Τοξικοί άνθρωποι: 12 αρρωστημένες συμπεριφορές!

Τοξικοί άνθρωποι: 12 αρρωστημένες συμπεριφορές!

 Δυστυχώς, όλοι έχουμε έρθει έστω και μία φορά στη ζωή μας αντιμέτωποι με τοξικούς ανθρώπους, οι οποίοι είναι έτοιμοι να μας γεμίζουν με το δηλητήριό τους.

 Μερικές φορές η ενασχόληση μαζί τους μοιάζει σαν να βυθιζόμαστε στη θάλασσα και να μην ξέρουμε κολύμπι. Έτσι, κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να τους ευχαριστήσουμε και να αποφύγουμε τα χειρότερα, αλλά μάταια.

 Η ζημιά που προκαλούν οι τοξικοί άνθρωποι έγκειται στους λεπτούς χειρισμούς και στον τρόπο με τον οποίο μπορούν να μας οδηγήσουν να αναρωτιόμαστε μήπως τελικά εμείς φταίμε για όλα.

 Παρόμοιοι άνθρωποι είναι σε θέση να μας κάνουν να αμφισβητούμε διαρκώς τον εαυτό μας και να αισθανόμαστε πως είμαστε υπερβολικά ευαίσθητοι απέναντι σε ορισμένες συμπεριφορές ή καταστάσεις.

 Εάν, λοιπόν, έχετε βρεθεί κι εσείς απέναντι τους και καταλήγετε εξίσου να πληγώνεστε συνεχώς ή να αναγκάζεστε να προσαρμόζετε την συμπεριφορά σας στις επιθυμίες και τις ανάγκες τους, τότε δεν φταίτε εσείς. Είναι δικό τους πρόβλημα.

 Ο εντοπισμός της επιβλαβούς συμπεριφοράς τους είναι το πρώτο βήμα που καλείστε να κάνετε για να τους ξεφορτωθείτε από τη ζωή σας μια και καλή.

 Εντάξει, ίσως να μην μπορείτε να αλλάξετε αυτό που κάνουν. Μπορείτε σίγουρα όμως να αλλάξετε τις δικές σας αντιδράσεις απέναντι σε αυτό και να κερδίσετε και πάλι την κυριότητα του εαυτού σας.

 Προσέξτε όμως! Υπάρχουν πολλά πράγματα που κάνουν οι χειριστικοί άνθρωποι για να γυρνούν τα πάντα προς όφελός τους. Παρακάτω θα δείτε μονάχα 12 από αυτά, οπότε έχετε πάντοτε τα μάτια σας ανοιχτά.

 1. Θα σας κάνουν να αναρωτιέστε για την εκδοχή του εαυτού που σας δείχνουν.

 Οι τοξικοί άνθρωποι την μία μέρα είναι οι πιο ευγενικοί και τρυφεροί άνθρωποι του πλανήτη, αλλά την αμέσως επόμενη αναρωτιέστε τι κάνατε και είναι τόσο αναστατωμένοι μαζί σας.

 Βέβαια, το πιθανότερο είναι πως δεν υπάρχει κάποιο προφανές ζήτημα που να ερμηνεύει και την εν λόγω συμπεριφορά τους – απλώς, ξέρετε πως κάτι έχει αλλάξει με δαύτους.

 Ίσως πάλι τους δείτε απόμακρους, απότομους, στενοχωρημένους ή γκρινιάρηδες όταν αρχίσετε να τους ρωτάτε τι συμβαίνει. Σας λένε πως δεν τρέχει κάτι, αλλά οι πράξεις τους δεν συνάδουν με τα λόγια τους.

 Μόλις συμβαίνει αυτό είναι λογικό να τους δικαιολογείτε ή να κάνετε ό,τι περνάει από τα χέρια σας για να τους δείτε χαρούμενους. Αν δείτε πως η ιστορία επαναλαμβάνεται διαρκώς και τα αποτελέσματα δε διαρκούν για πολύ, ίσως πρέπει να το σταματήσετε.

 Απομακρυνθείτε και επιστρέψτε όταν έχουν καλή διάθεση. Θυμηθείτε πως δεν είστε υπεύθυνοι για τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων και γι’ αυτό οφείλουν να σας το πουν αν φταίτε εσείς για κάτι.

 2. Είναι χειριστικοί

 Αν αισθάνεστε πως μονάχα εσείς προσπαθείτε σε αυτήν την τοξική σχέση, μάλλον έχετε δίκιο. Ίσως νιώθετε πως τους χρωστάτε και κάτι, αν, για παράδειγμα, έκαναν κάτι που σας πλήγωσε, αλλά «ήταν για το καλό σας».

 Μην ξεχνάτε πως δεν χρωστάτε τίποτα και σε κανέναν. Για αυτό, αν νιώθετε πως είστε υποχρεωμένοι να ακολουθείτε τα βήματά τους, σταματήστε να συμπορεύεστε δίπλα τους.

 3. Προβάλουν τα συναισθήματά τους πάνω σας

 Αυτό σημαίνει πως τα παρουσιάζουν σα να είναι δικά σας. Το ίδιο φυσικά μπορούν να κάνουν και με τις σκέψεις ή τις επιθυμίες τους. Μπορεί ας πούμε να είναι θυμωμένοι μαζί σας και να σας κατηγορούν πως τους κρατάτε μούτρα.

 Σε κάποια φάση, θα πιάσετε τους εαυτούς σας να τους δικαιολογούν και να τους υπερασπίζονται, αλλά στη πραγματικότητα δεν είναι δικό σας πρόβλημα. Θέστε υγιή όρια κι αν δεν τα ακολουθούν, φροντίστε να τους το κάνετε σαφές.

 4. Σας βάζουν να αποδεικνύετε την αξιοπιστία σας

 Οι χειριστικοί άνθρωποι συχνά σας βάζουν να διαλέγετε ανάμεσα σε εκείνους και άλλα πράγματα, ενώ εσείς νιώθετε υποχρεωμένοι να τους επιλέξετε. Μάλιστα, σας αφήνουν να δεσμευτείτε σε κάτι και μετά αρχίζουν τα παράπονα.

 Το πρόβλημα με αυτό είναι πως ό,τι κι αν κάνετε δεν τους είναι ποτέ αρκετό. Μόνο που ελάχιστα πράγματα είναι δίκοπα μαχαίρια. Εκτός κι αν είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου, λοιπόν, τότε μπορεί να περιμένει.

 5. Δε ζητούν ποτέ συγγνώμη

 Θα πουν ψέματα πριν ζητήσουν συγγνώμη, οπότε δεν έχει νόημα να λογομαχήσετε μαζί τους. Θα φέρουν την ιστορία στα μέτρα τους, έτσι ώστε να πιστέψετε πως εκείνοι είχαν το δίκιο.

 Τέτοιοι άνθρωποι δεν χρειάζεται να ζητήσουν συγγνώμη για το λάθος τους κι εσείς δεν χρειάζεστε την συγγνώμη τους για να προχωρήσετε. Κάντε το, απλώς χωρίς εκείνους.

 6. Είναι εκεί στις λύπες, αλλά ποτέ στις χαρές σας

 Σε πολλούς έχει τύχει να συναναστραφούν με άτομα που βρήκαν λόγους για τους οποίους τα καλά νέα σας δεν ήταν και τόσο ευχάριστα. Αν, ας πούμε, τους ανακοινώσατε τη προαγωγή σας, ενδεχομένως να σας μίλησαν για τον φόρτο εργασίας και τα λίγα χρήματα που θα παίρνατε.

 Ωστόσο, δεν πρέπει να τους αφήνετε να σας χαλάνε τη χαρά, αλλά ούτε και να σας κατεβάζουν στο δικό τους επίπεδο. Ούτως ή άλλως, δεν χρειάζεστε την αποδοχή ή την επιβεβαίωσή τους.

 Ακόμα χειρότερο είναι το σενάριο της ζήλιας και του φθόνου. Μπορεί σε όλους να αρέσει ο σύντροφός τους να είναι διεκδικτητικός, αλλά όταν η ζήλια μέσα στη σχέση αρχίζει να παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις και να καταπατά ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες, τότε ξέρετε ότι έχετε να αντιμετωπίσετε μια δραματική κατάσταση.

 7. Δεν ολοκληρώνουν τις συζητήσεις

 Ξαφνικά τους χάνετε. Δεν σηκώνουν το κινητό. Δεν απαντούν σε μηνύματα και emails. Μέχρι να απαντήσουν, εσείς αναρωτιέστε τι κάνατε λάθος στην όλη συζήτηση που είχατε ή  ακόμα χειρότερα αρχίζετε να ανησυχείτε για εκείνους.

 Άνθρωποι που νοιάζονται για εσάς όμως δεν θα σας αφήσουν με παρόμοιες αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα. Θα προσπαθήσουν τουλάχιστον να συζητήσουν μαζί σας το όποιο πρόβλημα προέκυψε.

 8. Χρησιμοποιούν μη τοξικές λέξεις, με τοξικό όμως τόνο

 Μπορεί το μήνυμα να φαίνεται αθώο, αλλά ποτέ δεν είναι. Το ύφος τους υποδεικνύει πως κάτι άλλο τρέχει και σας προσκαλεί σε έναν φαύλο κύκλο άγχους και ανησυχίας.

 Όταν τους αντιμετωπίσετε κατά μέτωπο, θα σας πουν πως ήταν απλώς ένα μήνυμα. Ήταν, μόνο που δεν ήταν πραγματικά ένα μήνυμα.

 9. Αναφέρουν άσχετες λεπτομέρειες μέσα στην κουβέντα

 Όταν προσπαθείτε να λύσετε κάποιο ζήτημα που για εσάς είναι σημαντικό, θα αρχίσουν να πετάνε άκυρες λεπτομέρειες για να αλλάξουν θέμα.

 Το κακό είναι πως πριν καν το καταλάβετε, θα αρχίσετε να τσακώνεστε για κάτι που κάνατε πριν από 6 μήνες, σε μια προσπάθεια να υπερασπιστείτε τους εαυτούς σας. Εντωμεταξύ, μάλλον θα βρεθείτε εσείς κολλημένοι στον τοίχο.

 10. Σας την λένε για τον τρόπο κι όχι για το ζουμί των λεγομένων σας

 Προσπαθείτε να λύσετε ένα ζήτημα ή να πάρετε κάποιες εξηγήσεις κι εκείνοι στρέφουν την συζήτηση μακριά από το θέμα και επικεντρώνονται στον τρόπο με τον οποίο μιλάτε.

 Έτσι, καταλήγετε να απολογείστε για τον τρόπο και την επιλογή των λέξεων που χρησιμοποιείτε και εκείνοι τη γλιτώνουν για άλλη μια φορά.

 11. Υπερβάλλουν

 Χρησιμοποιούν μεγάλες λέξεις, όπως είναι το ποτέ και το πάντα. Ξαφνικά, αισθάνεστε πως είστε κολλημένοι στον τοίχο και προσπαθείτε να υπερασπιστείτε τους εαυτούς σας.

 12. Είναι επικριτικοί

 Όλοι κάνουμε λάθη καμιά φορά. Οι τοξικοί άνθρωποι όμως θα φροντίσουν να σας τα υπενθυμίσουν με κάθε ευκαιρία. Θα σας κρίνουν και θα πλήξουν άμεσα την αυτοεκτίμησή σας, υπονοώντας πως είστε πνευματικά υποδεέστεροι και άχρηστοι.

 Τώρα που γνωρίζετε όλα τα σημάδια που μαρτυρούν την ύπαρξη ενός τοξικού ανθρώπου στη ζωή σας ενδεχομένως σέφτεστε γιατί είπα ναι, ενώ έπρεπε να είχα πει όχι. Ωστόσο, είστε σε θέση να εντοπίσετε ευκολότερα τυχόν προσπάθειες χειραγώγησής σας και να αντιμετωπίσετε πιο έγκαιρα το πρόβλημα.

 Αφήστε που τώρα έχετε την ευκαιρία να προετοιμαστείτε κατάλληλα, έτσι ώστε να μην πέσετε στα δίχτυα τους και πάλι. Ούτως ή άλλως, δεν είναι δουλειά σας να τους κρατάτε ικανοποιημένους.

 Πείτε όχι σε όλο αυτό το αχρείαστο δράμα. Να είστε σίγουροι για τους εαυτούς σας και να γνωρίζετε τα θετικά, αλλά και τα αρνητικά στοιχεία σας. Θυμηθείτε πως η μόνη αποδοχή που χρειάζεστε βρίσκεται ήδη μέσα σας!

 Υπάρχουν κι άλλες συμπεριφορές που δεν είστε σίγουροι για το αν είναι τοξικές ή όχι; Εάν ναι, μη διστάσετε να μας τις αναφέρετε στα σχόλια από κάτω.

Διαβάστε ακόμα στο Manday.gr:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top