Έχετε ακούσει ποτέ παράπονα από την κοπέλα σας, επειδή δεν βγάλατε τα παπούτσια σας έξω από το σπίτι, δεν περνάτε αρκετό ποιοτικό χρόνο μαζί της ή δεν την ακούτε όταν σας μιλάει; Εάν ναι, τότε σίγουρα έχετε έρθει αντιμέτωποι με το κλασικό πλέον φαινόμενο της γκρίνιας!
Μιλάμε φυσικά για αυτές τις συνεχόμενες επιπλήξεις ή έμμεσες παροτρύνεις που δέχεστε από το έτερόν σας ήμισυ. Καταλαβαίνετε πως έχετε πέσει θύμα της γκρίνιας όταν έχετε την εντύπωση πως σας ελέγχουν και σας ζητούν με έμμεσο τρόπο να υποταχτείτε στα σχέδια που έχουν για λογαριασμό σας, αντί να το κάνετε από μόνοι σας.
Το κακό με τη γκρίνια όμως είναι πως δεν επιφέρει κανένα αναποτέλεσμα. Κανείς ποτέ δεν κερδίζει κάτι ουσιαστικό από αυτήν, με αποτέλεσμα να διαβρώνονται οι σχέσεις και το σεξ. Σταδιακά, η ερωτική έλξη προς τη σύντροφό μας μειώνεται και αρχίζουν τα προβλήματα που μπορεί να οδηγήσουν στον οριστικό χωρισμό του ζευγαριού.
Θα πρέπει όμως να επισημάνουμε πως η γκρίνια δεν πρόκειται για γυναικείο προνόμιο, αλλά για ανθρώπινο δικαίωμα. Αυτό σημαίνει πως όλοι γκρινιάζουμε λίγο ή πολύ και για αυτό θα πρέπει να μπορούμε να εντοπίσουμε τα σημάδια της στις ανθρώπινες σχέσεις.
Πώς θα αναγνωρίσω τον γκρινιάρη σύντροφο;
Σε γενικές γραμμές, είναι λεπτή η διάκριση ανάμεσα στο να γκρινιάζετε διαρκώς και το να ζητάτε από την σύντροφό σας να κάνει κάτι με όμορφο τρόπο, αφήνοντάς της επιλογή.
Ένας γκρινιάρης σύντροφος όμως φαίνεται. Είναι εκείνος που απαιτεί επανειλημμένα κάτι από τον άλλον, συνήθως κάτι που έχει ήδη αναφερθεί ή συζητηθεί. Μάλιστα, ίσως νιώθει πως δεν έχει κι άλλη επιλογή!
Μιλάμε για το πρόσωπο που αποφεύγει να συζητήσει για διάφορα θέματα. Εάν, πάλι, αποφασίσει να το κάνει, φέρνει στο φως ένα σωρό ανεπίλυτες συγκρούσεις από το παρελθόν ή επαναλαμβάνεται για να περάσει το δικό του με έμμεσο τρόπο.
Πίσω από το προσωπείο του κρύβονται αρνητικά συναισθήματα, όπως είναι η ανασφάλεια, η δυσαρέσκεια και ο θυμός, τα οποία έχουν συσσωρευτεί με την πάροδο του χρόνου και με τη πρώτη ευκαιρία ξεπιδάνε μέσα σε έναν καυγά.
9 σημάδια που δείχνουν ότι γκρινιάζετε και πώς να σταματήσετε
1. Ζητάτε κάτι πάνω από μία φορά
Εντάξει, εννοείται πως είναι θεμιτό να ζητάτε ευγενικά από την σύντροφό σας κάτι που θέλετε να κάνει. Έπειτα από την τρίτη φορά όμως, οποιαδήποτε επανάληψη δεν βοηθάει την κατάσταση.
Αντί να εκφράσετε το αίτημά σας και πάλι, αντιμετωπίστε απευθείας το ζήτημα. Ρωτήστε να μάθετε τι συμβαίνει με το θέμα που σας απασχολεί και εάν υπάρχει κάποιος τρόπος επίλυσής του.
Την ίδια στιγμή, επικεντρωθείτε στα θετικά στοιχεία του συντρόφου σας. Μην αναφέρετε διαρκώς τα αρνητικά, γιατί σε κανέναν δεν αρέσει να νιώθει ότι τον κρίνουν οι αγαπημένοι του.
2. Ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα;
Η γκρίνια μπορεί κάλλιστα να είναι κομμάτι μιας χειριστικής συμπεριφοράς, ώστε να πείσετε τη κοπέλα σας να κάνει αυτά που θέλετε οι ίδιοι. Για αυτό, θα πρέπει να αναρωτηθείτε για την πραγματική αιτία που κρύβεται πίσω από όλα αυτά.
Καταλαβαίνουμε πως η ανάγκη για έλεγχο προκύπτει ως φυσικό απότοκο του φόβου για το αβέβαιο. Επενδύσετε, λοιπόν, την ενέργειά σας στο να καταλάβετε τι παίζει με αυτή την αβεβαιότητα που ελλοχεύει μέσα σας, για να μη ξεσπάτε στη σύντροφό σας.
3. Τα επιχειρήματα σας μοιάζουν με κατηγορίες
Όταν θέλετε να εκφράσετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας, καλό είναι να χρησιμοποιείτε πάντοτε πρώτο ενικό πρόσωπο. Διαφορετικά, μοιάζει σα να κατηγορείτε το ταίρι σας και αυτόματα το φέρνετε προ τετελεσμένου, ώστε να αμυνθεί.
4. Νιώθετε αβοήθητοι
Εάν τυχόν προσπαθήσετε να πείσετε τη σχέση σας να σταματήσει το κάπνισμα με το αλκοόλ και να ασπαστεί έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, ίσως νιώθετε πως έχετε κάθε δίκιο, μιας και ανησυχείτε για την υγεία του.
Παρόλα αυτά, δεν πρόκειται για κάτι που άπτεται του άμεσου ελέγχου σας. Για αυτό, μπορείτε να προσφέρετε μια συμβουλή ή να γίνετε οι ίδιοι το καλό παράδειγμα! Πιστέψτε μας, με το να γκρινιάζετε για τις κακές συνήθειες του συντρόφου σας, το μόνο που καταφέρνετε είναι να τον σπρώχνετε ολοένα περισσότερο σε λανθασμένες επιλογές και συμπεριφορές.
5. Το ταίρι σας συμπεριφέρεται αλλόκοτα
Ας είμαστε ειλικρινείς. Σε κανέναν δεν αρέσει να αισθάνεται πως τον ελέγχουν. Εάν, λοιπόν, το ταίρι σας έχει αυτή την εντύπωση, είναι πολύ πιθανό να αρχίσει να συμπεριφέρεται αλλόκοτα σε άλλους τομείς της σχέσης σας.
Παρατηρήστε τη δική σας συμπεριφορά και πόσο συχνά αισθάνεστε την ανάγκη να επισημάνετε πως κάνει λάθος ή δεν κάνει ό,τι του λέτε. Προσπαθήστε να επικεντρωθείτε στα θετικά και θα δείτε την συμπεριφορά του να αλλάζει προς το καλύτερο.
6. Νιώθετε σαν γονιός κι όχι σαν σύντροφος
Η συνεχόμενη γκρίνια στη σχέση μπορεί να κάνει το ταίρι σας να αισθάνεται πως είναι ένα μικρό παιδί που σας απογοητεύει συνεχώς. Την ίδια στιγμή, εσείς αισθάνεστε πως έχετε τον πλήρη έλεγχο στα χέρια σας.
Αντί να συνεχίσετε να του φέρεστε σαν μωρό, δοκιμάστε να θέσετε από κοινού κάποια υγιή όρια εντός της σχέσης σας. Έτσι, θα γνωρίζετε και οι δύο τι να περιμένετε κάθε φορά και θα μπορέσετε να βελτιώσετε αισθητά τόσο την επικοινωνία, όσο και ολόκληρη την σχέση σας.
7. Παραμελείτε τον εαυτό σας
Εάν στηρίζετε την ευτυχία σας στην σύντροφό σας, επειδή αισθάνεστε ανεπαρκείς ή ανασφαλείς, τότε παραμελείτε τις δικές σας ανάγκες.
Εάν, λοιπόν, πιάνετε τους εαυτούς σας να γκρινιάζουν στο ταίρι σας επειδή βαριέται, σκεφτείτε μήπως τεμπελιάζετε οι ίδιοι σε κάποιον άλλον τομέα της ζωής σας και το προβάλλετε επάνω του.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να δουλέψετε το κομμάτι του εαυτού και την αυτοβελίωσή σας. Είναι ο μόνος τρόπος για να βελτιωθείτε και να διορθώσετε τα λάθη σας. Έτσι, θα διώξετε ένα τεράστιο βάρος από πάνω του και θα νιώθετε πιο χαρούμενοι και ικανοποιημένοι με το ποιος είστε.
8. Η ερωτική σας ζωή περνάει κρίση
Η γκρίνια σκοτώνει τον έρωτα. Αυτό είναι απολύτως λογικό αν σκεφτείτε πως το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να αγκαλιάσετε τον άνθρωπο που σας γκρινιάζει όλη την ώρα.
Διατηρείτε πάντοτε ανοιχτά τα κανάλια της επικοινωνίας σας και επιτρέψτε στον εαυτό σας να αφεθεί ολοκληρωτικά στη σχέση σας. Έτσι, θα κερδίσετε και πάλι τις ένδοξες στιγμές που είχατε στην ερωτική σας ζωή.
9. Έχετε χάσει τον σεβασμό για το πρόσωπο του
Εάν κατακρίνετε διαρκώς τον άνθρωπό σας για την συμπεριφορά και το ύφος του, δεν θέτετε υγιή βάσεις για μια σχέση αμοιβαίου σεβασμού. Με αυτόν τον τρόπο, θα δείτε πως μειώνεται η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία που έχετε ο ένας για τον άλλον.
Συζητήστε μαζί του. Ανοιχτείτε για τις ανάγκες και τις πραγματικές σας επιθυμίες αντί να του ασκείτε κριτική και δουλέψτε από κοινού, έτσι ώστε να βελτιώσετε την σχέση σας και να έρθετε πιο κοντά.
Λένε πως η γκρίνια σκοτώνει τον έρωτα και έχουν απόλυτο δίκιο! Εάν, λοιπόν, έχετε εντοπίσει ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω σημάδια στη σχέση σας, ειδικά μετά τη συγκατοίκηση, καλείστε να δράσετε άμεσα.
Ακολουθήστε τους τρόπους που σας προτείναμε παραπάνω, έτσι ώστε να ξεφορτωθείτε αυτή την ενοχλητική συνήθεια μια και καλή. Έτσι, θα μπορέσετε και οι δύο να απολαύσετε την σχέση, αλλά και να αναζωογονήσετε εκ νέου τον έρωτά σας.
Υπάρχει κάποιο σημείο που δυσκολεύεστε λιγάκι παραπάνω; Μην σκάτε, ανθρώπινο είναι! Πείτε μας ποιο είναι στα σχόλια και θα σας βοηθήσουμε.