Κύθνος: Ένα νησί με ανέγγιχτη, κυκλαδίτικη ομορφιά!

Κύθνος: Ένα νησί με ανέγγιχτη, κυκλαδίτικη ομορφιά!

 Τοποθετημένη στον χάρτη ανάμεσα στη Κέα ή Τζια και τη Σέριφο, η Κύθνος ανήκει στα νησιά των Κυκλάδων του νότιου Αιγαίου, όπου σε πολλούς είναι γνωστή με την ονομασία «Θερμιά». Ο πληθυσμός της Κύθνου υπολογίζεται περίπου στους 1450 μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι είναι έτοιμοι να σας υποδεχτούν σε έναν τόπο που δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει τα υπόλοιπα Κυκλαδίτικα νησιά!

 Τα γραφικά κυκλαδίτικα χωριά του νησιού με τα στενά δρομάκια από πλακόστρωτη πέτρα και ολάνθιστους κήπους γεμάτους λουλούδια σε εισάγουν αμέσως στο κλίμα και τις ομορφιές του νησιού. Μέσα από βραχώδη ακρωτήρια και ξέφωτα δασών αναδύονται πανέμορφα ξωκλήσια, ενώ η μεγάλη ακτογραμμή αποκαλύπτει αμέτρητους όρμους, κατάλληλους για κολύμπι.

 Στο μεταξύ, οι σπηλιές δημιουργούν τα ιδανικά κρησφύγετα για νεράιδες και ξωτικά. Τα δε κάστρα αντιστέκονται σθεναρά απέναντι στον εχθρό, κρατώντας καλά φυλαγμένη μέσα τους όλη την ιστορία και το ένδοξο παρελθόν του νησιού.

 Και ύστερα υπάρχουν τα αρώματα της ρίγανης και του θυμαριού, οι ανεμόμυλοι και οι μοναχικοί φάροι, που το φως τους δίνει μια αίσθηση ασφάλειας και ελπίδας για το μέλλον που ξετυλίγεται μπροστά μας.

 Αυτή είναι η Κύθνος, ένα ζωντανό παραμύθι που σε καλεί να την ανακαλύψεις μαζί με τους φιλόξενους κατοίκους της, ένα νησί έτοιμο να το ερωτευτείς. Ακολούθησέ μας για να μάθεις όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι πριν το ταξίδι σου.

 Η ιστορία του νησιού

 Η Κύθνος πήρε το όνομά της από τον Κύθνο, αρχηγό των Δρυόπων και πρώτο οικιστή του νησιού. Μια άλλη εκδοχή θέλει το όνομα να στηρίζεται στην ρίζα «κυθ», η οποία προέρχεται από το ρήμα «κεύθω» (κρύβω) και υπονοεί την κρυψώνα, τον τόπο όπου κρύβεται κάποιος.

 Σύμφωνα με τη μυθολογία, λέγεται ότι ο Δίας παρακολουθούσε τη γέννηση του Απόλλωνα από τη Κύθνο, εκμεταλλευόμενος τη τοποθεσία του νησιού, που ήταν στο κέντρο των Κυκλάδων.

 Πρόσφατες ανασκαφές στην περιοχή Μαρουλάς, έφεραν στο φως  ευρήματα που αποδεικνύουν ότι το νησί κατοικήθηκε κατά την Μεσολιθική εποχή, γεγονός το οποίο αφήνει να εννοηθεί ότι ίσως εδώ χρονολογείται η αρχαιότερη εγκατάσταση ανθρώπων στις Κυκλάδες.

 Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, τον 13ο αιώνα π.Χ. οι Δρύοπες έρχονται στο νησί, διωκώμενοι από τους Δωριείς, αναγείροντας κυκλώπεια τείχη και λαμπρούς ναούς. Τον 8ο αιώνα έρχονται στο νησί οι Ίωνες, όπου αναμειγνύονται με τους Δρύοπες. Η Ιωνική αποικία άκμασε ιδιαιτέρως στο νησί, λόγω της ενασχόλησής της με το εμπόριο και τη ναυτιλία.

 Η αρχαία πόλη της Κύθνου φημιζόταν για την κυβέρνησή της, όπως φαίνεται από τη μελέτη του Αριστοτέλη στο έργο του «Περί Κυθνίων Πολιτείας», ενώ οι κάτοικοι διέπρεψαν στις τέχνες και τα γράμματα. Η Κύθνος συμμετείχε ενεργά και στους Περσικούς Πολέμους, όπου συνεισέφερε μια τριήρη στον ελληνικό στόλο και αργότερα εντάχθηκε στην Αθηναϊκή Συμμαχία.

 Με την άνθιση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η Κύθνος περιήλθε υπό ρωμαϊκή κυριαρχία και ακολούθησε η Βυζαντινή Αυτοκρατορία και η Ενετοκρατία. Κατά την Ενετοκρατία, η Κύθνος καταλαμβάνεται από τον Μάρκο Σανούδο και ονομάζεται «Θερμιά», λόγω των θερμών υδάτων του νησιού.

 Το 1537, το νησί λεηλατήθηκε από τον πειρατή Μπαρμπαρόσα και παρέμεινε υπό την κυριαρχία των Ενετών πριν περάσει στους Ρώσους μετά τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο.

 Το 1827, το νησί ονομάζεται και πάλι «Κύθνος» και μετέχει στον απελευθερωτικό αγώνα κατά των Τούρκων. Στα χρόνια της βασιλείας του Όθωνα ήταν τόπος εξορίας επαναστατών και πολιτικών αντιπάλων.

 Το 1862, στασιαστές από τη Σύρο συγκρούστηκαν με τον στρατό της Κυβέρνησης στον όρμο της Αγίας Ειρήνης με στόχο την απελευθέρωση των αντιφρονούντων προς τον Όθωνα κρατουμένων. Η κατάληξη της σύγκρουσης ήταν η καταστολή της στάσης με θύματα τους στασιαστές Λεωτσάκο, Μωραϊτίνη, Σκραβέλη.

 Σήμερα, οι κάτοικοι της Κύθνου ασχολούνται με τον τουρισμό, χωρίς όμως να έχουν εγκαταλείψει τις αγροτικές, ναυτικές, εμπορικές και οποιεσδήποτε άλλες ασχολίες τους. Με όλη τη καλή τους θέληση, οι Θερμιώτες προσφέρουν στον επισκέπτη τον τέλειο συνδυασμό του πανέμορφου κυκλαδίτικου τοπίου, με τις πεντακάθαρες θάλασσες, τα ντόπια προϊόντα (κρέας, γαλακτοκομικά, οπωροκηπευτικά) και το φρέσκο ψάρι.

 Πως πάω στη Κύθνο (ακτοπλοϊκά)

 Η Κύθνος είναι προσβάσιμη από Αθήνα από τα λιμάνια του Πειραιά και του Λαυρίου. Το ταξίδι διαρκεί από δύο έως τέσσερις ώρες. Φυσικά, ο πιο γρήγορος τρόπος για να φτάσετε εκεί είναι από το λιμάνι του Λαυρίου. Η Κύθνος συνδέεται επίσης με τα νησιά Σέριφο, Σύρο και Σίφνο.

 Τα τελευταία χρόνια το νησί προσφέρει ολοένα και περισσότερα καταλύματα για διαμονή, από οικονομικά ενοικιαζόμενα δωμάτια, μέχρι ξενοδοχεία και υπερπολυτελείς σουίτες με υψηλής ποιότητας παροχές και φαγητά υψηλής γαστρονομίας.

 Τι αξίζει να δεις στη Κύθνο

 Χώρα

 Η Χώρα, γνωστή και ως Μεσσαριά, είναι η πρωτεύουσα του νησιού, χτισμένη σε μια λοφώδη κορυφογραμμή, κατά μήκος της οποίας ξεδιπλώνονται τα σπίτια των κατοίκων. Εκεί περπατά κανείς σε μονοπάτια που μοιάζουν με λαβύρινθο, κάτω από περίτεχνες καμάρες, τα οποία πλαισιώνονται από ασβεστωμένα σπίτια το ένα δίπλα στο άλλο.

 Σε κάθε γωνιά, θα δείτε πίνακες ζωγραφισμένους από ντόπιους, που απεικονίζουν πολλές πτυχές της ζωής του νησιού. Νιώστε τον ήρεμο ρυθμό της καθημερινότητας της Κύθνου ανάμεσα σε εκκλησίες, ανεμόμυλους, σιντριβάνια και μικρές πλατείες.

 Λουτρά

 Η περιοχή στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού είναι γνωστή για τις ιαματικές πηγές της, στις οποίες σύχναζαν ο βασιλιάς Όθωνας και η βασίλισσα Αμαλία τον 19ο αιώνα. Σήμερα λειτουργεί ως υδροθεραπευτήριο με οργανωμένες εγκαταστάσεις που προσφέρουν στους επισκέπτες μια αξέχαστη και άκρως ευεργετική εμπειρία.

 Δρυοπίδα

 Ήσυχος, μακριά από τη θάλασσα και τους ανέμους, αυτός ο μικρός οικισμός ενδείκνυται για χαλαρούς περιπάτους. Στη Δρυοπίδα θα εντυπωσιαστείτε από την πρωτοτυπία των σπιτιών, τα οποία έχουν όλα κεραμοσκεπές, πιθανώς απομεινάρια της παράδοσης του χωριού στην κεραμική. Στη Πιάτσα, τη μοναδική πλατεία της πόλης, θα απολαύσετε τον καφέ σας και από εκεί μπορείτε να περιπλανηθείτε στις συνοικίες του Γαλατά και της Πέρα Ρούγα.

 Παραλία Κολώνα

 Μια στενή λωρίδα παραδεισένιας άμμου περιβάλλεται από θάλασσα, δημιουργώντας δύο ανεξάρτητες παραλίες. Τα καταγάλανα, πεντακάθαρα νερά και η μοναδικότητα του τοπίου δικαιολογούν την περιγραφή της Κολώνας ως μια από τις ομορφότερες παραλίες του Αιγαίου.

 Μονή Παναγίας Κανάλας

 Στη μοναδική περιοχή του νησιού με πεύκα, σκαρφαλωμένο σε βράχο, βρίσκεται το Μοναστήρι της Παναγίας της Κανάλας, που πήρε το όνομά του από τον πολιούχο του νησιού. Εδώ φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που φέρεται να είναι δημιούργημα του Αγίου Λουκά.

 Η παράδοση λέει ότι η εικόνα βρέθηκε από ψαράδες μια έναστρη νύχτα στα στενά μεταξύ της Κύθνου και της Σερίφου. Στις 15 Αυγούστου γίνεται κάθε χρόνο μεγάλη γιορτή με λιτανεία και αναπαράσταση της εύρεσης της εικόνας της Παναγίας, όπου προσκυνούν χιλιάδες πιστοί από ολόκληρο το κόσμο.

 Το Μοναστήρι της Παναγίας του Νίκους

 Μόλις 800 μέτρα από τη Χώρα βρίσκεται ένα μοναστήρι του οποίου η κύρια εκκλησία στέκει ακόμα λαμπερή με το νησιώτικο στυλ της, με τους καμπυλωτούς και ασβεστωμένους τοίχους.

 Σύμφωνα με τους θρύλους του νησιού, η εικόνα της Παναγίας του Νίκους μεταφέρθηκε από τη Κωνσταντινούπολη, αλλά κλάπηκε από τους Ενετούς και μέχρι σήμερα βρίσκεται στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στη Βενετία. Παρά την έλλειψη της εικόνας, όμως, κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου γίνεται σπουδαία γιορτή και ακολουθεί μεγάλο γλέντι.

 Τα κρυμμένα διαμάντια της Κύθνου

 Το κάστρο της Ωριάς

 Στο υψόμετρο του Κατακέφαλου, όπου κάποτε ήταν η πρωτεύουσα του νησιού, σώζονται απομεινάρια σπιτιών και δύο εκκλησίες της ακρόπολης που ήκμασαν επί Ενετοκρατίας. Θεωρείται ότι πρόκειται για το θρυλικό Κάστρο της Ωριάς, το οποίο άντεξε στην τουρκική πολιορκία για 12 χρόνια και έπεσε εξαιτίας ενός προδότη που παρέσυρε την όμορφη Ωριά να του ανοίξει τις πύλες. Από εκείνο το σημείο η θέα στο Αιγαίο είναι μεγαλειώδης.

 Το λαογραφικό μουσείο

 Το λαογραφικό μουσείο στη Δρυοπίδα αξίζει μια επίσκεψη για να θαυμάσετε τις τοπικές ενδυμασίες και τα αντικείμενα καθημερινής χρήσης του παρελθόντος που εκτίθενται εδώ.

 Εκκλησίες

 Επισκεφθείτε την εκκλησία του Αγίου Μηνά στη Δρυοπίδα με τον ξυλόγλυπτο τρούλο, τον παραδοσιακό χειροποίητο θρόνο του επισκόπου και τον περίτεχνο επιτάφιο. Στη Χώρα πρέπει επίσης να επισκεφθείτε την εκκλησία του Αγίου Σάββα, που χρονολογείται από το 1613 και την εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, με το ξεχωριστό τέμπλο, έργο μερικών από τους μεγαλύτερους Κρητικούς αγιογράφους.

 Μόλις τρία χιλιόμετρα από το χωριό Δρυπίδα βρίσκεται μια από τις ωραιότερες εκκλησίες του νησιού, η Παναγία η Στρατιλάτισσα με το πανέμορφο εικονοστάσι που εντυπωσιάζει χιλιάδες πιστούς και όχι μόνο.

 Την ίδια στιγμή, στη κορυφή μιας μικρής χερσονήσου στον όρμο της Φλαμπουριάς είναι χτισμένη η επιβλητική εκκλησία της Παναγίας της Φλαμπουριανής. Σύμφωνα με τους θρύλους, οι πέτρες που σχηματίζουν το μονοπάτι από τη παραλία μέχρι την εκκλησία είναι τα βήματα που έκανε η ίδια η Παναγία. Η μυρωδιά από τα πανέμορφα, λευκά κρίνα που ανθίζουν στη περιοχή θα σας συνοδεύει μέχρι τις 23 Αυγούστου, όπου γιορτάζει η εκκλησία.

 Τι δραστηριότητες μπορώ να κάνω στην Κύθνο;

 1. Ποδηλασία: Η ύπαιθρος της Κύθνου είναι το ιδανικό μέρος για τους λάτρεις του αθλήματος. Στο νησί υπάρχουν πολλά γραφεία ενοικίασης ποδηλάτων όπου μπορείτε να νοικιάσετε ένα ποδήλατο και να ανακαλύψετε τις παραλίες και τα χωριά της Κύθνου.

 2. Καταδύσεις: Η πολυποίκιλη ακτογραμμή της Κύθνου προσφέρει πολλές συναρπαστικές εξερευνήσεις για τους λάτρεις των καταδύσεων. Ο ύφαλος του Αγίου Σώστη, η Άβυσσος, ο Ύφαλος Αγάπης και ο Κρατήρας είναι μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία κατάδυσης. Θα βρείτε επίσης ένα καταδυτικό κέντρο στον κόλπο των Λουτρών.

 3. Πεζοπορία: Το νησί φιλοξενεί ένα εκτεταμένο δίκτυο μονοπατιών που έχουν παραμείνει αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου. Μία από τις πιο όμορφες διαδρομές περιλαμβάνει αυτή που ξεκινά από τη Χώρα και οδηγεί στο χωριό Δρυοπίδα. Αυτό το μονοπάτι περνά μέσα από ορεινά τοπία της ενδοχώρας της Κύθνου.

 Μια άλλη ενδιαφέρουσα διαδρομή περιλαμβάνει αυτή που ξεκινά από τον οικισμό Λουτρά προς τη μεσαιωνική πρωτεύουσα της Κύθνου, γνωστή ως το Κάστρο της Ωριάς, στο βορειότερο άκρο του νησιού.

 Εδώ θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε τα ίχνη της οχυρωμένης ακρόπολης μαζί με τα απομεινάρια της πόλης. Αξίζει επίσης να ακολουθήσετε τη διαδρομή που οδηγεί σε μια από τις ομορφότερες παραλίες του Αιγαίου, την Κολώνα.

 4. Ιστιοπλοΐα: Ο κατακερματισμός της ακτογραμμής της Κύθνου είναι ένας παράδεισος για τους λάτρεις της ιστιοπλοΐας. Ο περίπλους της Κύθνου είναι μια μοναδική εμπειρία. Αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφτείτε είναι μεταξυ άλλων τα άγρια ​​τοπία του ακρωτηρίου της Κεφάλου με τον φάρο και τους παράξενους βραχώδεις σχηματισμούς του Μουτσούνα στη νότια πλευρά της παραλίας Στυφού.

 Η μαρίνα του Μέριχα, το κύριο λιμάνι της Κύθνου στη δυτική πλευρά του νησιού, είναι ιδανική για ελλιμενισμό, καθώς προστατεύεται από τους βόρειους ανέμους. Η μαρίνα των Λουτρών στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού είναι επίσης προστατευμένη από τους βόρειους ανέμους.

 Άλλα αγκυροβόλια περιλαμβάνουν τον υπήνεμο όρμο του Αγίου Στεφάνου και τον όρμο της Φυκιάδας που προστατεύεται από τους βόρειους και νότιους ανέμους. Ένα από τα ομορφότερα σημεία με πολύ καλό αγκυροβόλιο προστατευμένο και από τους βόρειους και νότιους ανέμους είναι η παραλία της Κολώνας.

 5. Ιαματικές Πηγές: Οι ιαματικές πηγές των Λουτρών είναι γνωστές για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες από την αρχαιότητα, καθώς προσφέρουν αποδεδειγμένα οφέλη στην αρθρίτιδα, σε ρευματισμούς και γυναικολογικές παθήσεις. Οι λεκάνες του βασιλιά Όθωνα και της βασίλισσας Αμαλίας, του πρώτου βασιλικού ζεύγους της σύγχρονης Ελλάδας, εκτίθενται στο υδροθεραπευτήριο της Κύθνου.

 Οι παραλίες της Κύθνου που πρέπει να γνωρίσετε από κοντά

 Κολώνα

 Σαφέστατα, μιλάμε για την ωραιότερη παραλία του νησιού και από τις πιο εντυπωσιακές σε ολόκληρο το Αιγαίο. Για την ακρίβεια, πρόκειται για δύο υπέροχες παραλίες που χωρίζονται με μια στενή λωρίδα άμμου, η οποία ενώνει τη Κύθνο με τη νησίδα του Αγίου Λουκά. Η παραλία είναι προσβάσιμη με τζιπάκι, καράβι και για τους λάτρεις της πεζοπορίας με τα πόδια.

 Καλό Λιβάδι

 Κοντά στο χωριό Κανάλα ξεδιπλώνεται μία παρθένα, φυσική παραλία με ζαφειρένια νερά και άγριους – ανέγγιχτους από αθρώπινο χέρι  – λόφους που σε προσκαλεί να ανακαλύψεις όλα τα μυστικά και τους θησαυρούς που κρύβει στον πυθμένα της. Για όσους ξέρουν καλό κολύμπι, αυτή η παραλία είναι ιδανική για θαλάσσιες δραστηριότητες.

 Επισκοπή

 Πρόκειται για έναν προστατευμένο, αμμώδη όρμο με καταγάλανα νερά και αλμυρίκια που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού. Η παραλία έχει βραβευτεί με μπλε σημαία, αποτελώντας ένας ασφαλές μέρος για να απολαύσει κανείς το μπάνιο του και να βιώσει την απόλυτη χαλάρωση. Εκεί θα βρείτε και μια ταβερνούλα για να ξαπωστάσετε και να δοκιμάσετε υπέροχα φαγητά και εκλεκτούς μεζέδες.

 Λουτρά

 Αυτή η αμμώδης παραλία με τα βαθιά, μπλε νερά στα βορειοαναολικά της Κύθνου είναι από τις πιο γνωστές και πολυπληθείς παραλίες του νησιού. Η περιοχή είναι επίσης γνωστή για τις ιαματικές της πηγές που όταν έρχονται σε επαφή με το νερό της θάλασσας δημιουργούν χειμάρρους.

 Ποταμιά

 Μία εξίσου πανέμορφη παραλία που μοιάζει με καταφύγιο και διακρίνεται για τα βαθιά νερά της, τη χαλάρωση και τη γαλήνη που προσφέρει στους επισκέπτες της. Βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού και σας περιμένει να την ανακαλύψετε.

 Απόκρουση

 Βορειοδυτικά της Κύθνου υπάρχει μία παραλία με πολύ μακριά ακτογραμμή, κρυστάλλινα, πεντακάθαρα νερά και αλμυρίκια που προσφέρουν τον ίσκιο τους στους ξένους και ντόπιους επισκέπτες της. Μάλιστα, προσφέρει πανοραμική θέα στη παραλία Κολώνα και διαθέτει μια ταβερνούλα για όσους θέλουν να απολαύσουν νόστιμο, παραδοσιακό φαγητό.

 Φυκιάδα

 Επίσης στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού θα βρείτε τη παραλία Φυκιάδα με υπέροχα τιρκουάζ νερά, χρυσή αμμουδιά και χαλαρή ατμόσφαιρα.

 Νάουσα

 Αυτός ο αμμώδης όρμος με τα σμαραγδένια νερά βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού και είναι ο απόλυτος προορισμός για όσους αναζητούν την απόλυτη χαλάρωση και ηρεμία. Από εκεί έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε τη πανοραμική θέα σε μια υπέροχη εκκλησία που κουρνιάζει μέσα στην αγκαλιά των βράχων. Κοντά στη παραλία Νάουσα βρίσκονται επίσης οι παραλίες Κουρί και Ζογάρι.

 Λεύκες

 Παίρνοντας το όνομά της από τον οικισμό που βρίσκεται δίπλα, τούτη η παραλία έχει βότσαλο και βαθιά μπλε νερά. Για σας που απολαμβάνετε εξίσου τις παραλίες με βότσαλο αντί για άμμο, η παραλία είναι μία από τις καλύτερες παραλίες που μπορείτε να επιλέξετε.

 Φλαμπουριά

 Επίσης μια παραλία με βότσαλο, η Φλαμπουριά έχει σμαραγδένια νερά και βρίσκεται δυτικά της Κύθνου. Ενδείκνυται κυρίως για τους λάτρεις των καταδύσεων, ωστόσο, λόγω του ότι είναι μία απομονωμένη παραλία, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής από τους τουρίστες.

 Γαϊδουρόμαντρα

 Δίπλα στον όρμο του Σκύλου στα νοτιοανατολικά του νησιού θα εντοπίσετε μια απομονωμένη παραλία με κρυστάλλινα και διαυγή νερά, έτοιμη να σας χαρίσει μία χαλαρωτική και συναρπαστική εμπειρία.

 Άγιος Σώστης

 Στη βόρεια πλευρά του νησιού βρίσκεται μια απομονωμένη παραλία με σμαραγδένια νερά, που συνδυάζει τόσο το αμμώδες στοιχείο, όσο και το βότσαλο.

 Άγιος Δημήτριος

 Μια μεγάλη, αμμώδης παραλία με κρυστάλλινα νερά και αλμυρίκια που βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού. Είναι εξίσου ερημική παραλία, αλλά με μια ομορφιά που σε συναρπάζει.

 Άγιος Στέφανος

 Συνδυάζοντας την άμμο με το βότσαλο, η παραλία του Αγίου Στεφάνου έχει καθαρά, κρυστάλλινα νερά και αλμυρίκια που προσφέρουν έναν ελαφρύ ίσκιο κάτω από τον καυτό ήλιο των Κυκλάδων. Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού και ενδείκνυται για ηρεμία, αποφόρτιση και αναζωογόννηση.

 Αρχαιολογικοί Χώροι

 Ο Αρχαιολογικός Χώρος του Μαρουλά είναι ένας αρχαίος μεσολιθικός οικισμός που βρίσκεται κοντά στην περιοχή των Λουτρών. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν φέρει στο φως μια σειρά από ευρήματα, όπως κατοικίες, τάφους και πέτρινα εργαλεία από πυρόπετρα και χαλαζία.

 Τα σημαντικότερα ευρήματα της τοποθεσίας περιλαμβάνουν έναν ανθρώπινο σκελετό που θεωρείται ένας από τους παλαιότερους των Κυκλάδων. Η τοποθεσία κατέχει εξαιρετική θέση στον τομέα της παλαιοανθρωπολογίας, καθώς είναι ο μοναδικός υπαίθριος μεσολιθικός οικισμός της χώρας.

 Ο Αρχαιολογικός Χώρος του Βρυοκάστρου είναι το λιμάνι της αρχαίας πρωτεύουσας της Κύθνου που βρίσκεται στον βυθό του κόλπου του Μανδρακίου. Η υποβρύχια έρευνα έφερε στο φως τα θεμέλια των παράκτιων τειχών μαζί με τα απομεινάρια αρχαίων κτιρίων και πολλά μαρμάρινα αγάλματα.

 Το Κάστρο του Βριοκάστρου είναι μια οχυρή πόλη που χρησίμευε ως αρχαία πρωτεύουσα της Κύθνου και βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές έφεραν στο φως ευρήματα από την οικιστική οργάνωση της πόλης, που περιλαμβάνει μια σειρά από επιγραφές, γλυπτά και αρχιτεκτονικά θραύσματα.

 Τοπικά Προϊόντα & Σπεσιαλιτέ του νησιού

 Τα τοπικά προϊόντα περιλαμβάνουν: μέλι, κρασί, κοπανιστή, παστέλι, αμυγδαλωτά, κάπαρη και θυμάρι. Στις τοπικές σπεσιαλιτέ του νησιού που πρέπει να δοκιμάσετε ανήκει το πιταρό, μια παραδοσιακή τυρόπιτα, το κολόπι, μια παραδοσιακή σπανακόπιτα, το σφουγκάτο, ένα τηγανητό ντόπιο τυρί και τη στραπατσάδα, ένα πιάτο από ομελέτα με κολοκυθάκια και χοιρινό κρέας.

 Εκδηλώσεις & Φεστιβάλ
  • Κάθε 29 Ιουνίου πραγματοποιείται στη Δρυοπίδα ο θρησκευτικός εορτασμός προς τιμή των Αγίων Αποστόλων. Το φεστιβάλ φιλοξενεί ένα παραδοσιακό γλέντι με τοπικούς χορούς και μουσική και ένα τοπικό έθιμο, όπου νεαρά αγόρια και κορίτσια ανάβουν φωτιά και πηδούν από πάνω της.
  • Κάθε 20 Ιουλίου γίνεται ο θρησκευτικός εορτασμός προς τιμήν του Προφήτη Ηλία στην κεντρική πλατεία της Χώρας, ακολουθούμενος από παραδοσιακά γλέντια.
  • Κάθε Δεκαπενταύγουστο τελείται στη Μονή Παναγίας Κανάλας ο θρησκευτικός εορτασμός προς τιμή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
  • Κάθε 1 έως 10 Αυγούστου πραγματοποιείται στο νησί το Φεστιβάλ Κυθνίας που φιλοξενεί μια σειρά από πολιτιστικές εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων μουσικοχορευτικών εκδηλώσεων.

 Με μια ανέγγιχτη, παρθένα ομορφιά και τη κοσμοπολίτικη αύρα των Κυκλάδων, η Κύθνος είναι από τους πιο hot προορισμούς του καλοκαιριού και σε πολύ κοντινή απόσταση από την Αθήνα.

 Τα παραδοσιακά Κυκλαδίτικα σοκάκια με τα πολύχρωμα λουλούδια, οι εκθαμβωτικές παραλίες με κρυστάλλινα και ιαματικά νερά και το παραδοσιακό φαγητό με νότες μοντερνισμού περιμένουν να σας μυήσουν στα μυστικά και τους θησαυρούς της Κύθνου. Τι περιμένετε, λοιπόν, πάρτε τη παρέα σας και ξεκινήστε ένα φανταστικό ταξίδι αναψυχής και διασκέδασης!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top