Σφύριγμα στα αυτιά: Τι σημαίνει για την υγεία μας;

Σφύριγμα στα αυτιά: Τι σημαίνει για την υγεία μας;

Το κουδούνισμα που μπορεί να έχετε καμία φορά στα αυτιά σας αναφέρεται στην αίσθηση πως ακούτε σφύριγμα, ξαφνικό βουητό, κουδούνισμα ή οποιονδήποτε άλλο παρεμφερή και διαπεραστικό ήχο.

 Μπορεί το άκουσμά του να είναι διακεκομμένο ή συνεχές, ενώ δεν αποκλείεται να διαφέρει μέχρι και στο επίπεδο της έντασης.

 Συνήθως, είναι ακόμα χειρότερο όταν έχει απόλυτη ησυχία τριγύρω, όπως για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

 Σε ορισμένες περιπτώσεις, το σφύριγμα στα αυτιά που ακούτε τη νύχτα δεν είναι κάτι άλλο παρά ο συγχρονισμός των καρδιακών παλμών με το ακουστικό τύμπανο.

 Πρόκειται για κάτι ευρέως διαδομένο, μιας και προκαλείται σε εκατομμύρια ανθρώπους κατά καιρούς.  

 Από εκεί και πέρα, οι περισσότεροι άνθρωποι το αντιλαμβάνονται σαν μια απλή ενόχληση, ακόμα κι αν μιλάμε για μόνιμο σφύριγμα.

 Υπάρχουν όμως και εκείνοι που δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν ή ακόμα και να κοιμηθούν. Αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την προσωπική ζωή ή τις επαγγελματικές επιδόσεις τους και να φέρει περιττό άγχος στη ζωή τους.

 Κι ενώ μπορεί συχνά να συνδέεται με την απώλεια της ακοής, δεν αποτελεί βασική αιτία της κώφωσης ή το αντίστροφο.

 Για παράδειγμα, ορισμένοι άνθρωποι που έχουν ένα μόνιμο σφύριγμα ή βουητό στα αυτιά δεν παρουσιάζουν ακουστικές δυσκολίες και προβλήματα, πέρα από μια υπερβολική ευαισθησία σε κάποιους ήχους.

 Οι επιστήμονες μελετούν την αιτία που κρύβεται πίσω από αυτό το σφύριγμα και μας αναφέρουν πως συνήθως οφείλεται σε φλεγμονές και τον ελλιπή καθαρισμό των αυτιών.

 Μία τέτοια γνώση είναι πάρα πολύ σημαντική. Όχι τίποτε άλλο δηλαδή, απλώς η αποτελεσματική αντιμετώπιση της αιτίας επιλύει το πρόβλημα από τη ρίζα του.

 Τι προκαλεί το σφύριγμα στα αυτιά;

 Η εκτεταμένη έκθεση σε δυνατούς θορύβους είναι η πρώτη και βασική αιτία που κρύβεται πίσω από τις εμβοές στα αυτιά.

 Στατιστικές έρευνες δείχνουν πως η συντριπτική πλειοψηφία όσων το εμφανίζουν έχουν προβλήματα ακοής, λόγω πολύ δυνατών ήχων που ακούνε συχνά.

 Βέβαια, δεν χρειάζεται να είστε μέλος ενός ροκ συγκροτήματος για να κουφαθείτε. Κάποιες φορές αρκεί απλώς να ακούτε πολύ δυνατά την μουσική σας ή να εκτεθείτε σε έναν εξαιρετικά εκκωφαντικό ήχο έστω και μία φορά.

 Μια ποικιλία καταστάσεων και ασθενειών μπορεί να οδηγήσει επίσης σε σφύριγμα, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

  • Συσσώρευση υποπροϊόντων του οργανισμού στα αυτιά, λόγω ελλιπούς καθαρισμού, φλεγμονής ή όγκου στα νεύρα.
  • Ορισμένα φάρμακα, όπως είναι κάποια αντιβιοτικά, αντιφλεγμονώδη, διουρητικά, αντικαταθλιπτικά και, φυσικά, η γνωστή σε όλους μας ασπιρίνη.
  • Η φυσική γήρανση, που προκαλεί επιδείνωση της ακοής.
  • Η νόσος Meniere, που προσβάλλει το εσωτερικό μέρος του αυτιού.
  • Η ωτοσκλήρωση.
  • Άλλες ιατρικές καταστάσεις, όπως είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα κυκλοφορικά προβλήματα, η αναιμία, οι αλλεργίες, ο διαβήτης, η κακή λειτουργία του θυρεοειδούς και άλλα.
  • Προβλήματα στον αυχένα ή τη γνάθο.
  • Οι τραυματισμοί στο κεφάλι και τον αυχένα.

 Μάλιστα, σχετικές έρευνες επισημαίνουν πως τα συμπτώματα μπορούν να επιδεινωθούν εάν πίνετε αλκοόλ, οτιδήποτε περιέχει καφεΐνη, καπνίζετε ή καταναλώνετε συγκεκριμένα τρόφιμα.

 Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με το υπερβολικό άγχος ή την σύγχυση, αν και δεν γνωρίζουμε ακόμη για ποιον λόγο.

 Μήπως το έχω κι εγώ;

 Διαβάζοντας όλα τα παραπάνω, είναι φυσικό και επόμενο να ανησυχείτε για το εάν τυχόν έχετε κι εσείς βουητό στο αυτί.

 Φυσικά, ένας καλός γιατρός είναι σε θέση να απαντήσει με ακρίβεια σε όλα τα ερωτήματά σας, αλλά μπορείτε να κάνετε μια μικρή αυτοδιάγνωση στο σπίτι, απαντώντας στις σχετικές ερωτήσεις:

  • Ακούτε ήχους που οι υπόλοιποι γύρω σας δεν ακούνε; Μιλάμε για διαπεραστικούς ήχους, όπως είναι το κουδούνι και ο ήχος του τηλεφώνου.
  • Παίρνετε κάποιου είδους φαρμακευτική αγωγή; Ελέγξτε προσεκτικά τις παρενέργειες που αναγράφονται στις οδηγίες χρήσεις. Εκεί θα δείτε αν υπάρχει και το σφύριγμα στα αυτιά.
  • Βρίσκεστε γύρω από δυνατούς θορύβους; Ξέρετε, εκεί που ζείτε ή εργάζεστε ας πούμε. Εάν απαντήσετε καταφατικά, τότε δεν αποκλείεται να έχετε πράγματι θέμα.
  • Είστε κρυωμένοι ή έχετε κάποια ωτίτιδα; Οποιοδήποτε είδος συμφόρησης στην περιοχή του προσώπου είναι σε θέση να προκαλέσει το σφύριγμα στα αφτιά ως σύμπτωμα. Ενημερωθείτε σχετικά από τον θεράποντα ιατρό σας.
  • Έχετε ημικρανίες; Δυστυχώς, αυτές συνοδεύονται συχνά από έντονο πονοκέφαλο, ναυτία και ευαισθησία στους θορύβους.
  • Είχατε ποτέ κάποιον σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι ή το λαιμό; Κάθε ένα από τα δύο μπορεί να σας προκαλέσει προβλήματα με την ακοή, την κυκλοφορία του αίματος, τα νεύρα και τους μύες γύρω από την πληγείσα περιοχή.
  • Έχετε θέμα με τη γνάθο σας; Είναι ομαλή η κίνησή της; Ρωτήστε τον οδοντίατρό σας για να σιγουρευτείτε.
  • Πάσχετε από υψηλή αρτηριακή πίεση; Αυτό σας κάνει πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση προβλημάτων στην ομαλή λειτουργία των αυτιών σας.
  • Πίνετε πολύ αλκοόλ; Μάλλον ήρθε ο καιρός να το κόψετε.
  • Είστε πιο πολύ αγχωμένοι παρά χαρούμενοι το τελευταίο διάστημα; Ακόμα και η παραμικρή ένταση ή πίεση που νιώθετε μπορεί να πυροδοτήσει σφύριγμα στα αυτιά. Χαλαρώστε!
  • Έχετε κάποιο άλλο υποκείμενο νόσημα; Εάν ναι, τότε μπορεί να αποτελεί μέρος αυτού.

 Πώς γίνεται η διάγνωση;

 Ο γιατρός θα θελήσει να μάθει το ιατρικό ιστορικό σας. Γι’ αυτό, θα σας ρωτήσει για φάρμακα που τυχόν παίρνετε ή συμπληρώματα διατροφής.

 Αμέσως μετά, θα προβεί στην εξέταση των αυτιών, του κεφαλιού και του λαιμού σας, ενώ δεν αποκλείεται να θέλει να ελέγξει και την όρασή σας.

 Σε όλη τη διάρκεια της εξέτασης, καλό είναι να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες που σας δίνει. Έτσι, διευκολύνετε το έργο του και την τελική διάγνωση.

 Πως σταματάει το βουητό στο αυτί; 

 Φυσικά, αυτό εξαρτάται από την ακριβή αιτία που το προκαλεί. Κάπως έτσι, λοιπόν, ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει κάποια αλλαγή στον τρόπο ζωής ή την φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείτε. 

 Την ίδια στιγμή, δεν αποκλείεται να σας χορηγήσει κάποιο ακουστικό, ειδική θεραπεία, φάρμακα ή τεχνικές χαλάρωσης.

 Σε κάθε περίπτωση, η σωστή πληροφόρηση για τις εμβοές ή το βουητό στο αυτί υπόσχεται να σας βοηθήσει και στη διαχείριση ή την αποτελεσματική αντιμετώπισή του.

 Μη διστάσετε, λοιπόν, να ρωτήσετε τον γιατρό σας οτιδήποτε θέλετε για την κατάστασή σας. Εξάλλου, αυτός είναι ο ειδικός!

 Αλήθεια, το παθαίνετε κι εσείς καμία φορά; Τι πιστεύετε ότι φταίει; Πείτε μας στα σχόλια από κάτω.

Διαβάστε ακόμα στο Manday.gr:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top