Κουφονήσια: Ένα εξωτικό νησί αστείρευτης ομορφιάς!

Κουφονήσια: Ένα εξωτικό νησί αστείρευτης ομορφιάς!

 Δύο μικρά νησιά, όπου οι εξωτικές παραλίες, η αγνή κυκλαδίτικη ομορφιά και το υπέροχο φαγητό συνθέτουν τον απόλυτο ταξιδιωτικό προορισμό για φέτος το καλοκαίρι.

 Όχι, δεν είστε στον παράδεισο! Βρίσκεστε στο Πάνω ή στο Κάτω Κουφονήσι, δύο νησιωτικά πετράδια, που μαζί είναι γνωστά ως Κουφονήσια. Με την Ηρακλειά, τη Δονούσα και τη Σχοινούσα, συνθέτουν τις Μικρές Κυκλάδες – όχι μόνο επειδή είναι λιγότερο γνωστές από τους πιο επιφανείς νησιωτικούς γείτονές τους, αλλά επειδή ακτινοβολούν την ομορφιά των Κυκλάδων στην πιο καθαρή και αγνή της μορφή.

 Εκεί, θα βρείτε όμορφα καθαρά νερά, χρυσαφένια άμμο που λάμπει σαν νεραϊδόσκονη και άγριες σπηλιές που κατοικούνταν από παράνομους πειρατές των περασμένων χρόνων και από τους πιο τολμηρούς ταξιδιώτες του σήμερα.

 Υπάρχουν επίσης πολλά μέρη στα οποία η διασκέδαση δεν σταματά ποτέ, καθώς και άλλα πολλά κρυμμένα διαμάντια που θα σας προσφέρουν τη γαλήνη, την ηρεμία και την απόλυτη χαλάρωση που ίσως χρειάζεστε. Πάμε να δούμε όσες πληροφορίες πρέπει να γνωρίζετε πριν οργανώσετε τις καλοκαιρινές σας διακοπές!

 Πως πάω στα Κουφονήσια

 Κατ’ αρχάς, με μια σύντομη ματιά στον χάρτη θα βρείτε τα Κουφωνήσια κάτω από τη Νάξο, προς τα ανατολικά. Το νησί χωρίζεται στα Άνω και τα Κάτω Κουφονήσια, ενώ περιλαμβάνει εννέα ακόμα μικρότερες νησίδες και τη Κέρο, ένα μικρό ακατοίκητο νησί που κοσμεί σημαντικά ευρύματα του πολιτισμού των Κυκλάδων, δημιουργώντας μια μικρή κοινότητα των ανατολικών Κυκλάδων.

 Ο πληθυσμός της κοινότητας υπολογίζεται περίπου στους 390 μόνιμους κατοίκους. Τα ακτοπλοϊκά σας εισιτήρια μπορείτε να τα κλείσετε από Αθήνα, συγκεκριμένα, από το λιμάνι της Ραφήνας ή του Πειραιά και φυσικά, από το διαδίκτυο. Το ταξίδι διαρκεί περίπου τέσσερις με πέντε ώρες, ενώ συνδέεται και με τα νησιά Ηρακλειά, Δονούσα, Νάξο και Σχοινούσα, στα οποία μπορείτε να πεταχτείτε για μία σύντομη απόδραση.

 Η ιστορία του νησιού

 Το όνομα «Κουφονήσια» δεν είναι βέβαιο πώς προήλθε. Τα αναγνώσματα που έχουμε στα χέρια μας δημιουργούν εικασίες που ίσως να συντρέχουν στον ίδιο συνειρμό.

 Σε Ελληνικές επιγραφές, το Πάνω Κουφονήσι, καταγράφεται ως «Φακούσα» πιθανόν από το σχήμα του νησιού κάτι το οποίο συνηθίζονταν στην αρχαία Ελλάδα, ενώ το Κάτω Κουφονήσι ονομαζόταν «Πίνο», ίσως γιατί έμοιαζε με το όστρακο Πίνα ή επειδή υπάρχουν πολλές Πίνες στην γύρω θαλάσσια περιοχή.

 Μία άλλη εκδοχή αναφέρει ότι τα ιζηματογενή πετρώματα του νησιού και οι πολλές σπηλιές γύρω από τα νησιά ώθησαν τους ναυτικούς να τα αποκαλούν «Κουφά νησιά = Κουφονήσια». Κάποιοι άλλοι ναυτικοί χαρακτήριζαν το σύμπλεγμα των νησιών «Κωφό λιμήν», δηλαδή Νησιά Ασφαλούς λιμενισμού, άρα, Κουφονήσια.

 Τα αρχαιολογικά ευρήματα πιστοποιούν ότι τα Κουφονήσια κατοικούνταν από τους Προϊστορικούς χρόνους, ενώ οι ανασκαφές έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα από τον κυκλαδικό πολιτισμό και τους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους.

 Όπως και τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων, έτσι και τα Κουφονήσια υπέφεραν από πειρατικές επιδρομές, επομένως, χρησιμοποιήθηκαν ως ασφαλές καταφύγιο. Κατά τον 2ο αιώνα π.Χ. κατακτήθηκαν από τους Ρωμαίους και περιήλθαν στην Ενετοκρατία τον 13ο αιώνα π.Χ.

 Η Οθωμανική Αυτοκρατορία κυριάρχησε στο νησί τον 16ο αιώνα. Τα νησιά απελευθερώθηκαν όταν ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση του 1821 και επανενώθηκαν με την Ελλάδα το 1830.

 Τι δραστηριότητες μπορείτε να κάνετε στα Κουφονήσια

 Ομολογουμένως, υπάρχει μια ανεπιτήδευτη ομορφιά στην απλότητα. Το Πάνω Κουφονήσι (το κατοικημένο από τα δύο νησιά) μπορεί να μην έχει την υπερβολική χλιδή κάποιων άλλων Κυκλαδίτικων νησιών, προσφέρει όμως όλες τις απαραίτητες ανέσεις: όμορφα ενοικιαζόμενα δωμάτια – αν ψάχνετε που να μείνετε – πολυτελή ξενοδοχεία, που κάνουν τη διαμονή μια αξέχαστη εμπειρία και – το πιο σημαντικό – τη μοναδική χάρη της παρθένας φυσικής ομορφιάς.

 Παρά το γεγονός ότι είναι το μικρότερο από όλα τα κατοικημένα νησιά των Κυκλάδων, μόλις 10 τ.χλμ., προσελκύει κάθε είδους ταξιδιώτες τα τελευταία 20 χρόνια.

 Βουτήξτε σε ένα σμαραγδένιο όνειρο

 Χρυσές ακτές, ήσυχα νερά και αμμώδεις παραλίες. Η επιθυμία να βουτήξετε κατευθείαν στο Αιγαίο θα αποδειχθεί ακαταμάχητη όταν βρεθείτε στις μαγευτικές παραλίες του νησιού, όπως – μεταξύ άλλων – ο Φοίνικας, ο Φανός, η Ιταλίδα, το Πορί, η Πισίνα.

 Εξερευνήστε το νησί με σκάφος

 Αν υπάρχει ένα μέρος που πρέπει να επισκεφθείτε με βάρκα, αυτό είναι τα νερά γύρω από αυτά τα νησιά. Δεν είναι μόνο οι κρυμμένες παραλίες που περιμένουν να τις ανακαλύψετε, αλλά και ένας πίνακας, που καθρεφτίζεται μέσα στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου, φτιαγμένος από εξωτικές εικόνες, ατελείωτες αποχρώσεις του μπλε, του πράσινου και του τιρκουάζ.

 Κατάδυση με αναπνευστήρα

 Τα εντυπωσιακά νερά των Κουφονησίων προσελκύουν ολοένα περισσότερους λάτρεις του σπορ, που είναι έτοιμοι να ανακαλύψουν τι βρίσκεται στον πυθμένα τους.

 Windsurfing

 Ως μέρος των Κυκλάδων, το νησί κυριαρχείται από δυνατούς ανέμους το καλοκαίρι, οι οποίοι δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για τους λάτρεις της ιστιοσανίδας. Ωστόσο, σας εφιστούμε τη προσοχή, καθώς δεν υπάρχει κάποιο οργανωμένο κέντρο για αυτό το θαλάσσιο σπορ, οπότε μην το επιχειρήσετε αν δεν έχετε πολυετή εμπειρία.

 Ποδηλατάδα

 Η ύπαιθρος του νησιού είναι ιδανική για να κάνετε ποδηλατάδα με τη παρέα ή ολόκληρη την οικογένειά σας, ενώ στο νησί υπάρχουν πολλά γραφεία ενοικίασης ποδηλάτων για όσους θέλουν να εξερευνήσουν τα αξιοθέατα και τις ομορφιές του νησιού, συνδυάζοντας τη βόλτα με τη γυμναστική.

 Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη… Χώρα!

 Αναπόφευκτα θα περάσετε από τη Χώρα του Πάνω Κουφονησίου, την πρωτεύουσα του νησιού, έναν κυκλαδίτικο μικρόκοσμο που σας καλεί να περιπλανηθείτε στα σοκάκια του. Το βράδυ, η πόλη ζωντανεύει, τουρίστες και ντόπιοι κάτοικοι διασκεδάζουν μαζί και η διάθεση ανεβαίνει στα ύψη.

 Τα κρυμμένα πετράδια του νησιού

 Οι θαλάσσιες σπηλιές

 Σύμφωνα με τον θρύλο, οι πειρατές συνήθιζαν να κρύβονται στις θαλάσσιες σπηλιές στη βόρεια πλευρά του Πάνω Κουφονησίου και δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί. Εντυπωσιακά κρησφύγετα έχουν λαξευθεί από τα κύματα πριν χιλιάδες χρόνια, συνοδευόμενα από λιλιπούτειες παραλίες. Είναι το τέλειο μέρος για ψαροντούφεκο και τους λάτρεις του ψαρέματος.

 Κέρος

 Από το Πάνω Κουφονήσι το βράδυ μπορείτε να δείτε στο βάθος το μικρό νησάκι της Κέρου, το οποίο έχει σχήμα γυναικείας σιλουέτας. Την ημέρα, όμως, αυτό το ακατοίκητο νησάκι αποκαλύπτει όλη την αρχαιολογική του σπουδαιότητα.

 Η Κέρος θεωρείται προστατευόμενη τοποθεσία και για μερικούς ακόμα πιο σημαντική από τη Δήλο, καθώς είναι η πατρίδα της Αρπιστής και της Αυλητής, των παραδοσιακών αγαλμάτων της κυκλαδίτικης τέχνης που παίζουν φλάουτο και άρπα.

 Εξωτικό Κάτω Κουφονήσι

 Υπάρχουν περίπου δέκα κτίρια στο νησί και μια διάσημη ταβέρνα, ωστόσο κανένας δεν είναι μόνιμος κάτοικος. Όπως και να’ χει όμως, πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε μια ημερήσια εκδρομή στο μαγευτικό Κάτω Κουφονήσι με τα καραβάκια που αναχωρούν τακτικά από το λιμανάκι του Πάνω Κουφονησίου. Μπορείτε να το εξερευνήσετε με τα πόδια και να ανακαλύψετε τις παραλίες Νερό, Πεζούλια και Φικιό, για να απολαύσετε ένα σύντομο και δροσιστικό μπανάκι.

  Τι άλλο αξίζει να δείτε στα Κουφονήσια

 Εκκλησίες που όλοι οι τουρίστες πρέπει να επισκεφθούν:

 Ο Καθεδρικός ναός του Αγίου Γεωργίου: Πρόκειται για τον προστάτη Άγιο του νησιού, ο οποίος βρίσκεται στη Χώρα του Άνω Κουφονησίου. Η εκκλησία είναι πραγματικά εντυπωσιακή, καθώς έχει έναν μπλε πολυγωνικό τρούλο και ένα ψηλό καμπαναριό. Ο ναός τιμά τον Άγιό του στις 23 Απριλίου.

 Το ξωκλήσι της Παναγίας: Είναι χτισμένο στα ερείπια ενός αρχαιοελληνικού μνημείου στο Κάτω Κουφονήσι και γιορτάζει τη μεγαλόχαρη κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου.

 Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου: Βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το κοιμητήριο στο Άνω Κουφονήσι και είναι μία πραγματικά όμορφη εκκλησία σε λευκό χρώμα με μπλε λεπτομέρειες, αναδεικνύοντας για ακόμα μία φορά τη παραδοσιακή Κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική. Ο ναός γιορτάζει κάθε χρόνο στις 6 Δεκεμβρίου.

 Σημαντικά μνημεία των Κουφονησίων
  • Λαογραφικό Μουσείο: Βρίσκεται δίπλα στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Άνω Κουφονήσι και περιέχει ένα σύνολο χειροποίητων αντικειμένων της πολιτισμικής κληρονομιάς του νησιού, όπως γεωργικά και ναυτιλιακά εργαλεία, μαγειρικά σκεύη και είδη οικιακής χρήσης, παραδοσιακές κορνίζες και άλλα πολλά.
  • Καρνάγιο (ναυπηγείο): Έρχοντας αντιμέτωποι με ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο θα θαυμάσετε το πως οι κάτοικοι του νησιού κατασκεύαζαν ψαροκάικα με απλά εργαλεία που είχαν στα χέρια τους. Μάλιστα, τα Κουφονήσια διαθέτουν τον μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο στην Ελλάδα, σε σχέση με τον πληθυσμό τους. Μία επίσκεψη στη περιοχή Λουτρό και θα σας λυθούν όλες οι απορίες.
  • Ανεμόμυλοι: Βρίσκονται στο λιμάνι και το ναυπηγείο του Άνω Κουφονησίου, έχοντας αξιοποιηθεί το μεν πρώτο, ως μέρος διασκέδασης, το δε δεύτερο, ως τουριστικό θέρετρο.
 Τοπικά Προϊόντα του νησιού

 Το νησί προσφέρει στους επισκέπτες του πλούσιες, απολαυστικές μεσογειακές γεύσεις από το πρωί, μέχρι το βράδυ στα πανέμορφα και άκρως ποιοτικά εστιατόρια και τις γραφικές ταβερνούλες του.

 Φυσικά, μη ξεχάσετε να δοκιμάσετε τα τοπικά προϊόντα των κατοίκων στα οποία περιλαμβάνονται το φρέσκο ψάρι, τα θαλασσινά και το κατσικίσιο κρέας από την Κέρο, αλλά και τις ντόπιες σπεσιαλιτέ του νησιού, όπως τα ξεροτήγανα, η ξινομυζήθρα, το παστέλι και το ρακόμελο.

 Μπορεί να μην είναι ο πιο high και διάσημος προορισμός, ωστόσο, τα Κουφονήσια έχουν τη δική τους ιστορία μέσα στον χρόνο, παρθένα, καταγάλανα νερά και φυσικά αξιοθέατα που σίγουρα θέλεις να έχεις στο φωτογραφικό σου άλμπουμ για να ανατρέχεις τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Μία ματιά στις ομορφιές του νησιού που προσελκύει όλες τις ηλικίες και θα γίνει το επόμενο ταξίδι στη λίστα σου. Εμπιστεύσου μας!

Διαβάστε ακόμα στο Manday.gr:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top