Φαλάκρα στους άντρες: Πες αντίο στην αραίωση των μαλλιών

Φαλάκρα στους άντρες: Πες αντίο στην αραίωση των μαλλιών

 Έχετε διαπιστώσει μια μικρή αραίωση στη κορυφή του κρανίου σας; Η αραίωση των μαλλιών είναι ένα φυσικό κομμάτι της γήρανσης, ωστόσο, οι άνδρες τείνουν να χάνουν τα μαλλιά τους πιο γρήγορα και πιο αισθητά από ό,τι οι γυναίκες. Η ανδρική τριχόπτωση είναι τόσο συχνή και φυσιολογική, που αναφέρεται ως ανδρογενετική αλωπεκία ή ανδρική φαλάκρα.

 Παρακάτω, θα δείτε με ποιους τρόπους μπορείτε να καλύψετε τις άδειες περιοχές των μαλλιών σας, εφόσον το επιθυμείτε, πώς να αντιμετωπίσετε την αραίωση και πώς να βελτιώσετε την όψη των μαλλιών σας και να χτίσετε την αυτοπεποίθησή σας καθώς τα μαλλιά σας αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου.

 Συμβουλές για να καλύψετε τα αραιά μαλλιά

 Αν θέλετε να καλύψετε τις περιοχές του κεφαλιού σας που έχουν αραίωση, ακολουθούν μερικές συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν:

 1. Φορέστε περούκα ή περουκίνι

 Μια περούκα ή ένα περουκίνι μπορεί να καλύψει μεγάλες περιοχές αραιωμένων μαλλιών. Επιλέξτε μία από φυσική τρίχα που ταιριάζει με το χρώμα των μαλλιών σας.

 2. Χρησιμοποιήστε σπρέι για το τριχωτό της κεφαλής

 Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα σπρέι ή χρωστικές που ταιριάζουν με το χρώμα των μαλλιών και του τριχωτού της κεφαλής σας για να γεμίσετε τις άδειες περιοχές και να καλύψετε τα όποια κενά υπάρχουν στο κρανίο σας.

 3. Παίξτε με το χτένισμά σας

 Δοκιμάστε διάφορα ανδρικά κουρέματα, όπως ένα slick-back ή pompadour για να προσθέσετε όγκο και να καλύψετε τις αραιωμένες περιοχές στο πίσω μέρος. 

 4. Μασάζ του τριχωτού της κεφαλής

 Πιέστε με τα δάχτυλά σας απαλά γύρω από το τριχωτό της κεφαλής σας. Αυτό βοηθάει το αίμα να ρέει πιο εύκολα στους θύλακες και προωθεί την ανάπτυξη των μαλλιών.

 Δοκιμάστε επίσης να χρησιμοποιήσετε καστορέλαιο που ενυδατώνει τα μαλλιά και συμβάλλει στην τριχοφυΐα. Και τα δύο μπορεί να σας βοηθήσουν να αποκτήσετε περισσότερα και πυκνότερα μαλλιά.

 5. Αιθέρια έλαια

 Δοκιμάστε να εφαρμόσετε στο τριχωτό της κεφαλής σας και στα μαλλιά ένα αιθέριο έλαιο, όπως λεβάντα ή δεντρολίβανο, για να εντείνετε την ανάπτυξη των τριχών. Το έλαιο λεβάντας αποδεδειγμένα βοηθάει στη θεραπεία κατά της φαλάκρας.

 Πριν εφαρμόσετε το έλαιο στο τριχωτό της κεφαλής σας, φροντίστε να το αραιώσετε με ένα carrier oil (αμυγδαλέλαιο, λάδι καρύδας, λάδι αβοκάντο κλπ). Πρώτα όμως βάλτε μια μικρή σταγόνα στο δέρμα σας και περιμένετε για 24 ώρες, προκειμένου να διαπιστώσετε αν έχετε τυχόν αλλεργία σε κάποιο συστατικό.

 Εάν το δέρμα σας κοκκινίσει και σας πιάσει φαγούρα, μπορεί να είστε αλλεργικοί. Σε αυτή τη περίπτωση, μην χρησιμοποιήσετε το λάδι. Επίσης, μην εφαρμόζετε αδιάλυτα αιθέρια έλαια απευθείας στο δέρμα σας.

 6. Σαμπουάν

 Δοκιμάστε ένα σαμπουάν κατά της αραίωσης που προσθέτει όγκο στα μαλλιά και θρέφει τη τρίχα και τους θύλακες με βιταμίνες και αμινοξέα. Με αυτό το τρόπο προσφέρετε θρεπτικά συστατικά και υγρασία στο τριχωτό της κεφαλής σας που μπορούν να προωθήσουν την ανάπτυξη των μαλλιών και την υγεία των θυλάκων.

 7. Βιταμίνες

 Δοκιμάστε μια πολυβιταμίνη πλούσια σε σίδηρο, φολικό οξύ και ψευδάργυρο σε συνδυασμό με μια υγιεινή διατροφή, για να διασφαλίσετε ότι τα μαλλιά παραμένουν πυκνά και υγιή. Μερικά άλλα συμπληρώματα που μπορεί να βοηθήσουν περιλαμβάνουν:

 • βιοτίνη
 • ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα

 Μιλήστε με το γιατρό σας προτού πάρετε νέες βιταμίνες. Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα συμπληρώματα βιταμινών συμβάλλουν από μόνα τους στην αναγέννηση των μαλλιών και η υπερβολική ποσότητα μιας συγκεκριμένης βιταμίνης μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα υγείας.

 8. Μεταμόσχευση μαλλιών

 Μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με μια χειρουργική μεταμόσχευση μαλλιών για να προσθέσετε νέους, υγιείς θύλακες στο τριχωτό της κεφαλής σας. Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να είναι η τελευταία λύση εάν θέλετε να ανανεώσετε πλήρως την ανάπτυξη των μαλλιών σας.

 Μια μεταμόσχευση μαλλιών όμως μπορεί να μην είναι αποτελεσματική για όλους και μπορεί να οδηγήσει σε ουλές ή αφύσικα μοτίβα μαλλιών εάν γίνει εσφαλμένα.

 Οι αιτίες αραίωσης των μαλλιών

 Δεν είναι απολύτως σαφές τι προκαλεί την αραίωση των μαλλιών στους άνδρες. Γνωρίζουμε ότι η ανδρική φαλάκρα έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με την ηλικία, τη κληρονομικότητα, το τρόπο ζωής, αλλά κυρίως με τα ανδρογόνα.

 Τα ανδρογόνα είναι ορμόνες που είναι υπεύθυνες για τον έλεγχο των σωματικών διεργασιών που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια και μετά την εφηβεία, συμπεριλαμβανομένης της τριχοφυΐας.

 Η τεστοστερόνη (Τ) είναι το πιο γνωστό ανδρογόνο. Αυτό όμως που εμπλέκεται περισσότερο στην ανάπτυξη των μαλλιών είναι το ανδρογόνο DHT. Τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης και DHT μπορεί να επηρεάσουν την ταχύτητα του κύκλου των μαλλιών σας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αραίωση των μαλλιών και φαλάκρα.

 Ακολουθεί μια γρήγορη περίληψη για τον κύκλο ανάπτυξης των μαλλιών:

 • Τα μαλλιά σας πηγάζουν από μικρές κάψουλες στο δέρμα που ονομάζονται θύλακες.
 • Κάθε θύλακας υποστηρίζει την ανάπτυξη μιας τρίχας για λιγότερο από ένα εκατοστό το μήνα. Αυτό διαρκεί περίπου 2 έως 6 χρόνια – πρόκειται για τη φάση της αναγέννησης των μαλλιών.
 • Ο θύλακας τελικά συρρικνώνεται και αποκόπτει τις τρίχες από την παροχή του αίματος που βρίσκεται από κάτω, σπρώχνοντας τις τρίχες μόνιμα προς τα έξω –  πρόκειται για τη φάση της καταγένεσης.
 • Το θυλάκιο ξεκουράζεται για μερικούς μήνες και τελικά δημιουργεί μια ολοκαίνουργια τρίχα – πρόκειται για τη φάση της τελογένεσης.
 • Η διαδικασία ξεκινάει εκ νέου από τη φάση αναγέννησης και περνάει και στις υπόλοιπες φάσεις.
 • Αυτές οι φάσεις συνεχίζονται για πολλά χρόνια έως ότου ένα θυλάκιο τελικά δεν μπορεί να παράξει άλλες τρίχες.

 Πιστεύεται ότι το γονίδιο του υποδοχέα ανδρογόνων μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα Τ (τεστοστερόνης) και DHT και να επιταχύνει αυτόν τον κύκλο. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2001, οι άνδρες που είχαν καράφλα έτειναν να έχουν μια συγκεκριμένη γενετική παραλλαγή ενός υποδοχέα που ονομάζεται περιοχή περιορισμού StuI, η οποία μειώνει τον γενετικό κώδικα που είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη των μαλλιών.

 Ωστόσο, μια μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι τουλάχιστον 200 άλλα πιθανά γονίδια μπορεί να συμβάλλουν στην πιθανότητα φαλάκρας. Ορισμένοι περιβαλλοντικοί παράγοντες και ο τρόπος ζωής που μπορούν επίσης να επηρεάσουν την τριχόπτωση, είναι:

 • Ανεπαρκής ύπνος
 • Χρόνιο στρες ή σύντομα επεισόδια έντονου στρες
 • Υπερβολική έκθεση σε θερμότητα, ηλιακό φως ή υπεριώδεις ακτίνες
 • Έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση
 • Έλλειψη βιταμινών λόγω κακής διατροφής, όπως ο σίδηρος, το φολικό οξύ και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β
 • Προϊόντα μαλλιών που περιέχουν χημικές ουσίες, ειδικά σπρέι μαλλιών και τζελ
 • Καπέλα, κράνη ή άλλα καλύμματα κεφαλής
 • Σφιχτά χτενίσματα, όπως κότσοι ή κοτσιδάκια
 • Απώλεια πολλών κιλών, 20 ή και περισσότερων, σε σύντομο χρονικό διάστημα
 Πώς να ζήσετε με τη φαλάκρα

 Η απώλεια των μαλλιών σας μπορεί να είναι μια έντονη συναισθηματική εμπειρία. Δεδομένου ότι μαλλιά αποτελούν βασικό κομμάτι της ταυτότητάς μας ως άτομα, είναι απολύτως φυσιολογικό να βιώνουμε έντονα αρνητικά συναισθήματα για την αραίωση ή την απώλεια μαλλιών.

 Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να αντιμετωπίσετε τη καράφλα:

 • Δοκιμάστε ένα νέο χτένισμα. Δοκιμάστε να μετακινήσετε τα μαλλιά σας γύρω από διάφορα μέρη του κεφαλιού σας για να ελαχιστοποιήσετε την εμφάνιση των περιοχών που έχουν αραιώσει.
 • Ξυρίστε το. Ξυρίστε τα μαλλιά σας κοντά ή εντελώς. Μπορεί να εκπλαγείτε από το πόσο σας πάει αυτό το λουκ. Συγχρόνως, δεν θα χρειαστεί να ανησυχήσετε ποτέ ξανά για το styling των μαλλιών σας.
 • Πειραματιστείτε με διαφορετικά looks. Δοκιμάστε συνδυασμούς αξεσουάρ, όπως γυαλιά, μούσι ή μουστάκι, τατουάζ ή piercings για να τονίσετε την εμφάνισή σας.
 • Αυτοπεποίθηση. Κάντε τα νέα σας μαλλιά μέρος αυτού που είστε με το να νιώθετε σίγουροι και περήφανοι για την επιλογή σας. Εάν κάποιος φίλος, συνάδελφος ή μέλος της οικογένειας κάνει ένα υποτιμητικό σχόλιο, εστιάστε στο πόσο πολύ το αγαπάτε ή πόσο λιγότερο χρόνο χρειάζεται να αφιερώσετε φροντίζοντας τα.
 Πότε πρέπει να επισκεφθείτε ένα γιατρό

 Επισκεφτείτε το γιατρό σας εάν δεν βλέπετε κάποια πρόοδο με τη χρήση οικιακών ή μη συνταγογραφούμενων θεραπειών για τη φαλάκρα, ειδικά εάν η απώλεια μαλλιών σας προκαλεί άγχος ή διαταράσσει την καθημερινότητά σας.

 Ζητήστε ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα σημάδια σε συνδυασμό με την αραίωση:

 • Απώλεια μεγάλης ποσότητας μαλλιών σε άλλα σημεία του σώματός σας
 • Απώλεια μαλλιών σε μεγάλες τούφες
 • Απώλεια ή απόκτηση μη φυσιολογικού βάρους χωρίς σημαντικές αλλαγές στη διατροφή ή στο τρόπο ζωής σας
 • Ασυνήθιστα συμπτώματα, όπως πυρετός, ρίγη ή κόπωση

 Η αραίωση των μαλλιών και η τριχόπτωση είναι φυσικά φαινόμενα. Ακόμα και έτσι όμως, δεν παύουν να αποτελούν μια οδυνηρή εμπειρία. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να μάθετε τι είναι καλύτερο για εσάς για να ελαχιστοποιήσετε την επίδραση που έχει η φαλάκρα στη ζωή σας, είτε υιοθετώντας ένα νέο στυλ χτενίσματος είτε μια νέα εμφάνιση είτε κάνοντας απλώς το νέο σας λουκ μέρος της προσωπικότητάς σας!

Διαβάστε ακόμα στο Manday.gr:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top