Άνδρος: Το νησί που θα ερωτευτείς με την πρώτη ματιά!

Άνδρος: Το νησί που θα ερωτευτείς με την πρώτη ματιά!

 Μόλις δύο ώρες από το λιμάνι της Ραφήνας, βορειοανατολικά της Αθήνας, η Άνδρος είναι το νησί των Κυκλάδων με το περισσότερο πράσινο στο χάρτη, καθώς και το δεύτερο σε μέγεθος νησί μετά τη Νάξο, με πληθυσμό περίπου εννέα χιλιάδες κατοίκους.

 Πού αλλού θα μπορούσατε να βρείτε βενετσιάνικα κάστρα και ανέγγιχτες παραλίες, ορμητικά ποτάμια και εγκαταλειμμένους νερόμυλους, ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης παγκόσμιας κλάσης, μοναδικά μονοπάτια πεζοπορίας και εντυπωσιακούς γκρεμούς; Όπως καταλαβαίνετε, είναι ένα νησί που πρέπει να ανακαλύψετε!

  Πώς πάω στην Άνδρο;

 Η Άνδρος είναι προσβάσιμη με πλοίο από το λιμάνι της Ραφήνας. Το ταξίδι για την Άνδρο διαρκεί συνήθως δύο ώρες. Επίσης, συνδέεται με τα νησιά Τήνο, Σύρο, Κέα ή Τζια, Κύθνο, Μύκονο και Σέριφο μεταξύ άλλων.

 Η ιστορία & η μυθολογία του νησιού

 Πριν το 3.000 π.Χ. από την ένωση του Απόλλωνα με τη Ροιώ (κόρη του Σταφύλου, γιου του θεού Διονύσου) γεννήθηκε ο Άνιος, τον οποίο ο Απόλλωνας έκανε βασιλιά της Δήλου. Ο Άνιος απέκτησε τρεις κόρες και δυο γιους, των οποίων τα ανόματα δόθηκαν στα νησιά Μύκονο και Άνδρο.

 Η μυθολογική καταγωγή των κατοίκων του νησιού ερμηνεύει την κυρίαρχη λατρεία του θεού Διονύσου και την παρουσία των θεών στα νομίσματά τους.

 Μετά τη γρήγορη ανάπτυξη της πόλης που δημιούργησε ακολούθησε επανάσταση, με συνέπεια ο Άνδρος να εγκαταλείψει το ομώνυμο νησί και να μεταναστεύσει στην Τρωάδα, όπου στο όρος Ίδη, τοποθεσία που του θύμιζε την αγαπημένη του πατρίδα, έκτισε νέα πόλη που την ονόμασε Άντανδρο (= αντί της Άνδρου).

 Η Άνδρος ονομαζόταν και Υδρούσα για τους υδάτινους πόρους της, όπως επίσης και Λασιά για τα κατάφυτα τοπία της. Τα αρχαιολογικά ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι η Άνδρος κατοικήθηκε από τους Κάρες, τους Κρήτες, τους Πελασγούς και τους Φοίνικες κατά τη Μυκηναϊκή περίοδο.

 Το νησί ήκμασε στο δεύτερο μισό του 7ου αιώνα, ενώ συμμετείχε με τους Χαλκιδέους στον αποικισμό της Χαλκιδικής και των παράκτιων περιοχών της Μακεδονίας.

 Τον 6ο αιώνα π.Χ έγινε ανεξάρτητη πόλη-κράτος που ανήκε στην Αμφικτυονία της Δήλου. Κατά τους Κλασικούς χρόνους, η παλιά πρωτεύουσα της Άνδρου ήταν η Παλαιόπολη, μια πόλη που γνώρισε μεγάλη ακμή, όπως φαίνεται από τα αργυρά και χάλκινα νομίσματα της Ανδριώτικης Πολιτείας, καθώς και από τα βυθισμένα ερείπια της αρχαίας αγοράς.

 Η Άνδρος περιήλθε στην περσική κυριαρχία μέχρι τη μάχη της Σαλαμίνας και ύστερα ακολούθησε η κυριαρχία της Αθήνας κατά την οποία οι κάτοικοι του νησιού αναγκάστηκαν να στείλουν άνδρες στον Πελοποννησιακό Πόλεμο. Μετά τον πόλεμο, το νησί παρέμεινε υπό την κυριαρχία της Σπάρτης και αργότερα απελευθερώθηκε από τους Αθηναίους.

 Ωστόσο, η Άνδρος έπεσε στην κυριαρχία των Μακεδόνων με αποτέλεσμα να γίνουν πολλές σημαντικές αλλαγές στα έθιμα και το πολιτικό της σύστημα. Δυστυχώς, η μοίρα της Άνδρου ήταν ίδια με εκείνη των υπόλοιπων νησιών του Αιγαίου, πέφτοντας διαδοχικά στην κυριαρχία των Ρωμαίων, των Ενετών και των Οθωμανών.

 Λίγο πριν την Ελληνική Επανάσταση, 37 Ανδριώτες ήταν μέλη της Φιλικής Εταιρείας. Ο Θεόφιλος Καΐρης, μέλος της Φιλικής Εταιρείας, κήρυξε επίσημα τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας στις 10 Μαΐου 1821 και ύψωσε τη σημαία της Επανάστασης στη Χώρα της Άνδρου.

 Μετά τον πόλεμο, η Άνδρος γνώρισε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής ακμής στη ναυτιλία και ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι της Ελλάδος.

 Οι ντόπιοι ναυτικοί έδωσαν το όνομα της Μικρής Αγγλίας στην Άνδρο, θέλοντας να συγκρίνουν το ναυτικό πλούτο του νησιού με την Αγγλία. Ωστόσο, η Άνδρος υπέστη μεγάλες απώλειες κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ύστερα την Ιταλική, αλλά και Γερμανική κατοχή.

 Τι μπορείτε να κάνετε στην Άνδρο

 Πλεύστε στο βασίλειο των καπεταναίων

 Η κύρια πόλη, η Χώρα, είναι γεμάτη από αρχοντικά σπίτια και νεοκλασικά κτίρια που έχτισαν με τα κέρδη τους έναν αιώνα πριν ή περισσότερο οι καπετάνιοι, κάτοικοι του νησιού.

 Ο φαρδύς κεντρικός δρόμος της Χώρας αποπνέει έναν αέρα ευημερίας, με τα μαρμάρινα πεζοδρόμια, τις ανοιχτές πλατείες, τις μεγάλες εκκλησίες και το σκαλιστό μαρμάρινο σιντριβάνι. 

 Η κεντρική πλατεία είναι η καρδιά της Χώρας, που πλαισιώνεται από το Αρχαιολογικό Μουσείο και τα πολυσύχναστα καφέ, με δύο μεγάλες παραλίες (Παραπορτιανή και Νημποριό) να απλώνονται στις παρυφές της.

 Αν περπατήσετε στο παλαιότερο μέρος της πόλης, θα φτάσετε σε μια πλατεία στο τέλος του ακρωτηρίου, που καταλαμβάνεται από το μνημείο του Αγνώστου Ναύτη.

 Επισκεφθείτε το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Γουλανδρή

 Ο χώρος φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι μια συναρπαστική νέα έκθεση. Στους θησαυρούς του παρελθόντος περιλαμβάνονται έργα των Πικάσο, Ματίς, Κλέε, Σαγκάλ, Ροντέν, Μίρο, Καντίνσκι και πολλών άλλων κορυφαίων ζωγράφων.

 Περιπλανηθείτε στις Στενιές, εξερευνώντας το ναυτικό παρελθόν της Άνδρου

 Από όλα τα χωριά που είναι χτισμένα στους καταπράσινους λόφους κοντά στη Χώρα, οι Στενιές μπορεί να είναι το πιο όμορφο.

 Καμουφλαρισμένα από ψηλά δέντρα, τα μεγαλοπρεπή αρχοντικά του μπορεί να είναι το αποκορύφωμα της περιήγησής σας, όμως αξίζει να εξερευνήσετε και τα υπόλοιπα αξιοθέτα του χωριού, όπως έναν πύργο του 17ου αιώνα, μια παλιά πέτρινη γέφυρα και ένα παλιό, γραφικό εργοστάσιο.

 Εξερευνήστε το Κόρθι και άλλα χωριά γύρω από την Άνδρο

 Ανατολικά της Χώρας βρίσκεται το Κόρθι. Λαξευμένο από τους ανέμους στο τέλος του ανοιχτού κόλπου, είναι το ιδανικό μέρος για τους πεζοπόρους και τους λάτρεις της περιπέτειας.

 Από εδώ, μπορείτε να σκαρφαλώσετε στα ερείπια ενός ενετικού κάστρου και από εκεί να περπατήσετε στο φαράγγι των Διποταμάτων, όπου κάποτε οι νερόμυλοι άλεθαν το σιτάρι της Άνδρου.

 Τα κρυμμένα διαμάντια της Άνδρου

 Το Κάστρο της Φανερωμένης

 Το Κάστρο της Φανερωμένης ή, Άνω Κάστρο, βρίσκεται σε αντίθεση με το ακόμα πιο ερειπωμένο φρούριο στην άκρη της Χώρας. Ετοιμαστείτε να εκπλαγείτε από τη θέα που προσφέρει στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου.

 Ο φάρος

 Ο Φάρος Τουρλίτης στα ανοιχτά της Χώρας είναι ο μοναδικός στις Κυκλάδες που είναι χτισμένος πάνω σε ένα βράχο στη μέση της θάλασσας.

 Η Χώρα

 Ο οικισμός της Χώρας είναι η πρωτεύουσα της Άνδρου που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού. Χτισμένο σε μια γρανιτένια χερσόνησο, το πανέμορφο χωριό παρουσιάζει έναν ακαταμάχητο συνδυασμό ετερόκλητων στοιχείων κυκλαδίτικου μινιμαλισμού, μεσαιωνικής γοητείας και νεοκλασικής αρχοντιάς.

 Όμορφα νεοκλασικά αρχοντικά και περίτεχνα διακοσμημένα κτίρια αναδεικνύουν τον πλούτο της ναυτικής παράδοσης του νησιού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Χώρα θεωρείται ένα από τα πιο εντυπωσιακά θαλάσσια χωριά του Αιγαίου για διαμονή, με μια ναυτική παράδοση αιώνων.

 Η πύλη της παλιάς πόλης έχει διατηρηθεί, προσδίδοντας μια όμορφη, μεσαιωνική αύρα στην περιοχή. Η κεντρική πλατεία του χωριού είναι η Πλατεία του Αγνώστου Ναύτη, με το ομώνυμο άγαλμα, ενώ η άλλη πλατεία βρίσκεται κάτω από έναν τεράστιο πλάτανο με γοητευτικά καφέ, φούρνους και ζαχαροπλαστεία.

 Ο αρχαιολογικός Χώρος της Παλαιόπολης

 Ο Αρχαιολογικός Χώρος της Παλαιόπολης είναι η αρχαία πρωτεύουσα της Άνδρου που βρίσκεται στο χωριό Παλαιόπολη. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως τα απομεινάρια της αρχαίας αγοράς και του θεάτρου της αρχαίας πόλης, μαζί με μια σειρά από ναούς. Τα ευρήματα από τις ανασκαφές εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Παλαιόπολης.

 Τα ερείπια της βυθισμένης αγοράς βρίσκονται στο βυθό της θάλασσας κοντά στο λιμάνι του Μπατσίου. Σήμερα, το κατάφυτο χωριό βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Πέταλο. Ο αρχαιολογικός χώρος της Παλαιόπολης βρίσκεται στο καταφύγιο του χωριού και είναι προσβάσιμος από ένα μονοπάτι, ιδανικό για όσους λατρεύουν τις δραστηριότητες στη φύση, όπως η πεζοπορία.

 Παραλία της Γριάς το Πήδημα

 Η παραλία της Γριάς το Πήδημα είναι μια παραλία με βότσαλα και σμαραγδένια νερά, που βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού.

 Είναι η πιο πολυφωτογραφημένη παραλία της Άνδρου, λόγω του στενού βράχου που στέκεται μέσα στη θάλασσα. Σύμφωνα με το μύθο, οι Τούρκοι ανέθεσαν σε μια ηλικιωμένη κυρία να ζητήσει βοήθεια για να μπει στο κάστρο. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η ηλικιωμένη κυρία άνοιξε τις πύλες και η πόλη της Άνδρου κατακτήθηκε.

 Λίγο αργότερα, η ηλικιωμένη κυρία μετάνιωσε για την πράξη της και αυτοκτόνησε, πέφτοντας από το ψηλό βράχο στη θάλασσα. Η πράξη της ηλικιωμένης κυρίας έμεινε αποτυπωμένη στο όνομα του κάστρου (Το Κάστρο της Γριάς) και το άλμα της στην παραλία Της Γριάς το Πήδημα.

 Τα χωριά του Παλαιοκάστρου

 Τα χωριά του Παλαιοκάστρου θεωρούνται τα ομορφότερα χωριά της Άνδρου, καθώς φημίζονται για τη διατήρηση των εθίμων και των παραδόσεων τους. Η Κοχύλου είναι ένα όμορφο χωριό με πέτρινα σπίτια και καλντερίμια, όπου το γειτονικό Κάστρο της Φανερωμένης σας περιμένει να το ανακαλύψετε.

 Η Λάρδια είναι ένας μικρός οικισμός με παραδοσιακά πέτρινα σπίτια, ανθισμένους κήπους και αναρριχώμενα κλήματα που προσφέρει εντυπωσιακή θέα στον κόλπο του Κορθίου.

 Το Επισκοπείο είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά του Κορθίου με παραδοσιακά πέτρινα σπίτια, ανεμόμυλους, πλούσια βλάστηση και γραφικές πηγές. Οι γύρω περιοχές είναι ιδανικές για τους λάτρεις της πεζοπορίας.

 Οι αρχαιολογικοί χώροι της Άνδρου

 Ο Αρχαιολογικός Χώρος Υψηλής βρίσκεται στο χωριό Απρόβατο. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές έφεραν στο φως τα ερείπια ενός γεωμετρικού οικισμού, μαζί με την οχυρωμένη ακρόπολη και ένα ιερό αφιερωμένο στη θεά Δήμητρα και την Περσεφόνη. Εάν αποφασίσετε να επισκεφθείτε το χώρο, να έχετε κατά νου ότι η αρχαιολογική έρευνα μπορεί να βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

 Ο Αρχαιολογικός Χώρος της Ζαγοράς είναι ένας αρχαίος οικισμός που βρίσκεται σε ένα απόκρημνο οροπέδιο κοντά στην περιοχή της Σταυροπέδας.

 Οι αρχαιολογικές ανασκαφές έφεραν στο φως απομεινάρια παλαιών σπιτιών και ένα ιερό που περιβάλλεται από τα υπολείμματα των αμυντικών τειχών της πόλης. Τα ευρήματα του χώρου εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άνδρου. Ο χώρος είναι προσβάσιμος μέσω ενός μονοπατιού που ξεκινάει από την περιοχή της Σταυροπέδας.

 Κάστρα και Πύργοι

 Το Κάστρο του Κάτω Κάστρου ήταν ένα από τα σημαντικότερα κάστρα στις Κυκλάδες και στο Αιγαίο πέλαγος γενικότερα, χτισμένο στη μικρή χερσόνησο της Χώρας.

 Το κάστρο συνδέεται με τη Χώρα μέσω μιας τοξωτής πέτρινης γέφυρας και παλαιότερα προσέφερε φυσική προστασία στις γύρω περιοχές. Το Κάτω Κάστρο χτίστηκε από τον Βενετό Μαρίνο Ντάντολο και καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς των Γερμανών το 1943.

 Ο Πύργος του Αγίου Πέτρου είναι ένας από τους καλύτερα διατηρημένους πύργους των Κυκλάδων, που βρίσκεται σε κυρίαρχη θέση πάνω από την πεδιάδα του Γαυρίου.

 Ο πύργος χτίστηκε πιθανώς την ελληνιστική περίοδο μεταξύ 3ου και 4ου αιώνα π.Χ. Σκοπός του πύργου ήταν ο έλεγχος των γύρω θαλάσσιων περασμάτων για πειρατικές επιδρομές και εχθρικές επιθέσεις.

 Τα μουσεία της Άνδρου

 Το Αρχαιολογικό Μουσείο Άνδρου βρίσκεται στη Χώρα. Το μουσείο εκθέτει μια μεγάλη συλλογή αρχαιολογικών ευρημάτων, συμπεριλαμβανομένων ευρημάτων από τον αρχαίο οικισμό της Ζαγοράς και μια συλλογή γλυπτών και επιγραφών από την αρχαϊκή και βυζαντινή περίοδο που βρέθηκαν σε ανασκαφές στο νησί.

 Στον αρχαίο χώρο βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο της Παλαιόπολης. Το μουσείο εκθέτει αντικείμενα, όπως μια πλούσια συλλογή νομισμάτων και αγαλμάτων, γλυπτά, επιγραφές, αγγεία και αγαλματίδια που βρέθηκαν σε ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο της Παλαιόπολης.

 Το Μουσείο Λαογραφικής Τέχνης Άνδρου στεγάζεται στους χώρους του Paradise Hotel. Το μουσείο εκθέτει μια ενδιαφέρουσα συλλογή αντικειμένων λαογραφίας και χριστιανικής τέχνης και τεχνουργήματα από το νησί της Άνδρου.

 Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Γουλανδρή βρίσκεται στη Χώρα και είναι ένα από τα σημαντικότερα μουσεία τέχνης των Κυκλάδων. Εκεί, εκτίθενται γλυπτά και πίνακες Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, συμπεριλαμβανομένων έργων τέχνης των Πικάσο, Ματίς, Καραγάτση, Νικολαΐδη και Τσαρούχη.

 Το Ναυτικό Μουσείο Άνδρου στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό αρχοντικό της Χώρας. Το μουσείο εκθέτει μια πλούσια συλλογή ναυτικών οργάνων, ναυτιλιακών εγγράφων και μακέτες παλαιών σκαφών της πλούσιας ναυτικής ιστορίας της Άνδρου.

 Η Βιβλιοθήκη του Καΐρη στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό αρχοντικό της Χώρας. Τα εκθέματά του περιλαμβάνουν μια τεράστια ποικιλία χειρογράφων και ένα αρχείο της ναυτιλιακής παράδοσης του νησιού. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, διοργανώνεται μια σειρά εικαστικών εκθέσεων στο νέο εκθεσιακό χώρο της βιβλιοθήκης.

 Οι φυσικές ομορφιές της Άνδρου

 Το Σπήλαιο του Φόρου βρίσκεται στο χωριό Αλαδίνο. Είναι ένα εντυπωσιακό σπήλαιο με πλούσιους σταλακτιτικούς και σταλαγμιτικούς σχηματισμούς, που εκτείνεται σε επιφάνεια διακοσίων τετραγωνικών μέτρων και έχει πέντε θαλάμους. Το σπήλαιο είναι προσβάσιμο μέσω ενός μονοπατιού από τον οικισμό Αλαντίνο.

 Το όρος Πέταλο είναι το κύριο βουνό της Άνδρου που βρίσκεται ανάμεσα στις κοιλάδες του Ατένι, του Μπατσίου, της Μεσσαριάς και του Κατάκηλου. Η ψηλότερη κορυφή της Άνδρου είναι η Κουβάρα σε υψόμετρο 994 μέτρα νότια της κοιλάδας της Μεσαριάς και ο Γερακώνας σε υψόμετρο 720 μέτρων μεταξύ των κοιλάδων Μεσσαριάς και Κορθίου.

 Η χαράδρα της Πιθάρας βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό Απίκια. Ένα όμορφο μονοπάτι μέσα από καταπράσινα τοπία και άφθονες πηγές νερού οδηγεί στη χαράδρα. Σε όλη την κοίτη του ποταμού απαντώνται σπάνια είδη φυτών και αγριολούλουδων.

 Ο ποταμός Αρνιπόταμος ξεχύνεται στον κόλπο της Λεύκας, ο Μεγάλος Ποταμός χύνεται στην παραλία Παραπόρτι, ο ποταμός Διποτάμων εκβάλλει στην παραλία Συνετί και ο ποταμός Άχλα εκβάλλει στον κόλπο Άχλα. Αυτά τα μικρά ποτάμια διασχίζουν το νησί από τα δυτικά προς τα ανατολικά και ρέουν όλο το χρόνο από τις βουνοκορφές.

 Η Πηγή του Διονύσου βρίσκεται κοντά στο χωριό Μένητες. Η περιοχή των πηγών είναι μια γοητευτική περιοχή με πανέμορφα τοπία από βρύσες και γέρικα δέντρα που περιβάλλονται από καταπράσινη βλάστηση. Τα ρέοντα νερά των πηγών πιστεύεται ότι έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η γύρω περιοχή είναι ιδανική για τους λάτρεις της πεζοπορίας.

 Οι Πηγές της Σάριζας βρίσκονται στο κέντρο του χωριού Απίκια. Τα Απίκια είναι το πιο πράσινο χωριό των Κυκλάδων, με τα νερά του να θεωρούνται ότι έχουν εξίσου θεραπευτικές ιδιότητες. Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι το νερό των πηγών εμφιαλώνεται και πωλείται σε όλη την Ελλάδα.

 Η Κοιλάδα των Διποταμάτων είναι μια περιοχή φυσικού κάλλους που βρίσκεται στη νοτιοανατολική ακτή του νησιού ανάμεσα στα χωριά Κοχύλου, Παλαιόκαστρο και Συνετί. Ευλογημένη με καταπράσινη βλάστηση και τρεχούμενες πηγές, η περιοχή διασχίζεται από ένα παλιό καλντερίμι που ενώνει τη Χώρα με το χωριό Κόρθι.

 Η διαδρομή είναι ιδανική για τους λάτρεις της φύσης και της πεζοπορίας. Πολυάριθμες παλιές κατασκευές βρίσκονται στην περιοχή, όπως παρεκκλήσια, αλώνια και ανεμόμυλοι. Σήμερα, η Κοιλάδα των Διποταμάτων έχει ανακηρυχθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση οικολογικός χώρος.

 Τα Χωριά της Άνδρου που αξίζει να δείτε

 Το Άνω Απρόβατο είναι ένα αγροτικό χωριό που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού. Ο όμορφος οικισμός περιβάλλεται από ελαιώνες και πλατάνια. Το χωριό είναι γνωστό για τα τοπικά του τυριά που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε. 

 Τα Απίκια είναι ένα ορεινό χωριό που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού. Χτισμένος στους πρόποδες του όρους Πέταλο, ο παραδοσιακός οικισμός είναι πλούσιος σε χλωρίδα και περιτριγυρισμένος από κυπαρίσσια, ελιές και βελανιδιές.

 Οι πηγές της Σάριζας βρίσκονται στο κέντρο του χωριού Απίκια. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε τους πανέμορφους καταρράκτες της Πιθάρας. Οι ταβέρνες της Αποίκιας φημίζονται για το πεντανόστιμο, παραδοσιακό τους φαγητό.

 Το Μπατσί είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού. Αν και είναι η πιο κοσμοπολίτικη περιοχή του νησιού, έχει καταφέρει να διατηρήσει μια παραδοσιακή γοητεία.

 Το γοητευτικό χωριό έχει σπίτια με κόκκινα πλακάκια που απλώνονται αμφιθεατρικά γύρω από το λιμάνι. Η γύρω περιοχή έχει μια σειρά από όμορφες αμμώδεις παραλίες και κρυμμένους κολπίσκους. Θα πρέπει επίσης να επισκεφθείτε το εντυπωσιακό μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής για το πανέμορφο σκαλισμένο τέμπλο της.

 Το Γαύριο είναι το κύριο λιμάνι της Άνδρου που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού. Ο οικισμός είναι η καλύτερη αφετηρία για την εξερεύνηση αξιοθέατων στο βόρειο τμήμα της Άνδρου. Μια σειρά από αμμώδεις παραλίες και το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής είναι προσβάσιμα από το λιμάνι του Γαυρίου.

 Οι Μένητες είναι ένα κατάφυτο ορεινό χωριό που βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα του νησιού. Είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά της Άνδρου. Οι γύρω περιοχές του χωριού είναι ιδανικές για τους λάτρεις της πεζοπορίας. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το γειτονικό κατάφυτο χωριό Αλαντίνο και το εντυπωσιακό σπήλαιο του Φόρου, ιδανικό για τους λάτρεις της σπηλαιολογίας.

 Η Μεσσαριά είναι ένα μεσαιωνικό χωριό που βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα του νησιού. Ευλογημένος με επιβλητικά πυργόσπιτα, βυζαντινές εκκλησίες και καταπράσινη βλάστηση, ο πανέμορφος οικισμός αποτελεί ιδανικό μέρος για μια εκδρομή από τη Χώρα.

 Ο Όρμος είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό που βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού. Η περιοχή είναι ένας ανοιχτός κόλπος που περιβάλλεται από κοιλάδες και όμορφες αμμώδεις παραλίες, ιδανικές για τους λάτρεις του windsurfing. Η ατμοσφαιρική πόλη είναι ιδανική για χαλάρωση. Αξίζει επίσης να επισκεφτείτε το γοητευτικό χωριό Καππαριά με τους περιστεριώνες και τους νερόμυλους.

 Ποιες δραστηριότητες πρέπει να κάνετε στην Άνδρο;

 Παρατήρηση πουλιών: Η Άνδρος έχει το τέλειο περιβάλλον για χιλιάδες αυτόχθονα και αποδημητικά πουλιά. Η παραλία Άχλα είναι καταφύγιο άγριας ζωής μιας πλούσιας ποικιλίας αποδημητικών πουλιών.

 Καταδύσεις: Η ποικίλη ακτογραμμή της Άνδρου προσφέρει πολυάριθμες συναρπαστικές εξερευνήσεις για τους λάτρεις των καταδύσεων. Ενδιαφέροντα ναυάγια και πολύχρωμοι ύφαλοι είναι μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία κατάδυσης.

 Επίσης, η παραλία της Παλαιόπολης είναι ένας ιδανικός τόπος καταδύσεων, όπου μπορείτε να ανακαλύψετε τον αρχαίο βυθισμένο κυματοθραύστη. Θα βρείτε καταδυτικό κέντρο στον όρμο του Κυπρίου στο Γαύριο.

 Off Road: Οι λάτρεις της οδήγησης εκτός δρόμου μπορούν να ακολουθήσουν τους χωματόδρομους που οδηγούν στα βουνά της Άνδρου για να εξερευνήσουν τις μυστηριώδεις ομορφιές και αξιοθέατα του νησιού. Το βόρειο τμήμα της Άνδρου διαθέτει πολυάριθμα μονοπάτια εξαιρετικής άγριας ομορφιάς για οδήγηση εκτός δρόμου.

 Windsurfing: Η Άνδρος είναι γνωστή για τις ιδανικές συνθήκες που προσφέρει στους λάτρεις του windsurf, καθώς οι άνεμοι στο νησί φυσάνε ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Η παραλία του Όρμου Κορθίου προσφέρει εγκαταστάσεις για windsurfing και είναι ιδανική για εξάσκηση στο άθλημα.

 Οι παραλίες που πρέπει να επισκεφθείτε στην Άνδρο

 Η Άχλα είναι μια λευκή αμμουδιά με σμαραγδένια νερά που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού. Είναι μια από τις ομορφότερες παραλίες της Άνδρου και είναι προσβάσιμη είτε με τζιπ, είτε με μηχανάκι. Ένα μικρό ποτάμι καταλήγει κοντά στην παραλία που αποτελεί σημαντικό βιότοπο για τα αποδημητικά πουλιά.

 Ο Άγιος Πέτρος είναι μια μεγάλη αμμώδης παραλία με κρυστάλλινα νερά που βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού. Η παραλία είναι καλά οργανωμένη με πολλές ανέσεις, όπως ξαπλώστρες, ομπρέλες, εγκαταστάσεις θαλάσσιων σπορ και ταβέρνες με υπέροχο φαγητό.

 Οι Αποθήκες είναι μια αμμώδης, γραφική παραλία με γαλαζοπράσινα νερά, που βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού. Είναι ένας απομονωμένος όρμος, ιδανικός για όσους αναζητούν ηρεμία και απομόνωση.

 Το Ατένι είναι μια απομονωμένη αμμώδης παραλία με γαλαζοπράσινα νερά που βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Η παραλία είναι ιδανική για ψαροντούφεκο. 

 Η Χρυσή Άμμος είναι μια μεγάλη χρυσή αμμουδιά με γαλάζια νερά που βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού. Είναι μια από τις πιο όμορφες παραλίες της Άνδρου, καλά οργανωμένη και με πολλές ανέσεις, όπως ξαπλώστρες, ομπρέλες, beach bar και εγκαταστάσεις για θαλάσσια σπορ.

 Ο Φελλός είναι μια μεγάλη αμμώδης παραλία με γαλαζοπράσινα νερά που βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού. Η παραλία προσφέρει πανοραμική θέα και τρομερή χαλάρωση. Διαθέτει παραθαλάσσιες ταβέρνες και είναι ιδανική για ψαροντούφεκο.

 Ο Χαλκολιμνιώνας είναι μια λευκή αμμουδιά με γαλαζοπράσινα νερά που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού. Είναι μια απομονωμένη παραλία και είναι ιδανική για όσους αναζητούν ηρεμία.

 Ο Όρμος είναι μια μεγάλη αμμώδης παραλία με γαλαζοπράσινα νερά που βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού. Είναι μια από τις πιο δημοφιλείς παραλίες της Άνδρου με πολλές ανέσεις, όπως ξαπλώστρες, ομπρέλες και εγκαταστάσεις θαλάσσιων σπορ. Η παραλία είναι επίσης ιδανική για τους λάτρεις του windsurfing.

 Το Συνέτι είναι μια παραλία άγριας ομορφιάς με γαλαζοπράσινα νερά και τεράστιους βράχους που βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού. Αποτελεί αγαπημένο σημείο για τους λάτρεις της φύσης.

 Η Πλάκα είναι μια αμμώδης παραλία με σμαραγδένια νερά, αλλά και βότσαλο που βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού. Είναι μια απομονωμένη παραλία και είναι ιδανική για όσους αναζητούν ηρεμία.

 Ο Πίσω Λιμνιώνας είναι μια αμμώδης παραλία με κρυστάλλινα νερά που βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού. Είναι μια απομονωμένη παραλία, που προσελκύει όσους θέλουν ήρεμες διακοπές.

 Τα Πίσω Γιαλιά είναι ένας κολπίσκος με λευκή άμμο και τιρκουάζ νερά που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού. Η παραλία είναι καλά οργανωμένη με πλήθος ανέσεων.

 Ο Πύργος είναι ένας αμμώδης όρμος με γαλάζια νερά και βραχώδεις σχηματισμούς που βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού. Είναι μια απομονωμένη παραλία που επιλέγεται κυρίως από όσους αναζητούν ηρεμία.

 Τα τοπικά Προϊόντα & οι σπεσιαλιτέ της Άνδρου

 Τα τοπικά προϊόντα του νησιού περιλαμβάνουν το εμφιαλωμένο νερό Σάριζα που προέρχεται από τις πηγές της Σάριζας στο χωριό Αποίκια, το ντόπιο μέλι, το ντόπιο κρασί και το τυρί κοπανιστή.

 Οι τοπικές σπεσιαλιτέ του νησιού περιλαμβάνουν τα φουρτάλια, το λαβριάτη, ένα πασχαλινό παραδοσιακό πιάτο με μαριναρισμένο γεμιστό κατσίκι, τις νουγκατίνες, τα καλτσούνια και τα πατσιτσάκια.

 Εκδηλώσεις & Φεστιβάλ 

 Το Πάσχα στην Άνδρο γιορτάζεται με μεγάλη επισημότητα. Από τις ιερές λειτουργίες σε εκκλησίες και μοναστήρια τη Μεγάλη Εβδομάδα, την περιφορά του Επιταφίου στα πλακόστρωτα σοκάκια της Χώρας και τη Μεγάλη Παρασκευή, μέχρι την Ανάσταση του Μεγάλου Σαββάτου και το εορταστικό κλίμα της Κυριακής του Πάσχα, είναι βέβαιο ότι η Άνδρος είναι εκπληκτικός πασχαλινός προορισμός.

 Μερικές από τις πιο αξιόλογες εορταστικές εκδηλώσεις είναι ο ύμνος της Κασσιανής στον ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Χώρα τη Μεγάλη Τρίτη, οι επιτάφιοι των τριών ενοριών που φτάνουν στην πλατεία Καΐρη το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, τα πυροτεχνήματα της Ανάστασης το Μεγάλο Σάββατο, καθώς και η συγκέντρωση στην Πλατεία Αγνώστου Ναύτη στη Χώρα το πρωί της Κυριακής του Πάσχα.

 Κάθε καλοκαίρι, πραγματοποιείται στη Χώρα το Πολιτιστικό Φεστιβάλ Πλόες. Το φεστιβάλ φιλοξενεί πολλές καλλιτεχνικές και πολιτιστικές ειδικές εκδηλώσεις.

 Επίσης, πραγματοποιείται ο Διεθνής Αγώνας Ιστιοσανίδας στον κόλπο του Κορθίου και το Γαυριώτικο Φεστιβάλ. Το φεστιβάλ φιλοξενεί μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένων λαογραφικών εκθέσεων και μουσικών παραστάσεων, με τοπικό κρασί και φρέσκια σούπα που σερβίρονται στους επισκέπτες.

 Ταυτόχρονα, έχετε τη δυναότητα να απολαύσετε μουσικές συναυλίες στο γήπεδο ποδοσφαίρου κοντά στην παραλία του Παραπόρτι.

Κάθε Αύγουστο πραγματοποιείται το Φεστιβάλ Κορθιανών στο χωριό Κόρθι φιλοξενώντας μια σειρά πολιτιστικών και λαογραφικών εορτασμών.

 Τον Αύγουστο γίνεται επίσης παραδοσιακή γιορτή στο χωριό Άγιος Πέτρος, ενώ διεξάγεται και ο Διεθνής Ιστιοπλοϊκός Διαγωνισμός, για τους λάτρεις του θαλάσσιου αθλήματος.

Διαβάστε ακόμα στο Manday.gr:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top