Η Μήλος είναι ένα νησί των Κυκλάδων που διαμορφώθηκε από το ηφαιστειακό παρελθόν της για να προσφέρει στους επισκέπτες της απίστευτες παραλίες και μια εξωτική ομορφιά που δεν μοιάζει με κανένα άλλο νησί της Ελλάδας
Για πολλούς, η Μήλος είναι το πιο εξωτικό νησί του Αιγαίου, λόγω των εξαιρετικών χρωμάτων και τοπίων της και, αναμφίβολα, είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά νησιά των Κυκλάδων. Ηφαιστειακά πετρώματα βάφουν τις παραλίες σε κόκκινο, ροζ και πορτοκαλί χρώμα.
Τα αξιοθέατα της Μήλου μοιάζουν ατελείωτα: το Σαρακίνικο και το Κλέφτικο, με τους λευκούς βραχώδεις σχηματισμούς, τα σμαραγδένια νερά και οι σπηλιές που σμιλεύονται από τη θάλασσα και τον αέρα του νησιού.
Και ας μην ξεχνάμε ότι εδώ ανακαλύφθηκε η Αφροδίτη της Μήλου (το εξαίσιο μαρμάρινο άγαλμα σε φυσικό μέγεθος που πιστεύεται ότι είναι η θεά Αφροδίτη, το οποίο σήμερα στεγάζεται στο μουσείο του Λούβρου).
Ιστορία & Μυθολογία
Σύμφωνα με τη μυθολογία, το νησί πήρε το όνομά του από τον πρώτο του κάτοικο, τον Μήλο. Ο Μήλος ήταν γιος Κυπριακής βασιλικής οικογένειας, που ύστερα από την αυτοκτονία των γονιών του, η Θεά Αφροδίτη τον έστειλε να κατοικήσει στο νησί.
Ονοματολογικά όμως, πιθανότατα είναι μετεξέλιξη της προελληνικής λέξης «βήλος» που σήμαινε πρόβατο. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η δημιουργία των Κυκλάδων αποδίδεται στον θεό Ποσειδώνα. Λέγεται ότι ο θεός της θάλασσας μεταμόρφωσε σε νησίδες τις νύμφες Κυκλάδες, όταν αυτές προκάλεσαν την οργή του.
Οι αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν αποκαλύψει ότι η Μήλος κατοικούνταν από τη Νεολιθική Εποχή. Μάλιστα, ήταν ένα από τα πρώτα νησιά των Κυκλάδων που κατοικήθηκαν. Το νησί αναπτύχθηκε γρήγορα χάρη στον οψιανό λίθο που υπήρχε εκεί. Πιστεύεται ότι οι Μήλιοι ήκμασαν στις εξαγωγές των ορυκτών από τα ορυχεία θείου. Κατά την Εποχή του Χαλκού, το νησί έγινε το κέντρο του Κυκλαδικού πολιτισμού.
Η Φυλακωπή ήταν η πιο ισχυρή πόλη της Μήλου, που αντιπροσώπευε τρεις διαφορετικές ιστορικές περιόδους. Ωστόσο, η πόλη εγκαταλείφθηκε μετά το 1100 π.Χ. και μια νέα πόλη χτίστηκε στο σημερινό χωριό Κλήμα.
Οι Μήλιοι συμμετείχαν και στους Περσικούς πολέμους, ενώ οι Αθηναίοι προσπάθησαν να τους αναγκάσουν να εγκαταλείψουν το νησί κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο. Πράγματι, οι Μήλιοι εγκατέλειψαν το νησί και επέστρεψαν μετά τη νίκη των Σπαρτιατών.
Κατά την ελληνιστική περίοδο δημιουργήθηκε στη Μήλο το υπέροχο άγαλμα της Αφροδίτης, το οποίο σήμερα εκτίθεται στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι. Το νησί γνώρισε μεγάλη ακμή τη ρωμαϊκή περίοδο, την εποχή που οι κάτοικοι άρχισαν να μετακινούνται έξω από τα τείχη της πόλης.
Ωστόσο, η Μήλος περιήλθε αντίστοιχα στη Ρωμαϊκή, Ενετική και Τουρκική κυριαρχία. Κατά τη Pωμαϊκή Εποχή, το νησί κοσμείται με ένα μαρμάρινο θέατρο, ενώ τον 1ο αιώνα εμφανίζεται ο Xριστιανισμός. Δημιουργούνται οι Κατακόμβες, οι μεγαλύτερες στον ελλαδικό χώρο και από τις πιο αξιόλογες σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το 1207, όπως και όλα τα νησιά των Κυκλάδων, πέρασε στην κυριαρχία των Ενετών μέχρι το 1580, όπου οι Τούρκοι κυριάρχησαν στη Μήλο και στα νησιά του Αιγαίου γενικότερα. Την εποχή εκείνη, η Μήλος γίνεται ορμητήριο πειρατών, οι οποίοι βρίσκουν καταφύγιο στις διάσημες σπηλιές της.
Επιπλέον, η Μήλος ήταν ένα από τα νησιά των Κυκλάδων που πρωτοστάτησαν στην ελληνική επανάσταση και το 1832 ενώθηκε με την Ελλάδα.
Κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το λιμάνι της Μήλου χρησιμοποιήθηκε ως ναυπηγείο από τον βρετανικό και γαλλικό στόλο, ενώ η ναυτική διοίκηση του Αιγαίου φιλοξενούνταν στον Αδάμαντα.
Πως πάω στη Μήλο;
- Αεροπορικώς: Η Μήλος έχει εθνικό αεροδρόμιο που πραγματοποιεί πτήσεις σε καθημερινή βάση από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας.
- Με πλοίο: Η Μήλος είναι προσβάσιμη με πλοίο από Αθήνα από το λιμάνι του Πειραιά. Το ταξίδι διαρκεί συνήθως από τέσσερις έως επτά ώρες. Το νησί συνδέεται επίσης με τη Φολέγανδρο, τη Σίφνο, τη Σέριφο, τη Κίμωλο και τον Πολύαιγο.
Που να μείνω στο νησί;
Από οργανωμένο κάμπινγκ και οικονομικά ενοικιαζόμενα δωμάτια, μέχρι πεντάστερα ξενοδοχεία, η Μήλος προσφέρει αμέτρητα καταλύματα για διαμονή, ώστε να ικανοποιεί τις προτιμήσεις όλων των επισκεπτών της. Φροντίστε να κλείσετε έγκαιρα τα εισιτήρια και τη διαμονή σας, ώστε να απολαύσετε τις καλύτερες καλοκαιρινές σας διακοπές.
Τα αξιοθέατα της Μήλου
Ανακαλύψτε τις εκπληκτικές παραλίες
Παλαιοχώρι, Παπαφράγκας, Γέροντας, Φιριπλάκα, Τσιγκράδο, Πλάθιενα. Οι κίτρινοι, πορτοκαλί, κόκκινοι και εκθαμβωτικοί λευκοί βραχώδεις σχηματισμοί ζωντανεύουν στο φόντο των τιρκουάζ νερών. Το ηφαιστειακό τοπίο της Μήλου έχει δημιουργήσει ένα θέαμα πέρα από κάθε φαντασία. Μπείτε σε ένα ιστιοπλοϊκό ή ταχύπλοο και απολαύστε μερικές από τις καλύτερες παραλίες των Κυκλάδων.
Θαυμάστε τις πειρατικές σπηλιές και ένα σεληνιακό τοπίο
Κλέφτικο, Παπαφράγκας, Σαρακήνικο, Κάτεργο… Οι τρομεροί πειρατές του Μεσαίωνα είχαν τα κρησφύγετα τους στη Μήλο. Ίχνη της ύπαρξής τους βρίσκονται στο Κλέφτικο, όπου κολώνες για τα πλοία τους βρίσκονται σμιλεμένες στους εντυπωσιακούς βράχους, δίπλα στα γαλαζοπράσινα νερά και τις σπηλιές. Στο Σαρακίνικο το τοπίο είναι από άλλο κόσμο, με τους ολόλευκους βράχους και τα μαγευτικά σχήματα να κυριαρχούν στον όρμο.
Κάντε μια βόλτα στη Μικρή Βενετία της Μήλου
Το απόγευμα κάντε μια βόλτα στο γραφικό, πολύχρωμο χωριουδάκι πάνω από το νερό, γνωστό ως Μικρή Βενετία, όπου ήταν το αρχαίο λιμάνι της Μήλου. Τι το κάνει ξεχωριστό; Οι 35 σπηλαιώδεις κατασκευές όπου κάποτε αποθηκεύονταν βάρκες και τώρα χρησιμεύουν ως εξοχικές κατοικίες. Περιπλανηθείτε στη μικρή πόλη και απολαύστε το μοναδικό ηλιοβασίλεμα.
Δείτε το ηλιοβασίλεμα στην Πλάκα και το Κάστρο
Τα πλακάκια της αυλής της Παναγίας της Κορφιάτισσας ζεσταίνουν τα πόδια σας ενώ παίρνετε τη θέση σας για να δείτε ένα από τα πιο όμορφα ηλιοβασιλέματα της Μεσογείου.
Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η γοητευτική Πλάκα, με την καθολική εκκλησία της Παναγίας του Ρόδον, καθώς και φιλόξενα εστιατόρια και γραφικά καφέ. Η πρωτεύουσα της Μήλου χτίστηκε το 1800 από τις αρχαίες πέτρες του κάστρου.
Προχωρήστε μέχρι να φτάσετε στα ερείπιά της και αφιερώστε χρόνο για να απολαύσετε την πανοραμική θέα από την αυλή της Παναγίας της Θαλασσίτρας. Στο αρχαιολογικό μουσείο της Πλάκας, θα βρείτε την ίδια τη θεά του έρωτα: ένα αντίγραφο της Αφροδίτης της Μήλου σε φυσικό μέγεθος.
Τα κρυμμένα διαμάντια της Μήλου
- Το παλιό ορυχείο θείου: Κάντε ένα ταξίδι με πλοίο για να ανακαλύψετε την απόκοσμη θέα του παλιού ορυχείου θείου που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού, με τις στοές, τις σιδερένιες γέφυρες, τις γραμμές των τρένων, τις άμαξες και τα παλιά πέτρινα σπίτια.
- Οι παλαιοχριστιανικές κατακόμβες: Ένα αρχαιολογικό θέαμα με παλαιοχριστιανικούς τάφους που χρονολογούνται από τον 1ο έως τον 5ο αιώνα μ.Χ..
Τι δραστηριότητες να κάνετε στη Μήλο
1. Κάμπινγκ: Είστε λάτρης του κάμπινγκ; Στη περιοχή της Αχιβαδολίμνης θα βρείτε ένα οργανωμένο κάμπινγκ, για απολαύσετε τις διακοπές σας με ασφάλεια και άνεση.
2. Αναρρίχηση: Οι λάτρεις της περιπέτειας μπορούν να σκαρφαλώσουν στα δύο αναρριχητικά σημεία της Μήλου. Το Ακρωτήρι Βάνης προσφέρει ανάβαση σε έναν πολύ μεγάλο βράχο σε σχήμα κώνου. Η δεύτερη διαδρομή είναι γνωστή ως Γλαρονήσια και θεωρείται μια από τις καλύτερες αναρριχητικές διαδρομές της Ελλάδας.
3. Καταδύσεις: Πολυάριθμες υποβρύχιες σπηλιές, πλούσια θαλάσσια ζωή και ναυάγια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κάνουν τη Μήλο ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις των καταδύσεων. Ίσως έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε τη μεσογειακή φώκια Μονάχους Μονάχους! Στο νησί υπάρχουν δύο καταδυτικά κέντρα στην περιοχή της Απολλωνίας.
4. Γεωτουρισμός: Ως νησί ηφαιστειακής προέλευσης, η Μήλος έχει μια πολύ ξεχωριστή γεωλογία, που σημαίνει ότι τα πετρώματα και τα ορυκτά του εδάφους και του υπεδάφους της συνδέονται άμεσα με την ιδιαίτερη δημιουργία της.
5. Ιππασία: Η Μήλος προσφέρει αναζωογονητικές εμπειρίες ιππασίας κατά μήκος των ακτών της. Μπορείτε να βρείτε τη σχολή ιππασίας στο χωριό Ζεφύρια και να απολαύσετε μια θεσπέσια εμπειρία με την οικογένεια ή τη παρέα σας.
6. Καγιάκ: Η ηφαιστειακή σύνθεση της Μήλου είναι προικισμένη από εντυπωσιακές ακτογραμμές και θαλάσσιες σπηλιές. Η ανακάλυψη των φυσικών ομορφιών του νησιού με το θαλάσσιο καγιάκ είναι μια όμορφη εμπειρία. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού προσφέρονται εκδρομές με ξεναγό.
7. Mountain Biking: Η Μήλος διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους χωματόδρομους στα νησιά των Κυκλάδων. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους λάτρεις της ποδηλασίας βουνού να απολαύσουν αυθεντικά τοπία και μαγευτικά σημεία με εκπληκτική θέα.
8. Ιστιοπλοΐα: Η Μήλος είναι ιδανικός προορισμός για τους λάτρεις της ιστιοπλοΐας. Η εξερεύνηση με πλοίο στους υπέροχους όρμους και τις μυστηριώδεις ομορφιές της συνιστώνται ιδιαίτερα, καθώς σας δίνει μια καταπληκτική ευκαιρία να ανακαλύψετε τις δυσπρόσιτες περιοχές του νησιού.
Ιδανικά σημεία αγκυροβόλησης περιλαμβάνουν το λιμάνι του Αδάμαντα, τον κόλπο του Αγίου Δημητρίου και το λιμάνι της Απολλωνίας. Το λιμάνι του Αδάμαντα είναι ένα από τα ασφαλέστερα λιμάνια του Αιγαίου, προστατευμένο από όλους τους νότιους ανέμους.
Άλλα σημεία πρόσδεσης περιλαμβάνουν τον όρμο του Αγίου Δημητρίου στα νότια με προστασία από τους βόρειους ανέμους, τον όρμο των Πολλώνων στα βορειοδυτικά, επίσης προστατευμένο από τους βόρειους ανέμους και τον όρμο του Προβατά στη νότια πλευρά.
Επίσης, ο κόλπος του Ριβαρίου στη νοτιοδυτική πλευρά είναι ιδανικό αγκυροβόλιο μαζί με τον κόλπο του Εμπουριού στη δυτική πλευρά.
9. Ιαματικές Πηγές: Στο ταξίδι σας δεν θα πρέπει να παραλείψετε να επισκεφθείτε τις ιαματικές πηγές του νησιού. Η Μήλος είναι ένα από τα ηφαιστειακά τόξα του Αιγαίου. Αυτό τη καθιστά έναν ευλογημένο τόπο με πολλές ιαματικές πηγές, γνωστές από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες.
Στις παραλίες Αλυκές, Κανάβα, Προβατάς, Παλιοχώρι, Σκινόπη και Τρία Πηγάδια, μπορεί κανείς να βρει πολλές ιαματικές πηγές και να απολαύσει το κολύμπι σε ζεστά νερά όλο το χρόνο. Γνωστές ως φουμάρες, αυτές οι περιοχές έχουν ένα άνοιγμα κοντά στο ηφαίστειο που αναβλύζει ιαματικό νερό μέσα στη θάλασσα.
10. Windsurfing: Ο φυσικός κόλπος του νησιού παρέχει μέγιστη ασφάλεια στους λάτρεις του windsurfing. Οι παραλίες της Αχιβαδολίμνης και του Παπακινού είναι ιδανικά σημεία για εξάσκηση.
Μάθετε Ακόμα: Φολέγανδρος: Ένα διαμάντι στις Κυκλάδες!
Αρχαιολογικοί χώροι που πρέπει να επισκεφθείτε
Η Αρχαία Πόλη της Φυλακωπής είναι ένας από τους σημαντικότερους προϊστορικούς οικισμούς του Αιγαίου που φιλοξενεί τα ερείπια δύο εκατομμυρίων ετών. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν φέρει στο φως ίχνη κατοικιών από την πρώιμη εποχή του χαλκού.
Η Φυλακωπή εξελίχθηκε σε σημαντικό εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο κυρίως λόγω της εμπορίας του πολύτιμου λίθου οψιανού. Σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος της πόλης βρίσκεται στον βυθό της γύρω περιοχής. Ωστόσο, αξίζει να επισκεφτείτε τα απομεινάρια των εντυπωσιακών κυκλώπειων τειχών του οικισμού, το ιερό και το ανάκτορο της περιοχής. Τα αρχαιολογικά ευρήματα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μήλου.
Η Αρχαία Πόλη του Κλήματος ήταν το πρώτο λιμάνι του νησιού που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της Μήλου. Μετά την καταστροφή της Φυλακωπής, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νησιού χτίστηκε από τους Δωριείς.
Σήμερα, ο οικισμός φιλοξενεί την ακρόπολη του λόφου του Προφήτη Ηλία και την ακρόπολη του Πυργακίου με απομεινάρια των τειχών της αγοράς, ερείπια ναών των ελληνιστικών χρόνων και ερείπια του αρχαίου θεάτρου. Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι, ωστόσο, είναι το αντίγραφο του αγάλματος της Αφροδίτης της Μήλου που βρίσκεται ακριβώς στην τοποθεσία που ανακαλύφθηκε.
Το Αρχαίο Θέατρο της Μήλου είναι χτισμένο στην πλαγιά του λόφου πάνω από τον οικισμό Κλήμα. Το θέατρο κατασκευάστηκε από τους κατοίκους της αρχαίας πόλης Κλήμα κατά τους ελληνιστικούς χρόνους. Μετά την καταστροφή της πόλης από τους Αθηναίους, ένα νέο θέατρο χτίστηκε στα θεμέλια του αρχαίου θεάτρου με ασβεστωμένο μάρμαρο από τη Πάρο.
Ανάμεσα στα απομεινάρια της περιοχής είναι το αμφιθέατρο, η ορχήστρα, το δάπεδο της σκηνής και μια σειρά από αρχιτεκτονικά θραύσματα. Στο θέατρο πραγματοποιούνται θεατρικές παραστάσεις και μουσικά δρώμενα. Αξίζει να επισκεφθείτε πολύ αυτό το μέρος, καθώς προσφέρει πανοραμική θέα στις γύρω περιοχές.
Τοπικά Προϊόντα & Σπεσιαλιτέ
Μερικά από τα τοπικά προϊόντα του νησιού που πρέπει οπωσδήποτε να πάρετε μαζί σας κατά την επιστροφή είναι το θυμαρίσιο μέλι, το ντόπιο κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως η ξινομυζήθρα, το μανούρι, το σκοτύρι και τα λαχανικά της Μήλου, όπως ντομάτες, πεπόνια, πορτοκάλια και καρπούζι.
Το νησί έχει αμέτρητα εστιατόρια και ταβερνάκια με πεντανόστιμο φαγητό και ντόπιες σπεσιαλιτέ που αξίζει να δοκιμάσετε, όπως τα πιταράκια, η τοπική τυρόπιτα, η στραπατσάδα, ένα πιάτο από τηγανητά αυγά ανακατεμένα με ντομάτα και φέτα, το μπουγιουρντί, πιάτο από ψητή ντομάτα με πιπεριές και τυρί, το ψητό στην χόβολη, ένα πιάτο από αγριοκάτσικο μαγειρεμένο με λεμόνι και μουστάρδα, οι φλαούνες, η τοπική σπανακόπιτα, η καρπουζόπιτα, η λαδένια, παραδοσιακή πίτα με ντομάτα, ελαιόλαδο και κρεμμύδι και οι λαμπροκούλουρες, ένα είδος μπισκότων.
Εκδηλώσεις & Φεστιβάλ
- Κάθε Ιούλιο πραγματοποιείται στο νησί το Φεστιβάλ της Μήλου. Το φεστιβάλ φιλοξενεί πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις και πραγματοποιείται το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου. Ωστόσο, τα δρώμενα διαρκούν για ένα διάστημα ενός ή δύο μηνών.
- Κάθε 6 Αυγούστου πραγματοποιείται στο νησί η καθιερωμένη γιορτή προς τιμήν της Αγίας Κυριακής.
- Κάθε Δεκαπενταύγουστο πραγματοποιείται στο χωριό Ζεφύρια η καθιερωμένη γιορτή προς τιμή της Παναγίας. Το γλέντι φιλοξενείται στην εκκλησία της Παναγίας της Πορταΐτισσας.
- Κάθε 25 Αυγούστου πραγματοποιείται η καθιερωμένη γιορτή προς τιμή του Αγίου Ιωάννη στη Μονή του Αγίου Ιωάννη Σιδεριανού.
- Κάθε 8 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται στην Πλάκα η καθιερωμένη γιορτή προς τιμήν της Παναγίας της Κορφιάτισσας.
Η Μήλος έχει μια ξεχωριστή και ανεπανάληπτη ομορφιά που δεν τη συναντάς πουθενά αλλού. Οι λευκοί, σμιλευμένοι βράχοι, το σεληνιακό τοπίο, αποτέλεσμα της ηφαιστιογενούς δραστηριότητας του νησιού, τα σμαραγδένια νερά και η κυκλαδίτικη ομορφιά της δεν παύουν να εντυπωσιάζουν ξανά και ξανά ακόμα και τους πιο συχνούς επισκέπτες της.
Πριν κλείσετε τα ακτοπλοϊκά ή αεροπορικά σας εισιτήρια όμως, ρίξτε μια ματιά σε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε από πριν για να προγραμματίσετε το ωραιότερο και πιο συναρπαστικό ταξίδι σας!