Ορισμένα νησιά παραμένουν αμετάβλητα στον χρόνο. Η Σέριφος, ένα από τα πιο γνωστά νησιά των Κυκλάδων, είναι ένα από αυτά και αποτελεί έναν υπέροχο προορισμό διακοπών για όσους αναζητούν κάτι περισσότερο από ένα νησί με λαμπερό περιτύλιγμα.
Το τοπίο στη Σέριφο αλλάζει με το φως. Θα εντυπωσιαστείτε από τα υπέροχα σχήματα που έχει σμιλέψει η φύση στις πλαγιές των λόφων και από τις υπέροχες παραλίες με τα γαλαζοπράσινα νερά. Στο λιμάνι του Λιβαδιού θα σας πλημμυρίσουν μνήμες παλιότερων, πιο αθώων εποχών.
Βασικές πληροφορίες για το νησί
Νότια της Κύθνου και βορειοδυτικά της Σίφνου στον χάρτη, θα εντοπίσετε το νησί της Σερίφου, με έκταση 75, 207 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό γύρω στους 1400 κατοίκους.
Το νησί διαθέτει αμέτρητες παραλίες, εκθαμβωτικά αξιοθέατα και εξαιρετικά καταλύμματα για διαμονή. Από υπερπολυτελή ξενοδοχεία και βίλες, μέχρι οικονομικά ενοικιαζόμενα δωμάτια, το νησί είναι φτιαγμένο για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις όλων των τουριστών, εγχώριων και μη.
Πως πηγαίνω στη Σέριφο
Η Σέριφος είναι προσβάσιμη με πλοίο από το λιμάνι του Πειραιά. Το ταξίδι διαρκεί συνήθως από τρεις έως πέντε ώρες. Η Σέριφος συνδέεται – μεταξύ άλλων – με τα νησιά Φολέγανδρος, Κίμωλος, Κύθνος, Μήλος και Σίφνος.
Κλείστε έγκαιρα τα ακτοπλοϊκά σας εισιτήρια και ελάτε να γνωρίσετε από κοντά όλους τους πολύτιμους θησαυρούς της.
Η ιστορία & η μυθολογία του νησιού
Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Σέριφος κατοικήθηκε από τον θρυλικό γίγαντα Κύκλωπα στο σπήλαιο κοντά στον Ψαρόπυργο. Ένας άλλος θρύλος που σχετίζεται με τη Σέριφο αναφέρεται στον μυθικό ήρωα Περσέα, γιο του Δία και της Δανάης, κόρης του βασιλιά του Άργους, Αρκίσιου.
Μετά από έναν δυσμενή χρησμό, ο βασιλιάς έβαλε την κόρη του και το εγγόνι του σε μια ξύλινη βάρκα και τους έστειλε στο Αιγαίο Πέλαγος. Ο Δύκτης, ο πρώτος βασιλιάς της Σερίφου, υποδέχτηκε τη Δανάη και τον Περσέα στη Σέριφο. Ωστόσο, ο Πολυδέκτης, ο δεύτερος βασιλιάς της Σερίφου, ερωτεύτηκε τη Δανάη.
Τότε, αποφάσισε να στείλει τον Περσέα να σκοτώσει τη Μέδουσα. Η Μέδουσα ήταν διαβόητη για το ότι πέτρωνε όποιον την κοιτούσε κατάματα.
Βέβαια, ο Περσέας κατάφερε να τη σκοτώσει με τη βοήθεια των όπλων που του έδωσαν οι Ολύμπιοι Θεοί, κυρίως με την ασπίδα της Αθηνάς, που χρησιμοποίησε ως καθρέφτη για να αποφύγει να κοιτάξει κατευθείαν στα μάτια της Μέδουσας.
Στη συνέχεια, επέστρεψε στη Σέριφο επιδεικνύοντας το κεφάλι της Μέδουσας στον Πολυδέκτη και απολιθώνοντάς τον. Σύμφωνα με τον μύθο του Περσέα, αυτός είναι ο λόγος που το νησί είναι τόσο βραχώδες.
Οι αρχαιολογικές ανασκαφές δείχνουν ότι η Σέριφος κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια. Πρώτοι κάτοικοι θεωρούνται οι Αιολείς από τη Θεσσαλία. Ακολούθησαν οι Ίωνες από την Αττική, οι Φοίνικες, οι Κρήτες και οι Μυκηναίοι που εκμεταλλεύτηκαν τα ορυχεία του νησιού.
Κατά τα Κλασικά Χρόνια, η Σέριφος έγινε μέρος της Β’ Αθηναϊκής Συμμαχίας, μαζί με την πλειοψηφία των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων.
Κατά τα ελληνιστικά χρόνια, το νησί κατακτήθηκε από τους απογόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τους Ρωμαίους που χρησιμοποιούσαν το νησί ως τόπο πολιτικών εξοριών και τους Φράγκους.
Εκείνη την εποχή, η Σέριφος γνώρισε ραγδαία ανάπτυξη, λόγω της μεταλλευτικής δραστηριότητας στο νησί. Αργότερα, έγινε τμήμα του Δουκάτου του Αιγαίου, ενώ στη συνέχεια, κατακτήθηκε από την Οθωμανική αυτοκρατορία.
Οι πειρατικές επιδρομές στο Αιγαίο ήταν ένα συχνό φαινόμενο που επηρέασε επανειλημμένα το νησί της Σερίφου. Αυτό δημιούργησε την ανάγκη άμυνας και προστασίας, όπως αντικατοπτρίζεται από την οχυρή αρχιτεκτονική του κάστρου της Χώρας και του μοναστηριού των Ταξιαρχών.
Το 1821, η Σέριφος συμμετείχε στην Ελληνική Επανάσταση για να απελευθερωθεί από τα δεσμά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Λίγα χρόνια αργότερα, έγινε μέρος του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους.
Τι μπορείτε να κάνετε στη Σέριφο
Κάντε μια βουτιά στις βραβευμένες παραλίες της
Γαλάζια ή πράσινα, ρηχά ή βαθιά νερά, άμμος ή βότσαλο, σκιασμένες ή ηλιόλουστες παραλίες; Η επιλογή είναι δική σας. Η Λία, ο Κουταλάς, η Βάγια, το Γάνεμα, το Καλό Αμπέλι, η Ψιλή Άμμος και η Συκαμιά είναι μερικές από τις πιο διάσημες παραλίες της Σερίφου.
Θα χρειαστείτε όμως αρκετά καλοκαίρια για να εξερευνήσετε και τις 40 επίσημα αναγνωρισμένες παραλίες του νησιού (αν και οι ντόπιοι ισχυρίζονται ότι στην πραγματικότητα είναι 72!).
Εξερευνήστε τη Χώρα
Έλληνες και ξένοι έχουν αγοράσει και ανακαινίσει πολλά από τα εγκαταλελειμμένα σπίτια στην πάνω πόλη (Άνω Χώρα). Στην κεντρική πλατεία της Σερίφου, δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου και το νεοκλασικό Δημαρχείο.
Κάθε βράδυ στήνεται ένα μεγάλο πάρτι, καθώς τα τραπέζια γεμίζουν με μεζέδες, ούζο, καφέδες και πολλή διασκέδαση. Για να αποφύγετε τη ζέστη, περπατήστε νωρίς το πρωί μέχρι την κάτω πόλη (Κάτω Χώρα), έναν κυκλαδίτικο λαβύρινθο από ασβεστωμένα σοκάκια με μικρές ανθισμένες αυλές.
Επισκεφθείτε το μεταλλευτικό μουσείο
Το υπαίθριο μουσείο εξόρυξης (και οι διαφωτιστικές συνομιλίες με πρώην εργάτες σιδήρου) θα σας δώσουν πληροφορίες για την κύρια πηγή εισοδήματος της Σερίφου τα περασμένα χρόνια.
Η πλαγιά του λόφου πάνω από τον κόλπο του Μεγάλου Λιβαδιού δημιουργεί ένα τοπίο «σκουριασμένο» στον χρόνο και διακοσμημένο με παλιές σιδηροδρομικές γραμμές, βαγόνια και τούνελ.
Μάθετε Ακόμα: Κουφονήσια: Ένα εξωτικό νησί αστείρευτης ομορφιάς!
Τι αξίζει να δεις στη Σέριφο
Η Μονή των Ταξιαρχών
Τα κρενέλια, οι επάλξεις και οι ψηλοί τοίχοι κάνουν τη Μονή των Ταξιαρχών να μοιάζει περισσότερο με μεσαιωνικό κάστρο, παρά με μοναστήρι. Το σημαντικότερο μοναστήρι της Σερίφου χτίστηκε τον 16ο αιώνα και η πανοραμική θέα που προσφέρει αξίζει σίγουρα μια επίσκεψη.
Ο θρόνος του Κύκλωπα
Αυτός ο γεωλογικός σχηματισμός μοιάζει πραγματικά με μια γιγάντια πολυθρόνα και είναι σίγουρο πως κατά την επίσκεψή σας θα αναρωτηθείτε πώς αυτοί οι επτά τεράστιοι λαξευμένοι ογκόλιθοι μεταφέρθηκαν εκεί. Ο Θρόνος του Κύκλωπα, γνωστός και ως Ψαρόπυργος, είναι ένα ορθογώνιο σχιστόλιθο κτίριο που βρίσκεται στο χωριό Μεγάλο Λιβάδι.
Η εντυπωσιακή τοποθεσία του θρόνου προσφέρει πανοραμική θέα στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού. Πιο κάτω βρίσκεται η είσοδος του σπηλαίου του Κύκλωπα. Σύμφωνα με τη μυθολογία, σε αυτό το σπήλαιο της Σερίφου ζούσαν οι Κύκλωπες. Ωστόσο, το σπήλαιο δεν είναι προσβάσιμο.
Η θέα της Χώρας από ψηλά
Κατά το ηλιοβασίλεμα, ακολουθήστε το πέτρινο μονοπάτι που χρησιμοποιούσαν οι παλιοί ανθρακωρύχοι μεταξύ του ελικοδρόμιου και της Χώρας και θα δείτε μια μαγική πλευρά του νησιού. Αυτό είναι και το μόνο σημείο όπου μπορείτε να δείτε την πόλη της Σερίφου από ψηλά.
Ο θολωτός τάφος της Σερίφου
Ο θολωτός τάφος της Σερίφου βρίσκεται στο χωριό Κένταρχος. Ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι ο τάφος είχε ύψος δύο μέτρα. Πιστεύεται ότι ήταν ο επίγειος τάφος ενός Ρωμαίου εκατόνταρχου. Τα ερείπια του ταφικού μνημείου είναι τα μόνα σημαντικά απομεινάρια της περιοχής.
Δραστηριότητες που πρέπει να κάνεις στις διακοπές σου
Κάμπινγκ
Είστε λάτρης του κάμπινγκ; Ένα από τα καλύτερα σημεία για κάμπινγκ στο Αιγαίο βρίσκεται στην παραλία των Λιβαδακίων.
Κανό και Καγιάκ
Η Σέριφος είναι ένα νησί με έντονες αντιθέσεις και ενεργό μαγνητικό πεδίο μεταλλοφόρων πετρωμάτων. Απάνεμες παραλίες και απόκρημνοι βράχοι με κρυστάλλινα νερά δημιουργούν ένα εκπληκτικό τοπίο για τους λάτρεις του κανόε καγιάκ.
Οι εκδρομές περιλαμβάνουν εξερευνήσεις σε θαλάσσιες σπηλιές και βραχονησίδες, όπως επίσης κολύμπι σε απομονωμένες παραλίες.
Καταδύσεις
Η ποικίλη ακτογραμμή της Σερίφου, με μήκος περίπου 83 χιλιόμετρα προσφέρει πολλές συναρπαστικές εξερευνήσεις για τους λάτρεις των καταδύσεων. Ναυάγια, ύφαλοι και βυθισμένες νάρκες είναι μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία κατάδυσης.
Οι προτεινόμενες περιοχές για καταδύσεις περιλαμβάνουν το ναυάγιο στον Καλόγερο, το νησί Γλαρονήσι και τη νήσο Σεριφοπούλα. Μπορείτε να βρείτε καταδυτικό κέντρο στην παραλία του Λιβαδιού.
Πεζοπορία
Η Σέριφος φιλοξενεί πολλά μονοπάτια, ιδανικά για τους λάτρεις της πεζοπορίας. Μια από τις πιο όμορφες διαδρομές είναι γνωστή ως «ο Δρόμος των Πλακών», που χρησιμοποιήθηκε από τους μεταλλωρύχους για να φτάσουν στη δυτική πλευρά του νησιού. Είναι ένα διατηρητέο μονοπάτι που ξεκινά λίγο πριν το ελικοδρόμιο και καταλήγει στον Άγιο Γεώργιο.
Ένα άλλο ενδιαφέρον μονοπάτι περιλαμβάνει αυτό που συνδέει την Κάτω Χώρα με τον οικισμό Λιβάδι. Το μονοπάτι ξεκινά από τη βρύση στον κεντρικό δρόμο της Κάτω Χώρας.
Στη διαδρομή σας θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε την επιβλητική εκκλησία της Ευαγγελίστριας, το Λαογραφικό Μουσείο, το Μνημείο των Ηρώων και την Παναγία την Ξεκουράστρα μαζί με τον ιερό ναό του Αγίου Ισιδώρου.
Kitesurfing
Η Σέριφος είναι γνωστή για τις ιδανικές συνθήκες που προσφέρει στους λάτρεις του kitesurfing, ειδικά το καλοκαίρι που πνέουν βόρειοι άνεμοι. Οι πιο προσβάσιμες παραλίες για εξάσκηση σε αυτό το θαλάσιο σπορ περιλαμβάνουν τις παραλίες Λιβάδι και Λιβαδάκια.
Ορεινή ποδηλασία και ορειβασία
Η τοπογραφία της Σερίφου διαθέτει πολλά μονοπάτια, ιδανικά για τους λάτρεις της ορεινής ποδηλασίας. Η μορφολογία της νησίδας Πιπέρι, που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της Σερίφου, είναι ιδανική για τους λάτρεις του σπορ.
Ιστιοπλοΐα
Η γειτνίαση με τα γύρω νησιά στις Κυκλάδες, όπως η Κίμωλος, η Κύθνος, η Μήλος και η Σίφνος, κάνουν τη Σέριφο ιδανικό σημείο για να ξεκινήσετε το ταξίδι σας. Η μαρίνα στο Λιβάδι μπορεί να χρησιμεύσει ως αγκυροβόλιο.
Ο όρμος του Κουταλά είναι το καλύτερο αγκυροβόλιο στη δυτική πλευρά της Σερίφου, προστατευμένος από όλες τις καιρικές συνθήκες, ενώ οι όρμοι του Μαλλιάδικου και της Βαγιάς είναι ασφαλείς από τους δυτικούς και ανατολικούς ανέμους.
Ψαροντούφεκο
Η Σέριφος είναι ιδανικός προορισμός για τους λάτρεις του ψαροτούφεκου. Οι όρμοι του Κουταλά στη νοτιοδυτική ακτή του νησιού μαζί με το ακρωτήρι Σπαθί στη νότια πλευρά είναι ενδιαφέροντα σημεία για ψαροτούφεκο. Επίσης, εξίσου ενδιαφέρον παρουσιάζουν η παραλία του Αβεσσαλού και το νησάκι Βους.
Windsurfing
Η Σέριφος είναι γνωστός προορισμός για τους λάτρεις του windsurfing, ειδικά το καλοκαίρι που πνέουν βόρειοι άνεμοι. Οι πιο προσβάσιμες παραλίες για να εξασκηθείτε περιλαμβάνουν τις παραλίες Λιβάδι και Λιβαδάκια.
Τοπικά Προϊόντα & Σπεσιαλιτέ
Στα τοπικά προϊόντα του νησιού περιλαμβάνονται τα αμύγδαλα, το ψωμί και η ξινομυζήθρα. Η Σέριφος είναι επίσης γνωστή για το ιδιαίτερο άρωμα και τη γεύση των ντόπιων κρασιών και της τοπικής ρακής, γνωστής ως σούμα. Το μέλι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τοπικά προϊόντα της Σερίφου, που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε.
Στα εστιατόρια και τα παραδοσιακά ταβερνάκια του νησιού θα δοκιμάσετε τοπικές σπεσιαλιτέ του νησιού, όπως μαραθοτηγανίτες, ρεβιθάδα, ντιπ από αρακά, ελαιόλαδο και ξερή ντομάτα και παστάκι, ένα γλυκό με βανίλια και κρέμα σοκολάτας, συνοδευόμενο από μπισκότα.
Σε περίπτωση που δεν έχετε ταξιδέψει ποτέ στη Σέριφο, σας προτείνουμε να οργανώσετε ένα ταξίδι στο νησί του χρόνου το καλοκαίρι, για να απολαύσετε τα αξιοθέατα, τα τοπικά εδέσματα, τις ονειρεμένες παραλίες και τους κρυμμένους της θησαυρούς.
Παίρνοντας τα απαραίτητα αντικείμενά σας μέσα στη βαλίτσα σας και την εκλεκτή παρέα σας, αφήστε όλα τα υπόλοιπα στους κατοίκους του νησιού, οι οποίοι θα σας υποδεχτούν με το καλύτερο χαμόγελό τους και την παραδοσιακή, ελληνική φιλοξενία, για ένα αξέχαστο και ανεπανάληπτο καλοκαίρι!