδάκια και φυσικά, καλαμπόκια μόλις η φωτιά χαμηλώσει.

 Ιδανικά, πρέπει να περιμένετε, αλλιώς η φωτιά μπορεί να τα κάψει και να σας κακοψηθούν. Τοποθετήστε ένα ταψί δίπλα στη φωτιά για να μαζέψετε τους χυμούς από το κρέας και κρατήστε τη σούβλα κοντά στη φωτιά μέχρι να ψηθεί το φαγητό.

 Για το τέλος, προσπαθήστε να μένετε μακριά από κρέατα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, για να προσέχετε την υγεία και τη διατροφή σας και μην αφήνετε ποτέ τη φωτιά σας χωρίς επίβλεψη για πολλή ώρα, ειδικά όταν μαγειρεύετε κάτι κοντά στο τζάκι σας.

 Ελπίζουμε να απολαύσετε πολλά νόστιμα γεύματα και να έχετε μια ακόμα καλύτερη εμπειρία δοκιμάζοντας το ψήσιμο στο τζάκι με όποιον τρόπο κι αν επιλέξετε!

Διαβάστε ακόμα στο Manday.gr:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top