Αύξηση ποσότητας σπέρματος: Δες τι θα κάνεις!

Αύξηση ποσότητας σπέρματος: Δες τι θα κάνεις!

 Ο αριθμός των σπερματοζωαρίων αναφέρεται στον μέσο αριθμό σπερματοζωαρίων που υπάρχουν σε ένα δείγμα σπέρματος, ο οποίος αξιολογείται κατά τη διάρκεια αναλύσεων και αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ανδρική γονιμότητα.

 Με βάση τις πιο πρόσφατες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), οι ειδικοί θεωρούν ότι ο αριθμός υγιών σπερματοζωαρίων είναι 15 εκατομμύρια ανά χιλιοστόλιτρο (ml) ή τουλάχιστον 39 εκατομμύρια ανά εκσπερμάτιση.

 Οι γιατροί θεωρούν ότι ο αριθμός των σπερματοζωαρίων που δεν φτάνει τα 15 εκατομμύρια ανά ml είναι χαμηλός και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα γονιμότητας στους άνδρες. Σε γενικές γραμμές, πιστεύουν πως οι παράγοντες που επηρεάζουν τα επίπεδα τεστοστερόνης έχουν τον πιο σημαντικό αντίκτυπο στον αριθμό και την ποιότητα του σπέρματος.

 Ορισμένα ιατρικά προβλήματα – συμπεριλαμβανομένων των κληρονομικών γενετικών διαταραχών, των λοιμώξεων και των όγκων – μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων.

 Ωστόσο, ορισμένες βελτιώσεις στον τρόπο ζωής και κάποιες φυσικές θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη των ορμονών που ελέγχουν την παραγωγή σπέρματος, οι οποίες ορομόνες συμβάλλουν στην υγιή ανάπτυξη του σπέρματος και βελτιώνουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων.

 Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε τις φυσικές θεραπείες, τις διατροφικές αλλαγές και τα φάρμακα που μπορεί να βελτιώσουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων.

 Φυσικές θεραπείες

 Η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του αριθμού των σπερματοζωαρίων. Εδώ και αρκετές δεκαετίες, οι ερευνητές ανακαλύπτουν ότι η ποιότητα του σπέρματος και τα ποσοστά γονιμότητας μειώνονται στα περισσότερα δυτικά έθνη.

 Σύμφωνα με μια μελέτη του 2017, ο μέσος αριθμός σπερματοζωαρίων στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία μειώθηκε κατά 59,3% μεταξύ του 1973 και του 2011.

 Παρά τις μελέτες, οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην κατανοούν πλήρως τους λόγους αυτής της πτώσης. Η έρευνα για την εύρεση αξιόπιστων μεθόδων με σκοπό την αύξηση της ποσότητας σπέρματος και σπερματοζωαρίων βρίσκεται σε εξέλιξη.

 Οι επαγγελματίες της αρχαίας, φυτικής και παραδοσιακής ιατρικής χρησιμοποιούν αρκετές μη φαρμακολογικές θεραπείες για να αυξάνουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και να βελτιώνουν την υγεία του σπέρματος για χιλιάδες χρόνια.

 Επιπλέον, οι ερευνητές συμφωνούν ότι οι περισσότερες από αυτές τις θεραπείες μπορούν πραγματικά να επηρεάσουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων με κάποιο τρόπο.

 Ας ρίξουμε μια ματιά στους φυσικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να πετύχετε εκπληκτικά αποτελέσματα.

 1. Άσκηση και αρκετός ύπνος

 Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η απώλεια βάρους και η άσκηση σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα σε συνδυασμό με τον καλό ύπνο μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση της ποσότητας σπέρματος και σπερματοζωαρίων. Ωστόσο, δεν μπορούμε να πούμε με απόλυτη ακρίβεια αν ο υγιής δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) συνδέεται με τον υγιή αριθμό σπερματοζωαρίων.

 Μια μελέτη του 2017 εξέτασε τα οφέλη από την εκτέλεση ενός προγράμματος αερόβιας άσκησης 16 εβδομάδων με τουλάχιστον τρεις συνεδρίες 50 λεπτών την εβδομάδα.

 Οι συμμετέχοντες έφτασαν το 50-65% του μέγιστου καρδιακού παλμού τους. Η έρευνα έδειξε ότι τακτική άσκηση αύξησε τον αριθμό και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων σε 45 άνδρες με παχυσαρκία και καθιστικό τρόπο ζωής.

 2. Κόψτε το κάπνισμα

 Σύμφωνα με μια έρευνα του 2016 που εξέτασε τα αποτελέσματα περισσότερων από 20 μελετών με περίπου 6.000 συμμετέχοντες διαπίστωσε ότι το κάπνισμα μειώνει σταθερά τον αριθμό των σπερματοζωαρίων.

 Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κάπνιζαν μέτριες ή μεγάλες ποσότητες καπνού είχαν χαμηλότερη ποιότητα σπέρματος από τα άτομα που κάπνιζαν λιγότερο.

 3. Αποφύγετε την υπερβολική χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών

  Δεν μπορούμε να εξετάσουμε με ακρίβεια τη σχέση μεταξύ υγιούς του σπέρματος και φαρμάκων, καθώς η δοκιμή παράνομων ουσιών μπορεί να οδηγήσει σε ηθικά προβλήματα.

 Ωστόσο, μια έρευνα του 2018, έχει συνδέσει την παγκόσμια χρήση ναρκωτικών ουσιών, όπως η μαριχουάνα, η κοκαΐνη και το αλκοόλ με μειωμένη παραγωγή σπέρματος.

 4. Αποφύγετε ορισμένα φάρμακα

 Ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορούν δυνητικά να μειώσουν την παραγωγή υγιούς σπέρματος. Σε αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

 • Μερικά αντιβιοτικά
 • Αντι-ανδρογόνα
 • Αντιφλεγμονώδη
 • Αντιψυχωσικά
 • Οπιούχα
 • Αντικαταθλιπτικά
 • Αναβολικά στεροειδή, τα οποία μπορεί να συνεχίσουν να επηρεάζουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων για έως και 1 χρόνο μετά τη διακοπή του φαρμάκου
 • Εξωγενής ή συμπληρωματική τεστοστερόνη
 • Μεθαδόνη
 5. Πάρτε συμπλήρωμα τριγωνέλλας

 Το Fenugreek (τριγωνέλλα) χρησιμοποιείται από καιρό ως φυσική θεραπεία για την κακή υγεία του σπέρματος και μερικοί πιστεύουν πως μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της ποσότητας του σπέρματος. Βέβαια, προτού βάλετε κάτι στον οργανισμό σας, επιβάλλεται να επισκεφθείτε τον ανδρολόγο σας και να αποφασίσετε μαζί ποια αγωγή θα ακολουθήσετε.

 6. Βιταμίνη D

 Τα επίπεδα βιταμίνης D και ασβεστίου στο αίμα φαίνεται να επηρεάζουν την υγεία του σπέρματος. Σε μια βιβλιογραφική ανασκόπηση 18 μελετών του 2019, οι ερευνητές βρήκαν μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ της βελτιωμένης γονιμότητας στους άνδρες συμμετέχοντες και του υψηλότερου επιπέδου βιταμίνης D στο αίμα.

 Ωστόσο, οι συγγραφείς της μελέτης συνιστούν προσοχή κατά την ερμηνεία αυτών των αποτελεσμάτων και συνιστούν περαιτέρω κλινικές δοκιμές για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματά τους. Η έρευνα δείχνει ότι η ανεπάρκεια ασβεστίου μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά τον αριθμό των σπερματοζωαρίων.

 7. Ασβαγκάντα

 Το Ashwagandha, ή ινδική πιπερόριζα ανήκει εδώ και καιρό στα παραδοσιακά φάρμακα που προτείνονται ως θεραπεία σε διάφορες μορφές σεξουαλικής δυσλειτουργίας.

 Μια μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι 46 άνδρες με χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων που έπαιρναν 675 ml ασβαγκάντα καθημερινά για 90 ημέρες είδαν αύξηση 167% στον αριθμό των σπερματοζωαρίων τους.

 8. Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά

 Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στη καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες καταστρέφουν τα κύτταρα. Αρκετές βιταμίνες και μέταλλα δρουν ως αντιοξειδωτικά και ορισμένες μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση αντιοξειδωτικών με την αυξημένη της ποσότητας σπέρματος.

 Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2019, τα αντιοξειδωτικά που μπορεί να συμβάλλουν σε έναν υγιή αριθμό σπερματοζωαρίων είναι μεταξύ άλλων:

 • Β καροτίνη
 • Βήτα-κρυπτοξανθίνη
 • Λουτεΐνη
 • Βιταμίνη C
 9. Αυξήστε την πρόσληψη καλών λιπαρών

 Τα πολυακόρεστα λίπη είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή ανάπτυξη της μεμβράνης του σπέρματος. Τέτοια λιπαρά περιλαμβάνουν τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6.

 Μια ανασκόπηση τριών μελετών το 2019 διαπίστωσε ότι οι άνδρες με υπογονιμότητα που άρχισαν να λαμβάνουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στην κινητικότητα και τη συγκέντρωση του σπέρματος, σε σύγκριση με τους άνδρες που δεν έλαβαν συμπληρώματα με ωμέγα-3.

 10. Μειώστε την πρόσληψη κακών λιπαρών

 Σε μια μελέτη του 2014 συμμετείχαν 209 υγιείς Ισπανοί άνδρες ηλικίας 18-23 ετών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι καθώς αυξανόταν η κατανάλωση τρανς λιπαρών οξέων, μειωνόταν αντίστοιχα ο αριθμός των σπερματοζωαρίων τους μειωνόταν.

 11. Περιορίστε την έκθεση σε περιβαλλοντικούς ρύπους

 Περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η ποιότητα του αέρα και η έκθεση σε τοξικές χημικές ουσίες φαίνεται να συνδέονται με τη μείωση της υγείας και του αριθμού των σπερματοζωαρίων.

 Συγκεκριμένα, μια μελέτη του 2019 συνέδεσε τη ζωή σε βιομηχανικές περιοχές με έντονη ατμοσφαιρική ρύπανση με τον χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων. Η όσο το δυνατόν συχνότερη αποφυγή περιβαλλοντικών τοξινών συμβάλλει επίσης στην καλύτερη υγεία του σπέρματος.

 12. Περιορίστε την κατανάλωση σόγιας και τροφών πλούσιων σε οιστρογόνα

 Ορισμένα τρόφιμα, ειδικά τα προϊόντα σόγιας, περιέχουν φυτικά οιστρογόνα, τα οποία μπορούν να μειώσουν την τεστοστερόνη και την παραγωγή σπέρματος. Μια μελέτη του 2019 με 1.319 άνδρες στην Κίνα διαπίστωσε ότι υψηλότερες συγκεντρώσεις φυτικών οιστρογόνων στο σπέρμα σήμαιναν χαμηλότερης ποιότητας σπέρμα.

 Πολλά κονσερβοποιημένα και πλαστικά προϊόντα έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε συνθετικές μορφές οιστρογόνων. Η δισφαινόλη Α είναι μια ένωση που συνδέεται με τους υποδοχείς οιστρογόνων στο σώμα και μπορεί επίσης να επηρεάσει την ανδρική γονιμότητα.

 13. Καταναλώστε αρκετό φυλλικό οξύ και ψευδάργυρο

 Η κατανάλωση φυλλικού οξέος σε συνδυασμό με ψευδάργυρο μπορεί να βελτιώσει τη συνολική υγεία του σπέρματος, συμπεριλαμβανομένης της συγκέντρωσης και του αριθμού σπερματοζωαρίων.

 Τροφές για τη βελτίωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων

 Ως επί το πλείστον, ένας ασφαλής τρόπος για να καλυφθούν οι ημερήσιες ανάγκες ενός ανθρώπου σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά είναι τα συμπληρώματα. Ωστόσο, ο οργανισμός δεν τα απορροφά πάντα εύκολα.

 Οι περισσότερες μελέτες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση τροφών που παρέχουν καλές ποσότητες συγκεκριμένων ενώσεων και χημικών ουσιών επιτρέπει στο σώμα να τις χρησιμοποιεί πιο αποτελεσματικά.

 Ο καλύτερος τρόπος για να αυξήσετε τον αριθμό των σπερματοζωαρίων μπορεί να είναι η αύξηση της κατανάλωσης τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά φιλικά προς το σπέρμα, όπως η βιταμίνη C, τα αντιοξειδωτικά και τα πολυακόρεστα λίπη.

 Μια έρευνα του 2016 ανέδειξε πολλά διατροφικά πρότυπα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων. Αυτά περιλάμβαναν:

 • Μεγάλες ποσότητες κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος
 • Ανεπάρκεια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα
 • Υψηλή πρόσληψη ενέργειας
 • Κατανάλωση χαμηλών επιπέδων αντιοξειδωτικών
 • Κατανάλωση υψηλών επιπέδων κορεσμένων λιπαρών
 • Περιορισμένες ποσότητες φρούτων και λαχανικών

 Βέβαια, καμία συγκεκριμένη τροφή δεν είναι το κλειδί για την αύξηση της ποσότητας του σπέρματος. Αντίθετα, η βελτίωση της διατροφής στο σύνολό της είναι ο καλύτερος τρόπος για τη βελτίωση της γονιμότητας. Η ίδια έρευνα, ωστόσο, ανέδειξε το κανταλούπε ως μια ιδιαίτερα ισχυρή τροφή για την βελτίωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων.

 Συμπέρασμα

 Οι περισσότερες έρευνες υποστηρίζουν ότι η αλλαγή του τρόπου ζωής, οι φυσικές θεραπειών και διατροφικές συνήθειες μπορούν να βοηθήσουν έναν άνδρα να διαχειριστεί και να βελτιώσει τον χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων.

 Τέτοιες αλλαγές στον τρόπο ζωής περιλαμβάνουν την υιοθέτηση ενός τακτικού προγράμματος άσκησης και προγράμματος ύπνου, καθώς και την αποφυγή του καπνού, του υπερβολικού αλκοόλ, των παράνομων ναρκωτικών και κάποιων συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

 Η λήψη φυτικών συμπληρωμάτων, όπως η τριγωνέλλα και η aσβαγκάντα, μπορεί επίσης να βοηθήσει. Οι διατροφικές αλλαγές που προάγουν τον υψηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων περιλαμβάνουν τη μείωση της πρόσληψης τρανς λιπαρών οξέων και την αύξηση της πρόσληψης πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και βιταμίνης D.

 Η διατήρηση μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής που περιλαμβάνει πολλά φρούτα και λαχανικά είναι ο καλύτερος τρόπος για να αυξήσετε τον αριθμό των σπερματοζωαρίων με φυσικό τρόπο. Φυσικά, σε περίπτωση που έχετε πρόβλημα γονιμότητας, θα πρέπει να ακολουθήσετε τις συμβουλές του γιατρού σας, προτού προχωρήσετε στη λήψη συμπληρωμάτων και φαρμάκων.

Διαβάστε ακόμα στο Manday.gr:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top