Ghosting: Γιατί έφυγε χωρίς εξηγήσεις & πώς να αντιδράσω;

Ghosting: Γιατί έφυγε χωρίς εξηγήσεις & πώς να αντιδράσω;
 Τι είναι το «ghosting»;

 Είσαι σε σχέση και ξαφνικά, ίσως χωρίς καμία απολύτως προειδοποίηση, η σύντροφός σου φαίνεται να έχει εξαφανιστεί. Χωρίς κλήσεις, μηνύματα, καμία σύνδεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καμία απάντηση σε κανένα από τα μηνύματά σου.

 Οι πιθανότητες είναι ότι η σύντροφός σου δεν έχει φύγει απροσδόκητα από την πόλη λόγω μιας έκτακτης οικογενειακής ανάγκης αλλά, μάλλον, απλώς τελείωσε τη σχέση χωρίς να μπει στον κόπο να σου εξηγήσει το λόγο ή ακόμα και να σε ενημερώσει.

 Ποιος κάνει το Ghosting και ποιος το δέχεται;

 Γιατί κάποιος να επιλέξει απλώς να εξαφανιστεί από τη ζωή ενός άλλου ατόμου, αντί να σχεδιάσει, τουλάχιστον, μια συζήτηση για να τερματίσει μια σχέση; Ποιοι μπορεί να είναι οι λόγοι; Μπορεί να μη μάθεις ποτέ με σιγουριά γιατί σε «έγραψε».

 Ενώ πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες ειδικά για το φαινόμενο του ghosting, προηγούμενες έρευνες έχουν εξετάσει το πώς συνάπτουν σχέσεις οι άνδρες και οι γυναίκες ανάλογα με τη προσωπικότητα και τον χαρακτήρα τους, αλλά και το πώς επιλέγουν να χωρίσουν τον/την σύντροφό τους.

 Τα αποτελέσματα των ερευνών έδειξαν πως άτομα που συνηθίζουν να αποφεύγουν ανθρώπους και καταστάσεις (όσοι διστάζουν να σχηματίσουν ή αποφεύγουν εντελώς δεσμούς με άλλους ανθρώπους, συχνά ως αποτέλεσμα γονικής απόρριψης), που είναι απρόθυμοι να έρθουν πολύ κοντά με άλλους λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης και εξάρτησης είναι πιο πιθανό να εξαφανίζονται από μια σχέση, παρά να τη τερματίσουν κατ’ ιδίαν.

 Σύμφωνα με άλλη έρευνα, οι άνθρωποι που πιστεύουν στο πεπρωμένο, που πιστεύουν ότι δύο άνθρωποι είτε προορίζονται να είναι μαζί είτε να έχουν μια επανασύνδεση είτε όχι, είναι πιο πιθανό να αποδεχτούν το ghosting, σε αντίθεση με ανθρώπους που πιστεύουν ότι οι ανθρώπινες σχέσεις χρειάζονται υπομονή και δουλειά.

 Συγχρόνως, οι άνθρωποι που τερματίζουν τις σχέσεις τους με ghosting μεθόδους έχουν συχνά γίνει αποδέκτες αυτής της τακτικής στο παρελθόν. Σε αυτή την περίπτωση, ξέρουν πώς είναι να τελειώνει μια σχέση απότομα, χωρίς εξήγηση, χωρίς χώρο για συζήτηση. Ωστόσο, φαινομενικά δε δείχνουν καμία ενσυναίσθηση προς τον άλλον και μπορεί να βιώσουν ή και όχι αισθήματα ενοχής για τη συμπεριφορά τους (ghosting).

 Τι σημαίνει να κάνεις Ghosting και τι σημαίνει να το δέχεσαι;

 Το να γράφεις κάποιον και να εξαφανίζεσαι από τη ζωή του ξαφνικά δεν αφορά μόνο μακροχρόνιες ερωτικές σχέσεις, ούτε αποκλειστικά άνδρες ή γυναίκες. Οι άτυπες σχέσεις γνωριμιών, οι φιλίες, ακόμα και οι εργασιακές σχέσεις μπορεί να τελειώσουν με αυτόν τον τρόπο.

 Για το άτομο που κάνει το ghosting, η απλή απομάκρυνση από μια σχέση ή ακόμα και μια πιθανή σχέση, είναι μια γρήγορη και εύκολη διέξοδος. Κανένα δράμα, καμία υστερία, καμία ερώτηση, καμία ανάγκη να δώσει απαντήσεις ή να δικαιολογήσει οποιαδήποτε συμπεριφορά, καμία ανάγκη να ασχοληθεί με τα συναισθήματα του άλλου.

 Σίγουρα, ενώ μπορεί να ωφεληθεί από την αποφυγή μιας άβολης κατάστασης και οποιουδήποτε πιθανού δράματος, επί της ουσίας, δεν έχει κάνει τίποτα για να βελτιώσει τις δικές του δεξιότητες συνομιλίας και σχέσεων για το μέλλον.

 Από την άλλη, για το άτομο που δέχεται το ghosting, δεν υπάρχει μια «ολοκλήρωση» στο τέλος μιας σχέσης και συχνά γεννιούνται μέσα του βαθιά συναισθήματα αβεβαιότητας και ανασφάλειας. Αρχικά, θα αναρωτηθεί τι συμβαίνει. Όταν συνειδητοποιεί ότι ο άλλος έχει βάλει τέλος στη σχέση, μένει να αναρωτιέται γιατί, τι πήγε στραβά στη σχέση, τι φταίει, γιατί δεν το περίμενε κλπ.

 Τι να κάνεις εάν κάποιος σου κάνει ghosting;

 Το ghosting πονάει. Είναι μια σκληρή απόρριψη. Είναι ιδιαίτερα οδυνηρό γιατί δεν έχεις τη λογική και τις κατευθυντήριες γραμμές για το πώς να αντιδράσεις και συχνά σε κατακλύζουν ένα σωρό αρνητικά συναισθήματα. Εάν κάποιος υποφέρει ήδη από προβλήματα εγκατάλειψης ή αυτοεκτίμησης, αυτή η συμπεριφορά μπορεί να τα φέρει στο προσκήνιο.

 Σε αυτήν την εποχή της συνεχώς εξελισσόμενης τεχνολογίας, το ghosting εμφανίζεται στα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και, σε αυτήν την περίπτωση, το άτομο που έχει φύγει «σωματικά» από τη ζωή σου, εξακολουθεί να είναι αρκετά «ορατό».

 Πώς να αντιδράσω σε αυτή τη περίπτωση; Δυστυχώς, δεν υπάρχει κάποια μαγική συνταγή ή αποδεδειγμένη συμβουλή που να μπορεί να σε καθοδηγήσει γρήγορα στην ανάκαμψη, αλλά υπάρχει η κοινή λογική, που μπορεί να σε βοηθήσει.

 Απόφυγε τις υπενθυμίσεις του/της πρώην σου, ελπίζοντας σε μια επανασύνδεση. Είναι πιθανό να προκαλέσουν την επανεμφάνιση επώδυνων συναισθημάτων και δε θα σε βοηθήσουν να φτάσεις τη συναισθηματική ολοκλήρωση του τέλους της σχέσης ούτε να κατανοήσεις γιατί πραγματικά σε χώρισε.

 Αφού σταματήσεις να βασανίζεις τον εαυτό σου χαζεύοντας παλιές φωτογραφίες, αποθηκευμένες συνομιλίες, νέες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οτιδήποτε άλλο πιστεύεις ότι μπορεί να σου δώσει μια εικόνα για το που είναι και τι κάνει, προσπάθησε να απασχοληθείς με κάτι. Ίσως το πιο σημαντικό είναι να ξέρεις ότι αυτό πιθανότατα δεν αφορά εσένα ή κάτι που έκανες λάθος.

 Θα πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι αν ο/η πρώην σου επέλεξε τη στρατηγική του ghosting για να χωρίσει μαζί σου, πιθανότατα λέει κάτι για εκείνη και τις αδυναμίες της και μάλλον το πρόβλημα δε βρίσκεται σε σένα.

 Με άλλα λόγια, προσπάθησε να προχωρήσεις όσο πιο γρήγορα και ολοκληρωμένα μπορείς και μη σπαταλάς χρόνο ψάχνοντας τα σημάδια ότι θα γυρίσει πίσω επειδή σε αγαπάει. Διατήρησε την αξιοπρέπειά σου και μείνε συγκεντρωμένος στη δική σου υγεία, ευτυχία και το δικό σου μέλλον, αφήνοντας το «φάντασμα» να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της δικής του ανωριμότητας και έλλειψης θάρρους στο πλαίσιο μιας σχέσης.

Διαβάστε ακόμα στο Manday.gr:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top