Ρολόγια ανδρικά: Η ευρεσυτεχνία…συναντά το στυλ!

Ρολόγια ανδρικά: Η ευρεσυτεχνία…συναντά το στυλ!

 Θέλετε να αγοράσετε ένα ρολόι αλλά δεν έχετε ιδέα από πού να ξεκινήσετε; Δεν πειράζει, γιατί υπάρχουν πολλά ανδρικά ρολόγια εκεί έξω. Για να μην μετανιώσετε την επιλογή σας, ήρθε η στιγμή να γνωρίσετε τα 10 διασημότερα στυλ ρολογιών και να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει.

 #1 Ρολόι τσέπης

 Όταν σκέφτεστε ένα ρολόι τσέπης, πιθανότατα φαντάζεστε πλούσιους αριστοκράτες της Βικτωριανής εποχής να καπνίζουν πίπες και να φορούν μονόκλ. Τα πρώτα ρολόγια τσέπης κατασκευάστηκαν το 1675 όταν ο βασιλιάς Κάρολος Β’ της Αγγλίας εισήγαγε τα γιλέκα ως το βασικό ανδρικό ένδυμα.

 Το γιλέκο έγινε ένα πρακτικό μέρος για την αποθήκευση ρολογιών, προκειμένου να προστατεύονται από τις καιρικές συνθήκες. Κάτι που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι πριν εφευρεθεί το γιλέκο, τα ρολόγια φοριούνταν στο λαιμό!

 Τα βασικά χαρακτηριστικά σε ένα ρολόι τσέπης

 • Στερεώνεται σε γιλέκο με μια μεταλλική αλυσίδα ή ένα δερμάτινο λουρί. Αυτό αποτρέπει την πτώση ή την κλοπή του ρολογιού.
 • Οι αλυσίδες συνήθως είναι διακοσμημένες με ασημί ή χρωματιστό σμάλτο.
 • Τα διακοσμητικά ρολογιών περιλαμβάνουν οικόσημα και σιγίλια συλλόγων ή κοινωνιών.
 • Το περίβλημα του ρολογιού είναι ως επί το πλείστον κατασκευασμένο από μέταλλο, αλλά τα πιο σπάνια ρολόγια έχουν κεραμικές ακόμη και γυάλινες θήκες.

 Τα ρολόγια τσέπης εμπίπτουν σε 2 κατηγορίες:

 • The Hinged Case (ή θήκη κυνηγού) – αυτός ο τύπος ρολογιού τσέπης έχει καπάκι με ένα μικρό γυάλινο άνοιγμα, μέσα από το οποίο μπορείτε να δείτε την ώρα. Αυτά τα ρολόγια είναι ευαίσθητα και πιέζοντας πολύ δυνατά το καπάκι μπορεί να σπάσει το κρύσταλλο του ρολογιού.
 • Openfaced – Όπως υποδηλώνει το όνομα, αυτό το ρολόι τσέπης δεν έχει καπάκι. Για να αντισταθμιστεί αυτό, το ρολόι έχει πιο χοντρό κρύσταλλο.
 #2 Ρολόι railroad

 Τα ρολόγια τσέπης εξελίχθηκαν γρήγορα μετά το 1891 και το The Great Kipton Train Dister – ένα καταστροφικό τρακάρισμα τρένου που συνέβη στη λίμνη Shore και τον νότιο σιδηρόδρομο.

 Αυτή η καταστροφή συνέβη επειδή το ρολόι ενός μηχανικού σταμάτησε για τέσσερα λεπτά, κάτι που τον έκανε να υπολογίσει λάθος την ώρα μέχρι τον τελικό σταθμό – με αποτέλεσμα μια σύγκρουση που σκότωσε τους μηχανικούς και των δύο τρένων και άλλα εννέα άτομα.

 Η σιδηροδρομική εταιρεία προσέλαβε τον κοσμηματοπώλη του Κλίβελαντ Webb C. Ball για να ερευνήσει τη χρήση ρολογιών και να βεβαιωθεί ότι το ατύχημα δεν θα επαναληφθεί ποτέ.

 Το 1893, ο Ball ανέπτυξε το λεγόμενο ρολόι “σιδηροδρόμου” – ένα ρολόι τσέπης που έγινε πρότυπο για όλες τις λειτουργίες ενός σιδηροδρομικού σταθμού.  Μέχρι σήμερα, παραμένει δημοφιλές για το απλό στυλ και την ευανάγνωσή του.

 Τα βασικά χαρακτηριστικά σε ένα railroad watch

 • Δεν έχει καπάκι.
 • Ακρίβεια εντός 30 δευτερολέπτων την εβδομάδα.
 • Αντοχή σε υψηλές θερμοκρασίες.
 • Αραβικοί αριθμοί σε λευκό καντράν (για να είναι εύκολο στην ανάγνωση).
 #3 Ρολόι dress

 Το Dress Watch είναι το πιο απλό και στυλάτο ρολόι για όλους τους κομψούς και καλοντυμένους άνδρες. Σχεδιασμένο για να λέει την ώρα και τίποτα άλλο, δεν είναι ποτέ επιδεικτικό. Ένα βασικό χαρακτηριστικό του είναι το λεπτό περίβλημα, το οποίο επιτρέπει σε έναν άνδρα να το βάζει εύκολα κάτω από τη μανσέτα ενός πουκάμισου.

 Στην εποχή της ακμής των μηχανικών ρολογιών, τα ογκώδη μοντέλα ήταν κοινά επειδή ήταν ευκολότερα και φθηνότερα στην κατασκευή τους. Τα δε λεπτά ρολόγια ήταν, και εξακολουθούν να είναι, απόδειξη ανώτερης δεξιοτεχνίας.

 Τα βασικά χαρακτηριστικά σε ένα dress watch

 • Από όλα τα ανδρικά ρολόγια, το καντράν ενός dress watch είναι πάντα το πιο απλό.
 • Η μπροστινή του όψη δεν είναι ποτέ μεγαλύτερη από 42 χιλιοστά και διατίθεται σε μαύρο, λευκό ή ασημί.
 • Ακόμη και οι δείκτες της ώρας είναι απλοί – συνήθως είναι λατινικοί αριθμοί ή απλοί δείκτες.
 • Είναι κατασκευασμένο από πολύτιμα μέταλλα, όπως ο χρυσός, πράγμα που τα καθιστά αξεσουάρ για σημαντικές περιστάσεις.
 • Τα λουριά είναι πάντα δερμάτινα – συνήθως πιο σκούρα.
 • Η μόνη διακόσμηση που επιτρέπεται σε αυτό το ανδρικό ρολόι είναι ένα μονό cabochon – ένας γυαλισμένος πολύτιμος λίθος – πάνω από το στέμμα.
 #4 Στρατιωτικό ρολόι

 Αυτό το αξιοσέβαστο κομμάτι έχει κάποια σκληροπυρηνική κληρονομιά στρατιωτικού στυλ από πίσω. Ο Kaiser Wilhelm I ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε το ρολόι χειρός ως εργαλείο πολέμου.

 Το 1879, ο Γερμανός αυτοκράτορας Γουλιέλμος Α’ αγόρασε δύο χιλιάδες ρολόγια για τους αξιωματικούς του ναυτικού του. Προηγουμένως, οι αξιωματικοί χρησιμοποιούσαν ρολόγια τσέπης – χάνοντας πολύτιμα δευτερόλεπτα μέχρι να τα βγάλουν και να δουν την ώρα κατά τη διάρκεια της μάχης.

 Το μόνο πρόβλημα με τα ρολόγια χειρός Kaiser Wilhelm; Είχαν μια ακατάλληλη σχάρα για να προστατεύουν το γυαλί που έκρυβε τους δείκτες. Τα στρατιωτικά ρολόγια έγιναν πιο δημοφιλή καθώς η χρονομέτρηση ακριβείας έγινε πιο σημαντική στον πόλεμο.

 Η ζήτησή τους έγινε περιβόητη κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, όπου κατασκευάστηκαν μαζικά για τα στρατεύματα όλων των χωρών που συμμετείχαν στον πόλεμο. Μάλιστα, οι Αμερικανοί τα θεωρούσαν έναν αξιόπιστο σύμμαχό τους.

 Έκτοτε, τα ανδρικά ρολόγια έχουν ενσωματώσει πολλά σχεδιαστικά χαρακτηριστικά εμπνευσμένα από το στυλ ρολογιού Α-11, το οποίο εξακολουθεί να θέτει τα πρότυπα για τη σχεδίαση στρατιωτικών ρολογιών μέχρι σήμερα.

 Τα βασικά χαρακτηριστικά σε ένα ρολόι πεδίου Α-11

 • Το αδιάβροχο κρύσταλλο και η υψηλή αντίθεση στην αρίθμηση καθιστούν εύκολη την ανάγνωση σε συνθήκες κακού φωτισμού.
 • Ο σχεδιασμός του συνήθως είναι απλός, ευανάγνωστος και ανθεκτικός.
 • Τα πρωτότυπα σχέδια απέδωσαν μοντέλα 36 χιλιοστών τυλιγμένα στο χέρι, ενώ οι σημερινές εκδοχές είναι ελαφρώς μεγαλύτερες (38-44 χιλιοστά) για να ταιριάζουν στα σύγχρονα γούστα.
 • Τα λουριά είναι είτε από καμβά, είτε από νάιλον είτε από δέρμα – αντικαθίστανται εύκολα εάν καταστραφούν σε καιρό πολέμου.
 • Σήμερα, θα βρείτε το σώμα του ρολογιού από ανοξείδωτο χάλυβα, τιτάνιο ή PVD (Physical Vapor Deposition (Φυσική Εναπόθεση Ατμών) – μια λεπτή, προστατευτική επίστρωση που είναι αδύνατο να αφαιρεθεί).
 #5 Ρολόι aviator

 Αυτό το ανδρικό ρολόι ξεκίνησε την δημοφιλή του πορεία το 1906 στον καρπό του περιπετειώδους πιλότου Alberto Santos-Dumont, όταν πέτυχε την πρώτη πτήση με κινητήρα στην Ευρώπη.

 Ο Santos-Dumont έτυχε να είναι φίλος με τον Louis Cartier και του ζήτησε να φτιάξει ένα ρολόι που θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως χρονόμετρο πέρα από το να δείχνει απλώς την ώρα. Το αποτέλεσμα ήταν ένα κομμάτι που είχε λατινικούς αριθμούς και ένα κυρτό καντράν μέσα σε μια ορθογώνια θήκη.

 Καθώς η αεροπορία εξελίχθηκε, το ίδιο εξελίχθηκαν και τα ρολόγια. Τα μεταγενέστερα σχέδια περιλάμβαναν εξαιρετικά μεγάλες θήκες και καντράν για εύκολη ανάγνωση με μια ματιά, καθώς και μεγάλους λευκούς αραβικούς αριθμούς σε μαύρα καντράν για αντίθεση.

 Τα μακριά λουριά έκαναν αυτά τα ρολόγια να εφαρμόζουν εύκολα πάνω από ένα σακάκι πτήσης, επιτρέποντας στον πιλότο να παραμένει πλήρως προστατευμένος. Με λίγα λόγια, αυτά τα ρολόγια κατασκευάστηκαν τόσο ανθεκτικά όσο και οι ίδιοι οι πιλότοι που τα φορούσαν.

 Τα βασικά χαρακτηριστικά σε ένα ρολόι Aviator
 • Διαθέτουν καντράν και αριθμούς υψηλής αντίθεσης που δείχνουν την ώρα με μια ματιά.
 • Έχουν μια μεγάλη «κορώνα» που επιτρέπει στον πιλότο να προσαρμόσει την ώρα χωρίς να χρειάζεται να αφαιρέσει τα γάντια του.
 • Ένα ενδεικτικό σημάδι ενός ρολογιού Aviator είναι εάν έχει ή όχι επιπλέον χαρακτηριστικά για πρόσθετη πρακτικότητα. Μπορεί να συνοδεύεται από χρονογράφο (αρχικά χρησιμοποιήθηκε για την χρονομέτρηση των στροφών ενός αεροπλάνου) και τις λειτουργίες ζώνης ώρας και το “Whiz Wheels”: ένα εργαλείο που μπορεί να υπολογίζει το χρόνο, τα καύσιμα και την απόσταση.
 #6 Ρολόι κατάδυσης

 Το όνομα τα λέει όλα – αυτό το ρολόι χρησιμοποιείται για υποβρύχιες καταδύσεις και για παρακολούθηση των χρόνων κατάδυσης. Η πρώτη καταγεγραμμένη χρήση καταδυτικού ρολογιού ήταν το 1926, όταν η Rolex κατοχύρωσε ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την αδιάβροχη θήκη ρολογιών «Oyster».

 Εκείνη την εποχή, τα ανδρικά ρολόγια έγειραν προς τα λεπτά, κομψά και εύθραυστα μοντέλα. Το Oyster απέδειξε ότι ήταν διαφορετικό. Η Rolex προκάλεσε την τολμηρή κολυμβήτρια Mercedes Gleitze να ξεκινήσει μια τρομακτική 10ωρη βουτιά στη Βρετανική Μάγχη με το Rolex Oyster κρεμασμένο στο λαιμό της.

 Η Μερσέντες όχι μόνο διέσχισε με επιτυχία το κανάλι, αλλά το ρολόι παρέμεινε ανέπαφο και στεγνό κρατώντας τον χρόνο καθ’ όλη τη διάρκεια της κατάδυσης!

 Σήμερα, το ρολόι κατάδυσης είναι κατασκευασμένο για να αντέχει την υψηλή πίεση του νερού. Για αυτόν τον σκοπό χρησιμοποιείται θολωτό ζαφείρι ή ορυκτό γυαλί, το οποίο είναι επίσης ανθεκτικό στις γρατσουνιές.

 Αυτά τα ρολόγια διαθέτουν περιστρεφόμενη στεφάνη, ώστε οι δύτες να μπορούν να κάνουν καταδύσεις και να παρακολουθούν την παροχή αέρα. Η στεφάνη είναι συνήθως μονής κατεύθυνσης και περιστρέφεται μόνο προς τα αριστερά, προκειμένου να μη δείχνει λανθασμένη ένδειξη του αέρα που έχει στη διάθεσή του ο δύτης.

 Τα ρολόγια κατάδυσης είναι συνήθως αδιάβροχα στα 200-290 μέτρα. Αν είναι δε υψηλότερης ποιότητας, μπορούν να πάνε ακόμα πιο βαθιά. Είναι εξοπλισμένα με βαλβίδα απελευθέρωσης ηλίου για να μετριάζουν τη συσσώρευση της πίεσης. Πρόκειται για τόσο σημαντικά ρολόγια, που ελέγχονται από τον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης.

 Τα βασικά χαρακτηριστικά σε ένα Dive Watch
 • Τα ρολόγια κατάδυσης είναι κατασκευασμένα από ανοξείδωτο ατσάλι – το καλύτερο υλικό για την αντοχή στις πιέσεις του νερού και τη διάβρωση από το αλμυρό νερό.
 • Λόγω του καθαρού υλικού που μπαίνει σε αυτά, τα ρολόγια είναι συνήθως μεγαλύτερα από άλλα.
 • Οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν παχύτερους κρυστάλλους για να ενισχύσουν την αντίσταση στην πίεση. Οι κρύσταλλοι διατίθενται σε ακρυλικό, σκληρυσμένο γυαλί ή συνθετικό ζαφείρι.
 • Η εύκολη αναγνωσιμότητα είναι απαραίτητη, επομένως αυτά τα ανδρικά ρολόγια έχουν σχεδιαστεί με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απλότητα στα καντράν. Ο λεπτοδείκτης γίνεται σκόπιμα μεγαλύτερος.
 • Οι δείκτες 3, 6, 9 και 12 έχουν σχεδιαστεί όσο το δυνατόν πιο ευδιάκριτα για την πρόληψη σφαλμάτων ανάγνωσης που προκαλούνται από τον αποπροσανατολισμό. Το ίδιο ισχύει και για τον μηδενικό δείκτη στο καστόνι.
 • Το μέγεθος της θήκης διευκολύνει τους δύτες να περιστρέφουν τη στεφάνη, ακόμη και όταν φορούν βρεγμένη στολή.
 #7 Αγωνιστικό ρολόι

 Το αγωνιστικό ρολόι σχεδιάστηκε για οδηγούς αγωνιστικών αυτοκινήτων. Θα το βρείτε σε μια σειρά από φωτεινά χρώματα και αξεσουάρ με επιλογές ιμάντων, συμπεριλαμβανομένων των διακοσμημένων και διάτρητων δερμάτινων ή υφασμάτινων λουριών.

 Όταν ο Steve McQueen πρωταγωνίστησε στο Le Mans, μια ταινία που βασίζεται στον εμβληματικό 24ωρο αγώνα αντοχής Le Mans, επέλεξε να φορέσει το Heuer Monaco από την ελβετική Heuer: ένα τετράγωνο, κόκκινο, λευκό και μπλε χρονογράφο.

 Τα βασικά χαρακτηριστικά σε ένα Racing Watch

 • Δύο χαρακτηριστικά στοιχεία του αγωνιστικού ρολογιού είναι ο χρονογράφος και το ταχύμετρο.
 • Τι είναι το ρολόι χρονογράφου; Λειτουργεί σαν χρονόμετρο.
 • Τα ταχύμετρα επιτρέπουν στον χρήστη να υπολογίσει την ταχύτητα ενός αυτοκινήτου, ενός αλόγου κούρσας ή οτιδήποτε άλλο επιθυμεί. Μετρώντας τα δευτερόλεπτα που χρειάζονται για να καλύψει μια καθορισμένη απόσταση, οι εξωτερικές σημάνσεις δείχνουν την ταχύτητα σε μίλια ή χιλιόμετρα ανά ώρα.
 • Τα αγωνιστικά ρολόγια είναι εξ ορισμού δυνατά και προορίζονται να τραβούν την προσοχή. Φυσικά, μπορούν να διαβαστούν σε υψηλές ταχύτητες.
 • Τα αγωνιστικά ρολόγια έρχονται με μεταλλικά βραχιόλια αυτές τις μέρες. Παραδοσιακά όμως, οι αγωνιστές φορούσαν δερμάτινα ή διάτρητα λαστιχένια λουριά.
 #8 Ψηφιακό ρολόι

 Η Hamilton Watch Co. με έδρα την Πενσυλβάνια κυκλοφόρησε το πρώτο ψηφιακό ρολόι – το Pulsar – το 1972 με τιμή 2.100$. Τα πρώτα μοντέλα είχαν χρυσή θήκη και αρχικά χρησιμοποιούσαν φώτα LED για να δείχνουν την ώρα ψηφιακά.

 Βέβαια, αυτό εξαντλούσε την μπαταρία πολύ γρήγορα για να είναι αποτελεσματική. Έτσι, η αντικατάστασή τους από τις LCD (οθόνες υγρών κρυστάλλων) της Seiko, επέτρεψαν στα ρολόγια να λειτουργούν όλη μέρα.

 Τα βασικά χαρακτηριστικά σε ένα ψηφιακό ρολόι

 • Η ώρα υποδεικνύεται με ψηφία και όχι με δείκτες χειρός.
 • Τα ψηφιακά ρολόγια τείνουν να διαθέτουν φθορίζον φόντο, ώστε να μπορείτε να βλέπετε την ώρα όταν είναι σκοτεινά. Αποτελούν δημοφιλή επιλογή στον αθλητισμό λόγω της ακρίβειας που προσφέρουν.
 • Συνήθως είναι τα λιγότερο ακριβά ρολόγια εκεί έξω – σε ορισμένες περιπτώσεις κοστίζουν έως και 15 ευρώ.
 #9 Smartwatch

 Ένα smartwatch είναι ένα από τα πιο μοντέρνα στυλ ανδρικών ρολογιών και ουσιαστικά λειτουργούν σαν ένας φορητός υπολογιστής. Αν και αποτελεί ένα από τα πιο διάσημα και λειτουργικά ρολόγια που είναι της μόδας τα τελευταία χρόνια, έχουν μακρά ιστορία!

 Το 1927, το Plus Four Route Indicator ήταν το πρώτο ρολόι που είχε «τεχνολογία χαρτογράφησης». Ήταν ένας χάρτης μεγέθους καρπού με δυνατότητα κύλισης, που επέτρεπε στον χρήστη να βλέπει τη διαδρομή που ακολουθεί. Αυτό μπορεί να μην είναι «έξυπνο» με τη σύγχρονη έννοια της λέξης, αλλά είναι σίγουρα μια έξυπνη χρήση του καρπού!

 Το πρώτο αληθινό smartwatch ήταν το Data 2000 που κυκλοφόρησε το 1983. Συνοδευόταν από εξωτερικό πληκτρολόγιο για την εισαγωγή δεδομένων και είχε χωρητικότητα 2.000 χαρακτήρων.

 15 χρόνια αργότερα, το 1998, ο Steve Mann ανέπτυξε το πρώτο Linux smartwatch. Σήμερα, τα smartwatches περιλαμβάνουν GPS, μετρητές καρδιακών παλμών και πολλές άλλες λειτουργίες. Ορισμένα δε έχουν γίνει προέκταση του smartphone, μεταφέροντας κλήσεις και παρέχοντας πληροφορίες για την υγεία μας.

 Τα βασικά χαρακτηριστικά σε ένα Smartwatch

 • Διαθέτουν μια τεράστια γκάμα τεχνολογικών χαρακτηριστικών, όπως η λειτουργία Bluetooth για σύνδεση με υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα.
 • Συμβατότητα κινητών τηλεφώνων – για ανάγνωση μηνυμάτων SMS και email.
 • Οθόνη LCD/OLED με οπίσθιο φωτισμό.
 • Λαστιχένιο, μεταλλικό ή υφασμάτινο λουρί ανάλογα με τη μάρκα.
 #10 Ρολόι Fashion

 Η επανάσταση των ρολογιών μόδας ξεκίνησε το 1983 όταν η Swatch άρχισε να κατασκευάζει ρολόγια που δεν ακολουθούσαν κανένα από τα παραπάνω πρότυπα. Δεν πέρασε πολύς καιρός πριν οι Fossil and Guess συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο. Αυτό το στυλ ρολογιού ήρθε στο προσκήνιο τις δεκαετίες του 1990 και του 1980.

 Γενικά, ένα ρολόι μόδας παράγεται από κατασκευαστές που δεν ειδικεύονται απαραίτητα στην ωρολογοποιία, οπότε δεν είναι απαραίτητο ότι εξυπηρετούν και κάποιον συγκεκριμένο σκοπό. Το Fossil, για παράδειγμα, παράγει πορτοφόλια και τσάντες εκτός από διάφορα στυλ ανδρικών ρολογιών.

 Τα βασικά χαρακτηριστικά σε ένα ρολόι μόδας

 • Αυτό το στυλ ρολογιών αντικατοπτρίζει τις τρέχουσες τάσεις της μόδας. Λειτουργεί ως μέσο προσωπικής έκφρασης.
 • Γενικά, τα ρολόγια μόδας είναι πιο προσιτά. Οι μάρκες συνήθως χρησιμοποιούν φθηνότερα υλικά κατασκευής.
 • Η προσιτή τιμή τους έπαιξε βασικό ρόλο στη δημοτικότητά τους. Ο μέσος άντρας μπορούσε να αγοράσει πολλά και να έχει ένα ρολόι που μπορεί να φορεθεί με κάθε ντύσιμο – κάτι που δεν ήταν δυνατό μέχρι τότε.
 • Παρά τους φαινομενικά άπειρους συνδυασμούς χρωμάτων και χαρακτηριστικών, αυτά τα ρολόγια περιλαμβάνουν συνήθως μια υπερμεγέθη κορώνα, φωτεινά χρώματα και εμπριμέ καντράν.

 Από το Βικτωριανό ρολόι τσέπης, μέχρι το σύχρονο Smartwatch που κοσμεί τον καρπό χιλιάδων παιδιών και ενηλίκων, εκεί έξω υπάρχει μια τεράστια γκάμα σε ρολόγια ανδρικά με μακραίωνη ιστορία, ευρεσυτεχνία και λειτουργικότητα. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βρείτε το στυλ που σας ταιριάζει και να προσθέσετε ακόμα ένα αξεσουάρ στη γκαρνταρόμπα σας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top