Απιστία: Για ποιους λόγους σε έχουν απατήσει;

Απιστία: Για ποιους λόγους σε έχουν απατήσει;

 Θα μένατε άραγε ποτέ πιστοί στην σύντροφό σας ό,τι κι αν γινόταν; Γιατί όσο δύσκολο κι αν σας είναι να φανταστείτε το σενάριο της απιστίας ενώ βρίσκεστε σε μια μακροχρόνια σχέση, δυστυχώς, η πραγματικότητα διαφέρει και πολλοί άνθρωποι πέφτουν σε αυτή τη παγίδα.

 Την ίδια στιγμή που εσείς αναρωτιέστε πως γίνεται καν να περνάει από το μυαλό ορισμένων κάτι τέτοιο ή ποιά είναι η ψυχολογία των ανδρών που το κάνουν, το φαινόμενο της απιστίας αποτελεί την βασικότερη αιτία των διαζυγίων σε παγκόσμιο επίπεδο!

 Πριν όμως αρχίσουμε να διερευνούμε σε βάθος το ζήτημα αυτό, θα πρέπει πρώτα να το προσδιορίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια.

 Τι ακριβώς είναι η απιστία;

 Μπορούμε να την εξηγήσουμε καλύτερα ως οποιαδήποτε ενέργεια που παραβιάζει μια σιωπηρή ή ρητή συμφωνία μεταξύ δύο ατόμων, βλάπτοντας έτσι τη μεταξύ τους σχέση.

 Κάτι που μπορεί να ξεκινήσει ας πούμε ως φιλία ή συμπονετική σχέση δεν είναι καθόλου απίθανο να μεγαλώσει με την πάροδο του χρόνου και να γίνει μια οικεία σχέση.

 Συνήθως, οι πλατωνικές σχέσεις εξελίσσονται σε συναισθηματικές υποθέσεις, ενώ η γραμμή μεταξύ αυτών των δύο τύπων είναι πολύ λεπτή. Η πρώτη μπορεί κάλλιστα να μετατραπεί στη δεύτερη, όταν γίνει συναισθηματικά οικεία και περιλαμβάνει κάποιο επίπεδο μυστικότητας.

 Τώρα, οι περισσότεροι από εσάς θα αρχίσετε να μιλάτε για την σωματική ή φυσική απιστία, που περιλαμβάνει μονάχα την σεξουαλική επαφή με κάποιο άτομο εκτός του δεσμού.

 Παρόλα αυτά, η απιστία δεν αφορά μονάχα τη σωματική επαφή. Ίσα ίσα, που η απιστία ξεκινάει από μυαλό ή τη καρδιά ενός προσώπου και μετά επεκτείνεται στη σωματική έλξη.

 Πόσο συχνή είναι η απιστία σε μια μακροχρόνια σχέση;

 Πριν συζητήσουμε τα αίτια της απιστίας στις διαπροσωπικές σχέσεις, ας δούμε λιγάκι πόσο κοινή είναι σε μια μακροχρόνια σχέση, όπου υπάρχει αποκλειστικότητα μεταξύ των δύο ερωτικών συντρόφων.

 Φυσικά, η σεξουαλική απιστία είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την σταθερότητα και τη δέσμευση ενός ζευγαριού. Είναι όμως και μια από τις πιο δύσκολες να ξεπεραστούν.

 Δεν είναι εύκολο  βλέπετε, για κανέναν να διαχειριστεί την απιστία ή να οδηγηθεί σε κάποια επανασύνδεση με πρώην σύντροφο που τον πλήγωσε έτσι ανεπανόρθωτα.

 Από εκεί και πέρα, μιλούν οι ειδικοί. Μας λένε, λοιπόν, πως περίπου το ένα τρίτο των ανδρών και το ένα τέταρτο των γυναικών ενδέχεται να εμπλακούν σε κάτι τέτοιο τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους.

 15 Λόγοι που οδηγούν στην απιστία

 Σχέση και απιστία αποτελούν σίγουρα τα δύο συστατικά ενός κακού συνδυασμού. Τι προκαλεί όμως τον έναν ή και τους δύο συντρόφους να φτάσουν σε κάτι τέτοιο;

 Σύμφωνα με τους ειδικούς, μία από τις πιο κοινές αιτίες της απιστίας είναι η αίσθηση συναισθηματικής αποσύνδεσης από το ταίρι.

 Την ίδια στιγμή, το άτομο που έχει διαπράξει μοιχεία παραπονιέται για το ότι δεν τον εκτιμούν και δεν τον αγαπούν. Αισθάνεται αγνοημένος, λυπημένος και ανασφαλής. Έτσι, ψάχνει να βρει την επιβεβαίωση σε κάποιο άλλο πρόσωπο.

 Βέβαια, υπάρχουν πολλές άλλες αιτίες απιστίας και κάθε περίπτωση είναι διαφορετική από την άλλη. Πάμε, λοιπόν, να τις δούμε λιγάκι καλύτερα.

 1. Υπερβολική χρήση του διαδικτύου

 Το διαδίκτυο έχει γίνει ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που οδηγούν στην απιστία κι αυτό επειδή διευκολύνει πάρα πολύ το να έρχεστε σε επαφή ή να επικοινωνείτε συστηματικά με άλλους ανθρώπους.

 Πράγματι, υπάρχουν ένα σωρό ιστοσελίδες που σας υπόσχονται να γνωρίσετε το άλλο σας μισό και να αποτελέσουν μια πηγή ενθουσιασμού για τη ζωή σας.

 2. Αδυναμία επίλυσης προβλημάτων

 Η φυγή από τα προβλήματα και η αδυναμία αντιμετώπισής τους είναι μια σημαντική αιτία της απιστίας. Για αυτό, θα πρέπει να επικοινωνείτε πάντοτε ανοιχτά με τον/την σύντροφό σας και να λύνετε μαζί ό,τι προβλήματα υπάρχουν.

 Ούτως ή άλλως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι περισσότερες περιπτώσεις απιστίας συμβαίνουν σε χώρους εργασίες ή σε περιόδους, όπου ο ένας από τους δύο βρίσκει στήριγμα στην αγκαλιά κάποιου άλλου.

 3. Εθισμός στις ταινίες ερωτικού περιεχομένου

 Το γυμνό κυριαρχεί παντού και ειδικά στο διαδίκτυο. Κάπως έτσι αυξάνει σημαντικά τα περιστατικά απιστίας στις μέρες μας, ενώ παράλληλα διευρύνει ακόμη περισσότερο το χάσμα μεταξύ των συντρόφων.

 Σίγουρα, το να βλέπετε ερωτικές ταινίες καμιά φορά δεν είναι κακό. Ο εθισμός όμως είναι επικίνδυνος και αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες να απατήσετε τον άνθρωπό σας.

 4. Κατάχρηση ουσιών

 Η κατάχρηση αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών βάζει τον επιρρεπή σύντροφο σε έναν φαύλο κύκλο, όπου αναγκάζεται να λέει διαρκώς ψέματα στο ταίρι του, να κλέβει ή ακόμη και να κερατώνει.

 Παρόμοιες ουσίες βλέπετε μειώνουν τις αναστολές και διώχνουν μακριά τη λογική. Έτσι, οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να επιδοθούν στα πάθη τους.

 5. Πλήξη/Βαρεμάρα

 Αν έχετε βρεθεί ποτέ σε μια μακροχρόνια σχέση, γνωρίζετε πολύ καλά πως η ρουτίνα της καθημερινότητας βρίσκεται πάντοτε εκεί και παραμονεύει. Αν την αφήσετε να μπει και στην ερωτική σας ζωή, τότε τα πράγματα είναι σκούρα.

 6. Έλλειψη υγιών συναισθημάτων

 Μια σχέση κατά την οποία δεν υπάρχει έρωτας, αγάπη, συντροφικότητα, χαρά, ενθουσιασμός και άλλα παρόμοια θετικά συναισθήματα είναι δύσκολο να κρατήσει μέσα στον χρόνο. Ίσα ίσα, που συχνά οδηγεί στην εύρεση ενός νέου ανθρώπου.

 7. Το αίσθημα της απόρριψης

 Υπάρχουν αρκετοί που κατά καιρούς αισθάνονται ότι ο σύντροφός τους δεν τους θέλει πλέον και για αυτό ωθούνται στο να βρουν την ανταπόκριση σε κάποιον που να το κάνει.

 Θέλουν βλέπετε κι αυτοί να δουν πως αξίζουν, έστω και για τα μάτια κάποιου άλλου, αγνοώντας πως αυτό δεν θα τους προσφέρει την ουσιαστική ευτυχία και το δέσιμο που επιζητούν σε μία σχέση.

 8. Η απόσταση

 Μπορεί η απόσταση να μην αποτελεί εμπόδιο για όσους αγαπιούνται πραγματικά, αλλά δεν αποκλείεται να κουράσει κιόλας, ειδικά αν συμβαίνει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

 Και είναι πολύ λογικό: Εάν ο ένας σύντροφος λείπει συχνά, ο άλλος αρχίζει να νιώθει μοναξιά. Δυστυχώς, αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να καλύψει το κενό με νέες δραστηριότητες και γνωριμίες και να καταλήγει σε μια ενδεχόμενη απιστία.

 9. Εκδίκηση

 Δεν υπάρχει κάποιο μυστικό στο πως να διαχειριστείτε την απιστία. Ίσα ίσα, που κάποιοι δυσκολεύονται τόσο να συγχωρέσουν τον σύντροφό τους και να του δείξουν εκ νέου εμπιστοσύνη, που καταλήγουν στο να κάνουν ακριβώς το ίδιο για να πάρουν το αίμα τους πίσω.

 Ωστόσο, την επόμενη μέρα οι ενοχές έρχονται να κατακλύσουν το μυαλό και τη ψυχή, με αποτέλεσμα ο πόνος να μεγαλώνει ακόμα περισσότερο εκείνον. Τελικά, η εκδίκηση καταλήγει να βλάπτει περισσότερο εκείνον που τη διέπραξε παρά το θύμα και στη προκειμένη περίπτωση τον/την σύντροφό σας.

 Επενδύοντας στη ψυχική σας υγεία και αφιερώνοντας χρόνο για να σκεφτείτε και τα δικά σας λάθη στη σχέση με το καιρό θα καταφέρετε είτε να δώσετε μία νέα ευκαιρία στον άνθρωπό σας είτε να προχωρήσετε παρακάτω και να θέσετε νέους στόχους για το μέλλον σας.

 10. Η παιδιάστικη συμπεριφορά

 Σκεφτείτε πως ξαφνικά περνούν όλες οι αποφάσεις για το σπίτι και τη συμβίωση με τη γυναίκα σας από το χέρι σας. Φυσικό και επόμενο είναι να αρχίσετε να νιώθετε πιο πολύ σαν γονείς, παρά σαν σύντροφοι.

 Το πρόβλημα είναι πως έτσι διαταράσσεται η ισορροπία στη σχέση. Για να την επαναφέρετε, αρχίζει να παίζει το ματάκι σας εκτός σχέσης, έστω και υποσυνείδητα. Ε, δεν αργεί να γίνει το κακό!

 11. Κόμπλεξ

 Το κυνηγητό και η προσμονή παύουν όταν βρίσκεστε σε έναν γάμο ή μια μακροχρόνια σχέση. Η περίοδος που ήσασταν στα μέλια έχει πλέον περάσει και μάλλον θεωρείτε λιγάκι δεδομένο ο ένας τον άλλον.

 Κάτι τέτοιο μπορεί να σας κάνει να αρχίσετε να παραμελείτε τους εαυτούς και την εξωτερική σας εμφάνιση. Μην απορήσετε, λοιπόν, αν έχετε αφεθεί πλήρως και μάθετε πως έχει αρχίσει να ξενοκοιτάζει.

 12. Έλλειψη σεβασμού και εκτίμησης

 Κανείς δε θέλει να νιώθει πως δεν τον σέβονται ή δεν τον εκτιμούν και ειδικά σε ό,τι αφορά τις στενές διαπροσωπικές σχέσεις. Όχι τίποτε άλλο δηλαδή, απλώς ίσως ψάξει να βρει αλλού ό,τι του λείπει!

 13. Ανεκπλήρωτες ερωτικές επιθυμίες

 Εννοείται πως όσοι άνθρωποι δεν είναι ικανοποιημένοι με την τρέχουσα ερωτική τους ζωή είναι πολύ πιο πιθανό να εμπλακούν σε μοιχεία, τουλάχιστον συγκριτικά με εκείνους που δεν έχουν παράπονο.

 Βέβαια, δεν είναι δύσκολο να αναθερμάνετε τη σχέση σας και να ικανοποιήσετε τη σύντροφό σας δοκιμάζοντας μερικά νέα πικάντικα πράγματα, όπως ένα αναζωογονητικό σεξ στο αυτοκίνητο ή μερικές νέες στάσεις στο κρεβάτι του δωματίου σας.

 14. Όταν η σύντροφος προσπαθεί να σαμποτάρει την σχέση

 Δυστυχώς, δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που παραμένουν σε σχέσεις όπου δεν είναι χαρούμενοι. Μάλιστα, προσπαθούν να τις χαλάσουν όσο το δυνατόν περισσότερο πριν αποφασίσουν να βάλουν ένα τέλος.

 Την ίδια στιγμή, είναι εξίσου πιθανό για ένα άτομο να καταλήγει στην απιστία, ώστε να αναγκάσει το ταίρι του να βάλει το πολυπόθητο τέλος, μιας και δεν μπορεί, βλέπετε, να το κάνει μόνο του.

 15. Ο έρωτας που πέρασε

 Φταίει άραγε ο έρωτας που πέρασε ή που βρέθηκε κάποιο καινούριο πρόσωπο να σας κεντρίσει το ενδιαφέρον; Όπως κι αν το πείτε, πρόκειται για έναν από τους βασικότερους λόγους που οδηγούν κάποιον στην απιστία.

 Η απιστία αποτελεί ένα τραυματικό γεγονός για αυτόν που τη δέχεται, αν όχι και για τους δύο. Κάπως έτσι, φέρει καταστρεπτικές συνέπειες σε μια σχέση ή ακόμη χειρότερα σε έναν γάμο.

 Τα περισσότερα διαζύγια, βλέπετε, οφείλονται σε κάποια στιγμιαία ή συστηματική απιστία που έλαβε μέρος. Άλλωστε, το λένε και οι ίδιες οι έρευνες.

 Έτσι, λοιπόν, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί στο πως συμπεριφέρεστε στον άνδρα/γυναίκα σας και να μη διστάζετε να μιλάτε ανοιχτά για τα προβλήματά σας, αρκεί να μη γκρινιάζετε και κκάνετε συνεχώς παράπονα.

 Σας απασχολεί κάποιο άλλο ζήτημα για τις σχέσεις; Εάν ναι, δεν έχετε παρά να μας το πείτε στα σχόλια από κάτω!

Διαβάστε ακόμα στο Manday.gr:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top